ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Stress echo

Η πιο σύγχρονη τεχνολογία της δυναμικής ηχοκαρδιογραφίας

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι το δυναμικό ηχοκαρδιογράφημα και τι περιλαμβάνει

Το stress echo είναι μία από τις πιο σύγχρονες τεχνικές υπερήχων καρδιάς που βοηθά στη διάγνωση, και μάλιστα σε πρώιμο στάδιο, της στεφανιαίας νόσου. Αυτή η διαγνωστική εξέταση βοηθά να εντοπιστούν οι στενώσεις στα αγγεία της καρδιάς, που εμποδίζουν τη σωστή αιμάτωσή της και αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Επίσης, εντοπίζει βλάβες του μυοκαρδίου και ελέγχει τη λειτουργία των βαλβίδων σε περιπτώσεις στενώσεων.

Σε κατάσταση ηρεμίας ένας ασθενής με στεφανιαία νόσο μπορεί να μην εμφανίσει στηθάγχη. Η εξέταση με ηλεκτροκαρδιογράφημα σε αυτή την περίπτωση συχνά δείχνει φυσιολογικά αποτελέσματα. Όταν όμως νιώθει στρες αυξάνονται οι ανάγκες της καρδιάς για οξυγόνο και όταν υπάρχει στένωση μειώνεται η αιμάτωση και προκαλείται διαταραχή στην κινητικότητα του μυοκαρδίου. Η διάγνωση μέσω του stress echo παρέχει πιο ασφαλή και αξιόπιστα αποτελέσματα.

Πότε εφαρμόζεται

Η εξέταση με τη χρήση stress echo εφαρμόζεται για:

 • Διάγνωση στεφανιαίας νόσου
 • Πρόγνωση καρδιολογικών παθήσεων
 • Έλεγχο παθήσεων μυοκαρδίου
 • Έλεγχο βαλβιδοπαθειών

Ειδική προετοιμασία για την εξέταση

Λίγες ώρες πριν την εξέταση συνιστάται να φας ελαφριά και 2-3 ώρες πριν ξεκινήσει να είσαι νηστικός. Επειδή θα πρέπει να διακόψεις τα φάρμακα που λαμβάνεις για 1-2 μέρες πριν την εξέταση συμβουλέψου το γιατρό σου. Αν πάσχεις από κολπική μαρμαρυγή δεν πρέπει να σταματήσεις για πολλές ώρες την πάγια φαρμακευτική αγωγή, οπότε απαραιτήτως πρέπει να λάβεις λεπτομερή ενημέρωση από το γιατρό πριν πραγματοποιήσεις την εξέταση.

Πώς γίνεται η εξέταση

Αυτή την εξέταση την πραγματοποιεί μόνο εξειδικευμένος γιατρός. Ο πιο κατάλληλος είναι ο καρδιολόγος. Πριν ξεκινήσει η εξέταση ο γιατρός θα καταγράψει το ιστορικό σου και θα σου ζητήσει να του πεις ποια είναι τα συμπτώματα που έχεις. Αν νιώθεις πόνο στο στήθος, ζαλάδες ή δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις θα πρέπει να το αναφέρεις.

Η εξέταση ξεκινά με τη χορήγηση ειδικού φαρμάκου. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται ηλεκτροκαρδιογράφημα και μετράται η πίεση στις αρτηρίες. Αφού ληφθούν οι υπερηχογραφικές εικόνες πριν τη χορήγηση φαρμάκου, μετά χορηγείται το φάρμακο και λαμβάνονται σε κάθε στάδιο εικόνες. Όταν γίνουν λήψεις μέχρι και τον τελικό στόχο καρδιακής συχνότητας, σταματά να χορηγείται φάρμακο στον ασθενή.

Διάρκεια stress echo

Η διάρκεια της εξέτασης δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωσή της θα χρειαστεί να παραμείνεις ακόμα για 30 λεπτά, ώστε να φύγει το φάρμακο από τον οργανισμό αλλά και να επανέλθει η καρδιακή συχνότητα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι διαθέσιμα αμέσως μετά το πέρας της και έτσι, μπορείς να τα συζητήσεις με τον θεράποντα γιατρό σου. Καλό θα ήταν να έρθει μαζί σου κάποιος συγγενής ή φίλος σου την ημέρα της εξέτασης, για να σε συνοδεύσει κατά την αποχώρησή σου.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Journal of the American College of Cardiology, Stress echo results predict mortality: a large-scale multicenter prospective international study, Rosa Sicari, Emilio Pasanisi, Lucia Venneri, Patrizia Landi, Lauro Cortigiani, Eugenio Picano and Echo Persantine International Cooperative (EPIC) and Echo Dobutamine International Cooperative (EDIC) Study Groups. Vol 41, Issue 4, February 2003

2. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/echocardiogram/about/pac-20393856

3. http://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/test_procedures/cardiovascular/dobutamine_stress_echocardiogram_92,P07968

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.