ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Trulicity

Τι είναι το Trulicity και πώς βοηθά στην απώλεια βάρους

Τι είναι το Trulicity

Το Trulicity είναι συνταγογραφούμενο φάρμακο και χορηγείται σε ασθενείς για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Περιέχει τη δραστική ουσία ντουλαγλουτίδη, που αποτελεί αγωνιστή των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP-1. Επομένως, δρα με τον ίδιο τρόπο που δρα και η ορμόνη αυτή στον οργανισμό, δηλαδή αυξάνει την ινσουλίνη που απελευθερώνεται από το πάγκρεας μετά το φαγητό και έτσι, ρυθμίζεται το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα.

Είναι διαθέσιμο σε προγεμισμένη συσκευή τύπου πένας και χορηγείται υποδόρια είτε στην περιοχή της κοιλιάς (μακριά από τον ομφαλό) είτε στο μηρό είτε στο άνω μέρος του βραχίονα.

Ο ασθενής λαμβάνει το Trulicity μία φορά την εβδομάδα.

To Trulicity εγκρίθηκε από το FDA το 2014 ως θεραπεία για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ σε ενήλικες, σε συνδυασμό με ειδική διατροφή-δίαιτα και σωματική άσκηση.

Σε ποιους απευθύνεται το Trulicity

Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν συνδυάζεται με σωστή διατροφή και σωματική άσκηση.

Το Trulicity χορηγείται όταν δεν ενδείκνυται η χρήση μετφορμίνης και ως συμπληρωματική θεραπεία σε άλλες φαρμακευτικές αγωγές για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ειδικές προφυλάξεις και αντενδείξεις

Το φάρμακο αυτό δεν συνιστάται να χορηγείται σε όλους τους ασθενείς. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στους ασθενείς που μπορούν να λάβουν αγωγή με Trulicity.

Δεν μπορούν να λάβουν το φάρμακο αυτό:

 • Ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
 • Ασθενείς που πάσχουν από παγκρεατίτιδα
 • Ασθενείς που πάσχουν από γαστρεντερική νόσο
 • Άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία ή ευαισθησία στην ουσία ντουλαγλουτίδη
 • Άτομα με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό με μυελικό καρκίνωμα του θυρεοειδούς
 • Άτομα με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο στο θυρεοειδή
 • Άτομα με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό με πολλαπλή ενδοκρινική νεοπλασία τύπου ΙΙ (ΜΕΝ2)

Το φάρμακο αυτό δεν συνιστάται να λαμβάνεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Παρενέργειες και ανεπιθύμητες ενέργειες

Όπως συμβαίνει και με όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, το Trulicity μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητες ενέργειες, ωστόσο είναι στην πλειοψηφία τους διαχειρίσιμες. Μερικές από αυτές είναι:

 • Διάρροια
 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Δυσπεψία
 • Μειωμένη όρεξη
 • Υπογλυκαιμία
 • Κόπωση
 • Δυσφορία στο στομάχι/στομαχόπονο
 • Δυσκοιλιότητα
 • Αίσθημα αδιαθεσίας

Σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα μειώνονται μετά από μερικές μέρες. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας.

Επίσης, αν παρουσιάσετε συμπτώματα αλλεργίας μετά τη λήψη του πηγαίνετε άμεσα στο γιατρό ή σε ένα νοσοκομείο.

Πώς να λάβετε το Trulicity

Η δοσολογία καθορίζεται από το γιατρό σας.Συνήθως είναι σταδιακά αυξανόμενη. Είναι απλό στη χρήση του και χορηγείται μία φορά την εβδομάδα.

Αν και το φάρμακο αυτό δεν προορίζεται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ωστόσο ενδέχεται να χορηγηθεί για αυτό το λόγο από τον αρμόδιο γιατρό, διότι στις κατάλληλες δόσεις είναι αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους.

Τα αποτελέσματα από τη χρήση του δεν είναι ίσως άμεσα ορατά. Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για αν ξεκινήσει κανείς να βλέπει αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους.

Μπορεί να συνταγογραφηθεί παράλληλα με άλλες αγωγές για τον διαβήτη όπως η μετφορμίνη και η ινσουλίνη. Συζητήστε με το γιατρό σας αν υπάρχει η πιθανότητα να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα που λαμβάνετε.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Έχει παρατηρηθεί ότι η ουσία ντουλαγλουτίδη που περιέχει το φάρμακο μπορεί να καθυστερήσει τη γαστρική κένωση και έτσι, να επηρεάσει την απορρόφηση των άλλων φαρμάκων που λαμβάνονται από το στόμα παράλληλα με το Trulicity.

Χρειάζεται προσοχή εάν πρέπει να χορηγηθεί ταυτόχρονα με κάποια φάρμακα που απαιτούν άμεση γαστρεντερική απορρόφηση.

Ενδέχεται να αυξηθεί η έκθεση στο φάρμακο σε περιπτώσεις χρήσης φαρμάκων παρατεταμένης αποδέσμευσης, καθώς παρατηρείται αυξημένη αποδέσμευση λόγω παρατεταμένου χρόνο γαστρικής παραμονής.

Συχνές ερωτήσεις

Υπάρχει τρόπος να μειώσω τις ανεπιθύμητες ενέργειες στο στομάχι;

Προσπαθήστε να τρώτε πιο ελαφριά γεύματα και αποφύγετε τα λιπαρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Επίσης, βοηθά και το να καταναλώνετε μικρότερες μερίδες στα γεύματά σας και να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Σε κάθε περίπτωση αν νιώθετε κάποιο δυσάρεστο σύμπτωμα θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Μπορώ να το πάρω χωρίς συνταγή γιατρού;

Όχι, είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο και πρέπει να σας το γράψει ο αρμόδιος γιατρός, αφού προηγηθεί κλινική εξέταση και πλήρης καταγραφή του ατομικού ιατρικού ιστορικού σας.

Για ποιες χρήσεις έχει λάβει έγκριση το Trulicity;

To Trulicity έχει λάβει έγκριση για χρήση στην Ε.Ε., καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων χρήσης του. Το φάρμακο κρίθηκε αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς βελτίωσε τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα των ασθενών. Ταυτόχρονα, μειώνει τις συνέπειες της νόσου στην υγεία της καρδιάς και στην κυκλοφορία του αίματος στους ενήλικες ασθενείς.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.