Ερωτήσεις - Συχνές απορίες
Πόσο καιρό αφού κολλήσω τον ιό HPV μπορεί να εκδηλώσω κονδυλώματα;
Το διάστημα αυτό ποικίλει και εξαρτάται από τη συνολική κατάσταση της υγείας σου. Πάντως κυμαίνεται από 1 μήνα έως 1 χρόνο. Παρόλα αυτά, είναι δυνατό να έχεις κολλήσει τον ιό και να παραμείνει σε λανθάσουσα κατάσταση στον οργανισμό σου ακόμη και για μερικά χρόνια χωρίς να έχει εμφανή συμπτώματα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η πρόληψη μέσω τακτικών ιατρικών εξετάσεων, ώστε να εντοπιστούν τυχόν αλλοιώσεις αν υπάρχουν. Στο διάστημα που είσαι φορέας του ιού και δεν έχεις εκδηλώσει συμπτώματα είναι δυνατό να τον μεταδώσεις στους ερωτικούς σου συντρόφους μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Χρησιμοποιώ πάντα προφυλακτικό. Γίνεται να κολλήσω HPV;
Ναι γίνεται. Δυστυχώς το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλη την περιοχή των δερματικών βλαβών που προκαλούνται, με αποτέλεσμα να αφήνονται ακάλυπτα πολλά σημεία. Άρα, είναι εφικτό να κολλήσεις τον ιό ακόμη και με τη χρήση προφυλακτικού, ωστόσο οι πιθανότητες είναι λιγότερες. Πάντως, το προφυλακτικό θα πρέπει όπως και να έχει να το χρησιμοποιείς καθ’ όλη τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, καθώς προστατεύει από το σύνολο σχεδόν των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, ακόμη και από τα κονδυλώματα σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό.
Γίνεται να έχω κονδυλώματα και να μην διαγνωστούν στο τεστ ΠΑΠ;
Ναι, είναι εφικτό. Το τεστ ΠΑΠ έχει ευαισθησία σε ποσοστό 65-70% των περιπτώσεων βλάβης. Υπάρχει δηλαδή ένα ποσοστό που δίνει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα και παραμένει αδιάγνωστη η λοίμωξη. Για πιο ολοκληρωμένο και σίγουρο αποτέλεσμα θα πρέπει να κάνεις το HPV DNA Test, το οποίο παρέχει περίπου 99% επιτυχία διάγνωσης. Και φυσικά, μην ξεχνάς και τον έλεγχο με κολποσκόπηση και κλινική εξέταση από το γυναικολόγο ή το δερματολόγο σου.
Εγκυμοσύνη και HPV: Τι κίνδυνοι υπάρχουν;
Δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός κίνδυνος για το έμβρυο, αν η μητέρα έχει προσβληθεί από τον ιό HPV. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που υπάρχει ενεργή λοίμωξη με εκδήλωση κονδυλωμάτων κατά την περίοδο του τοκετού, προτιμάται η καισαρική έναντι του φυσιολογικού τοκετού, ώστε να αποφύγουμε τη μετάδοση στα μάτια του εμβρύου κατά τη διάρκεια του τοκετού. Επιπλέον, αν είσαι έγκυος θα πρέπει να ενημερωθείς από το γιατρό για τις μεθόδους θεραπείας που μπορείς να εφαρμόσεις, καθώς αντενδείκνυται η χρήση κάποιων φαρμακευτικών αγωγών (όπως η αλοιφή).
Είναι ασφαλές το εμβόλιο για τον HPV;
Τα εμβόλια που εφαρμόζονται για την πρόληψη του HPV είναι 2: το διδύναμο και το τετραδύναμο. Το διδύναμο εμβόλιο παρέχει κάλυψη έναντι των στελεχών 16 και 18 του ιού HPV, οι οποίοι θεωρούνται ότι ευθύνονται για τον πρόκληση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας και το τετραδύναμο έναντι των ιών 6, 11, 16 και 18. Στην Ελλάδα διατίθενται και τα δύο εμβόλια. Πριν κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο ελέγχεται αν πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας για τους ασθενείς, και έτσι, καθίσταται ασφαλής η χρήση του. Παρόλα αυτά, ακόμη κι αν έχεις κάνει το εμβόλιο δεν θα πρέπει να αμελείς τον τακτικό προληπτικό σου έλεγχο, καθώς σε καλύπτει μόνο ενάντια σε ορισμένα στελέχη του ιού. Ιδανικά για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα πρέπει να εφαρμόζεται σε νεαρά κορίτσια πριν από την έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας.