ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λεύκανση δοντιών

Λάμψε με το νέο σου αστραφτερό χαμόγελο!

Λέκκα Τίνα

Συντάχθηκε από την Οδοντίατρο Λέκκα Κωνσταντίνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Ποιες μέθοδοι λεύκανσης υπάρχουν

Υπάρχουν 3 μέθοδοι λεύκανσης των δοντιών που μπορεί να επιλέξει κάποιος να κάνει:

1η μέθοδος Λεύκανσης Δοντιών
1η μέθοδος

Πραγματοποιείται στο σπίτι με ειδικούς εξατομικευμένους νάρθηκες. Εφαρμόζονται τη μέρα ή τη νύχτα. Ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει ακριβώς τις οδηγίες του γιατρού. Αφού ο γιατρός καταγράψει το χρώμα των δοντιών, δημιουργεί εξατομικευμένα μασελάκια. Στη συνέχεια, θα δοκιμάσει αν αυτά τα μασελάκια εφαρμόζουν τέλεια στο στόμα του ασθενή και θα δώσει το λευκαντικό υλικό που του ταιριάζει. Ο ασθενής εφαρμόζει το ειδικό λευκαντικό για τις ώρες που θα ορίσει ο γιατρός μέσα στην ημέρα. Το λευκαντικό υλικό δεν πρέπει να φτάσει στα ούλα. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις μέρες που θα ορίσει ο γιατρός, θα πρέπει να γίνει επανεξέταση.

2η μέθοδος Λεύκανσης Δοντιών
2η μέθοδος

Πραγματοποιείται στο ιατρείο με laser ή ειδικές λάμπες λεύκανσης ή συσκευή φωτοπολυμερισμού (μπλε φως). Αυτή η μέθοδος γίνεται μόνο από εξειδικευμένο ιατρό και τα αποτελέσματά της είναι άμεσα ορατά. Αρχικώς, απομονώνονται τα ούλα διότι το λευκαντικό υλικό δεν πρέπει να φτάσει εκεί. Στη συνέχεια, εφαρμόζει τη μέθοδο λεύκανσης που έχει επιλεγεί, δηλαδή με laser ή λάμπες λεύκανσης ή μπλε φως.

3η μέθοδος Λεύκανσης Δοντιών
3η μέθοδος

Γίνεται συνδυασμός των 2 μεθόδων. Δηλαδή ο ασθενής αρχικώς κάνει τη θεραπεία του στο ιατρείο και στη συνέχεια, στο σπίτι με τα ειδικά μασελάκια για λίγες μέρες. Αυτή η μέθοδος συνδυάζει τα θετικά και των δύο θεραπευτικών μεθόδων.

Το ήξερες ότι...

Το ήξερες ότι η λεύκανση δοντιών έχει καλύτερο αποτέλεσμα όταν συνδυάζεται με καθαρισμό δοντιών πριν την εφαρμογή της;

Ακου το podcast

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου

Μέθοδος λεύκανσης στο σπίτι - Πλεονεκτήματα:

 • Ασφαλές και καλό αισθητικά αποτέλεσμα
 • Μεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσματος
 • Δεν υπάρχει ευαισθησία (σπάνια έως καθόλου)
 • Μπορεί να επαναληφθεί οποιαδήποτε στιγμή θέλει ο ασθενής
 • Μικρότερο κόστος

Μέθοδος λεύκανσης στο σπίτι - Μειονεκτήματα:

 • Απαιτείται αρκετός χρόνος- περίπου 2 βδομάδες- για να γίνει ορατό το αποτέλεσμα
 • Κατά τη διάρκεια της τεχνικής πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών και ποτών που αφήνουν χρωστικές (π.χ. τα παντζάρια, ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί κ.ά.) καθώς και το κάπνισμα (το πολύ έως 5 τσιγάρα ημερησίως)

Μέθοδος λεύκανσης στο ιατρείο - Πλεονεκτήματα:

 • Το αποτέλεσμα είναι αμέσως ορατό
 • Ο ασθενής δε χρειάζεται να κάνει κάτι ο ίδιος
 • Γρήγορη διαδικασία (διαρκεί το πολύ 1 ώρα)

Μέθοδος λεύκανσης στο ιατρείο - Μειονεκτήματα:

 • Η εκτίμηση για την αλλαγή χρώματος θα γίνει μετά από 2-3 μέρες
 • Υπάρχει μια μικρή ευαισθησία το πρώτο 24ωρο μετά τη λεύκανση που όμως ελέγχεται με ένα ήπιο αναλγητικό

Συνδυαστική μέθοδος λεύκανσης - Πλεονεκτήματα:

 • Άμεσα ορατό αποτέλεσμα που παραμένει το ίδιο και μετά το τέλος της διαδικασίας
 • Μεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσματος
 • Όλα τα πλεονεκτήματα των άλλων 2 μεθόδων

Συνδυαστική μέθοδος λεύκανσης - Μειονεκτήματα:

 • Μεγαλύτερο κόστος

Σύγκριση των μεθόδων

Λεύκανση στο σπίτιΛεύκανση στο ιατρείοΣυνδυασμός των δύο μεθόδων
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑΜεγάλη διάρκεια αποτελέσματος, με ορατό αποτέλεσμα σε 2 βδομάδεςΆμεσα ορατό αποτέλεσμα (μέσα σε 2-3 μέρες)Έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσματος από όλες τις μεθόδους
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣΤουλάχιστον 2 βδομάδες- το χρονικό διάστημα ορίζεται από το γιατρό κατά περίπτωση1 ώρα1 ώρα στο ιατρείο και στη συνέχεια μερικές μέρες στο σπίτι
ΚΟΣΤΟΣΧαμηλότερο κόστος από όλες τις μεθόδουςΜέτριο κόστοςΥψηλότερο κόστος από τις 3 μεθόδους

Κόστος

Το κόστος της λεύκανσης δοντιών ποικίλλει και εξαρτάται από τη μέθοδο που θα επιλέξεις και από το στάδιο του προβλήματος. Η συνδυαστική μέθοδος είναι ίσως η πιο ακριβή, αλλά έχει τα πιο θεαματικά αποτελέσματα. Αντιθέτως, η μέθοδος λεύκανσης στο σπίτι είναι η πιο οικονομική λύση, αλλά δεν είναι άμεσα ορατό το αποτέλεσμα.

Διάρκεια θεραπείας

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τη μέθοδο που θα επιλέξει ο κάθε ασθενής και την αποτελεσματικότητα που έχει στη δική του περίπτωση.

Για τη λεύκανση στο σπίτι η διάρκεια θεραπείας είναι περίπου 1-3 βδομάδες. Το αποτέλεσμα αρχίζει να γίνεται ορατό από την πρώτη κιόλας βδομάδα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί μετά από κάποιες βδομάδες και θα επηρεαστεί από το αν ο ασθενής ακολουθεί τις συστάσεις του οδοντιάτρου ως προς τις διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αλλάξει. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η στοματική υγιεινή, η οποία πρέπει να είναι σχολαστική. Μετά από 1-2 χρόνια χρειάζεται μία συντήρηση του αποτελέσματος.

Για τη λεύκανση στο ιατρείο το αποτέλεσμα είναι ορατό μόλις 2-3 μέρες μετά την ολοκλήρωση της λεύκανσης. Και σε αυτή την περίπτωση παίζει ρόλο η στοματική υγιεινή και οι συνήθειες του ασθενή στο πόσο θα διαρκέσει το αποτέλεσμα.

Για τη συνδυαστική μέθοδο λεύκανσης το αποτέλεσμα είναι πολύ άμεσα ορατό και φυσικά, διαρκεί και για μεγαλύτερο διάστημα.

Λέκκα Κωνσταντίνα
Η Λέκκα Κωνσταντίνα Οδοντίατρος λέει:

“Όσο καλύτερη στοματική υγιεινή έχει ο ασθενής (βούρτσισμα-οδοντόκρεμα) τόσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει η λεύκανση”.

Ειδική προετοιμασία για την εξέταση

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της λεύκανσης πρέπει να γίνει βαθύς καθαρισμός των δοντιών. Αυτό απαιτείται πριν από οποιαδήποτε μέθοδο λεύκανσης κι αν έχεις επιλέξει. Ο λόγος που γίνεται είναι για να απομακρυνθεί η πέτρα και οι λεκέδες στα δόντια, αλλά και για να εντοπιστεί τυχόν πρόβλημα.

Πριν την εφαρμογή της λεύκανσης καταγράφεται το χρώμα των δοντιών. Επίσης, όταν εφαρμόζεται στο ιατρείο τοποθετείται στα δόντια ειδικό τζελ και προστατευτικό των ούλων. Για τη διαδικασία που γίνεται στο σπίτι θα ενημερωθείς ακριβώς για το τι πρέπει να κάνεις από το γιατρό σου.

Πώς να βρεις τον κατάλληλο γιατρό

Ο κατάλληλος ιατρός για να την εφαρμόσει είναι ο οδοντίατρος. Για να επιλέξεις ποιος γιατρός είναι ο καλύτερος για εσένα θα πρέπει να λάβεις υπόψιν την εμπειρία του στη συγκεκριμένη θεραπεία και να επιλέξεις αυτόν που θεωρείς ότι μπορείς να εμπιστευθείς, ώστε να νιώθεις ότι είσαι σε καλά χέρια.

Μπορείς να διαβάσεις τις αξιολογήσεις άλλων ασθενών που τον επισκέφθηκαν πριν από εσένα για την εφαρμογή της εν λόγω θεραπείας και να αποφασίσεις σε ποιον θέλεις να απευθυνθείς.

ΒΡΕΣ ΕΙΔΙΚΟ

Μυστικά για υγεία και λαμπερό χαμόγελο

Η λεύκανση δοντιών θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις το αστραφτερό χαμόγελο που ονειρεύεσαι. Για να έχεις, όμως, πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, μπορείς να το συνδυάσεις με άλλες ενέργειες τόνωσης της ευεξίας της εξωτερικής σου εμφάνισης.

Κάνε check up στόματος κάθε 6 μήνες

Μην αμελείς τον οδοντιατρικό σου έλεγχο. Κάθε 6 μήνες περίπου καλό θα ήταν να κάνεις έναν καθαρισμό δοντιών και να ελέγχεις για τυχόν βλάβες στο στόμα και στα δόντια σου. Ειδικά αν είσαι καπνιστής, θα πρέπει να γίνεται απαραιτήτως σε αυτό το διάστημα.

υγιεινή διατροφή

Λαχανικά και φρούτα για πιο λευκά δόντια

Αν θέλεις να διατηρήσεις με φυσικό τρόπο τα δόντια σου άσπρα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις την ποιότητα των τροφών που καταναλώνεις. Απόφυγε τα τρόφιμα που περιέχουν χρωστικές ουσίες και προτίμησε φρούτα και λαχανικά και πιο συγκεκριμένα φράουλες, μπρόκολο, καρότο και πορτοκάλια.

ψυχολογία και εμφάνιση

Καλή ψυχολογία, καλή εμφάνιση

Το χαμόγελό σου είναι ο καθρέφτης της ψυχής σου. Αυτό σημαίνει ότι αν έχεις καλή ψυχολογία και ανεβασμένη διάθεση, αυτό θα αποτυπωθεί στο χαμόγελό σου, το οποίο με τη σειρά του θα σε κάνει να δείχνεις πιο όμορφος/η.

Μύθοι και αλήθειες

Μύθος #1

Η λεύκανση προκαλεί πόνο.

Η αλήθεια

Όχι η λεύκανση δεν μπορεί να προκαλέσει πόνο. Είναι μια πολύ ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία, που μπορεί να κάνει όποιος ενδιαφέρεται να έχει λευκό και αστραφτερό χαμόγελο πολύ εύκολα. Καμία τεχνική από τις 3 ενδεικνυόμενες δεν προκαλεί πόνο ή έντονη ενόχληση αν γίνεται από έμπειρο γιατρό.

Μύθος #2

Η λεύκανση διαρκεί για πάντα.

Η αλήθεια

Όχι, δεν διαρκεί για πάντα. Όλα εξαρτώνται από τη στάση που θα κρατήσει το άτομο απέναντι στις συστάσεις του ιατρού του. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνήθειές του. Αν καπνίζει πολύ και καταναλώνει τροφές με χρωστικές ουσίες το αποτέλεσμα δεν θα διαρκέσει πολύ. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφεύγει τη συχνή κατανάλωση καφέ, τσαγιού και κόκκινου κρασιού που αποδεδειγμένα έχουν χρωστικές ουσίες αν θέλει να διατηρήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το αποτέλεσμα. Επίσης, εξίσου απαραίτητη είναι και η τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής για τη διατήρηση του αποτελέσματος.

Μύθος #3

Μπορεί να γίνει λεύκανση χωρίς καθαρισμό δοντιών πριν.

Η αλήθεια

Βασική προϋπόθεση για να γίνει μία σωστή λεύκανση είναι να έχει γίνει πριν ένας βαθύς καθαρισμός των δοντιών, ώστε να απομακρυνθεί η πέτρα και τυχόν επιφανειακοί λεκέδες από τα δόντια.

Ερωτήσεις - Συχνές απορίες

Οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν κάτι επιπλέον πριν και μετά τη λεύκανση;

Όχι, δεν χρειάζεται να προσέχουν κάτι επιπλέον. Ακολουθείται η ίδια διαδικασία.

Το χρώμα των δοντιών επηρεάζεται από την κατανάλωση γλυκών;

Όχι. Μόνο οι τροφές που έχουν χρωστικές ουσίες επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών όπως το τσάι, ο καφές και το κρασί. Η ζάχαρη επηρεάζει την υγεία των δοντιών γενικότερα και όχι συγκεκριμένα το χρώμα τους.

Με ποιους τρόπους μπορώ να αποκτήσω λευκά δόντια με φυσικό τρόπο;

Η διαδικασία της λεύκανσης είναι η μοναδική μέθοδος που μπορεί να χαρίσει πραγματικό και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Καμία άλλη σπιτική πρακτική δεν έχει αποτέλεσμα ή διάρκεια. Ο οδοντιατρικός καθαρισμός, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει μια σωστή λεύκανση δοντιών, ωστόσο από μόνος του δεν είναι σε θέση να επέμβει στο χρώμα των δοντιών, βελτιώνοντάς το. Μπορεί μόνο να καθαρίσει τα δόντια από την πέτρα και τους τοπικούς επιφανειακούς λεκέδες, κάτι το οποίο εν μέρει βελτιώνει την εικόνα των δοντιών, αλλά το χρώμα παραμένει ίδιο.

Υπάρχει περίπτωση να μην ασπρίσουν ομοιόμορφα τα δόντια μας κατά τη λεύκανση;

Όχι. Οποιαδήποτε μέθοδο κι αν ακολουθήσεις ο στόχος είναι ίδιος και η εφαρμογή επίσης. Γίνεται ταυτόχρονα σε όλα τα δόντια και για το ίδιο χρονικό διάστημα, οπότε το αποτέλεσμα είναι ομοιόμορφο.

Εάν έχω σφραγίσματα, γίνεται να κάνω λεύκανση δοντιών;

Ναι, είναι εφικτό να κάνεις λεύκανση δοντιών όταν έχεις σφραγίσματα. Ωστόσο, ο γιατρός, ειδικά αν το σφράγισμα είναι στα πρόσθια δόντια, θα σου ζητήσει 2 βδομάδες μετά την ολοκλήρωση της λεύκανσης να το αλλάξεις, ώστε να μην επηρεαστεί η ομοιομορφία του αποτελέσματος.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Dale B, A Schhein K: 'Esthetic Dentistry'. Lea & Febiger, Philadelphia 1992

2. Goldstein R, Garber D: Complete Dental Bleaching. Quintessence, Publ. co, Chicago 1995

3. Γεράσιμος Π. Δουβίτσας: Αισθητική οδοντιατρική- Λεύκανση Δοντιών

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.