ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Laser μυωπίας

Τι θα πρέπει να προσέξεις πριν και μετά την επέμβαση

Τι είναι το laser μυωπίας και πώς γίνεται;

Το laser μυωπίας είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση για τη διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών στα μάτια. Εφαρμόζεται για να αντιμετωπιστεί οριστικά η μυωπία. Στην περίπτωση της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού μιλάμε για laser υπερμετρωπίας και αστιγματισμού αντίστοιχα. Πραγματοποιείται για να μη χρειάζεται πια ο ασθενής να φορά γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής. Η σύγχρονη τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στους έμπειρους γιατρούς να επιτύχουν υψηλής ακρίβειας διόρθωση του προβλήματος και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση τους ιστούς.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ LASIK ΓΙΑ ΜΥΩΠΙΑ

ΕΠΕΜΒΑΣΗ LASIK ΓΙΑ ΜΥΩΠΙΑ

Προεγχειρητική διαδικασία

Για να καταλήξει ο γιατρός να προτείνει laser μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένας προεγχειρητικός έλεγχος των ματιών. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει μέτρηση του βαθμού διαθλαστικού σφάλματος του ματιού, μέτρηση της διαμέτρου της κόρης, παχυμετρία και τοπογραφία του κερατοειδούς. Τέλος, ακολουθεί η διαδικασία της μυδρίασης, η οποία γίνεται για να πραγματοποιηθεί βυθοσκόπηση και κυκλοπληγική διάθλαση.

Μετά από την παραπάνω διαδικασία αποφασίζεται από το γιατρό ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος που θα εφαρμόσει στον ασθενή.

Μέθοδοι laser μυωπίας

Υπάρχουν δύο μέθοδοι laser: η LASIK και η PRK.

Η LASIK εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις μέσης και υψηλής μυωπίας. Διορθώνει απλό ή σύνθετο μυωπικό αστιγματισμό και είναι η μόνη μέθοδος διόρθωσης υπερμετρωπίας, απλού ή σύνθετου υπερμετρωπικού και μεικτού αστιγματισμού.

Η PRK εφαρμόζεται σε περιπτώσεις χαμηλότερης μυωπίας και απλού ή σύνθετου μυωπικού αστιγματισμού. Επίσης, η χρήση της PRK είναι η μόνη λύση όταν ο κερατοειδής είναι πολύ λεπτός.

Τα τελευταία χρόνια οι μέθοδοι πραγματοποιούνται αποκλειστικά με χρήση laser και έχουν μετονομαστεί σε femto-Lasik και trans PRK.

Οι επεμβάσεις ξεκινούν με τη διαδικασία της αναισθησίας στο μάτι, η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών σταγόνων. Το laser δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά σε κάθε μάτι.

Οι εικόνες που βλέπουν τα μάτια επικεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού. Με παθήσεις του ματιού όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός οι εικόνες δεν μπορούν να εστιαστούν στο σωστό σημείο και έτσι η όραση γίνεται θολή. Η θολή όραση διορθώνεται παραδοσιακά με διαθλαστικούς φακούς επαφής ή γυαλιά οράσεως. Για τους περισσότερους ασθενείς όμως, το πρόβλημα οράσεώς τους μπορεί να διορθωθεί οριστικά με laser μέσα σε 10’ συνολικά.

Νίκας Σπύρος
Ο Νίκας Σπύρος - Οφθαλμίατρος λέει:

“Δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι το laser μυωπίας, καθώς αποτελεί την πιο ασφαλή επέμβαση στην ιατρική. Με τη νέα τεχνολογία που χρησιμοποιούμε, δεν υπάρχει πλέον κανένας διεγχειρητικος κίνδυνος.”

Αποθεραπεία - Μετεγχειρητικές συμβουλές για το laser μυωπίας

Μετά την εφαρμογή της μεθόδου LASIK η όραση του ασθενούς επανέρχεται ύστερα από 1-2 ώρες. Μετά από PRK ο ασθενής συνήθως βλέπει καθαρά ύστερα από 3-4 μέρες και έχει κάποιες ενοχλήσεις για λίγες ημέρες.

Μετά τη LASIK ο ασθενής θα πρέπει να εφαρμόζει για 2 εβδομάδες ειδικά κολλύρια που θα του συστήσει ο γιατρός του και για 1-4 μήνες τεχνητά δάκρυα. Για λίγες μέρες δεν πρέπει να ακουμπάει τα μάτια του, να εκτίθεται σε σκόνες και να τα τρίβει.

Μετά την PRK ο ασθενής θα πρέπει να εφαρμόσει για 1-2 μήνες ειδικά κολλύρια και για 1-4 μήνες τεχνητά δάκρυα. Και σε αυτή τη μέθοδο θα χρειαστεί να προσέχει μετεγχειρητικά τη σκόνη και το τρίψιμο των ματιών για 4 ημέρες.

Ποιοι δεν μπορούν να κάνουν laser μυωπίας

Το laser μυωπίας μπορεί να εφαρμοστεί γενικώς σε όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών και έχει σταθεροποιηθεί η μυωπία τους για τουλάχιστον 12 μήνες. Επίσης, πρέπει ο ασθενής να μην έχει άλλο σοβαρό οφθαλμολογικό πρόβλημα (όπως π.χ. γλαύκωμα), να μην έχει ενεργό νόσο του κολλαγόνου, να μην έχει λεπτό κερατοειδή ή ανώμαλο αστιγματισμό. Τέλος, δεν επιτρέπεται να εφαρμόζεται σε εγκύους και θηλάζουσες.

Κόστος laser μυωπίας

Το κόστος του laser μυωπίας δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Για να υπολογιστεί το κόστος θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το σύνολο των εξετάσεων που θα πρέπει να γίνουν προεγχειρητικά και φυσικά, το κόστος της επέμβασης laser.

Κατά μέσο όρο το laser με τη μέθοδο LASIK κυμαίνεται από 2.000 - 4.000€, ενώ για τη μέθοδο PRK 1500 - 3000€.

Το κόστος καθορίζεται κατά περίπτωση και εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις, αλλά και από το κόστος της κλινικής, γι' αυτό ενδέχεται να διαφέρει από το τελικό ποσό σε κάθε γιατρό. Επικοινώνησε με το γιατρό σου για το κόστος της επέμβασης.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

212€

Από

97

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 185€
Κρήτη 560€
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/tests-procedures/laser-eye-surgery/

2. Ehlke GL1, Krueger RR. Laser Vision Correction in Treating Myopia. Asia Pac J Ophthalmol (Phila). 2016 Nov/Dec;5(6):434-437.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.