ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Απαλλάξου από τον πόνο και τα μουδιάσματα στα χέρια

Κορμπάκης Ιωάννης

Συντάχθηκε από τον Ορθοπαιδικό - Ορθοπαιδικό Χειρουργό Κορμπάκη Ιωάννη στις 12 Οκτωβρίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια διαταραχή που προκαλείται από την πίεση του μέσου νεύρου στον καρπό και πιο συγκεκριμένα στην ανατομική περιοχή του καρπιαίου σωλήνα. Το νεύρο αυτό ελέγχει την κίνηση του αντίχειρα και των περισσότερων δακτύλων. Είναι γνωστή και ως νόσος του πληκτρολογίου.

Προκαλεί μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και άλλα συμπτώματα στο χέρι και στο βραχίονα. Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου είναι η ανατομία του καρπού, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος σε καθημερινή βάση με τα χέρια του, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας που συνυπάρχουν.

Αίτια και συμπτώματα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα οφείλεται στην πίεση που ασκείται στο μέσο νεύρο σε μία περιοχή του καρπού που ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας. Το νεύρο αυτό εκτείνεται από τον αυχένα (νευρικές ρίζες) έως τον καρπό και το χέρι. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι συγκεκριμένη η αιτία πρόκλησης. Μπορεί να είναι απόρροια συνδυασμού πολλών παραγόντων κινδύνου. Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου που ενοχοποιούνται είναι η ανατομία του σημείου, το φύλο (οι γυναίκες τείνουν να το εμφανίζουν συχνότερα), το ιστορικό νευροεκφυλιστικών παθήσεων, η παχυσαρκία, οι μεταβολικές - διαταραχές και το εργασιακό περιβάλλον.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα εξελίσσονται σταδιακά. Αρχικώς, περιλαμβάνουν μουδιάσματα και πόνο που έρχεται και φεύγει στον καρπό, τον αντίχειρα, το δείκτη και τον μέσο δάκτυλο. Αργότερα τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά κυρίως κατά την νυχτερινή κατάκλιση. Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:

 • Μούδιασμα
 • Μυρμήγκιασμα
 • Πόνος
 • Αδυναμία

Το σύμπτωμα του μουδιάσματος και του πόνου αφορούν κυρίως τον καρπό και το χέρι, αλλά μπορεί να εκτείνονται ως τον ώμο και τον αυχένα κάποιες φορές.

Διάγνωση και εξετάσεις

Η διάγνωση πραγματοποιείται από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο ορθοπαιδικός - ορθοπαιδικός χειρουργός. Απαιτείται κλινική εξέταση και καταγραφή ιατρικού ιστορικού του ασθενή. Η κλινική εξέταση διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

Είναι σημαντικό να αναφέρεις στο γιατρό σου όλα τα συμπτώματα που έχεις παρατηρήσει, τη βαρύτητά τους καθώς και πότε πρωτοεμφανίστηκαν.

Πολλές φορές είναι απαραίτητος ο ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος που περιλαμβάνει ηλεκτρομυογράφημα και νευρογράφημα. Συμπληρωματικά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί λήψη ακτινογραφίας.

Θεραπεία και αντιμετώπιση

Είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε ένα γιατρό για να λάβεις θεραπεία εγκαίρως, ώστε να μειώσεις τον κίνδυνο επιδείνωσης ή και επιπλοκών. Η θεραπεία που θα δοθεί εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και από το ιστορικό του ασθενή. Μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική.

Σε αρχικό στάδιο, ο γιατρός συνιστά αλλαγές σε κάποιες καθημερινές συνήθειες. Αν η νόσος οφείλεται σε κάποια καθημερινά επαναλαμβανόμενη κίνηση, θα σου συστήσει να περιορίσεις την κίνηση αυτή. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να ακινητοποιηθεί το πάσχον σημείο με ειδικούς νάρθηκες.

Στη συντηρητική θεραπεία συμπεριλαμβάνεται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη ή κορτικοστεροειδή.

Η χειρουργική αντιμετώπιση προτείνεται σε πιο βαριά περιστατικά και σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία. Υπάρχουν δύο επιλογές: το ανοιχτό χειρουργείο και η ενδοσκοπική χειρουργική. Η σωστή επιλογή της θεραπείας και η σωστή χειρουργική τεχνική οδηγεί σε αποτελέσματα που αγγίζουν το 100% επιτυχίας στην αντιμετώπιση.

Κόστος και διάρκεια θεραπείας

Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από την επιλογή γιατρού και από το είδος της θεραπείας που θα εφαρμοστεί. Στο τελικό κόστος θα πρέπει να συμπεριλάβεις τα φάρμακα που πιθανόν θα χρειαστείς για την αποθεραπεία, καθώς και το κόστος της εγχείρησης, αν αυτή κριθεί απαραίτητη. Για να επιλέξεις τον καλύτερο θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου την εμπειρία του, την εκπαίδευσή του και τις αξιολογήσεις άλλων ασθενών που τον επισκέφθηκαν πριν από εσένα.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

43€

Από

88

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 45€
Αττική 30€
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. http://www.webmd.com/pain-management/carpal-tunnel/carpal-tunnel-syndrome#2

2. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/carpal-tunnel-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20355608

3. Middleton SD, Anakwe RE. ‘Carpal tunnel syndrome’, BMJ. 2014 Nov 6;349:g 6437

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.