ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Βλεφαροπλαστική

Απαλλάξου οριστικά από τις σακούλες στα μάτια

Τότης Αντώνιος

Συντάχθηκε από τον Πλαστικό Χειρουργό Τότη Αντώνιο στις 27 Φεβρουαρίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Πότε γίνεται η βλεφαροπλαστική

Τα μάτια μας και η περιοφθάλμια περιοχή συνολικά είναι ίσως η πιο ευαίσθητη περιοχή του σώματός μας και σίγουρα μία από τις πρώτες, όπου γίνονται εμφανή και γρήγορα αντιληπτά τα σημάδια του χρόνου. Οι χιλιάδες κινήσεις των βλεφάρων καθημερινά, η ρύπανση του περιβάλλοντος και οι ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή και τα κινητά επηρεάζουν την εικόνα των ματιών μας.

Η βλεφαροπλαστική είναι η μέθοδος που μπορεί να διορθώσει αυτές τις ατέλειες που έχουν προκύψει από το χρόνο, να ζωντανέψει το βλέμμα, να διώξει την ταλαιπωρία και την κούραση από τα μάτια και να μειώσει τις ρυτίδες και τις σακούλες γύρω από αυτά.

Δες φωτογραφίες πριν και μετά την θεραπεία

Μέθοδοι βλεφαροπλαστικής

Μέθοδοι βλεφαροπλαστικής πριν
ΠΡΙΝ
Μέθοδοι βλεφαροπλαστικής μετα
ΜΕΤΑ
Μέθοδος Plexr

Μέθοδος Plexr

Η μέθοδος Plexr είναι μία μη-επεμβατική μέθοδος, κατά την οποία μέσω εξάχνωσης της επιδερμίδας, επιτυγχάνεται ρίκνωση του δέρματος στο άνω ή/και στο κάτω βλέφαρο. Στόχος είναι η αποκατάσταση της δερματοχάλασης των βλεφάρων (υπερβολικά μεγάλης χαλάρωσης) και ένα πιο ξεκούραστο βλέμμα.

Συνήθως εφαρμόζεται σε ασθενείς μεγαλύτερων ηλικιών ή και σε νεαρότερους ασθενείς με κληρονομική προδιάθεση για «βαριά» βλέφαρα. Ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος απαιτούνται από μία έως τρεις συνεδρίες. Τα αποτελέσματα διαρκούν συνήθως 3-5 χρόνια.

Η διαδικασία γίνεται υπό τοπική αναισθησία. Μία ώρα πριν την εφαρμογή γίνεται επάλειψη αναισθητικής κρέμας στην περιοχή των βλεφάρων.

Μετά τη θεραπεία

Η διαδικασία της επούλωσης είναι άκρως σημαντική για να μη μείνουν σημάδια στην περιοχή που εφαρμόστηκε. Συνιστάται η χρήση ειδικών προϊόντων (κρέμα ημέρας και νυκτός) για 5-7 ημέρες μετά την εφαρμογή. Απαραίτητη είναι επιπρόσθετα η εφαρμογή αντηλιακής προστασίας για τους επόμενους μήνες.

Αντενδείξεις μεθόδου βλεφαροπλαστικής χωρίς νυστέρι

 • Η μέθοδος Plexr δεν είναι η κατάλληλη για ασθενείς με υπερβολικά μεγάλη χαλάρωση, δηλαδή σε πολύ βαριά περιστατικά, γιατί θα απαιτηθούν 3-4 συνεδρίες.
 • Δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα.
 • Δεν προτιμάται όταν ένα άτομο αδυνατεί ή δεν θέλει να ακολουθήσει τους κανόνες της αποθεραπείας (π.χ. να μην πλυθεί στο σημείο για ένα ορισμένο διάστημα).

Άλλες περιπτώσεις εφαρμογής μεθόδου Plexr

Η ίδια διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί και για αφαίρεση τατουάζ, ξανθελασμάτων, ουλών ακμής, ενώ μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις «γραμμές καπνιστού» από το άνω χείλος.

Χειρουργική βλεφαροπλαστική
Χειρουργική βλεφαροπλαστική

Χειρουργική βλεφαροπλαστική

Η χειρουργική βλεφαροπλαστική μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις δερματοχάλασης και είναι η ενδεικνυόμενη στις περιπτώσεις που αυτή είναι εκσεσημασμένη, δηλαδή πιο βαριάς μορφής. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μια συνεδρία και πραγματοποιείται σε κατάλληλα διαμορφωμένο άσηπτο περιβάλλον.

Εφαρμόζεται υπό τοπική αναισθησία ή μέθη. Για την κάτω βλεφαροπλαστική συνιστάται μέθη ή γενική νάρκωση.

Τα αποτελέσματα της χειρουργικής μεθόδου διαρκούν πολύ περισσότερο από της μη επεμβατικής και φτάνουν συνήθως τα 10 χρόνια. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διορθωθούν ταυτόχρονα οι ρυτίδες και οι σακούλες στα μάτια. Δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία για τη χειρουργική βλεφαροπλαστική.

Μετά τη θεραπεία

Ο ασθενής φορά αυτοκόλλητους επιδέσμους και έχει ράμματα για 5-7 μέρες. Ο γιατρός συνταγογραφεί παυσίπονα, αντιβίωση και κατάλληλα κολλύρια.

Χειρουργική βλεφαροπλαστικήΒλεφαροπλαστική χωρίς νυστέρι (plexr)
Διορθώνει και τις «σακούλες» στα μάτιαΔιορθώνει μόνο ρυτίδες
Γίνεται συνδυασμός άνω και κάτω βλεφάρουΔεν διορθώνει σακούλες
Ξενοιάζεις για 10 χρόνιαΓίνεται ακόμη και στο ιατρείο
Είναι ανώδυνηΔεν χρειάζεται νυστέρι και ράμματα
Ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαΑπαιτεί 1-3 συνεδρίες
Χαρίζει πιο μόνιμο αποτέλεσμαΜεγαλύτερος χρόνος αποθεραπείας συνολικά
Γίνεται μόνο σε άσηπτο περιβάλλον
Απαιτεί ράμματα
Τότης Αντώνιος
Ο Τότης Αντώνιος Πλαστικός Χειρουργός λέει:

“Είναι σημαντικό να μην μπερδεύουμε τη χαλάρωση/πτώση των φρυδιών με την βλεφαρόπτωση. Σε περίπτωση που υπάρχει ή συνυπάρχει και πτώση των φρυδιών του/της ασθενούς πρέπει να ενημερωθεί, γιατί η βλεφαροπλαστική από μόνη της θα διορθώσει μόνο ένα μέρος του προβλήματος! Πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό για να εντοπιστεί το πραγματικό πρόβλημα και να εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία, επιτυγχάνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.

Κόστος

Το κόστος της βλεφαροπλαστικής εξαρτάται από τη μέθοδο που θα επιλέξεις να κάνεις, από το στάδιο του προβλήματος, τον αριθμό των συνεδριών αλλά και το γιατρό που θα επιλέξεις. Στο συνολικό κόστος θα πρέπει να συμπεριλάβεις και το κόστος των κρεμών και φαρμάκων που θα χρειαστεί να εφαρμόσεις στο σημείο μετά τη θεραπεία για λίγες ημέρες. Δες παρακάτω τιμές για βλεφαροπλαστική.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

209€

Από

54

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 241€

Διάρκεια θεραπείας

Η βλεφαροπλαστική χωρίς νυστέρι (μέθοδος Plexr) απαιτεί 1-3 συνεδρίες, οι οποίες πραγματοποιούνται σε απόσταση δύο μηνών μεταξύ τους. Η ανάρρωση διαρκεί περίπου 5-7 ημέρες. Το αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου διαρκεί περίπου 3 χρόνια. Στη συνέχεια, συνιστάται επανέλεγχος.

Η επεμβατική βλεφαροπλαστική πραγματοποιείται σε μία συνεδρία. Η περίοδος ανάρρωσης διαρκεί 5-7 μέρες (ακριβώς όπως και στο plexr) και το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 10 χρόνια. Μετά τα 10 χρόνια μπορεί να χρειαστεί επανέλεγχος.

Πώς να βρεις τον κατάλληλο γιατρό

Ο κατάλληλος γιατρός για να εφαρμόσει τη βλεφαροπλαστική είναι ο πλαστικός χειρουργός και ο οφθαλμίατρος. Για να επιλέξεις τον καλύτερο γιατρό για εσένα θα πρέπει να λάβεις υπόψιν την εμπειρία του στη συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά και να μπορείς να τον εμπιστευθείς και να νιώσεις ότι είσαι σε καλά χέρια.

Μπορείς να διαβάσεις τις αξιολογήσεις άλλων ασθενών που επισκέφθηκαν αυτόν το γιατρό για την εφαρμογή της εν λόγω θεραπείας πριν από εσένα για να αποφασίσεις σε ποιον θέλεις να απευθυνθείς.

ΒΡΕΣ ΕΙΔΙΚΟ

Συμβουλές ομορφιάς: Διώξε άμεσα τους κύκλους κάτω από τα μάτια

Η βλεφαροπλαστική θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις το νεανικό και ζωντανό βλέμμα που θες. Για να έχεις, όμως, πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μπορείς να το συνδυάσεις με άλλες ενέργειες τόνωσης, ομορφιάς και ευεξίας.

Σωστή διατροφή όμορφο πρόσωπο

Σωστή διατροφή για όμορφο πρόσωπο

Η μεσογειακή διατροφή, που βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι και ξηρούς καρπούς θα σου χαρίσει ένα λαμπερό και νεανικό πρόσωπο. Ενίσχυσε τη βλεφαροπλαστική που θα κάνεις και με φυσικούς τρόπους ευεξίας και ομορφιάς όπως είναι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και η αποφυγή του junk food.

Συνδύασε τη βλεφαροπλαστική με άλλες μεθόδους

Αν θέλεις να έχεις ολοκληρωμένο αποτέλεσμα στην ομορφιά του σώματός σου συνολικά, εντόπισε τα σημεία που θέλεις να βελτιώσεις και απευθύνσου σε ειδικό για να σε βοηθήσει. Μπορείς να επιλέξεις botox, υαλουρονικό, μεσοθεραπεία, laser, νήματα, κρυολιπόλυση ή οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη μέθοδο στοχεύει στη βελτίωση της εξωτερικής σου εμφάνισης.

Ασκήσου με συστηματικότητα

Ασκήσου με συστηματικότητα

Η γυμναστική μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του σώματός σου, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσει και το ανοσοποιητικό σου σύστημα και την αυτοπεποίθησή σου. Αρκούν 30’ άσκησης την ημέρα για να αποκτήσεις υγεία και ευεξία.

Μύθοι και αλήθειες

Μύθος #1

Κάθε μέθοδος βλεφαροπλαστικής μπορεί να αντιμετωπίσει τις ρυτίδες και τις σακούλες κάτω από τα μάτια.

Η αλήθεια

Δυστυχώς μόνο η χειρουργική μέθοδος μπορεί να αντιμετωπίσει εξίσου αποτελεσματικά και τα δύο προβλήματα. Η μέθοδος plexr δεν ενδείκνυται για περιπτώσεις ασθενών που παρουσιάζουν μεγάλο πρόβλημα με σακούλες κάτω από τα μάτια, όπου πρόκειται στην ουσία για παρουσία λίπους και όχι μόνο περίσσειας δέρματος.

Μύθος #2

Η βλεφαροπλαστική διορθώνει το «πόδι της χήνας».

Η αλήθεια

Η περιοχή αυτή είναι άσχετη με την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής. Συνήθως απαιτείται η εφαρμογή Botox/Dysport για να βελτιωθούν οι ρυτίδες.

Μύθος #3

Οι ουλές της βλεφαροπλαστικής είναι φανερές και αντιαισθητικές.

Η αλήθεια

Λάθος! Οι τομές “τοποθετούνται” προσεκτικά κατά μήκος των φυσικών ρυτίδων του δέρματος. Στα άνω βλέφαρα οι τομές είναι καλά κρυμμένες στην πτυχή που δημιουργείται με το άνοιγμα του ματιού και είναι πρακτικά αόρατες όταν τα μάτια είναι ανοιχτά. Στα κάτω βλέφαρα η τομή είναι ακριβώς κάτω από τη γραμμή των βλεφαρίδων με μια μικρή προέκταση λοξά προς το έξω μέρος του βλεφάρου.

Συχνές απορίες για τη βλεφαροπλαστική

Τι πρέπει να προσέχω μετά από κάθε θεραπεία;

Είναι σημαντικό να τηρείς τις οδηγίες που σου έχει δώσει ο γιατρός σου. Πρέπει απαραιτήτως να φοράς αντηλιακή προστασία για να βγεις έξω και να μην βρέξεις ή πλύνεις με οποιονδήποτε τρόπο τα μάτια σου.

Μπορεί η βλεφαρόπτωση και η ανάγκη βλεφαροπλαστικής να αποτελούν λανθασμένη διάγνωση;

Ναι. Είναι δυνατό να μπερδευτεί η χαλάρωση των φρυδιών με αυτή των βλεφάρων. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να απευθυνθούμε σε έναν εξειδικευμένο ιατρό στη βλεφαροπλαστική, ώστε να είναι έμπειρος και να μπορεί να διαγνώσει το πρόβλημα.

Οι μαύροι κύκλοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με βλεφαροπλαστική;

Όχι. Οι μαύροι κύκλοι είναι συνήθως αποτέλεσμα απώλειας όγκου στη δακρυϊκή αύλακα. Για τη διόρθωση τους απαιτείται η χρήση υαλουρονικού οξέος, ειδικού μάλιστα για την συγκεκριμένη περιοχή.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Tsioumas G Sotiris., et al. “Noninvasive Upper Blepharoplasty In Relation To Surgical Blepharoplasty”. Pinnacle Medicine and Medical Sciences 1.5 (2014).

2. Trussler, A et al.: MOC-PSSM CME Article: Blepharoplasty Plast Reconstr Surg. 2008 Jan;121(1 Suppl):1-10. doi: 10.1097/01.prs.0000294667.93660.8b.

3. Rod J. Rohrich, et al.: Current Concepts in Aesthetic Upper Blepharoplasty Plastic and Reconstructive Surgery [01 Mar 2004, 113(3):32e-42e]

4. Grabb and Smith's Plastic Surgery, Sixth Edition by Charles H. Thorne. Chapter 48 Lippincott Williams & Wilkins, a Wolters Kluwer business. (2007) "

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.