Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat

Σπονδυλοδεσία

Η καλύτερη μέθοδος θεραπείας των παθήσεων σπονδυλικής στήλης

Σταραντζής Κωνσταντίνος
Ελέγχθηκε από τον Σταραντζή Κωνσταντίνο
Ορθοπαιδικός - Ορθοπαιδικός Χειρουργός
15 Μαΐου 2018

Τι είναι η σπονδυλοδεσία

Σπονδυλοδεσία είναι μία επεμβατική τεχνική που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης των παθήσεων αυτών. Στόχος της επέμβασης αυτής είναι η σταθεροποίηση τμημάτων της σπονδυλικής στήλης και η ενοποίηση των σπονδύλων που εμπλέκονται.

Αυτές είναι μερικές από τις παθήσεις που ενδείκνυνται να αντιμετωπιστούν με σπονδυλοδεσία:

  • Σπονδυλολίσθηση
  • Εκφυλιστική σκολίωση
  • Οσφυαλγία μετά από δισκεκτομή
  • Δισκεκτομή αυχένα
  • Αστάθεια
  • Σκολίωση
  • Κύφωση
  • Κατάγματα
  • Όγκοι

Πώς γίνεται η σπονδυλοδεσία

Η σπονδυλοδεσία γίνεται υπό γενική αναισθησία. Οι επιλογές σπονδυλοδεσίας εξαρτώνται από την πάθηση την οποία σκοπεύει να αντιμετωπίσει.

1. Ανοικτή μέθοδος (κλασική): με κανονική χειρουργική τομή στο κέντρο της "μέσης" και τοποθέτηση των ειδικών υλικών υπό άμεση όραση (διαυχενικές βίδες- διασωματικοί κλωβοί- ράβδοι σταθεροποίησης, μοσχεύματα).

2. Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος (MIS): όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται δια μέσω χειρουργικών οπών του δέρματος υπό την καθοδήγηση ακτινοσκοπικού μηχανήματος και με τη χρήση ειδικών υλικών.

3. Σπονδυλοδεσία με την υποβοήθηση συστήματος πλοήγησης (Navigation): είτε ανοικτά είτε με την χρήση ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων, η σωστή χρήση της διεγχειρητικής πλοήγησης μπορεί να διευκολύνει την τοποθέτηση των διαυχενικών βιδών και να περιορίσει την έκθεση στην ακτινοβολία.

4. Ρομποτικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία: τεχνολογία αιχμής που συνδυάζει διεγχειρητική πλοήγηση και προεπιλογή της βέλτιστης θέσης τοποθέτησης των υλικών από το χειρουργό, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές από την πλημμελή τοποθέτηση. Η κατεύθυνση της προετοιμασίας και της τοποθέτησης των υλικών δίνεται από ρομποτικό βραχίονα με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που του δίνει ο εξειδικευμένος χειρουργός.

Η επιλογή της μεθόδου γίνεται με τα ακόλουθα κριτήρια:

α. αριθμό σπονδύλων που πρέπει να συμπεριληφθούν στην σπονδυλοδεσία

β. το βαθμό της διόρθωσης που χρειάζεται σε περίπτωση που συνυπάρχει κάποια παραμόρφωση

γ. το κόστος

δ. τη διαθεσιμότητα του βοηθητικού εξοπλισμού και των ειδικών υλικών

Διάρκεια επέμβασης και αποθεραπείας

Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από την έκταση της σπονδυλοδεσίας. Για μια μικρή σπονδυλοδεσία με κλωβούς η διάρκεια κυμαίνεται από 2 έως 3 ώρες. Για μια μεγάλη σπονδυλοδεσία με διόρθωση παραμόρφωσης με οστεοτομίες, η διάρκεια του χειρουργείου μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 6 ώρες.

Η χειρουργική τομή ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Η πρώτη εξέταση γίνεται 6 εβδομάδες μετεγχειρητικά. Ακολούθως, στους 3, 6, 12 και 24 μήνες.

Η κινητοποίηση του ασθενή γίνεται άμεσα μετά το χειρουργείο. Η διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο εξαρτάται από την έκταση της σπονδυλοδεσίας και την μέθοδο που επιλέχθηκε. Κυμαίνεται από 2 έως 7 ημέρες συνήθως.

Συνιστάται η αποφυγή άρσης βάρους, κάμψης και στροφικών κινήσεων της μέσης για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Κατόπιν ξεκινά ήπια άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση (κολύμπι-ελαφρύ τρέξιμο σε διάδρομο). Μετά το τρίμηνο αρχίζει η σταδιακή επανένταξη σε πλήρες πρόγραμμα φυσικών δραστηριοτήτων και συνήθως μετά το έτος δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός (ακόμα και για αθλήματα επαφής).

Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός

Ο κατάλληλος γιατρός για να εφαρμόσει την σπονδυλοδεσία είναι ο νευροχειρουργός και ο ορθοπαιδικός χειρουργός. Ο γιατρός που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση θα πρέπει να είναι χειρουργός εξειδικευμένος στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Για να επιλέξεις τον κατάλληλο γιατρό για εσένα πρέπει να λάβεις υπόψιν την εμπειρία του στην εφαρμογή της μεθόδου, καθώς και τις αξιολογήσεις άλλων ασθενών που επισκέφθηκαν αυτό το γιατρό πριν από εσένα.

Κόστος σπονδυλοδεσίας

Το κόστος της σπονδυλοδεσίας εξαρτάται από τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί, καθώς και από το γιατρό που θα επιλέξεις.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

40

από

15

γιατρούς

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Chou, Roger (March 11, 2016). "Subacute and Chronic Low Back Pain: Surgical Treatment"

2. Rajaee, Sean (2012). "Spinal Fusion in the United States". Spine. 37: 67–76.

3. Yavin, D; Casha, S; Wiebe, S; Feasby, TE; Clark, C; Isaacs, A; Holroyd-Leduc, J; Hurlbert, RJ; Quan, H; Nataraj, A; Sutherland, GR; Jette, N (1 May 2017). "Lumbar Fusion for Degenerative Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis". Neurosurgery. 80 (5): 701–715

4. McGregor, Alison H.; Probyn, Katrin; Cro, Suzie; Dore, Caroline J.; Burton, A. Kim; Balague, Federico; Pincus, Tamar; Fairbank, Jeremy (2013-12-09). "Rehabilitation following surgery for lumbar spinal stenosis". The Cochrane Database of Systematic Reviews.

5. Wheeless, C. R., et al., Eds. Fusion of the Spine. Wheeless' Textbook of Orthopaedics. Division of Orthopedic Surgery. Duke University Medical Center.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.