ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πολυκυστικές ωοθήκες

Δες όλα τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Ίρμα Μελετίδου-Βικάτου

Συντάχθηκε από την Γυναικολόγο - Μαιευτήρα Μελετίδου-Βικάτου Ίρμα στις 23 Μαΐου 2019

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια πολύ συνήθης πάθηση για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η οποία επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργούν οι ωοθήκες τους. Τα βασικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι οι διαταραχές περιόδου, η υπερανδρογοναιμία (δασυτριχισμός, ακμή, λιπαρό δέρμα) και οι πολυκυστικές ωοθήκες. Αρκεί μία γυναίκα να έχει 2 από αυτά τα 3 χαρακτηριστικά για να διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Πολλές άλλες διαταραχές μπορεί να συνοδεύουν το σύνδρομο, όπως η αύξηση σωματικού βάρους, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση και η κακοήθεια του ενδομητρίου.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των πολυκυστικών ωοθηκών, σε συνδυασμό με την απώλεια του περιττού βάρους (όταν υπάρχει) περιορίζουν τον κίνδυνο των μακροπρόθεσμων αυτών επιπλοκών.

Ποια είναι τα αίτια των πολυκυστικών ωοθηκών

Τα ακριβή αίτια δεν είναι σαφή. Τείνει να εμφανίζεται στις ίδιες οικογένειες, άρα πιθανόν να συνδέεται με γονιδιακά αίτια, τα οποία συνδυάζονται με την επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων (παχυσαρκία και τρόπος ζωής).

Κύριοι μηχανισμοί είναι η διαταραχή της λειτουργίας των ωοθηκών (χρόνια ανωοθηλακιορρηξία, μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα), καθώς και η αντίσταση στην ινσουλίνη και η υπερινσουλιναιμία, η οποία συμβάλλει στη δημιουργία υπερανδρογοναιμίας και παχυσαρκίας. Η υπερανδρογοναιμία (πολύ υψηλά επίπεδα ανδρογόνων) προκαλεί δασυτριχισμό, ακμή και λιπαρό δέρμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών

Τα συνήθη συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών είναι:

 • Αραιομηνόρροια
 • Ανωοθηλακιορρηκτικοί κύκλοι (κύκλοι χωρίς ωορρηξία)
 • Υπογονιμότητα
 • Αυξημένος κίνδυνος αποβολής
 • Δασυτριχισμός
 • Ακμή
 • Αλωπεκία
 • Αύξηση βάρους
 • Παχυσαρκία
 • Τριχόπτωση

Διάγνωση πολυκυστικών ωοθηκών

Η διάγνωση των πολυκυστικών ωοθηκών γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο γυναικολόγος ή ο ενδοκρινολόγος. Αρχικώς, θα καταγράψει το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό σου και στη συνέχεια, ακολουθεί η κλινική εξέταση για να καταγραφούν τα σημεία υπερανδρογοναιμίας. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις καταγράψει ακριβώς τη συχνότητα της περιόδου σου, καθώς και τυχόν ανωμαλίες που διαπιστώνεις στον κύκλο σου.

Απαιτείται ορμονολογικός έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις και υπέρηχος έσω γεννητικών οργάνων για να εξεταστεί ο όγκος των ωοθηκών και η υφή τους.

Φυσική θεραπεία και θεραπεία με φάρμακα για τις πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν αντιμετωπίζεται οριστικά, ωστόσο τα συμπτώματα μπορούν να γίνουν διαχειρίσιμα. Η θεραπεία που ακολουθείται κάθε φορά εξαρτάται από τα συμπτώματα που εμφανίζονται και από το στόχο που θέτουμε. Η θεραπεία σε γενικές γραμμές εστιάζει στη ρύθμιση του κύκλου και στη διόρθωση τυχόν προβλήματος δασυτριχισμού.

Αρχικώς, συνιστάται στην ασθενή να αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες και να εντάξει την άσκηση στην καθημερινότητά της. Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες με αυξημένο σωματικό βάρος παρουσιάζουν συχνότερα σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή και πιο έντονα συμπτώματα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μειώσουν το βάρος τους.

Οι διαιτητικές αλλαγές που προτείνονται εστιάζουν στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, άπαχου κρέατος, ψαριών και κοτόπουλου. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ενυδατώνεις πολύ τον οργανισμό σου πίνοντας τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα. Συνιστάται να αποφεύγεις τους πολλούς υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ζάχαρη, γλυκά).

Για να ρυθμιστεί ο κύκλος και να αντιμετωπιστούν τα κλινικά σημεία της υπερανδρογοναιμίας δίνονται συνήθως αντισυλληπτικά χάπια.

Για να βελτιωθεί η γονιμότητα και να περιοριστούν τα κλινικά σημεία της υπερανδρογοναιμίας, ο γιατρός μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή (μετφορμίνη, κλομιφένη, γοναδοτροφίνες).

Κόστος θεραπείας πολυκυστικών ωοθηκών

Το κόστος συμπεριλαμβάνει την κλινική εξέταση από το γιατρό και τη φαρμακευτική αγωγή που θα χρειαστεί να λάβεις.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

47€

Από

121

γιατρούς

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για τις πολυκυστικές ωοθήκες

Τι σημαίνει η καθυστέρηση περιόδου;

Η καθυστέρηση της περιόδου (αμηνόρροια για >35 ημέρες) όταν δεν οφείλεται σε εγκυμοσύνη, μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Μια γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να χάσει κάποιους κύκλους της ή να παρουσιάζει συχνά καθυστέρηση περιόδου, αφού η ωορρηξία είτε απουσιάζει εντελώς είτε καθυστερεί να γίνει.

Πώς να μείνω έγκυος με πολυκυστικές ωοθήκες;

Μία γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συλλάβει. Απλώς μια σύλληψη μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο, καθώς δεν έχει κάθε μήνα ωορρηξία. Συνήθως οι πολυκυστικές ωοθήκες αποτελούν πρόβλημα για γυναίκες που θέλουν προγραμματισμένα να κάνουν παιδί. Υπάρχει δυνατότητα πρόκλησης της ωορρηξίας με φαρμακευτική μέθοδο.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σε ανησυχεί. Αυτό που θα πρέπει να παρατηρήσεις και να απευθυνθείς σε γιατρό είναι αν η περίοδός σου ξεπερνά τις 35 μέρες συχνά, αν έχεις ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στην κοιλιά, στο πρόσωπο ή στην πλάτη ή αν έχεις έντονη ακμή.

Σχετίζονται οι πολυκυστικές ωοθήκες με τον καρκίνο του ενδομητρίου;

Υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να αναπτύξουν καρκίνο ενδομητρίου λόγω συνεχόμενης οιστρογονικής δράσης στο ενδομήτριο και της υπερπλασίας του. Η σχέση αυτή όμως δεν είναι σαφώς αποδεδειγμένη.

Πρέπει να προσαρμόσω τις διατροφικές μου συνήθειες;

Ναι, συνιστάται να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει τόσο την τακτική σωματική άσκηση όσο και τη μεσογειακή διατροφή. Συνιστάται να αποφεύγεις τη συχνή κατανάλωση υδατανθράκων, καθώς αυξάνουν το επίπεδο ινσουλίνης στο αίμα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεις τη ζάχαρη και τα γλυκά για τον ίδιο λόγο. Συνιστάται η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, άπαχου κρέατος και δημητριακών ολικής άλεσης.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/312841.php

2. The Rotterdam ESHRE/ASRM-sponsored PCOS workshop group.Revised 2003 consensus on diagnostic criteria and long-term health risk related to polycystic

3. http://www.nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/

4. Coulam CB, Annegers JF, Kranz JS. Chronic anovulation syndrome and associated neoplasia. Obstet Gynecol 1983,61(4): 403-407

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.