ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γλαύκωμα

Συμπτώματα και επιπτώσεις υψηλής πίεσης στα μάτια

Κανδαράκης Αρτέμιος
Ελέγχθηκε από τον Κανδαράκη Αρτέμιο
Οφθαλμίατρος
20 Ιουνίου 2019
Κανδαράκης Στυλιανός
Ελέγχθηκε από τον Κανδαράκη Στυλιανό
Οφθαλμίατρος
20 Ιουνίου 2019

Τι είναι το γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μία πάθηση του ματιού που χαρακτηρίζεται ως οπτική νευροπάθεια, κατά την οποία έχουμε βλάβη της κεφαλής του οπτικού νεύρου, πιθανη αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και φθορά των νευραξώνων του αμφιβληστροειδούς. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η απώλεια, εμφανίζονται και χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στο οπτικό πεδίο του ασθενούς.

ΓΛΑΥΚΩΜΑ

ΓΛΑΥΚΩΜΑ

Τα είδη των γλαυκωμάτων

Υπάρχουν πολλά είδη γλαυκωμάτων. Το γλαύκωμα εμφανίζεται όταν υπάρχει ελαττωμένη αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού, το οποίο είναι ένα υγρό θρεπτικό για το μάτι και κυκλοφορεί εντός του ματιού. Ο ρυθμός παραγωγής του υγρού αυτού από το μάτι πρέπει να είναι ίσος με τον ρυθμό αποχέτευσης από αυτό. Αν το υγρό που παράγεται είναι περισσότερο, τότε αυξάνεται η πίεση μέσα στο μάτι (ενδοφθάλμια πίεση).

Η αύξηση της πίεσης αυτής έχει σαν αποτέλεσμα να πιέζεται η κεφαλή του οπτικού νεύρου και να καταστρέφει τις νευρικές ίνες οι οποίες το αποτελούν. Η παρεμπόδιση της αποχέτευσης αυτής μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, και επομένως, υπάρχουν πολλών ειδών γλαυκώματα ανάλογα με την αιτιολογία της ελαττωμένης αποχέτευσης.

Το βασικότερο, γνωστότερο και συνηθέστερο γλαύκωμα είναι το πρωτοπαθές χρόνιο γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας κατά το οποίο, η αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού είναι ελαττωμένη χωρίς να ξέρουμε την αιτιολογία.

Στην περίπτωση που η αιτιολογία είναι γνωστή, τότε το γλαύκωμα χαρακτηρίζεται ως δευτεροπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας.

Το πρωτοπαθές χρόνιο γλαύκωμα ξεκινά συνήθως από την ηλικία των 40-45 ετών και όσο αυξάνεται η ηλικία του ασθενούς τόσο αυξάνεται και η συχνότητα εμφάνισής του. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμη και στην παιδική ή νεογνική ηλικία.

Ωστόσο, πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός από αυτούς που πάσχουν από πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας έχουν πίεση κάτω από 20mmHg.

Υπάρχει περίπτωση ένας ασθενής με πίεση ματιών 24mmHg να μην υποστεί οπτική βλάβη, ενώ άλλος με πίεση 15mmHg να έχει γλαύκωμα (γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης- ο ασθενής έχει νευροπάθεια και χαρακτηριστική κοίλανση του οπτικού νεύρου). Για τους παραπάνω λόγους, η πίεση των ματιών δεν είναι το μοναδικό διαγνωστικό κριτήριο για τον οφθαλμίατρο.

Στατιστικά στοιχεία για το γλαύκωμα

Το γλαύκωμα αποτελεί τη δεύτερη αιτία μόνιμης τύφλωσης παγκοσμίως μετά τον καταρράκτη.

Στις ΗΠΑ, υπάρχουν περισσότεροι από 120,000 άνθρωποι που έχουν τυφλωθεί από γλαύκωμα, ποσοστό που καλύπτει το 9%-12% των συνολικών περιστατικών τύφλωσης.

Η τύφλωση από γλαύκωμα είναι 6-8 φορές πιο συχνή στην αφρο-αμερικανική φυλή σε σχέση με την καυκάσια.

Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός ασθενών με γλαύκωμα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και των διαγνωσμένων, είναι 60 εκατομμύρια.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-glaucoma

2. www.eugs.org/eng/guidelines.asp

3. www.glaucoma.org/glaucoma/symptoms-of-childhood-glaucoma.php

4. www.glaucoma.org/glaucoma/

5. www.webmd.com/eye-health/glaucoma-eyes#1

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.