ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Εθισμός

Οι πιο συχνές εξαρτήσεις

Νικολιδάκη Κωνσταντίνα

Συντάχθηκε από την Ψυχολόγο - Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας Νικολιδάκη Κωνσταντίνα στις 23 Μαρτίου 2021

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι ο εθισμός και οι εξαρτήσεις

Εθισμό ονομάζουμε την καταναγκαστική επανάληψη μιας συμπεριφοράς ακόμα και όταν το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με έντονες αρνητικές συνέπειες στη ζωή του π.χ. προβλήματα υγείας, εργασίας, σχολικής απόδοσης, σχέσεων κτλ. Η παρέμβαση ειδικού ψυχικής υγείας, ψυχολόγου ή ψυχιάτρου κρίνεται απαραίτητη όταν η συμπεριφορά έχει επηρεάσει τη λειτουργικότητα του ατόμου ακόμα και σε επίπεδο σκέψης, π.χ. το άτομο μπορεί να σκέφτεται συνέχεια τη χρήση, να σχεδιάζει τρόπους για να επιτευχθεί.

Οποιαδήποτε ουσία ή συμπεριφορά προκαλεί άμεση ανταμοιβή ή και ευχαρίστηση στο άτομο μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε εξάρτηση. Ο εγκέφαλός μας είτε πρόκειται για ναρκωτική ουσία είτε πρόκειται για video game ανταποκρίνεται στην ευχαρίστηση με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με την παραγωγή και απελευθέρωση της ντοπαμίνης. Αυτό που προκαλεί την εξάρτηση είναι ότι η ευχαρίστηση που νιώθουμε είναι έντονη και άμεση.

Όσο πιο έντονη και άμεση η ευχαρίστηση τόσο πιο εξαρτητική η συμπεριφορά. Οι πιο συχνές είναι ο εθισμός στα ναρκωτικά, ο εθισμός στο αλκοόλ, ο εθισμός στο τζόγο, ο εθισμός στο διαδίκτυο και στα video games.

Συμπτώματα εθισμού

Υπάρχουν συμπτώματα που μας παραπέμπουν στη διάγνωση του εθισμού, όπως η ανάγκη του ατόμου να επαναλαμβάνει όλο και συχνότερα τη συμπεριφορά αυτή.

Εθισμός

Η δημιουργία ανοχής στην ουσία ή συμπεριφορά π.χ. το άτομο χρειάζεται όλο και μεγαλύτερη ποσότητα σταδιακά για να αισθανθεί την ίδια ικανοποίηση.

Εθισμός

Η εμφάνιση αρνητικών συνεπειών στη ζωή του ατόμου π.χ. οικονομικά προβλήματα.

Εθισμός

Η αποτυχία του ατόμου να ελέγξει ή να σταματήσει τη συμπεριφορά.

Εθισμός

Ο συνεχώς αυξανόμενος χρόνος ενασχόλησης του ατόμου με την ουσία ή συμπεριφορά π.χ. Το άτομο περνάει όλη τη μέρα οργανώνοντας τη χρήση του, βρίσκοντας χρήματα, τρόπο κτλ.

Αίτια εθισμού

Η εξάρτηση οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων που αλληλεπιδρούν. Γι’ αυτό θα δούμε άλλους ανθρώπους να εθίζονται και άλλους όχι. Παράγοντες που οδηγούν στην εξάρτηση αποτελούν η κληρονομική προδιάθεση, το περιβάλλον που κάποιος ανατράφηκε, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, το περιβάλλον στο οποίο ζει και η δυνατότητα που έχει να αποκτήσει πρόσβαση στην ουσία ή συμπεριφορά.

Διάγνωση εθισμού

Η διάγνωση γίνεται από ψυχίατρο και εξειδικευμένο ψυχολόγο μετά από αξιολόγηση της κλινικής εικόνας και του ιστορικού του ασθενούς.

Θεραπεία και τρόποι αντιμετώπισης εθισμού

Η ενδεδειγμένη θεραπεία για την απεξάρτηση είναι η ψυχοθεραπεία, μιας και πρόκειται για ψυχική πάθηση. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Ατομική, ομαδική, οικογενειακή. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνιστάται ένας συνδυασμός των παραπάνω.

Πρόληψη εθισμών

Η πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί μέσα από κάποιες συνήθειες του ατόμου. Είναι εφικτό, λοιπόν, να προληφθεί η πιθανότητα να αποκτήσει κάποιος εθισμό.

Ένα άτομο με συγκροτημένη προσωπικότητα, το οποίο αισθάνεται καλά με την εικόνα του και αποδέχεται τον εαυτό του, έχει υγιείς σχέσεις και καλή επικοινωνία με τους άλλους, έχει στόχους, είναι σε θέση να διαχειρίζεται τα αρνητικά συναισθήματα και τις προκλήσεις της ζωής δεν θα είναι επιρρεπές στις εξαρτήσεις. Η ψυχοθεραπεία, επομένως, αποτελεί μια σημαντική προληπτική μέθοδο, καθώς προάγει την ψυχική ενδυνάμωση του ατόμου.

Κόστος

Το κόστος των θεραπειών εξαρτάται από τον αριθμό των συνεδριών που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και άρα, κρίνεται κατά περίπτωση. Επίσης, εξαρτάται και από τον ειδικό που θα επιλέξει να απευθυνθεί κάποιος. Οι ειδικότητες στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί κάποιος είναι του ψυχολόγου, του παιδοψυχολόγου, του ψυχιάτρου και του παιδοψυχιάτρου.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

43€

Από

98

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 44€
Κρήτη 41€

Συχνές ερωτήσεις για τον εθισμό

Πώς καταλαβαίνεις ότι κάποιος παίρνει ναρκωτικά;

Παρατηρείται αλλαγή στη συμπεριφορά και στην καθημερινότητα του ατόμου. Ψέματα, ασυνέπεια, πτώση της λειτουργικότητας στην εργασία/απόδοση, απομάκρυνση από οικείους, αλλαγές στον ύπνο και στη διατροφή, απώλεια χρημάτων είναι κάποια από τα συνηθέστερα χαρακτηριστικά.

Πώς μπορώ να βοηθήσω έναν ασθενή σε απεξάρτηση;

Οι οικείοι του εξαρτημένου χρειάζεται να απευθύνουν σε ειδικούς για συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία, ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι να αντέξουμε τις προκλήσεις της κατάστασης αλλά και να έχουν μια βοηθητική στάση απέναντι στη θεραπεία του εξαρτημένου.

Πότε πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε κέντρο απεξάρτησης;

Όταν δει ότι η συμπεριφορά του ξεπερνά το όριο. Η ενασχόληση με το αντικείμενο της εξάρτησης γίνεται συχνότερη, η ανάγκη μεγαλύτερη και αρχίζει να επηρεάζεται η ζωή του. Δυστυχώς πολλές φορές το ίδιο το άτομο αργεί να το συνειδητοποιήσει. Οπότε η ανησυχία των οικείων του που το παρατηρούν αρκεί, για να ζητήσει βοήθεια.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.