ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ακράτεια ούρων

Πού οφείλεται και πώς θα την αντιμετωπίσεις οριστικά

ΔΕΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Παπαχρήστου Χρήστος ΣΙΑΦΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Συντάχθηκε από τον Ουρολόγο - Ανδρολόγο Παπαχρήστου Χρήστο, MD, PhD και τον Ουρολόγο - Ανδρολόγο Σιαφάκα Ιωάννη στις 02 Νοεμβρίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι η ακράτεια ούρων

Ακράτεια ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων. Πρόκειται για μία εκδήλωση συμπτώματος και όχι για μία ασθένεια. Είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

 • Οι γυναίκες εκδηλώνουν ακράτεια σε τριπλάσια συχνότητα από τους άνδρες
 • 3 στις 10 γυναίκες άνω των 65 ετών παρουσιάζουν ακράτεια

Δες στο παρακάτω βίντεο αξιόπιστες πληροφορίες από κορυφαίους ουρολόγους, απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις ασθενών, εμπειρίες ανθρώπων που το έζησαν και μάθε τα πάντα για την ακράτεια ούρων.

Οι πληροφορίες και τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται είναι επιβεβαιωμένα από ουρολόγους του doctoranytime. Το βίντεο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Septona dry plus.

Είδη και συμπτώματα της ακράτειας

Υπάρχουν 4 τύποι:

Η ακράτεια από προσπάθεια είναι η ακούσια απώλεια μικρής ποσότητας ούρων όταν κάποιος βήχει, γελά, φτερνίζεται ή γυμνάζεται.

Η επιτακτική ακράτεια εμφανίζεται με ακούσια απώλεια ούρων πριν κάποιος προλάβει να φτάσει στην τουαλέτα.

Η ακράτεια από υπερπλήρωση είναι μία χρόνια απώλεια ούρων, όπου η κύστη δεν αδειάζει σχεδόν ποτέ εντελώς, με αποτέλεσμα να χάνονται ούρα. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής δεν είναι σχεδόν ποτέ στεγνός.

Η ακράτεια μικτού τύπου συνδυάζει την ακούσια απώλεια ούρων από προσπάθεια με την επιτακτική.

Πού οφείλεται η ακράτεια;

Ο κάθε τύπος ακράτειας που εμφανίζει ένας ασθενής οφείλεται σε διαφορετικούς αιτιολογικούς παράγοντες.

Η συχνότερη αιτία της ακράτειας από προσπάθεια είναι οι φυσιολογικές αλλαγές που επέρχονται με το πέρασμα των χρόνων στην ανατομία του ουροποιητικού και ιδιαίτερα στους μύες της πυελικής περιοχής. Συχνά μπορεί να οφείλεται σε χαλάρωση των μυών λόγω εγκυμοσύνης/τοκετών.

Η συχνότερη αιτία της επιτακτικής ούρησης είναι λόγω επιπλοκής κάποιων υποκείμενων ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το εγκεφαλικό επεισόδιο κτλ. Σε παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η ουρολοίμωξη είναι πιθανή η πρόκληση επιτακτικής ούρησης και επιτακτικής ακράτειας. Για τις περιπτώσεις ασθενών που δε συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα σαφής αιτιολόγηση.

Η συχνότερη αιτία της υπερπλήρωσης είναι η αδυναμία σύσπασης του εξωστήρα μυ της ουροδόχου κύστης σε νευρολογικές παθήσεις ή σε χρόνια επίσχεση ούρων λόγω καλοήθους υπερπλασίας προστάτη στους άνδρες.

ακρατεια γραφημα

ΟΥΡΟΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ

Διάγνωση της ακράτειας

Για τη διάγνωση της ακράτειας απαιτείται να απευθυνθείς στον κατάλληλο γιατρό που είναι ο ουρολόγος. Αρχικώς, λαμβάνεται το λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς ελέγχεται η γενική και καλλιέργεια ούρων και ακολουθεί κλινική εξέταση που περιλαμβάνει και νευρολογική εκτίμηση.

Ο έλεγχος συμπληρώνεται με υπερηχογράφημα του ουροποιητικού συστήματος (νεφροί, ουροδόχος κύστη, γεννητικά όργανα), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί και ουροδυναμικός έλεγχος. Συμπληρωματικά μπορεί να χρειαστεί σε κάποιες περιπτώσεις να γίνει κυστεοσκόπηση, κυστεοουρηθρογραφία και αξονική τομογραφία.

Θα βοηθούσε πολύ αν πριν από την εξέταση κατέγραφες τα συμπτώματα που νιώθεις, τη διάρκεια, τη συχνότητά τους μέσα στην ημέρα και την έντασή τους. Συμπληρωματικά ίσως ο γιατρός ζητήσει να κρατήσεις ένα ημερολόγιο ούρησης, όπου θα καταγράφεις πόσα υγρά πίνεις και πόσα ούρα αποβάλλεις για 3 συνεχόμενες ημέρες.

Αντιμετώπιση και θεραπείες

Σε αρχικό επίπεδο, η ακράτεια συνιστάται να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής του ασθενή. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Μερικές από τις συμβουλές για αλλαγή του τρόπου ζωής περιλαμβάνουν:

 • Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ

  Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης

 • Έλεγχος κύστης

  Έλεγχος της κύστης όταν υπάρχει ανάγκη για ούρηση (ασκήσεις kegel)

 • Φυσικοθεραπεία

  Φυσικοθεραπεία

 • Έλεγχος πρόσληψης υγρών

  Έλεγχος πρόσληψης υγρών (ούτε πολύ λίγα ούτε πολλά)

 • Απώλεια σωματικού βάρους

  Απώλεια σωματικού βάρους (για υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο)

Σε επόμενο επίπεδο, ο ασθενής μπορεί να λάβει φάρμακα από το στόμα (αντιμουσκαρινικά). Στόχος αυτών των φαρμάκων είναι να ανακόπτουν τις ακούσιες συσπάσεις της ουροδόχου κύστης.

Άλλη μία θεραπεία που εφαρμόζεται είναι οι ενδοκυστικές εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης (Botox). Η μέθοδος γίνεται με τη χρήση κυστεοσκοπίου και εγχέεται η φαρμακευτική ουσία σε συγκεκριμένα σημεία της κύστης. Είναι ασφαλής και πολύ αποτελεσματική.

Σε περιπτώσεις ασθενών με ακράτεια από προσπάθεια συνιστάται τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης. Η ταινία αυτή είναι φτιαγμένη είτε από φυσικό είτε από τεχνητό υλικό και τοποθετείται κάτω από την ουρήθρα.

Τέλος, σε κάποια συγκεκριμένα περιστατικά μπορεί να γίνει τοποθέτηση νευροδιεγέρτη οπισθίων ιερών ριζών σε εξειδικευμένα κέντρα.

Αν υπάρχει κάποιο σοβαρό περιστατικό βλάβης στον σφιγκτήρα, ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει τεχνητό σφιγκτήρα. Η τοποθέτησή του γίνεται με χειρουργείο και δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να ελέγχει την ούρησή του.

Σε περιπτώσεις κυστεοκήλης ή πρόπτωσης οργάνων πυέλου συνιστάται χειρουργική αντιμετώπισή τους.

Συμβουλές

Η ακράτεια ούρων είναι πλέον ένα σύμπτωμα που αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιτυχία. Μπορείς αρχικώς να λάβεις κάποια μέτρα για την ανακούφισή σου από τα ενοχλητικά συμπτώματα και να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου.

ασκήσεις kegel

Βάλε τις ασκήσεις kegel στη ζωή σου

Με τις πυελικές ασκήσεις θα καταφέρεις να εκπαιδεύσεις την ουρήθρα σου και να περιορίσεις όσο γίνεται την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Άλλαξε τρόπο ζωής

Άλλαξε τον τρόπο ζωής σου

Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορεί να δεις σημαντική αλλαγή. Μείωσε την πρόσληψη καφεΐνης, διατήρησε σε υγιές επίπεδο το σωματικό σου βάρος και μην υπερβάλλεις με την κατανάλωση υγρών αν έχεις ακράτεια.

Κόστος

Το κόστος της αντιμετώπισης της ακράτειας ούρων εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις και από τη θεραπευτική μέθοδο που θα εφαρμοστεί. Στο συνολικό κόστος θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η φαρμακευτική αγωγή ή οι εξετάσεις που πιθανόν να χρειαστεί να κάνεις. Ο κατάλληλος γιατρός για να την εφαρμόσει είναι ο ουρολόγος.

Για να επιλέξεις τον κατάλληλο γιατρό συνιστάται να λάβεις υπόψιν την εμπειρία του στην αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών, αλλά και να μπορείς να τον εμπιστευθείς και να νιώσεις ότι είσαι σε καλά χέρια.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

53€

Από

82

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 60€
Κρήτη 32€

Μύθοι και αλήθειες για την ακράτεια ούρων

Μύθος #1

Μόνο οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν ακράτεια ούρων.

Η αλήθεια

Η ακράτεια των ούρων είναι σύμπτωμα και όχι νόσος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να την προκαλέσουν π.χ. πολύτοκες γυναίκες, άνδρες που πάσχουν από υπερπλασία του προστάτη, άτομα με νευροεκφυλιστικές νόσους όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνει με την ηλικία και το γυναικείο φύλο, χωρίς να σημαίνει ότι νεότεροι άνθρωποι και άνδρες δεν μπορούν να την εμφανίσουν. Επίσης, να σημειωθεί ότι η εμφάνιση της ακράτειας δεν είναι φυσιολογική σε κανένα φύλο και καμία ηλικία.

Μύθος #2

Η εγκυμοσύνη οδηγεί συχνά σε πρόκληση ακράτειας.

Η αλήθεια

Κατά την εγκυμοσύνη παρατηρείται διάταση της ελάσσονος πυέλου και του κόλπου, με αποτέλεσμα να έχουμε αλλαγές στη φυσιολογική ανατομία της περιοχής. Η χάλαση των μυών του πυελικού εδάφους και η αλλαγή της θέσης της ουρήθρας, σε συνδυασμό με πιθανή πρόπτωση της μήτρας αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης ακράτειας. Η πιθανότητα εμφάνισής της αυξάνει γεωμετρικά με τον αριθμό των κυήσεων.

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς

Τι να κάνω αν τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά;

Τα διαθέσιμα φάρμακα για την ακράτεια των ούρων δεν είναι αποτελεσματικά για κάθε είδος ακράτειας. Ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί έναν γιατρό για να διαγνωστεί τόσο το είδος της ακράτειας που έχει όσο και το αίτιο που την προκαλεί και αναλόγως να λάβει την ενδεικνυόμενη θεραπεία. Στη φαρμακευτική θεραπεία ανταποκρίνεται μόνο η επιτακτικού τύπου ακράτεια και όχι η ακράτεια από προσπάθεια. Υπάρχουν φάρμακα που δρουν τόσο ως μονοθεραπεία όσο και σε συνδυασμό και βελτιώνουν την ακράτεια επιτακτικού τύπου και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Μπορεί η φυσικοθεραπεία να με βοηθήσει να αντιμετωπίσω την ακράτεια;

Δυστυχώς, αν και παλαιότερα επικρατούσε η αντίληψη ότι οι ασκήσεις πυελικού εδάφους βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακράτειας, πλέον έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι αξιοσημείωτο το όφελος των ασκήσεων αυτών, παρά μόνο σε πολύ ήπιες μορφές αυτής.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από ακράτεια ούρων;

Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα ακράτεια έναντι των ανδρών και ως προδιαθεσικοί παράγοντες αναφέρονται η πολυτοκία, η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας, η εμμηνόπαυση και η ηλικία. Οι άνδρες εμφανίζουν είτε ακράτεια επιτακτικού τύπου και ακράτεια από υπερπλήρωση λόγω υπερτροφίας του προστάτη είτε ακράτεια από προσπάθεια μετά από ριζική προστατεκτομή για θεραπεία του προστατικού καρκίνου.

Είναι φυσιολογικό να έχω ακράτεια από κάποια ηλικία και μετά;

Η εμφάνιση ακράτειας είναι παθολογική κατάσταση, όποτε και σε όποιον κι να εμφανίζεται. Πρόκειται για σύμπτωμα που πρέπει και μπορεί να θεραπευτεί για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενή, αλλά και η ψυχολογία του.

Προσωπικές εμπειρίες από ακράτεια

Μην απελπίζεσαι! Δεν έτυχε μόνο σ' εσένα. Διάβασε τις επιβεβαιωμένες εμπειρίες χρηστών του doctoranytime που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα με εσένα!

γυναίκα

05/11/18

Γεωργια

Ηλικία: 43 ετών

Ακράτεια

Ψυχολογικά και γυναικολογικά προβλήματα μου προκάλεσαν ακράτεια...

Από ψυχολογικά κ γυναικολογικά προβλήματα έχω αποκτήσει ελαφριά μορφή ακράτειας εδώ κ δύο χρόνια.δυστυχωσ με δει καταβάλει συναισθηματικά κ είμαι πάντοτε με σερβιετακια κ αλλαγη εσωρουχου...απέχω από πολλά πράγματα που έκανα εξαιτίας αυτού του γεγονότος.οι ασκήσεις Χέγκελ αν κ δεν τις έκανα επίμονα δεμένα βοήθησαν.δε ξέρω πλέον πως ΝΑΤΟ αντιμετωπίσω παρά μόνο ΝΑΤΟ αποδεκτο ότι θα συνυπάρχουν...

γυναίκα

06/11/18

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Ηλικία: 38 ετών

Ακράτεια

Παρόλο που φοράει πάνες ακράτειας βρέχει τα ρούχα της...

Η μητέρα μου, ετών 63, πάσχει από μία νευροεκφυλιστική νόσο, η οποία την οδηγεί σταδιακά σε παράλυση. Ως συνέπεια της νόσου αυτής είναι και η ακράτεια που έχει παρουσιαστεί πριν έναν χρόνο και σιγά σιγά εξελίσσεται και την ταλαιπωρεί. Δεν μπορεί πλέον να ελέγξει την κύστη της και παρόλο που φοράει πάνες ακράτειας πολλές είναι οι φορές που βρέχει τα ρούχα της και αισθάνεται άσχημα και στεναχωριέται.

γυναίκα

11/11/18

Μαρία Μ.

Ηλικία: 37 ετών

Ακράτεια

Ο φυσιολογικός τοκετός μου προκάλεσε ακράτεια

Έπειτα απο φυσιολογικό τοκετό παρατήρησα οτι είχα ελαφριά ακράτεια . Αυτο που με βοήθησε ήταν ασκήσεις πυελικού εδάφους και πλέον το ελέγχω απόλυτα .

ΔΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.