Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat

Σπαστική κολίτιδα

Αντιμετώπισε το ευερέθιστο έντερο και τον πόνο στην κοιλιά

Κυριάκος Νικόλαος
Ελέγχθηκε από τον Κυριάκο Νικόλαο
Γαστρεντερολόγος
22 Φεβρουαρίου 2019
Ταπάκης Λευτέρης
Ελέγχθηκε από τον Ταπάκη Λευτέρη
Ομοιοπαθητικός
22 Φεβρουαρίου 2019
Διαιτολογικό γραφείο
Ελέγχθηκε από την Ρίτσου Μαρία & Συνεργάτες
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
22 Φεβρουαρίου 2019

Τι είναι η σπαστική κολίτιδα

Η σπαστική κολίτιδα είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Παρόλο που έχει επικρατήσει στη χρήση του ο όρος σπαστική κολίτιδα, στην ουσία δεν υφίσταται ως ιατρικός όρος. Η συγκεκριμένη λειτουργική πάθηση καλείται σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Πρόκειται για μία νόσο που προτιμά τις γυναίκες, αφού η πλειοψηφία των ασθενών είναι γυναίκες. Συνήθως πρωτοεμφανίζεται κατά την εφηβεία και επηρεάζει ηλικίες 18-40 ετών. Μετά τις ηλικίες αυτές φαίνεται ότι η ένταση των συμπτωμάτων αρχίζει να μειώνεται. Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται με την πάροδο των ετών τη φύση του προβλήματός τους και τι πρέπει να αποφεύγουν για να περιορίσουν τα συμπτώματα και αυτό φαίνεται να παίζει ρόλο στην ύφεση αυτών.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία διαταραχή που επηρεάζει κυρίως το παχύ έντερο, προκαλώντας πόνο και προβλήματα στη λειτουργία του. Ο κενώσεις του ασθενούς είναι είτε πιο συχνές είτε πιο αραιές (διάρροια ή δυσκοιλιότητα) είτε εναλλαγές των παραπάνω ή σε άλλη περίπτωση μπορεί να είναι διαφορετικές (πιο σκληρές, πιο μαλακές ή πιο υγρές).

Συνήθως διαρκεί πολλά χρόνια, ωστόσο δεν είναι απειλητικό για την υγεία. Κάποιοι από τους ασθενείς που έχουν ευερέθιστο έντερο όμως, μπορεί να παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα, που να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό αναγκάζονται αρκετές φορές να περιοριστούν στη ζωή τους και συχνά απομονώνονται, καθώς το πρόβλημα αυτό δεν τους επιτρέπει να είναι συνεπείς στις καθημερινές τους δραστηριότητες και υποχρεώσεις.

Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσεις θεραπεία από ειδικούς, καθώς όχι μόνο θα ανακουφιστείς από τον πόνο στο έντερο, αλλά θα βελτιωθεί σημαντικά και η ποιότητα ζωής σου. Η θεραπεία δεν έχει στόχο την απαλλαγή από τη νόσο, καθώς δεν υπάρχει οριστική αντιμετώπιση, ωστόσο οι διαιτητικές αλλαγές και η λήψη φαρμάκων θα περιορίσουν τις εξάρσεις.

Τα αίτια πρόκλησης δεν είναι σε όλους τους ασθενείς τα ίδια. Παρόλα αυτά, το κοινό σημείο είναι ότι πυροδοτούνται και παρουσιάζουν έξαρση μετά από ορισμένες τροφές και όταν ο ασθενής βιώνει μία πολύ αγχωμένη περίοδο.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Vithoulkas G., The Science of Homeopathy. 6th Edition. International Academy of Classical Homeopathy. 2006.

2. Morrison R., Desktop Companion to Physical Pathology. Hahnemann Clinic Publishing 1998.

3. www.emedicine.medscape.com/article/180389-overview

4. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016

5. www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs/

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.