ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τραχηλίτιδα

Μάθε για τη φλεγμονή στον τράχηλο της μήτρας

Κούτρας Γεώργιος
Ελέγχθηκε από τον Κούτρα Γεώργιο
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
22 Φεβρουαρίου 2019

Τι είναι η τραχηλίτιδα

Η τραχηλίτιδα είναι μία φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας που μπορεί να είναι απόρροια λοίμωξης ή τραυματισμού στην περιοχή. Αποτελεί μία πολύ συχνή πάθηση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Μπορεί να είναι είτε συμπτωματική είτε ασυμπτωματική. Η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση του υποκείμενου αιτίου. Η μετάδοσή της γίνεται από τον ένα σεξουαλικό σύντροφο στον άλλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Αίτια και συμπτώματα τραχηλίτιδας

Τις περισσότερες φορές η τραχηλίτιδα είναι ασυμπτωματική. Στις περιπτώσεις που εμφανίζονται συμπτώματα αυτά σχετίζονται με τον ιό ή το μικρόβιο που ευθύνεται. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι συνήθως η ερυθρότητα, το αίσθημα κνησμού, τα αυξημένα κολπικά υγρά, η κακοσμία της ευαίσθητης περιοχής και το χρόνιο πυελικό άλγος. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η αιμορραγία εκτός περιόδου ή μετά από σεξουαλική επαφή και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία).

Τα αίτια μπορεί να είναι είτε μικροβιακά είτε ιογενή είτε μετατραυματικά. Τα μικρόβια που μπορεί να ευθύνονται είναι το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα, η γονόρροια, οι τριχομονάδες και τα χλαμύδια. Οι ιοί που συνήθως ευθύνονται είναι ο HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων) και ο έρπης γεννητικών οργάνων.

Άλλα αίτια μπορεί να είναι ο τραυματισμός κατά τον τοκετό ή η αλλεργία σε συγκεκριμένα σπερματοκτόνα ή στο λάτεξ του προφυλακτικού, καθώς και τραυματισμός ή φλεγμονή λόγω της χρήσης ταμπόν ή κολπικού διαφράγματος. Επίσης, τραχηλίτιδα μπορούν να προκαλέσουν και ενθέματα όπως ο πεσσός της μήτρας που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της πρόπτωσης μήτρας.

Διάγνωση

Για να γίνει η διάγνωση της τραχηλίτιδας πρέπει να γίνει μακροσκοπική κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο γυναικολόγος. Κατά την εξέταση ο γιατρός θα σου κάνει τεστ ΠΑΠ και καλλιέργεια κολπικού υγρού. Επίσης, αν χρειαστεί μπορεί να γίνει και κολποσκόπηση για να ελεγχθεί η έκταση της βλάβης.

Κατά την επίσκεψη ο γιατρός θα καταγράψει το ιατρικό ιστορικό σου, καθώς επίσης θα σε ρωτήσει και για το σεξουαλικό σου παρελθόν (τον αριθμό των σεξουαλικών σου συντρόφων, αν χρησιμοποιείς πάντα προφυλακτικό, τι είδους αντισύλληψη χρησιμοποιείς).

Θεραπεία και αντιμετώπιση

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που την προκάλεσε. Αν πρόκειται για τραχηλίτιδα λόγω τραυματισμού κατά τον τοκετό, τότε δεν απαιτείται κάποια αντιμετώπιση. Αν πρόκειται για κάποια λοίμωξη ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, τότε απαιτείται θεραπεία του νοσήματος αυτού. Αν είναι μικροβιακής αιτιολογίας, τότε χορηγούνται φάρμακα από το στόμα όπως τα αντιβιοτικά ή κολπικά υπόθετα. Αν πρόκειται για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), σε αρχικό στάδιο απαιτείται απλή παρακολούθηση, ενώ αν προχωρήσει θα χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία όπως η αφαίρεση με ηλεκτροδιαθερμία ή χειρουργική μέθοδος με laser. Για τον έρπητα γεννητικών οργάνων θα χρειαστεί να ληφθούν αντιιικά φάρμακα.

Στις περιπτώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων απαιτείται να λάβει θεραπευτική αγωγή και ο σύντροφός σου. Για όσο διάστημα λαμβάνετε αγωγή συνιστάται να απέχετε από σεξουαλικές επαφές.

Η θεραπευτική προσέγγιση δεν είναι διαφορετική σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό σου και να μη λάβεις κάποιο φάρμακο χωρίς την έγκρισή του.

Επιπλοκές

Αν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Ειδικά αν πρόκειται για μικροβιακής ή ιογενούς αιτιολογίας τραχηλίτιδα, οι επιπλοκές είναι πολύ σοβαρές. Οι επιπλοκές που αναφέρονται στις μικροβιακής αιτιολογίας τραχηλίτιδες είναι το χρόνιο πυελικό άλγος και το σαλπιγγοωοθηκικό απόστημα.

Ο ιός HPV- κονδυλώματα μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές αλλοιώσεις σε βάθος χρόνου, ενώ οι μικροβιακές λοιμώξεις (χλαμύδια, γονόρροια κ.ά.) αν χρονίσουν μπορεί να προχωρήσουν στις σάλπιγγες ή στο εσωτερικό της μήτρας και να προκαλέσουν υπογονιμότητα ή ακόμη και στειρότητα.

Κόστος

Στο κόστος της θεραπείας θα πρέπει να συμπεριληφθεί η επίσκεψη στο γιατρό για κλινική εξέταση και τα φάρμακα που τυχόν θα λάβεις. Ενδέχεται να χρειαστεί να κάνεις τεστ ΠΑΠ και κολποσκόπηση.

Τιμή για τεστ ΠΑΠ σε γυναικολόγο
cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

45€

από

29

γιατρούς

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.