ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Fractional laser

Φωτογραφίες του Δέρματος Πριν και Μετά

Μπαγεώργου Φωτεινή Μουσάτου Βασιλική

Συντάχθηκε από την Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Μπαγεώργου Φωτεινή και την Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Μουσάτου Βασιλική στις 20 Φεβρουαρίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι το fractional laser και πώς δρα

Το fractional laser είναι η επιλεκτική έκλυση δέσμης θερμικής ενέργειας με τη χρήση ενός κλασματικού laser, με συνηθέστερη εφαρμογή το laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Η διαφορά του από παλαιότερες μορφές laser είναι ότι έχει ακρίβεια στόχευσης και δεν πλήττει διπλανά σημεία από το σημείο εφαρμογής.

Συνεπώς, είναι πολύ μικρότερος και ο χρόνος αποθεραπείας ή ανεπιθύμητων ενεργειών όπως είναι οι δυσχρωμίες, ενώ δεν επηρεάζει όλο το πρόσωπο, το στήθος ή όποιο άλλο μέρος του σώματος στοχεύει, αλλά μόνο το πάσχον σημείο. Η έκλυση θερμικής ενέργειας προκαλεί μερική καταστροφή των κολλαγόνων ινών στο χόριο (στρώμα κάτω από την επιδερμίδα, στο οποίο συντελείται η ανάπλαση).

Έτσι, το δέρμα για να αντιμετωπίσει τη θερμότητα που δέχεται, ξεκινά τη διαδικασία επούλωσης μέσω ενεργοποίησης της παραγωγής νέων κολλαγόνων ινών (κολλαγονογένεση) που θα αντικαταστήσουν τις κατεστραμμένες και έτσι, το δέρμα συσφίγγεται, βελτιώνονται οι λεπτές ρυτίδες και τα σημάδια στο πρόσωπο, δείχνοντας πιο νεανικό, σφριγηλό και λαμπερό.

Παράλληλα, λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή στην επιδερμίδα ξεκινά ήπια απολέπιση, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί πιο φωτεινή, λαμπερή και λεία όψη. Με τη χρήση του laser προάγεται η παραγωγή ενδογενούς κολλαγόνου από τους ινοβλάστες και έτσι, ενισχύεται η κολλαγονογένεση. Επίσης, απομακρύνονται τα γερασμένα κύτταρα, διεγείρονται οι φυσικοί μηχανισμοί επούλωσης και δημιουργείται νέο, πιο υγιές και πιο λαμπερό δέρμα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ FRACTIONAL LASER

Δέρμα με βλάβη
Εξάχνωση δέρματος με λέιζερ
Θεραπευμένο δέρμα

Η εξελιγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε δέρματος, λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Έτσι, επιλέγεται το κατάλληλο βάθος της θεραπείας, η ένταση αλλά και η διάρκεια στόχευσης του laser. Η κλασματική τεχνολογία αποτελεί μία σύγχρονη και πολύ δημοφιλή θεραπεία ανάπλασης και αναδόμησης του δέρματος. Ο λόγος που είναι τόσο δημοφιλής και αγαπητή είναι ότι δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, έχει ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας και είναι πολύ φιλική μέθοδος προς το δέρμα, αφού δεν επηρεάζει τους ιστούς σε διπλανά σημεία.

Το fractional laser έχει υψηλά αποτελέσματα επιτυχίας όταν εφαρμοστεί στα εξής σημεία του σώματος:

 • Λαιμός
 • Πρόσωπο
 • Ντεκολτέ
 • Χέρια
 • Στήθος
 • Γυναικείος κόλπος (χρησιμοποιείται ως μέθοδος ανάπλασης κόλπου από εξειδικευμένους στη μέθοδο ιατρούς)

Φωτογραφίες πριν και μετά την θεραπεία

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται το fractional laser

Το fractional laser είναι μία μέθοδος θεραπείας για διάφορα σημεία του σώματος και για ποικίλα προβλήματα. Με τη χρήση του μπορείς να απαλλαγείς από σημάδια στο σώμα και στο πρόσωπο ή ακόμη και να αντιμετωπίσεις προβλήματα ξηρότητας του κόλπου σε εξειδικευμένο στη μέθοδο γιατρό.

Είναι μία θεραπεία χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες, η οποία έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με το παρελθόν, προσφέροντας άμεσα αποτελέσματα στο σημείο ακριβώς που θέλεις χωρίς να επηρεαστούν οι γύρω ιστοί. Αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να απαλλαγεί κανείς από ουλές και σημάδια που προέρχονται από τραυματισμό ή από σοβαρής μορφής ακμή.

Σε γενικές γραμμές είναι ιδανικό για όσους ή όσες θέλουν να διορθώσουν ή να απαλλαγούν από:

 • Ουλές Ακμής

  Ουλές Ακμής

 • Εγκαυματικές ουλές

  Εγκαυματικές ουλές

 • Μετατραυματικές ουλές

  Μετατραυματικές ουλές

 • Ρυτίδες

  Ρυτίδες

 • Λευκές Ραγάδες

  Λευκές Ραγάδες

 • Φωτογήρανση

  Φωτογήρανση

 • Σημάδια πρόσωπο

  Σημάδια στο πρόσωπο

 • Πανάδες δυσχρωμίες

  Πανάδες και δυσχρωμίες (όχι σε όλες τις περιπτώσεις)

 • Φακίδες

  Φακίδες

 • Ανάπλαση κόλπου

  Ανάπλαση κόλπου (λόγω ξηρότητας, χαλάρωσης, ήπιας ακράτειας)

Οι στόχοι είναι κυρίως η αντιγήρανση και η ανάπλαση. Με τη μέθοδο αυτή είναι εφικτή η ανάπλαση του δέρματος, η σύσφιξή του, ο περιορισμός των ρυτίδων και η εξαφάνιση των σημαδιών και των ουλών που μπορεί να είναι αποτέλεσμα είτε τραυματισμού είτε χρόνιου προβλήματος ακμής.

Το δέρμα αναδομείται και διορθώνονται όλες οι ατέλειες που εντοπίζονται στην περιοχή. Επιπλέον, η επιδερμίδα αποκτά περισσότερη φωτεινότητα και λάμψη, ενώ διορθώνεται η χαλάρωση κι η φωτογήρανση, και τα δύο, συνήθη σημάδια της παρόδου του χρόνου στο σώμα μας.

Το fractional laser μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και στην περιοχή του γυναικείου κόλπου, καθώς η αντιγηραντική του δράση βρίσκει εφαρμογή και εκεί. Ο κόλπος της γυναίκας με τα χρόνια ξηραίνεται, χαλαρώνει και η γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσάρεστα προβλήματα όπως η ακράτεια. Με την εφαρμογή όμως του laser, τα προβλήματα αυτά μπορούν να περιοριστούν, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να βελτιωθεί και η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας, η οποία έχει επηρεαστεί αρνητικά από τη χαλάρωση του κόλπου της.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία του fractional laser

Για να ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει το σημείο που θα εφαρμοστεί το laser να έχει καθαριστεί καλά. Στη συνέχεια, πρέπει να εφαρμοστεί τοπική αναισθησία με ειδική κρέμα που θα τοποθετήσει στο σημείο ο γιατρός. Αυτό θα πρέπει να γίνει περίπου 40 λεπτά πριν τη διαδικασία του fractional laser.

Αφού παρέλθει αυτός ο χρόνος, ο ειδικός εφαρμόζει το laser, ενώ παράλληλα τοποθετείται κρύος αέρας στην περιοχή για να αποφευχθεί τυχόν ενόχληση. Οι δέσμες φωτός διαπερνούν την κεράτινη στοιβάδα χωρίς να προκαλέσουν βλάβη στους ινοβλάστες, οδηγώντας σε απομάκρυνση του επιδερμικού ιστού και αντικατάστασή του από κεράτινα κύτταρα. Έτσι, προκαλείται παραγωγή νέου κολλαγόνου και ως εκ τούτου, το δέρμα αποκτά ελαστικότητα και νεανική όψη.

Πλεονεκτήματα:

Η θεραπεία διαφόρων βλαβών στο δέρμα που επέρχονται με τα χρόνια με τη χρήση του fractional laser υπερέχει έναντι άλλων μεθόδων που στοχεύουν επίσης στην ανάπλαση του δέρματος και στη σύσφιξη και αναδόμησή του. Το fractional laser προσφέρει:

 • Εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε ουλές και σημάδια από τραυματισμούς
 • Άμεση εφαρμογή σε πολλούς τύπους δέρματος
 • Μόνιμα ορατά αποτελέσματα
 • Νεανική όψη και ελαστικότητα στο δέρμα
 • Διόρθωση ρυτίδων και σημαδιών ακμής
 • Εύκολος συνδυασμός του με άλλες μεθόδους θεραπείας όπως το PRP, η μεσοθεραπεία και το υαλουρονικό οξύ

Μειονέκτημα:

Η επούλωση δεν είναι άμεση. Συνήθως έχει 10-15 μέρες downtime. Ωστόσο, αξίζει να χρησιμοποιήσει κανείς αυτή τη μέθοδο, διότι τα αποτελέσματα διαρκούν και είναι θεαματικά, ειδικά σε περιπτώσεις σημαδιών και ουλών.

Σύγκριση Fractional Laser με άλλες θεραπείες ομορφιάς

Fractional laserBotoxΥαλουρονικό
Στόχος εφαρμογήςΑνάπλαση, σύσφιξη, βελτίωση ρυτίδων, λεύκανσηΜείωση ρυτίδων έκφρασηςΜείωση ρυτίδων, σύσφιξη επιδερμίδας, αύξηση όγκου
Διάρκεια επέμβασης60-120 λεπτά10-20 λεπτά30-120 λεπτά
Διάρκεια αποτελέσματος6-18 μήνες4-6 μήνες8-18 μήνες
Σύνολο θεραπειών2-4ΜίαΜία
ΑποθεραπείαΆμεσηΆμεσηΆμεση
Συχνότητα εφαρμογής1 φορά/έτος1-3 φορές/έτος1 φορά/έτος

Παρενέργειες από τη χρήση του

Όπως και σε κάθε άλλη θεραπεία, έτσι και στο fractional laser είναι δυνατό να υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν κάποιες παρενέργειες ή επιπλοκές. Αυτές που μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί είναι:

 • Οίδημα (παροδικό)
 • Μόλυνση
 • Έρπης
 • Δυσχρωμίες
 • Κοκκίνισμα που δεν υποχωρεί
 • Ξεφλουδισμένη επιδερμίδα

Οι παραπάνω επιπλοκές δεν είναι συχνές. Αν παρατηρήσεις ή νιώσεις κάτι ασυνήθιστο, ενημέρωσε αμέσως το γιατρό σου και περίγραψέ του ακριβώς τα συμπτώματα, ώστε να σε βοηθήσει να τα αντιμετωπίσεις.

Κόστος

Το κόστος της θεραπείας με fractional laser εξαρτάται από το θεραπευτικό στόχο και το σημείο ενδιαφέροντος. Επιπλέον, εξαρτάται από τον αριθμό των συνεδριών που απαιτούνται και το μέγεθος του προβλήματος. Το κόστος της κάθε συνεδρίας καθορίζεται από το γιατρό που θα επιλέξεις. Δες παρακάτω τιμές για να συγκρίνεις και διάβασε τις αξιολογήσεις που έχουν γράψει οι ασθενείς που έχουν ήδη επισκεφθεί αυτό το γιατρό. Στο συνολικό ποσό μιας ολοκληρωμένης θεραπείας θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι αναπλαστικές κρέμες και το αντηλιακό που θα χρειαστεί να βάλεις μετά την διαδικασία του fractional laser.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

108€

Από

35

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 111€

Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο γιατρό

Ο αρμόδιος γιατρός για να εφαρμόσει σωστά το fractional laser είναι ο δερματολόγος. Ο γιατρός πρέπει να είναι έμπειρος και εξειδικευμένος στην εφαρμογή του. Μπορείς να επιλέξεις τον κατάλληλο για εσένα γιατρό διαλέγοντας ανάμεσα σε πολλούς αυτόν που θεωρείς ότι ανταποκρίνεται περισσότερο σε αυτό που θέλεις. Μελέτησε τα προφίλ, διάβασε τις αξιολογήσεις των ασθενών που τον επισκέφθηκαν πριν από εσένα και επίλεξε αυτόν που σου εμπνέει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

Ειδική προετοιμασία για τo fractional laser

Πριν την εφαρμογή του laser δεν υπάρχουν κάποιες ειδικές προφυλάξεις ή προετοιμασία. Ωστόσο, 40 λεπτά πριν τη θεραπεία εφαρμόζεται αναισθητική κρέμα στο σημείο ενδιαφέροντος, ώστε να περιοριστεί το ενδεχόμενο πόνου ή ενόχλησης. Μετά τη διαδικασία του fractional, ο γιατρός θα σου δώσει κάποιες συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσεις.

Διάρκεια θεραπείας

Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος εξαρτάται από το είδος της δερματικής βλάβης, την έκτασή της, το στάδιό της, αλλά και από την ηλικία του ασθενούς. Συνήθως απαιτούνται γύρω στις 2-4 συνεδρίες ανά 1- 1,5 μήνα.

Για τη σύσφιξη και τις ρυτίδες απαιτούνται σχεδόν 2 μήνες μέχρι να είναι ορατό το αποτέλεσμα, διότι αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να παραχθεί νέο κολλαγόνο.

Οι δυσχρωμίες και οι κηλίδες απαιτούν λιγότερες συνεδρίες για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ για τα σημάδια της ακμής και τις ουλές ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Τι να προσέξεις μετά το fractional laser

Ίσως για λίγες ώρες μετά την εφαρμογή της θεραπείας να νιώσεις ενόχληση στην περιοχή. Η ενόχληση περιλαμβάνει αίσθημα καύσου, κοκκίνισμα και ερεθισμό.

Απόφυγε την έκθεση στον ήλιο και εφάρμοσε αντηλιακή προστασία και αναπλαστική κρέμα για το διάστημα που θα σου ορίσει ο γιατρός σου.

Επίσης, απόφυγε το μακιγιάζ για 2 μέρες. Τα πρώτα ορατά αποτελέσματα από τη θεραπεία θα τα δεις μετά από μια βδομάδα. Κάθε συνεδρία που θα κάνεις θα βελτιώνει όλο και περισσότερο το αποτέλεσμα.

Μεγάλη σημασία για τη διάρκεια του αποτελέσματος, αλλά και το πόσο γρήγορα θα δεις βελτίωση, έχει και η δική σου συμπεριφορά απέναντι στο δέρμα σου, η ενυδάτωσή του, η διατροφή σου και η τήρηση των συμβουλών που θα σου δώσει ο γιατρός σου.

Μύθοι και αλήθειες για το fractional laser

Μύθος #1

Αρκεί μία συνεδρία για να αποκτήσεις το τέλειο δέρμα.

Η αλήθεια

Τα τελικά αποτελέσματα του fractional laser δεν είναι άμεσα ορατά από την πρώτη συνεδρία. Για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να υπάρχει επαναληπτικότητα. Οι περισσότεροι θεραπευτικοί στόχοι (αντιμετώπιση ουλών ακμής, ανάπλαση προσώπου, θεραπεία ρυτίδων) απαιτούν αρκετές επαναλήψεις, ώστε να επιτευχθεί αλλά και να διατηρηθεί το αποτέλεσμα. Επίσης, θα πρέπει να κάνεις προσπάθεια και μόνος/η σου, ώστε να αποτρέψεις την επανεμφάνιση του προβλήματος μέσω της πρόληψής του.

Μύθος #2

Το fractional laser καίει το δέρμα.

Η αλήθεια

Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η δράση του είναι αναπλαστική. Προκαλεί ένα ελεγχόμενο έγκαυμα. Δεν καταστρέφει το δέρμα ούτε προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Αντιθέτως, το αναζωογονεί και το αναπλάθει, ωθώντας το να παράξει κολλαγόνο. Μέσα στο διάστημα που θα σου πει ο γιατρός σου, το δέρμα σου θα έχει επανέλθει και πλέον, με βελτιωμένη εικόνα.

Μύθος #3

Το fractional laser είναι μέθοδος θεραπείας για όλα τα δέρματα.

Η αλήθεια

Όχι, δεν είναι ιδανικό για όλα τα δέρματα. Η εφαρμογή του σε πολύ λεπτά δέρματα καλό θα ήταν να αποφεύγεται. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να επισκεφθείς ένα δερματολόγο, ώστε να σου πει τι τύπο δέρματος έχεις και να σε ενημερώσει αν ενδείκνυται αυτή η μέθοδος θεραπείας για το δικό σου δέρμα. Αν έχεις λεπτό δέρμα και το γνωρίζεις ήδη, μπορείς να συμβουλευθείς το γιατρό σου, ώστε να σου προτείνει μία εναλλακτική μέθοδο που μπορεί να σε οδηγήσει στους ίδιους θεραπευτικούς στόχους.

Μύθος #4

Αποτελεί την ιδανική μέθοδο οριστικής θεραπείας του μελάσματος.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι πως για την αντιμετώπιση του μελάσματος και των δυσχρωμιών, το fractional laser αποτελεί μία αποδεκτή μέθοδο θεραπείας, ωστόσο χωρίς να είναι αυτή η κύρια. Η εφαρμογή του βοηθά ως ένα σημείο, αλλά δεν πρέπει να πραγματοποιείται μεμονωμένα, αλλά σε συνδυασμό με άλλη.

Μύθος #5

Πρέπει να προσέχουμε τον ήλιο όσο διαρκεί η απολέπιση, δηλαδή μια βδομάδα περίπου.

Η αλήθεια

Το απολεπισμένο δέρμα πρέπει να προστατεύεται με αντηλιακό τουλάχιστον για ένα μήνα μετά το ξεφλούδισμα. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και στην περίπτωση του peeling. Η αντηλιακή προστασία θα θωρακίσει τόσο το αποτέλεσμα της θεραπείας όσο και την υγεία του δέρματός σου γενικότερα.

Συχνές απορίες

fractional laser ponos

Πονάει;

Πλέον, με την εφαρμογή τοπικής αναισθησίας η μέθοδος θεραπείας με fractional laser δεν είναι επώδυνη. Είναι πιθανό κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής να νιώσεις αίσθημα καύσου, ωστόσο αυτό περιορίζεται χρονικά εκεί. Μετά από μία μέρα δεν θα έχεις καθόλου ενοχλήσεις.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται και πόσο πρέπει να περιμένω για να δω αποτέλεσμα;

Τόσο το σύνολο των συνεδριών όσο και τα αποτελέσματα εφαρμογής εξαρτώνται από τη βαρύτητα του προβλήματος, αλλά και από το είδος του ίδιου του προβλήματος. Αν, για παράδειγμα, εφαρμοστεί η μέθοδος με στόχο την αντιγήρανση, εφαρμόζεται συγκεκριμένο πρωτόκολλο θεραπείας περίπου 2 -3 φορές ανά έτος. Αν ο στόχος είναι η αντιμετώπιση της ακμής εφαρμόζονται περίπου 3 συνεδρίες το χρόνο.

fractional laser άνδρες

Το fractional laser ενδείκνυται για τους άνδρες;

Βεβαίως ενδείκνυται. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά σε περιστατικά με ακμή, ουλές, ρυτίδες ή παλιά χειρουργικά τραύματα. Η μέθοδος είναι εξίσου αποτελεσματική τόσο σε ανδρικά όσο και σε γυναικεία δέρματα.

χρόνος αποθεραπείας

Πόσος χρόνος αποθεραπείας χρειάζεται;

Ο χρόνος αποθεραπείας κυμαίνεται από 3 μέρες έως 2 βδομάδες. Όλα εξαρτώνται και καθορίζονται από την ένταση της θεραπείας, αλλά και από την αιτία του προβλήματος. Όσο πιο δυνατά γίνεται τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία, αλλά ταυτόχρονα και τόσο πιο αργά επιτυγχάνεται η επιστροφή στην καθημερινότητα. Αν η ένταση είναι μεγάλη διότι επιδιώκεται άμεσο αποτέλεσμα, απαιτείται περισσότερος χρόνος αποθεραπείας.

Πότε μπορώ να ξαναβαφτώ

Πότε μπορώ να ξαναβαφτώ;

Την πρώτη μέρα μετά την εφαρμογή της θεραπείας δεν πρέπει να εφαρμόσεις κανένα προϊόν στο πρόσωπό σου. Αν πρέπει την επόμενη μέρα να το κάνεις, μπορείς να εφαρμόσεις ειδικά προϊόντα που θα σου συστήσει ο δερματολόγος σου. Η δράση τους είναι επουλωτική, καλυπτική και προστατευτική απέναντι σε μολύνσεις και μικρόβια. Από την 3η μέρα και μετά μπορείς να βαφτείς κανονικά.

poso diarkei skefloudisma

Πόσες μέρες θα διαρκέσει το ξεφλούδισμα;

Η απολέπιση που έπεται της θεραπείας θα διαρκέσει περίπου 5-7 μέρες, ωστόσο είναι διακριτική και δεν ενοχλεί. Δεν φεύγουν δηλαδή πετσούλες.

fractional laser καλλυντικά

Από πότε θα χρησιμοποιώ κανονικά τα καλλυντικά μου (τις κρέμες αντιγήρανσης);

Τις κρέμες που εφαρμόζεις συνήθως στο πρόσωπό σου μπορείς να ξαναξεκινήσεις να τις χρησιμοποιείς από την 7η-8η μέρα. Θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απολέπιση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγεις τις ερεθιστικές κρέμες π.χ. με οξέα φρούτων σε υψηλή συγκέντρωση για 10-15 μέρες.

fractional laser άλλες θεραπείες

Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες;

Βεβαίως και μπορεί. Ωστόσο, συνήθως προηγείται όταν συνδυαστεί με botox/υαλουρονικό/νήματα, γιατί η θερμότητα επιταχύνει την αποδρομή των υλικών και αποδυναμώνει το πρόσφατο botox.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Robati RM, Asadi E. ‘Efficacy and safety of fractional CO2 laser versus fractional Er:YAG laser in the treatment of facial skin wrinkles’, Lasers Med Sci. 2017 Feb;32(2):283-289.

2. http://www.webmd.com/search/search_results/default.aspx?query=fractional%20laser

3. Woodward JA, Fabi SG, Alster T, Colon-Acevedo B. 'Safety and efficacy of combining microfocused ultrasound with fractional CO2 laser resurfacing for lifting and tightening the face and neck', Dermatol Surg. 2014 Dec;40 Suppl 12:S190-3.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.