ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Υαλουρονικό οξύ

Η καλύτερη θεραπεία για ρυτίδες σε χείλη και μάτια

Βογιατζή Μαρία

Συντάχθηκε από την Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Βογιατζή Μαρία στις 07 Μαρτίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι και πώς εφαρμόζεται το υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι μία ουσία που περιέχει το δέρμα, η οποία απορροφά και συγκρατεί το νερό. Όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος, η φυσική παραγωγή του από τον οργανισμό μειώνεται. Έτσι, μπορεί να ληφθεί με τη μορφή πόσιμου υαλουρονικού οξέος ως εκχύλισμα φυσικής ουσίας ή να αποτελεί προϊόν βιοτεχνολογίας. Λόγω του ότι πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν, δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες.

Η εφαρμογή του γίνεται ως εξής: Με μια λεπτή βελόνα ο γιατρός περνάει μέσα στο δέρμα την ουσία, δίνοντας το σχήμα που θέλει. Δηλαδή, στην περίπτωση των ρυτίδων αυξάνεται ο όγκος κάτω από αυτές, και έτσι, λειαίνονται και περιορίζονται, κάνοντας το δέρμα να δείχνει πιο νεανικό. Αν ο στόχος είναι τα χείλη, θα τους προσδώσει όγκο, θα βελτιώσει το περίγραμμα και θα τα κάνει να δείχνουν πιο όμορφα. Τέλος, αν ο στόχος είναι να διορθωθεί συνολικά το σχήμα του προσώπου, ο γιατρός γεμίζει τα ζυγωματικά ή το πηγούνι, προσδίδοντάς τους τον χαμένο όγκο και κάνοντας το πρόσωπο πιο συμμετρικό.

Δες φωτογραφίες πριν και μετά την θεραπεία

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται υαλουρονικό οξύ

Ο ιδανικός υποψήφιος για τη θεραπεία εμφυτευμάτων/fillers με υαλουρονικό οξύ είναι αυτός που έχει καλή συνολική υγεία, επιθυμεί να έχει ένα ρεαλιστικό στόχο, να απαλλαγεί από τις βαθιές ρυτίδες, τα μικρά χείλη ή θέλει να ανακτήσει τη νεανική και δροσερή εικόνα του προσώπου του.

Οι στόχοι της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ είναι:

 • Γέμισμα ρυτίδων
 • Ανάκτηση ελαστικότητας του δέρματος
 • Νεανική όψη επιδερμίδας
 • Αλλαγή στο σχήμα και το περίγραμμα του προσώπου
 • Ενυδάτωση προσώπου
 • Αποκατάσταση του οβάλ του προσώπου

Τα σημεία που μπορεί να εφαρμοστεί είναι:

efarmogi lifting me nima Μέτωπο Μεσόφρυο Μάτια (μαύροι κύκλοι) Παρειές Ζυγωματικά Ρινοχειλική αύλακα Χείλη Πηγούνι Πρόσωπο (ουλές ακμής)

Πλεονεκτήματα θεραπείας με υαλουρονικό οξύ

 • Χρησιμοποιείται ασφαλές υλικό
 • Δεν έχει επιπλοκές
 • Είναι ασφαλής μέθοδος
 • Δεν έχει ζωική προέλευση
 • Μηδαμινός κίνδυνος αλλεργίας
 • Επιτρέπει να διατηρήσεις τη φυσική σου έκφραση
 • Αποκαθιστά μία ήδη υπάρχουσα στον οργανισμό φυσική ουσία
 • Μεγάλη διάρκεια αποτελέσματος (σε σχέση με κολλαγόνο ή λίπος)

Υαλουρονικό Οξύ vs άλλες θεραπείες ομορφιάς

ΥαλουρονικόBotoxFractional laser
Στόχος εφαρμογήςΜείωση ρυτίδων, σύσφιξη επιδερμίδας, αύξηση όγκουΜείωση ρυτίδων έκφρασηςΑνάπλαση, σύσφιξη, βελτίωση ρυτίδων, λεύκανση
Διάρκεια επέμβασης30-120 λεπτά10-20 λεπτά60-120 λεπτά
Διάρκεια αποτελέσματος8-18 μήνες4-6 μήνες6-18 μήνες
Σύνολο θεραπειώνΜίαΜία2-4
ΑποθεραπείαΆμεσηΆμεσηΆμεση
Συχνότητα εφαρμογής1 φορά/έτος1-3 φορές/έτος1 φορά/έτος

Ειδική προετοιμασία για την εξέταση

Είναι πολύ σημαντικό πριν την εξέταση να αποφύγεις να πάρεις ασπιρίνη, συμπλήρωμα βιταμίνης Ε και άλλα φάρμακα, διότι μπορεί να αυξηθεί η πιθανότητα το δέρμα σου να ματώσει.

Λίγη ώρα πριν τη συνεδρία, εφαρμόζεται προαιρετικά αναισθητική κρέμα ή τοπική αναισθησία στο σημείο ενδιαφέροντος. Αυτό γίνεται για να μειωθεί η πιθανότητα ενόχλησης ή ήπιου πόνου κατά την εισαγωγή της βελόνας στο δέρμα.

Βογιατζή Μαρία
Η Βογιατζή Μαρία Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος λέει:

“Ενημέρωσε το γιατρό σου αν έχεις αλλεργίες και αν λαμβάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή αυτόν τον καιρό. Ακολούθησε τις συμβουλές του τόσο για το κάπνισμα και τη διατροφή σου, όσο και για τη λήψη βιταμινών.”

Κόστος θεραπείας με υαλουρονικό οξύ

Το κόστος εφαρμογής των εμφυτευμάτων (fillers) υαλουρονικού οξέος ποικίλει και εξαρτάται από το σημείο εφαρμογής, από τις ανάγκες του ασθενούς ως προς το θεραπευτικό στόχο, αλλά και από το γιατρό που θα επιλέξεις.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

142€

Από

159

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 144€
Κρήτη 160€

Διάρκεια θεραπείας με υαλουρονικό οξύ

Η διάρκεια εφαρμογής της θεραπείας δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά συνολικά. Μετά τη διαδικασία μπορεί να παρουσιαστεί μια ήπια κοκκινίλα και πρήξιμο στην περιοχή έγχυσης, ωστόσο αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες.

Τα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν ακόμη και 1- 1,5 έτος.

Πώς να βρεις τον κατάλληλο γιατρό

Ο κατάλληλος γιατρός για να εφαρμόσει θεραπείες ομορφιάς με fillers/ υαλουρονικό οξύ είναι ο δερματολόγος –αφροδισιολόγος, ο πλαστικός χειρουργός και ο οφθαλμίατρος. Για να επιλέξεις τον ιδανικότερο για εσένα, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν την εμπειρία του στη συγκεκριμένη θεραπεία, ώστε να σου εμπνεύσει περισσότερη εμπιστοσύνη.

Πριν επιλέξεις, διάβασε τις αξιολογήσεις κι άλλων ασθενών που επισκέφθηκαν το γιατρό αυτό πριν από εσένα και εφάρμοσαν την εν λόγω θεραπεία.

ΒΡΕΣ ΕΙΔΙΚΟ

Συμβουλές για ενυδατωμένο δέρμα και σαρκώδη χείλη σε 20’

Το υαλουρονικό οξύ θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις τη χαμένη σου λάμψη και νεανικότητα και θα δώσει ζωντάνια στο βλέμμα και στο πρόσωπό σου. Θα πρέπει, όμως, κι εσύ να κάνεις κάτι για να βοηθήσεις τόσο να διατηρηθεί περισσότερο η διάρκεια του αποτελέσματός του όσο και να πετύχεις συνολική ομορφιά και ευεξία.

Θρέψου σωστά

Θρέψου σωστά

Η σωστή διατροφή θα διασφαλίσει ότι το δέρμα σου λαμβάνει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται, ενυδατώνεται και δείχνει έτσι πιο λαμπερό και υγιές. Φρόντισε να τρως τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων και λαχανικών και να καταναλώνεις 1-1,5 λίτρο νερό ημερησίως. Για να δείχνει λαμπερό και σφριγηλό το δέρμα σου, πρέπει να το φροντίσεις από μέσα προς τα έξω.

Ασκήσου με συστηματικότητα

Ασκήσου με συστηματικότητα

Μπορεί η άσκηση να μην έχει άμεση σχέση με την εικόνα του προσώπου σου, όμως, ένα υγιές και καλοσχηματισμένο σώμα θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου και θα βελτιώσει την εξωτερική σου εμφάνιση συνολικά.

Απόφυγε το κάπνισμα

Απόφυγε το κάπνισμα

Το κάπνισμα και πιο συγκεκριμένα, η εισχώρηση της νικοτίνης στον οργανισμό μειώνει τη φυσική παραγωγή υαλουρονικού οξέος στην περιοχή των χειλιών, με αποτέλεσμα να χάνουν με τα χρόνια τη λάμψη και το μέγεθός τους και να μην είναι πια σαρκώδη.

Μύθοι και αλήθειες για το υαλουρονικό οξύ

Μύθος #1

Το κάπνισμα δεν επηρεάζει καθόλου τη φυσιολογική παραγωγή υαλουρονικού οξέος από τον οργανισμό.

Η αλήθεια

Η νικοτίνη έχει αποδεδειγμένα αρνητική επίδραση στην υγεία του δέρματος συνολικά. Πιο συγκεκριμένα, η εισχώρησή της στον οργανισμό επιταχύνει την απώλεια του υαλουρονικού οξέος στην περιοχή των χειλιών, κάνοντάς τα να μειώνονται σε μέγεθος και να μη δείχνουν πια ζουμερά και σαρκώδη.

Μύθος #2

Αν εφαρμόσεις εμφυτεύματα υαλουρονικού στο πρόσωπό σου θα είναι εμφανές σε όλους.

Η αλήθεια

Όλα εξαρτώνται από την εμπειρία και τη γνώση του γιατρού. Αν ο γιατρός χρησιμοποιήσει σωστά το υλικό και ο στόχος σου είναι ρεαλιστικός, το αποτέλεσμα δεν θα γίνει αντιληπτό, δε θα παραμορφωθείς και δε θα επηρεαστεί καθόλου η υγεία σου. Η σωστή εφαρμογή του θα σου χαρίσει ομοιόμορφο αποτέλεσμα και θα διατηρήσεις τη φυσική σου έκφραση. Επιπλέον, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι εγκεκριμένα από διεθνείς οργανισμούς υγείας.

Μύθος #3

Αν το αποτέλεσμα δεν είναι φυσικό, δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το διορθώσεις.

Η αλήθεια

Το αποτέλεσμα των ενέσιμων θεραπειών είναι σε κάθε περίπτωση αναστρέψιμο. Ειδικότερα τα fillers/εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος μπορούν άμεσα να αναστραφούν, αν ο ασθενής δεν είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Υπάρχει κάποια ειδική ουσία (υαλουρονιδάση) που χρησιμοποιεί ο γιατρός για να επαναφέρει το πρόσωπο στην προηγούμενη κατάσταση.

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς

Τι κάνω αν το αποτέλεσμα που βλέπω δεν είναι αυτό που θέλω;

Αν το αποτέλεσμα που βλέπεις μπροστά σου μετά την εφαρμογή του υαλουρονικού δε σε ικανοποιεί, μπορείς να το αλλάξεις με τη χρήση υαλουρονιδάσης. Η υαλουρονιδάση είναι μία υδροδιαλυτή πρωτεΐνη που έχει την ιδιότητα να διαλύει άμεσα το υαλουρονικό οξύ. Έτσι, αν κάποιος μετανιώσει ή δεν του αρέσει το αποτέλεσμα που βλέπει ή το θεωρεί υπερβολικό ή εμφανίσει κάποια αλλεργία, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει υαλουρονιδάση στο δέρμα για να ανατρέψει το αποτέλεσμα, η οποία διαλύει το υαλουρονικό οξύ που μπαίνει στον οργανισμό και μάλιστα, την ίδια στιγμή. Η δράση της περιορίζεται μόνο στο συνθετικό υαλουρονικό και δεν επηρεάζει τη φυσική παραγωγή υαλουρονικού από τον οργανισμό.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Σε γενικές γραμμές, επιπλοκές ή παρενέργειες δεν υπάρχουν. Το υαλουρονικό οξύ που χρησιμοποιούν οι γιατροί θα πρέπει να είναι εγκεκριμένο και πιστοποιημένο από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς. Όμως, παρόλο που είναι σπάνιο, είναι δυνατόν να προκύψουν:

 • Αλλεργίες που εκδηλώνονται με πρήξιμο και έντονη κοκκινίλα
 • Μόλυνση

Οι παρενέργειες αυτές αντιμετωπίζονται και είναι πλήρως ιάσιμες. Όσο πιο εξειδικευμένος και έμπειρος είναι ο γιατρός στις εν λόγω θεραπείες, τόσο ελαττώνεται ο κίνδυνος να εμφανιστεί κάποια επιπλοκή.

Από τι εξαρτάται η διάρκεια του αποτελέσματος;

Κατά μέσο όρο το αποτέλεσμα της θεραπείας διαρκεί το λιγότερο 12 μήνες και μπορεί να φτάσει έως και 1,5 έτος σε πολλές περιπτώσεις. Ο βαθμός που θα βελτιωθεί το πρόσωπο ποικίλει αναλόγως με την ηλικία του ενδιαφερόμενου, τον τύπο και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του δέρματός του, αλλά και από τις καθημερινές του δραστηριότητες και συνήθειες. Πολύ συχνά ένας ασθενής επιλέγει να επαναλάβει τη συνεδρία πριν χαθεί το αποτέλεσμα, ώστε να το διατηρήσει μόνιμα.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Hyaluronic acid fillers: a comprehensive review. Beasley KL, et al. Facial Plast Surg. 2009.

2. Juvederm: a hyaluronic acid dermal filler. Monheit GD, et al. J Drugs Dermatol. 2007.

3. Hyaluronic acid fillers. Monheit GD, et al. Dermatol Ther. 2006.

4. Hyaluronic Acid Fillers: Science and Clinical Uses. Gutowski KA. Clin Plast Surg. 2016.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.