Επίλεξε διαδικασία: ΘΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑ

Σύγκρινε τιμές και δες αξιολογήσεις

ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΕΟΠΥΥ

Επίλεξε διαγνωστικό κέντρο

Εδώ θα βρεις τους καλύτερους γιατρούς για...

Εγκυμοσύνη

Είσαι έγκυος; Μάθε τα πάντα για εξετάσεις, τοκετό και θηλασμό

Δεληβελιώτου - Τούτουζα Αικατερίνη
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
17 Ιανουαρίου 2018
Κούτρας Γεώργιος
Ελέγχθηκε από τον Κούτρα Γεώργιο
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
17 Ιανουαρίου 2018

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη είναι μία φυσική διαδικασία κατά την οποία η γυναίκα κυοφορεί ένα έμβρυο, το οποίο αναπτύσσεται μέσα στην κοιλιά της μέχρι τη στιγμή της γέννησής του. Η διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης είναι περίπου 40 εβδομάδες. Το πρώτο τρίμηνο της κύησης είναι και το πιο σημαντικό, καθώς τότε επιτελείται η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου και η οργανογένεσή του και ενέχει μεγαλύτερος κίνδυνος για αποβολή.

Τα συνήθη συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι:

Καθυστέρηση περιόδου
Καθυστέρηση περιόδου

Εάν ο κύκλος σου είναι συνήθως σταθερός και παρατηρήσεις καθυστέρηση περιόδου, ίσως αυτό οφείλεται σε εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά, και επειδή τα πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι ίδια με αυτά που παρουσιάζονται ακριβώς πριν την περίοδο (πρήξιμο στην κοιλιά και στο στήθος, ευερεθιστότητα, εναλλαγές διάθεσης), καλό θα ήταν να το συζητήσεις με το γιατρό σου αν διαπιστώσεις ότι έχεις καθυστέρηση.

Πόνος στους μαστούς
Πόνος στους μαστούς

Ο πόνος και η ευαισθησία στους μαστούς είναι συμπτώματα που παρατηρούνται και πριν την περίοδο, ωστόσο όταν υπάρχει εγκυμοσύνη τα συμπτώματα αυτά είναι λίγο πιο έντονα, συνοδεύονται από αύξηση του μεγέθους του στήθους και οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές, τις οποίες ο οργανισμός συνηθίζει μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Πρωινές ναυτίες
Πρωινές ναυτίες

Είναι ένα από τα πιο συχνά και συνηθισμένα συμπτώματα της κύησης. Εμφανίζονται συνήθως από την 6η βδομάδα κύησης και περιορίζονται μετά τη 12η βδομάδα. Οι ναυτίες μπορεί είτε να οδηγούν σε έμετο είτε να περιορίζονται στην τάση προς αυτόν. Για να τις αποφύγεις προσπάθησε να μην καταναλώνεις τροφές που διεγείρουν το στομάχι όπως ο καφές και τα ξινά ροφήματα. Επίσης, θα σε βοηθούσε αν έτρωγες στεγνές τροφές και υδατάνθρακες.

Αίσθημα κόπωσης και υπνηλία
Αίσθημα κόπωσης και υπνηλία

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας πολλές ορμονικές αλλαγές, οι οποίες την επιβαρύνουν και της προκαλούν σε κάποιες περιπτώσεις έντονη κούραση. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου της κύησης και υποχωρεί στη συνέχεια.

Αλλαγές διάθεσης
Αλλαγές διάθεσης

Οι ορμονικές αλλαγές έχουν επίπτωση και στην ψυχολογία και τη διάθεση της εγκύου, η οποία νιώθει εύθραυστη και ευάλωτη σε έντονα συναισθήματα. Μπορεί να παρατηρήσεις ότι κλαις πιο εύκολα, συγκινείσαι ή ακόμη και εκνευρίζεσαι.

Συχνουρία
Συχνουρία

Είναι ίσως από τα λίγα συμπτώματα που όσο προχωρά η εγκυμοσύνη εντείνονται. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω της πίεσης που δέχεται το ουροποιητικό σύστημα από το έμβρυο, παρουσιάζεται συχνουρία. Η κατάσταση αυτή αποκαθίσταται αμέσως μετά τον τοκετό.

Αλλαγές στην όρεξη για φαγητό
Αλλαγές στην όρεξη για φαγητό

Αυτό το σύμπτωμα έχει δύο όψεις: από τη μία είναι η αποστροφή προς κάποιες συγκεκριμένες τροφές ή μυρωδιές και από την άλλη, η έντονη και επιτακτική επιθυμία για μία τροφή.

Πρήξιμο των ποδιών και κράμπες
Πρήξιμο των ποδιών και κράμπες

Έχει παρατηρηθεί ότι όσο προχωρά η εγκυμοσύνη πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν πρήξιμο στα πόδια τους ή κράμπες ενώ συχνά εμφανίζουν και κιρσούς. Θα ήταν πολύ επιβοηθητικό αν περπατούσες αρκετά, αν απέφευγες να κάθεσαι για πολλές ώρες και αν τοποθετούσες ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια σου όταν ξαπλώνεις.

Ιατρικές πληροφορίες: Δεληβελιώτου-Τούτουζα Αικατερίνη, Γυναικολόγος Μαιευτήρας, Κούτρας Γεώργιος, Γυναικολόγος Μαιευτήρας

Επιμέλεια: Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιανουαρίου 2018

© 2018 Doctoranytime. All rights reserved.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

* Η αναφορά 'Βρες Γιατρό' χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και εκτός από γιατρούς μπορεί να περιλαμβάνει ανά περίπτωση επαγγελματίες υγείας, θεραπευτές και συμβούλους ψυχικής υγείας.
Πηγές

1. Jonathan S.Berek, 'Novak's Gynecology', 13th edition

2. Hoffman B., Schorge J., Schaeffer J., Williams Gynecology. McGraw Hill, 3rd edition,2016 "

3. Κρεατσάς Γεώργιος, Σύγχρονη γυναικολογία και μαιευτική, Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης (2009)

4. Cunningham, F. G., & Williams, J. W. 'Williams obstetrics'. New York: McGraw-Hill Medical, 2010

5. Studd, J., Tan, S. L., & Chervenak, F. A. "Progress in obstetrics and gynaecology", Edinburgh: Elsevier/Churchill Livingstone, 2008

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime.gr. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει