ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κιρσοί και Φλεβίτιδα

Γιατί προκαλούνται και πώς αντιμετωπίζονται;

ΝΕΟ

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Επίλεξε ποιες ειδικότητες θα απαντήσουν
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Τι είναι οι κιρσοί και πόσο συχνά εμφανίζονται

Οι κιρσοί (φλεβίτιδα) είναι οζώδεις, διογκωμένες φλέβες. Οποιαδήποτε φλέβα μπορεί να γίνει κιρσώδης, ωστόσο αυτές που επηρεάζονται πιο συχνά είναι στα κάτω άκρα. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω κληρονομικότητας ή λόγω εκ γενετής «αδύναμου» φλεβικού τοιχώματος. Η ορθοστασία τείνει να επιδεινώνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα (ή η εγκυμοσύνη μπορεί να βοηθήσει την προδιάθεση να εκδηλωθεί).

Για πολλούς ανθρώπους, οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες αποτελούν απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα. Για άλλους, όμως, μπορεί να προκαλούν πόνο και δυσφορία. Ίσως μάλιστα, οδηγήσουν και σε πιο σοβαρά προβλήματα, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Οι κιρσοί μπορεί να υποδηλώνουν και την ύπαρξη άλλων προβλημάτων στο κυκλοφορικό σύστημα. Παρουσιάζονται στο 25% του πληθυσμού. Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν το 4 - 5% των ατόμων που έχουν κιρσούς, θα οδηγηθούν σε έλκος (6ο στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας-δες παρακάτω).

Σιαφάκας Αθανάσιος
Ο Σιαφάκας Αθανάσιος - Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος λέει:

“Το 80% των ελκών (πληγών) στα κάτω άκρα οφείλονται σε φλεβικές παθήσεις”.

Πώς θα τους αναγνωρίσεις/ Ποια είναι τα συμπτώματα

Οι κιρσοί έχουν συγκεκριμένη κλινική εικόνα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αισθητικοί οι λόγοι που κάποιος θέλει να τους αφαιρέσει. Συνήθως η «φλεβίτιδα», όπως είναι ευρέως αλλά λανθασμένα γνωστοί οι κιρσοί, συνοδεύεται από συμπτώματα όπως:

 • Πρήξιμο στα πόδια γύρω από τους αστραγάλους, γάμπες
 • Φαγούρα στα πόδια
 • Κάψιμο
 • Αίσθημα βάρους κυρίως στις γάμπες
 • Κράμπες
 • Εύκολη κόπωση
 • Αίσθημα τσιμπήματος (νυγμών)

Αν δεν απευθυνθείς εγκαίρως στο γιατρό, η νόσος μπορεί να προχωρήσει και τα συμπτώματα να επιδεινωθούν δυσκολεύοντας την ποιότητα ζωής σου. Επιπλέον, μπορεί να πυροδοτηθούν επιπλοκές όπως θρόμβωση, δερματικές παθήσεις ή αιμορραγία. Οι κιρσοί αποτελούν ένα στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας.

Τα στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας:

Πώς θα βρω σε ποιο στάδιο είμαι;

Θα πρέπει να απευθυνθείς σε εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό, ο οποίος μέσω κλινικής εξέτασης αλλά και ειδικού αιμοδυναμικού ελέγχου με υπερηχογράφημα ( τρίπλεξ) θα διαπιστώσει σε ποιο στάδιο βρίσκεσαι. Αφού γίνει η διάγνωση του σταδίου της φλεβικής ανεπάρκειας, θα σχεδιασθεί και η κατάλληλη θεραπεία ή ο σωστός συνδυασμός θεραπειών.

Δες μερικές εικόνες από κιρσούς στα πόδια:

Ειδική προετοιμασία για την εξέταση

Θα χρειαστεί να επισκεφθείς έναν εξειδικευμένο αγγειολόγο- αγγειοχειρουργό για να διαγνώσει αν όντως πάσχεις από κιρσούς. Για να είσαι προετοιμασμένος για το ραντεβού θα μπορούσες να σημειώσεις τις απορίες που τυχόν έχεις και θέλεις να ρωτήσεις το γιατρό όταν τον δεις.

Κατάγραψε όλα τα συμπτώματα που νιώθεις, ακόμη και αυτά που δείχνουν άσχετα με τους κιρσούς, το οικογενειακό ιστορικό σου (αν κάποιο μέλος της οικογένειάς σου έχει ή είχε κιρσούς ή αν υπάρχει περιστατικό φλεβικής θρόμβωσης) και φυσικά, οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεις είτε για αυτό είτε για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας. Επίσης, βεβαιώσου ότι έχεις φορέσει άνετα ρούχα και παπούτσια, διότι θα χρειαστεί να τα αφαιρέσεις για να σε εξετάσει ο γιατρός.

Κόστος

Το κόστος της θεραπείας των κιρσών ποικίλλει και εξαρτάται από τη μέθοδο που θα επιλεγεί από το γιατρό, αφού λάβει υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σου και το ιστορικό σου.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

107€

Από

65

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 128€
Κρήτη 50€
Αντιμετώπιση

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των κιρσών (φλεβίτιδας) μπορεί να γίνει είτε συντηρητικά είτε με επεμβατικές ή μη επεμβατικές μεθόδους. Οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν είναι:

 • 1. Η συντηρητική (χάπια, κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης)
 • 2. Η χειρουργική (απολίνωση και εκρίζωση φλεβών, τοπικές κιρσεκτομές ή τοπικές κιρσεκτομές σε συνδυασμό με σκληροθεραπεία με αφρό)
 • 3. Οι σύγχρονες ενδοφλεβικές:
  • Α. Θερμικές - laser, ραδιοσυχνότητες, ατμός,
  • Β. Μη θερμικές - σκληροθεραπεία σε υγρή μορφή, σκληροθεραπεία σε μορφή αφρού, μηχανικά υποβοηθούμενη σκληροθεραπεία, σύγκλιση φλέβας με κυανοακριλική κόλλα.

Η επιλογή της θεραπείας γίνεται μαζί με τον αγγειοχειρουργό, μετά από σωστή διάγνωση, πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση,ενώ λαμβάνεται πάντα υπόψιν το ατομικό ιστορικό του ασθενή, η ηλικία του και το στάδιο της πάθησης

Σύγκρινε θεραπείες για να βρεις την καταλληλότερη για εσένα:

Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης: Αποτελεί συνήθως το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των κιρσών. Σφίγγουν σταθερά τα πόδια σου, βοηθώντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες και στους μύες των ποδιών με την εφαρμογή εξωτερικής πίεσης. Με την πίεση που ασκείται αποφεύγεις τα πρησμένα πόδια.
Μπορείς να προμηθευθείς τις κάλτσες αυτές στα περισσότερα φαρμακεία και καταστήματα ιατρικών προϊόντων. Η μέθοδος αυτή δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα, αλλά έναν τρόπο που προτείνεται στα πρώτα στάδια για να καθυστερήσει την εξέλιξη της πάθησης.

Πλεονεκτήματα: Είναι μη επεμβατική μέθοδος και μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου.

Μειονεκτήματα: Θα χρειαστεί να τις φοράς για όλη τη ζωή σου και συνήθως συνδυαστικά θα πρέπει να λαμβάνεις και φαρμακευτική αγωγή με φλεβοτονικά ή αντιοιδηματώδη φάρμακα. Επιπλέον, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα αλλά καθυστέρηση της εξέλιξής της, γι’ αυτό συνήθως απαιτείται κάποια στιγμή και άλλου είδους θεραπεία.

Σιαφάκας Αθανάσιος
Ο Σιαφάκας Αθανάσιος - Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος λέει:

“Οι σύγχρονες μέθοδοι κατά των κιρσών εφαρμόζονται στη συντριπτική πλειοψηφία μόνο με χρήση τοπικής αναισθησίας καθώς δεν είναι αναγκαία ούτε η χορήγηση «μέθης», πόσο μάλλον επισκληριδίου - ραχιαίας ή γενικής αναισθησίας”.

Πώς να βρεις τον κατάλληλο γιατρό

Ο πιο εξειδικευμένος και κατάλληλος ιατρός για τη θεραπεία των κιρσών και της φλεβίτιδας είναι ο αγγειοχειρουργός. Είναι σημαντικό να είναι εξειδικευμένος στις πιο σύγχρονες μεθόδους θεραπείας, με τα πιο άριστα ποιοτικά αποτελέσματα. Πρέπει να είναι εκπαιδευμένος και να μπορεί να εφαρμόσει όλες τις μεθόδους θεραπείας. Μπορεί να εφαρμόσει τις σύγχρονες μεθόδους με τοπική αναισθησία. Επίσης, για να κάνει τη σωστή διάγνωση θα πρέπει να κάνει υπερηχογραφική διερεύνηση, ώστε να διαπιστώσει και ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία ή συνδυασμός θεραπειών για το εκάστοτε περιστατικό.

Πρέπει να είναι εκπαιδευμένος και να μπορεί να εφαρμόσει όλες τις μεθόδους θεραπείας. Μπορεί να εφαρμόσει τις σύγχρονες μεθόδους με τοπική αναισθησία. Επίσης, για να κάνει τη σωστή διάγνωση θα πρέπει να κάνει υπερηχογραφική διερεύνηση, ώστε να διαπιστώσει και ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία ή συνδυασμός θεραπειών για το εκάστοτε περιστατικό.

ΒΡΕΣ ΓΙΑΤΡΟ

Συμβουλές

Κάνε τακτικές προληπτικές εξετάσεις

Η υγεία σου είναι ένα σύνολο λειτουργιών που αλληλεξαρτώνται και αλληλοεπηρεάζονται. Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό μιας πάθησης, καλό θα ήταν να ελέγχεσαι τακτικά, ώστε αν εμφανιστεί και σε εσένα να το προλάβεις σε αρχικό στάδιο.

διατροφή

Φτιάξε την διατροφή σου

Θα σε βοηθήσει να θωρακίσεις την υγεία σου και να μπορέσεις να προλάβεις παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία. Θρέψου σωστά και εκμεταλλεύσου τα αγαθά της μεσογειακής διατροφής, τα οποία θα σου εξασφαλίσουν συνολική ισορροπία για τον οργανισμό σου και θα σου επιτρέψουν να διατηρήσεις σταθερό και σε υγιή επίπεδα το βάρος σου. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσεις τις πιθανότητες ανάπτυξης κιρσών, αφού τα περιττά κιλά ασκούν πίεση στις φλέβες, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο επιρρεπείς σε παθήσεις.

Ασκήσου συστηματικά

Ασκήσου συστηματικά

Η γυμναστική θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σου. Ακόμη και ένας περίπατος, μισή ώρα την ημέρα θα βοηθήσει ώστε να προληφθεί η εμφάνιση κιρσών. Αν κάνεις καθιστική εργασία, φρόντισε να σηκώνεσαι τακτικά και να περπατάς, ώστε να ενισχυθεί η κυκλοφορία του αίματός σου. Θα σε βοηθούσε αν σήκωνες τα πόδια ψηλά.

Καλή διάθεση

Καλή διάθεση

Η ψυχολογία σου παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση παθήσεων ή στην επιδείνωση των συμπτωμάτων μιας νόσου. Προσπάθησε να αποφεύγεις να αγχώνεσαι, να αφιερώνεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου και να αγαπάς το σώμα σου, ώστε να βιώνεις ψυχική ανάταση.

Μύθοι και αλήθειες

Μύθος #1

Οι κιρσοί είναι αισθητικό πρόβλημα.

Η αλήθεια

Όχι. Οι κιρσοί είναι και ιατρικό πρόβλημα. Αποτελεί μία επίσημη πάθηση που μπορεί να έχει και επικίνδυνες επιπλοκές. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να τους αμελούμε. Αν παρατηρήσουμε συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα στο γιατρό.

Μύθος #2

Οι κιρσοί ξαναβγαίνουν.

Η αλήθεια

Αν γίνει σωστή αντιμετώπιση των κιρσών από εξειδικευμένο ιατρό, οι κιρσοί δεν ξαναβγαίνουν. Απλώς χρειάζεται πάντα παρακολούθηση, διότι μπορεί να εμφανιστούν κάποιοι νέοι, σε άλλη φλέβα του φλεβικού συστήματος.

Μύθος #3

Για να κάνεις επέμβαση για τους κιρσούς πρέπει να έχεις τελειώσει με τις εγκυμοσύνες.

Η αλήθεια

Όχι, αν υπάρχει πρόβλημα κιρσών πρέπει να αντιμετωπιστεί όταν σου πει ο γιατρός. Αν οι κιρσοί έχουν θρομβωθεί σε προηγούμενη εγκυμοσύνη πρέπει να διορθωθούν άμεσα, διαφορετικά θα επιδεινωθούν.

Μύθος #3

Οι κάλτσες μέχρι το γόνατο δεν επιδεινώνουν τους κιρσούς.

Η αλήθεια

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η λανθασμένη εφαρμογή των καλτσών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Για να εφαρμόζει σωστά μια ειδική κάλτσα πρέπει να μην αφήνει σημάδι.

Συχνές ερωτήσεις

Ποια μέθοδος θεραπείας είναι η πιο αποτελεσματική;

Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες που εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των περιστατικών είναι το laser και οι ραδιοσυχνότητες. Πώς επιλέγεται η καλύτερη θεραπεία για τον κάθε ασθενή; Μέσω αιμοδυναμικής μελέτης – triplex και βάσει της εμπειρίας και της εκπαίδευσης του γιατρού. Ο γιατρός θα πρέπει να μπορεί να τις εφαρμόσει όλες.

Πόσο καιρό μετά την εγκυμοσύνη επιτρέπεται να κάνω επέμβαση;

Τουλάχιστον 3 μήνες μετά ώστε ο οργανισμός να έχει επανέλθει από την εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει να θηλάζει μια γυναίκα για να κάνει την επέμβαση.

Καλύπτεται η επέμβαση από τον ΕΟΠΥΥ;

Ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει τα αναλώσιμα. Στα δημόσια νοσοκομεία εφαρμόζεται μόνο η κλασσική χειρουργική μέθοδος.

Πώς επιλέγω τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Οι ειδικές αυτές κάλτσες, που εφαρμόζονται για την καθυστέρηση της επιδείνωσης της πάθησης και όχι για τη θεραπεία, πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Να είναι μετρημένες στο πόδι του κάθε ασθενή
 • Να τις μετρήσει ο ειδικός για να μπορεί να έχει αποτέλεσμα και διάρκεια
 • Να έχει ευρωπαϊκή πιστοποίηση
Υπάρχει τρόπος να προλάβω τους κιρσούς;

Στην πραγματικότητα, δεν είναι εύκολο να προλάβει κανείς τους κιρσούς, διότι πρόκειται για μια πάθηση με κληρονομικό κυρίως χαρακτήρα. Ωστόσο, αν γνωρίζεις ότι υπάρχει ιστορικό της πάθησης στην οικογένειά σου, μπορείς να μετριάσεις τον κίνδυνο να εμφανιστεί αποφεύγοντας να στέκεσαι πολλές ώρες όρθιος. Άλλα μυστικά για να τους προλάβεις είναι:

 • Απόφυγε να κάθεσαι σταυροπόδι, καθώς δυσκολεύεις την κυκλοφορία του αίματος και ασκείται πίεση στις φλέβες.
 • Ύψωσε τα πόδια σου όταν ξεκουράζεσαι. Αυτό συνιστάται ειδικά σε γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης.
 • Αν κάνεις καθιστική δουλειά, σήκω κάθε περίπου μία ώρα και περπάτα.

Αν έχεις κάνει πρόσφατα θεραπεία κιρσών ή έχεις ορατό πρόβλημα στα πόδια, ο γιατρός θα σου προτείνει να εφαρμόσεις ειδικές ελαστικές κάλτσες.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. John J. Bergan, The Vein Book, Conventional Sclerotherapy versus Surgery for Varicose Veins, P. 183-188, 227-230

2. Handbook of Venous Disorders; Guidelines of the American Venous Forum, Third Edition (Hodder Arnold, London 2009), Editor: Dr. Peter Gloviczki, MD, Associate Editors: Dr. Michael C. Dalsing, Dr. Bo G. Eklof, Dr. Gregory L. Moneta nd Dr. Thomas W. Wakefield.

3. Επίσημη ιστοσελίδα The College of Phlebology, www.healthyveins.org

4. Dermatologic Surgery, Complications of Sclerotherapy: An update, Dermatologic Surgery, 2010;36 (2Sp.Iss): 1056-1063

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.