ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Φλεβίτιδα-κιρσοί

Αναγνώρισε τα συμπτώματα και δες θεραπείες

Ρηγόπουλος Χρήστος

Συντάχθηκε από τον Αγγειοχειρουργό - Αγγειολόγο Ρηγόπουλος Χρήστος στις 06 Ιουλίου 2023

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι οι κιρσοί και πόσο συχνά εμφανίζονται

Οι κιρσοί (φλεβίτιδα) είναι οι παθολογικά διατεταμένες φλέβες που διαγράφονται ανάγλυφα στα πόδια. Είναι γνωστοί στους ασθενείς ως "φλεβίτες" ή "φλεβίτιδα", αν και είναι λανθασμένοι ως όροι.

Είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις, με ποσοστό εμφάνισης 20% επί του γενικού πληθυσμού και αφορά συχνότερα γυναίκες.

Οι κιρσοί αποτελούν τόσο αισθητικό πρόβλημα όσο και μια παθολογική και δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς κατάσταση, ενώ συχνά συνοδεύονται ή μπορεί να επιδεινώσουν άλλα προβλήματα όπως ο διαβήτης ή καρδιαγγειακές νόσοι.

Αίτια κιρσών

Τα αίτια μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Ωστόσο, στην πλειονότητα των ασθενών υπάρχει κληρονομική βάση, με δομικά ελαττώματα του τοιχώματος ή των βαλβίδων των φλεβών, που προκαλούν αυξημένη φλεβική πίεση και διάταση του τοιχώματος τους.

Παράγοντες κινδύνου αποτελούν η πολύωρη συχνή ορθοστασία, η ακινησία, η παχυσαρκία, η επιλογή στενών ρούχων στην καθημερινότητα, ενώ ειδικά στις γυναίκες σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ορμονικές μεταβολές (εγκυμοσύνη, λήψη αντισυλληπτικών, εμμηνόπαυση κ.ά.)

Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών στα πόδια

Οι κιρσοί πέρα του αισθητικού προβλήματος, παρουσιάζουν και μια συγκεκριμένη κλινική εικόνα. Τα πιο συχνά συμπτώματα των κιρσών είναι:

 • Πρήξιμο στα πόδια
 • Φαγούρα στα πόδια
 • Κάψιμο
 • Αίσθημα βάρους κυρίως στις γάμπες
 • Κράμπες
 • Εύκολη κόπωση

Αν δεν απευθυνθείς εγκαίρως στο γιατρό, η νόσος μπορεί να προχωρήσει και τα συμπτώματα να επιδεινωθούν προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές όπως η θρόμβωση, η αιμορραγία και οι δερματικές αλλοιώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλκη.

Τα στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας:

Για να δεις σε ποιο στάδιο βρίσκεσαι θα πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικό, ο οποίος θα πραγματοποιήσει μια σειρά εξετάσεων και κατόπιν κλινικής εξέτασης θα τεθεί η διάγνωση.

Φωτογραφίες με κιρσούς στα πόδια:

Διάγνωση και εξετάσεις για κιρσούς

Για τη διάγνωση των κιρσών είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο αγγειολόγος-αγγειοχειρουργός. Θα χρειαστεί να γίνει triplex αγγείων (έγχρωμη υπερηχητική αγγειογραφία) και καταγραφή του πλήρους ιατρικού ιστορικού του ασθενή. Πριν το ραντεβού με το γιατρό θα πρέπει να έχεις σημειώσει όλα τα συμπτώματα που νιώθεις, ακόμη και αυτά που δείχνουν άσχετα με τους κιρσούς, το οικογενειακό ιστορικό σου (αν κάποιο μέλος της οικογένειάς σου έχει ή είχε κιρσούς ή αν υπάρχει περιστατικό φλεβικής θρόμβωσης) και φυσικά, οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεις είτε για αυτό είτε για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας.

Κόστος

Το κόστος της θεραπείας των κιρσών ποικίλλει και εξαρτάται από τη μέθοδο που θα επιλεγεί από το γιατρό, αφού λάβει υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σου και το ιστορικό σου.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

102€

Από

79

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 76€
Αττική 432€

Αντιμετώπιση και σύγχρονες θεραπείες κιρσών

Η αντιμετώπιση των κιρσών (φλεβίτιδας) μπορεί να γίνει είτε συντηρητικά είτε με επεμβατικές ή μη επεμβατικές μεθόδους. Παρακάτω ακολουθούν όλες οι επιλογές θεραπείας και καταγράφονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου.

 • Η συντηρητική (φάρμακα, ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης)
 • Η χειρουργική
 • Οι σύγχρονες ενδοφλεβικές θεραπείες: Laser, ραδιοσυχνότητες -RF
Συντηρητική θεραπεία

Συντηρητική θεραπεία

Ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης: Είναι θεραπεία αρχικού σταδίου και χρησιμοποιείται συνήθως για την καθυστέρηση της εξέλιξης των κιρσών και όχι για τη θεραπεία τους. Στοχεύουν στο σφιχτό κράτημα των ποδιών και ευνοούν την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες και στους μύες των ποδιών. Είναι διαθέσιμες σε φαρμακεία και καταστήματα ιατρικών ειδών. Το μειονέκτημά τους είναι ότι θα πρέπει να τις εφαρμόζει κανείς για πάντα και να τις συνδυάσει με φάρμακα για την αποφυγή οιδήματος.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Χειρουργική αντιμετώπιση

Εφαρμόζεται κλασική χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την αφαίρεση της μείζονος ή ελάσσονος σαφηνούς και των κλάδων που ανεπαρκούν. Έτσι, αποκαθίσταται η σωστή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Βασικό πλεονέκτημα είναι ότι εφαρμόζεται σε όλες τις φλέβες και μειονεκτήματα αποτελούν η ανάγκη χρήσης αναισθησίας, οι ουλές στο δέρμα, η μεγαλύτερη συχνότητα επιπλοκών όπως η θρόμβωση ή η μόλυνση και κυρίως, η μεγάλη περίοδος μετεγχειρητικής αποκατάστασης.

Ενδοφλεβικές θεραπείες

Laser

Laser:

Οι κιρσοί αντιμετωπίζονται άμεσα και ανώδυνα με τη χρήση laser μέσω δερματικών οπών. Δεν απαιτείται γενική αναισθησία, δεν υπάρχουν ράμματα, δεν υπάρχουν ουλές,με αποτέλεσμα τον περιορισμό των επιπλοκών, την αποφυγή του πόνου και την άμεση επιστροφή στη δραστηριότητα, γεγονός που την έχει καθιερώσει παγκοσμίως ως την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο.

Ραδιοσυχνότητες- RF

Ραδιοσυχνότητες- RF:

Μέθοδος με παρόμοια τεχνική και αποτελεσματικότητα με το laser, με τη διαφορά ότι εφαρμόζεται με τη χρήση εργαλείου ραδιοκυμάτων με στόχο τη σύγκλιση του εσωτερικού φλεβικού τοιχώματος. Είναι εντελώς ανώδυνη, δεν απαιτείται αναισθησία, είναι ασφαλής, δεν αφήνει ουλές και περιορίζεται η πιθανότητα επιπλοκών. Το μοναδικό μειονέκτημά της είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους κιρσούς.

Μετεγχειρητικές συμβουλές- Χρόνος αποκατάστασης

Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των κιρσών ολοκληρώνεται σε μία ημέρα. Στις ενδοφλεβικές μεθόδους (laser, ραδιοσυχνότητες), επειδή γίνονται με τοπική αναισθησία, είναι εφικτό ο ασθενής να φύγει περπατώντας αμέσως μόλις γυρίσει από το χειρουργείο στο δωμάτιο και ήδη από την επόμενη ημέρα να επιστρέψει με απόλυτη ασφάλεια στη δουλειά του, αν είναι αναγκαίο. Στην κλασική χειρουργική αντιμετώπιση, η κινητοποίηση γίνεται λίγες ώρες μετά την επιστροφή από το χειρουργείο και η έξοδος μπορεί να γίνει αργότερα την ίδια μέρα ή κατά προτίμηση την επομένη, ενώ η επιστροφή στις δραστηριότητες συνήθως μετά την αφαίρεση των ραμμάτων, περίπου την 8η μετεγχειρητική ημέρα. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως είναι αναγκαία η χρήση μετά το χειρουργείο ελαστικής κάλτσας μέχρι το μηρό για περίπου 15-20 ημέρες.

Πώς να βρεις τον κατάλληλο γιατρό για τους κιρσούς

Ο πιο εξειδικευμένος και κατάλληλος ιατρός για τη θεραπεία κιρσών- φλεβίτιδας είναι ο αγγειολόγος- αγγειοχειρουργός. Είναι σημαντικό να γνωρίζει να εφαρμόσει όλες τις μεθόδους θεραπείας, αλλά και να κάνει πλήρη διαγνωστική διερεύνηση. Για τον κάθε ασθενή προτιμάται διαφορετική μέθοδος θεραπείας ανά στάδιο και ενίοτε μπορεί να επιλεγεί ακόμη και συνδυασμός παραπάνω της μιας μεθόδου.

Ρηγόπουλος Χρήστος
Ρηγόπουλος Χρήστος - Αγγειολόγος:

“Πρόσεχε τι επιλέγεις να φορέσεις. Απόφυγε τα ψηλά τακούνια (ειδικά αν πρόκειται να τα φορέσεις για αρκετές ώρες και να διανύσεις αποστάσεις). Επίσης, προσπάθησε να αποφεύγεις τα στενά ρούχα, ειδικά τα παντελόνια, καθώς επιδεινώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Φρόντισε τα ρούχα σου να είναι άνετα και να μην σε κάνουν να νιώθεις ενόχληση με οποιονδήποτε τρόπο.”

Μύθοι και αλήθειες για τους κιρσούς

Μύθος #1

Οι κιρσοί δεν χρειάζονται πάντα θεραπεία.

Η αλήθεια

Οι κιρσοί, πέρα από αισθητικό πρόβλημα, συνήθως συνοδεύονται από ενοχλητικά συμπτώματα, με κυριότερα το οίδημα, το αίσθημα βάρους, το κάψιμο, τη φαγούρα και τις νυχτερινές κράμπες. Επίσης, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια του προβλήματος μπορούν να εμφανίσουν επιπλοκές όπως θρόμβωση, αιμορραγία και δερματικές βλάβες που μπορούν να εξελιχθούν σε έλκη.

Μύθος #2

Οι κιρσοί ξαναβγαίνουν.

Η αλήθεια

Μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση, είτε με την κλασική είτε με τις ενδοφλεβικές μεθόδους, η πιθανότητα υποτροπής στα 5 χρόνια είναι περίπου 1%. Ακόμα όμως και στην απίθανη αυτή περίπτωση, το πρόβλημα είναι συνήθως περιορισμένο και δεν είναι απαραίτητη η εκ νέου χειρουργική αντιμετώπιση παρά αρκεί η εφαρμογή σκληρυντικών ενέσεων. Προϋπόθεση βέβαια για να ισχύουν τα ανωτέρω είναι ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός και η εξατομικευμένη για κάθε ασθενή επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας.

Μύθος #3

Καλό είναι να ολοκληρώσεις με τις εγκυμοσύνες σου για να προχωρήσεις σε θεραπεία κιρσών.

Η αλήθεια

Στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης το πρόβλημα των κιρσών επιδεινώνεται, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος για θρόμβωση. Επομένως, οι γυναίκες που έχουν ήδη πρόβλημα κιρσών, καλό θα ήταν να τους έχουν αντιμετωπίσει πριν την εγκυμοσύνη ή αν δεν προλάβουν, να υπάρχει μια τακτική παρακολούθηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για αποφυγή των επιπλοκών.

Μύθος #3

Μπορώ να αντιμετωπίσω τους κιρσούς με φυσικές μεθόδους.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι πως οι φυσικές μέθοδοι αποτελούν μέσα ανακούφισης από τη φλεβίτιδα και όχι θεραπεία της. Για να αντιμετωπιστούν εγκαίρως περιστατικά με κιρσούς στα πόδια θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικό αγγειολόγο, ώστε να επιλεγεί ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για τους κιρσούς

Ποια μέθοδος θεραπείας είναι η πιο αποτελεσματική;

Αν και οι ενδοφλεβικές μέθοδοι (laser-RF) αποτελούν στην εποχή μας την καθιερωμένη μέθοδο θεραπείας, δεν αποτελούν επιλογή για όλους τους ασθενείς. Ο κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιατρικό ιστορικό του αλλά και το στάδιο του προβλήματος. Ο γιατρός μέσω αιμοδυναμικής μελέτης με triplex αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω θα εφαρμόσει την κατάλληλη για τον εκάστοτε ασθενή θεραπεία.

Τι κινδύνους έχει το χειρουργείο;

Εκτός των γενικών κινδύνων που ενέχουν όλα τα χειρουργεία και σχετίζονται με την αναισθησία και την επούλωση, η πιθανότητα επιπλοκών σε ένα χειρουργείο κιρσών είναι πολύ χαμηλή. Η σοβαρότερη επιπλοκή είναι η μετεγχειρητική θρόμβωση, που εμφανίζεται όμως σε ποσοστό μικρότερο του 1% και για την πρόληψη της οποίας χορηγείται προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή.

Ειδικότερα τώρα για την κλασική χειρουργική αντιμετώπιση άλλες πιθανές επιπλοκές είναι η δημιουργία αιματώματος, η κακή επούλωση και οι τραυματισμοί παρακείμενων νεύρων. Στις ενδοφλεβικές μεθόδους η σημαντικότερη επιπλοκή είναι η πρόκληση δερματικού εγκαύματος στην περιοχή εφαρμογής της θερμότητας, κυρίως στο μηρό. Οι επιπλοκές αυτές εκμηδενίζονται αν γίνει προσεκτική εφαρμογή των χειρουργικων τεχνικών από έμπειρους γιατρούς.

Σε τι γιατρό να πάω για τα πρησμένα πόδια;

Ο κατάλληλος γιατρός για τα πρησμένα πόδια είναι ο αγγειολόγος- αγγειοχειρουργός. Οι αγγειολόγοι εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση παθήσεων του αγγειακού συστήματος των ανθρώπων και τα πρησμένα πόδια οφείλονται συνήθως σε προβλήματα στα αγγεία όταν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα. Συχνά σε αγγειολόγο παραπέμπεται ένας ασθενής από έναν παθολόγο, διαβητολόγο ή ορθοπαιδικό.

Η εγκυμοσύνη είναι αντένδειξη για επέμβαση για τους κιρσούς;

Ναι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επιτρέπεται η εφαρμογή επέμβασης. Συνήθως 3-4 μήνες μετά τον τοκετό, είναι ασφαλές διάστημα για να προχωρήσουμε σε επεμβατική θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση όμως ο γιατρός σου είναι ο αρμόδιος να αποφασίσει πότε είναι ασφαλές να πραγματοποιηθεί η κάθε θεραπεία αλλά και ποια θα είναι αυτή.

Είναι κληρονομική πάθηση οι κιρσοί;

Ναι, υπάρχει μια κληρονομικότητα στην πάθηση αυτή. Ωστόσο, με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και με μικρή προσοχή, μπορεί να καθυστερήσει αρκετά η εμφάνιση ή η επιδείνωση του προβλήματος.

Πώς επιλέγω τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης πρέπει να είναι μετρημένες από ειδικό ώστε να εφαρμόζουν τέλεια στον κάθε ασθενή, άρα θα πρέπει να γίνει η μέτρηση πάνω στο πόδι του ασθενή ώστε να είναι σωστές. Και φυσικά θα πρέπει να είναι εγκεκριμένες από την Ε.Ε.

Πώς μπορώ να προλάβω τους κιρσούς;

Η πρόληψη δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, καθώς υπάρχει κληρονομικότητα σε αυτή την πάθηση. Αν όμως ακολουθήσεις κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, ίσως καθυστερήσει η εμφάνισή τους ή ίσως ακόμη και να αποφευχθεί. Συνιστάται να αποφεύγεις το σταυροπόδι, να μην κάθεσαι για πολλές ώρες, να κάθεσαι λίγη ώρα με τα πόδια ψηλά αν νιώθεις ότι είναι κουρασμένα. Αν παρουσιάσεις πρόβλημα με φλεβίτιδα, συμβουλεύσου έναν ειδικό για να σου προτείνει ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. John J. Bergan, The Vein Book, Conventional Sclerotherapy versus Surgery for Varicose Veins, P. 183-188, 227-230

2. Handbook of Venous Disorders; Guidelines of the American Venous Forum, Third Edition (Hodder Arnold, London 2009), Editor: Dr. Peter Gloviczki, MD, Associate Editors: Dr. Michael C. Dalsing, Dr. Bo G. Eklof, Dr. Gregory L. Moneta nd Dr. Thomas W. Wakefield.

3. Επίσημη ιστοσελίδα The College of Phlebology, http://www.healthyveins.org

4. Dermatologic Surgery, Complications of Sclerotherapy: An update, Dermatologic Surgery, 2010;36 (2Sp.Iss): 1056-1063

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.