ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Δισκοκήλη

Αντιμετώπισε οριστικά τα συμπτώματα της δισκοπάθειας

Σταραντζής Κωνσταντίνος

Συντάχθηκε από τον Ορθοπαιδικό - Ορθοπαιδικό Χειρουργό Σταραντζή Κωνσταντίνο στις 18 Μαΐου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι η δισκοκήλη

Η δισκοκήλη είναι πάθηση της σπονδυλικής στήλης. Είναι γνωστή στο ευρύ κοινό και ως δισκοπάθεια. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένα ελαστικό μαξιλαράκι, μαλακό στο εσωτερικό του που περιβάλλεται από ένα σκληρότερο περίβλημα και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σπονδύλους. Η δισκοκήλη εκδηλώνεται όταν ο δίσκος προβάλλει προς τον σπονδυλικό σωλήνα και πιέζει τα παρακείμενα νεύρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία στο χέρι ή το πόδι. Πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.

Αίτια και συμπτώματα

Η δισκοκήλη είναι συνήθως αποτέλεσμα σταδιακής φθοράς που οφείλεται στην πάροδο της ηλικίας και ονομάζεται εκφύλιση δίσκου. Καθώς μεγαλώνουμε, ο σπονδυλικός δίσκος χάνει το περιεχόμενό του σε νερό. Αυτό τoν καθιστά λιγότερο ευέλικτο και περισσότερο επιρρεπή σε ρήξη ακόμη και με μικρότερη ένταση/φόρτιση.

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να εξακριβώσουν την ακριβή αιτία της δισκοκήλης. Μερικές φορές χρησιμοποιώντας τους μύες της πλάτης αντί για των ποδιών για να σηκώσεις κάποιο βάρος μπορεί να προκληθεί το πρόβλημα. Σπανίως, ένα τραυματικό γεγονός όπως μια πτώση ή ένα χτύπημα στην πλάτη μπορεί να γίνει αιτία δισκοκήλης.

Τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται στην οσφυϊκή σπονδυλική στήλη (χαμηλά στη μέση), ωστόσο συχνά μπορούν να εντοπιστούν και στον αυχένα. Τα πιο συχνά συμπτώματα που αναφέρονται είναι:

Πόνος στο πόδι ή στο χέρι: Αν το πρόβλημα εντοπίζεται χαμηλά στη μέση, μπορεί να νιώσεις έντονο πόνο στους γλουτούς, στο μηρό και στη γάμπα. Αν εντοπίζεται στον αυχένα, ο πόνος θα είναι εντονότερος στον ώμο και στο χέρι.

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα: Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά στα σημεία του σώματος που συνδέονται με τα επηρεαζόμενα νεύρα.

Αδυναμία: Οι μύες που συνδέονται με τα νεύρα αυτά γίνονται αδύναμοι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή να σκοντάφτει ή να μην μπορεί να σηκώσει ή να κρατήσει αντικείμενα.

Η νόσος δε συνοδεύεται απαραιτήτως από συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίζεται με τυχαίο απεικονιστικό έλεγχο.

Διάγνωση και εξετάσεις

Η διάγνωση της δισκοκήλης γίνεται με κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό.

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης ο γιατρός θα ελέγξει την πλάτη σου για να δει αν υπάρχει ευαισθησία. Θα χρειαστεί να κάνεις διάφορες κινήσεις για να καθοριστεί το σημείο του πόνου. Κατά τη νευρολογική εξέταση θα ελεγχθούν:

 • Τα αντανακλαστικά σου
 • Η δύναμη των μυών σου
 • Το περπάτημά σου
 • Η ικανότητά σου να αισθάνεσαι αγγίγματα ή δονήσεις

Συνήθως επαρκεί η κλινική εξέταση και η λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού για να καθοριστεί η διάγνωση. Αν ο γιατρός υποπτεύεται κάτι άλλο ή χρειάζεται να δει την ευαισθησία των νεύρων, θα συστήσει την εφαρμογή κι άλλων εξετάσεων. Μερικές από αυτές είναι η ακτινογραφία, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία και το μυελόγραμμα. Μπορεί να χρειαστεί και ηλεκτρομυογράφημα. Με τις απεικονιστικές εξετάσεις θα εντοπιστεί το ακριβές σημείο και στάδιο της βλάβης.

Θεραπεία δισκοκήλης

Εάν τα συμπτώματα και η νευρολογική εικόνα το επιτρέπουν, προτιμάται πάντα η μη χειρουργική αντιμετώπιση.

Αυτή περιλαμβάνει φάρμακα για τον πόνο, αποχή από δραστηριότητες που μπορούν να επιβαρύνουν το πρόβλημα και φυσικοθεραπεία (όταν ο πόνος ελεγχθεί με την φαρμακευτική αγωγή).

Εάν ο πόνος δεν ελέγχεται καλά με την φαρμακευτική αγωγή, το επόμενο βήμα είναι η τοπική έγχυση μείγματος κορτιζόνης με αναισθητικό στην περιοχή της ρίζας που δίνει τα συμπτώματα. Αυτή η έγχυση γίνεται τόσο για θεραπευτικούς σκοπούς (αντιμετώπιση του πόνου) όσο και για διαγνωστικούς (επιβεβαίωση ότι το πρόβλημα ξεκινά από το συγκεκριμένο νεύρο).

Την τελευταία δεκαετία έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δημοφιλία (κυρίως στην Ελλάδα) η ενδοδισκική έγχυση υπέρτονων διαλυμάτων. Αυτό οφείλεται τόσο στο, απολύτως κατανοητό, άγχος και ανησυχία των ασθενών να αποφύγουν ένα χειρουργείο σπονδυλικής στήλης, όσο και στην τεχνική ευκολία της μεθόδου. Σε κάθε περίπτωση η μέθοδος θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε ασθενείς που έχουν ένδειξη για να έχει καλά αποτελέσματα.

Χειρουργική αντιμετώπιση δισκοκήλης

Στις περιπτώσεις εκείνες που όλα τα παραπάνω αποτύχουν (αυτό συμβαίνει σε λιγότερο από το 10% των ασθενών με δισκοκήλη) ή όταν συνυπάρχει νευρολογική βλάβη (πάρεση/παράλυση/ακράτεια ούρων και κοπράνων) η λύση δίνεται με τη χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος.

Η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα στη βιβλιογραφία είναι η μικροδισκεκτομή. Με απλά λόγια, μέσω μια μικρής οπής στη βάση της μέσης και με την χρήση μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων, ο γιατρός αποκτά πρόσβαση στο σημείο του δίσκου που προβάλλει και πιέζει τα νεύρα. Κατόπιν, αφαιρεί το κομμάτι εκείνο του δίσκου που προκαλεί το πρόβλημα. Η μέθοδος αυτή είναι εξαιρετικά ασφαλής με ελάχιστες επιπλοκές και εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου. Ο ασθενής παίρνει συνήθως εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Νεότερη μέθοδος είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή, η οποία στην ουσία είναι μια παραλλαγή με ακόμη μικρότερο χειρουργικό τραύμα και ακόμα ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Το μικροσκόπιο αντικαθίσταται από μια μικροσκοπική κάμερα και η όλη διαδικασία εκτελείται μέσω ενός "σωλήνα" εργασίας. Δυστυχώς αυτή η μέθοδος δεν είναι εφαρμόσιμη σε όλους τους ασθενείς.

Τα χειρουργεία της σπονδυλικής στήλης θα πρέπει να γίνονται μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης. Το ίδιο ισχύει και για την παρακολούθηση και καθοδήγηση των ασθενών με οποιαδήποτε πάθηση της σπονδυλικής στήλης.

Διάρκεια θεραπείας και επανεξέταση

Το χειρουργείο διαρκεί συνήθως από 30 έως 60 λεπτά. Οι διάφορες εγχύσεις γίνονται υπό τοπική αναισθησία και χρήση ακτινοσκοπικού μηχανήματος και δεν διαρκούν περισσότερο από 10 λεπτά.

Η κινητοποίηση γίνεται άμεσα μετά το χειρουργείο. Ο ασθενής βγαίνει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα εκτός και αν δεν έχει συμπληρωθεί 8ωρο παρακολούθησης. Την 3η μετεγχειρητική εβδομάδα επιτρέπεται η πλήρης επάνοδος σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ μετά τις 6 εβδομάδες δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην άσκηση, ακόμα και σε αθλήματα επαφής.

Πώς να βρεις τον κατάλληλο γιατρό

Ο κατάλληλος γιατρός για την αντιμετώπιση της δισκοκήλης είναι ο ορθοπαιδικός χειρουργός, που είναι εξειδικευμένος στη χειρουργική σπονδυλικής στήλης. Για να βρεις τον κατάλληλο γιατρό θα πρέπει να λάβεις υπόψιν την εμπειρία του στην αντιμετώπιση της εν λόγω πάθησης, την εξειδίκευσή του στη χειρουργική σπονδυλικής στήλης καθώς και τις αξιολογήσεις άλλων ασθενών που τον επισκέφθηκαν πριν από εσένα.

Κόστος δισκοκήλης

Το κόστος αντιμετώπισης της δισκοκήλης εξαρτάται από τη μέθοδο θεραπείας, καθώς και το γιατρό που θα επιλέξεις.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

52€

Από

153

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 59€
Αττική 40€
Κρήτη 45€
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Mixter WJ, Barr JS (1934) Rupture of intervertebral disc with involvement of the spinal canal. N Engl J Med 211:210

2. Williams RW (1978) Microlumbar discectomy: a conservative surgical approach to the virgin herniated lumbar disc. Spine 3:175–82

3. Atlas SJ, Keller RB, Wu YA, Deyo RA, Singer DE (2005) Long-term outcomes of surgical and non-surgical management of sciatica secondary to a lumbar disc herniation: 10 year results from the Maine Lumbar Spine Study. Spine 30:927–935

4. Balague F, Nordin M, Sheikhzadeh A, Echegoyen AC, Brisby H Hoogewoud HM, Fredman P (1999) Recovery of severe sciatica. Spine 24(23):2516–2524

5. Weber H (1983) Lumbar disc herniation. A controlled, prospective study with ten years of observation. Spine 8:131–140

6. Weinstein JN, Lurie JD, Tosteson TD, et al. (2006) Surgical vs nonoperative treatment for lumbar disk herniation. The Spine Patient Outcomes Research Trial (SPORT), a randomized trial. JAMA 296:2441–2450

7. Weinstein JN, Lurie JD, Tosteson TD, et al. (2006) Surgical vs nonoperative treatment for lumbar disk herniation. The Spine Patient Outcomes Research Trial (SPORT) observational cohort. JAMA 296:2451–2459

8. Gibson JN, Grant IC,Waddell G (1999) The Cochrane review of surgery for lumbar disc prolapse and degenerative lumbar spondylosis. Spine 24:1820–1832 Gibson JN, Waddell G (2005) Surgery for degenerative lumbar spondylosis: updated Cochrane Review. Spine 30:2312–20

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.