ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ozempic

Τι είναι η σεμαγλουτίδη και πώς βοηθά στην απώλεια βάρους

Τι είναι το Ozempic

Το Ozempic είναι ένα φάρμακο που χορηγείται για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ. Δεν χρησιμοποιείται σε ασθενείς διαβήτη τύπου Ι. Χρησιμοποιείται παράλληλα με διατροφή και σωματική άσκηση σε περιστατικά με διαβήτη τύπου ΙΙ που δεν είναι ελεγχόμενα ικανοποιητικά.

Μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν μετφορμίνη ή ως συμπληρωματική αγωγή σε άλλα φάρμακα για τον διαβήτη.

Περιέχει την δραστική ουσία σεμαγλουτίδη και στοχεύει στη ρύθμιση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα.

Πρόκειται για ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που εγκρίθηκε από τον Π.Ο.Υ. το 2017.

Αυτό το φάρμακο ανήκει στην κατηγορία των αγωνιστών της γλυκαγόνης όπως το πεπτίδιο 1 (υποδοχέας GLP-1).

Ταυτόχρονα με τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, το Ozempic έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εναλλακτικό φάρμακο για το Ozempic.

Ozempic

Σε ποιους απευθύνεται το Ozempic

Ο γιατρός σας θα σας πει αν είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για να λάβετε το φάρμακο αυτό, λαμβάνοντας υπόψιν το ατομικό ιατρικό ιστορικό σας και τις ανάγκες σας. Συνήθως το φάρμακο αυτό χορηγείται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ που έχουν ήδη λάβει θεραπεία με μετφορμίνη χωρίς επιτυχία.

Μπορεί να συγχορηγηθεί σε άλλα φάρμακα κατόπιν εντολής γιατρού.

Δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι ούτε για ανήλικους ασθενείς.

Ενώ πρακτικά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, δεν είναι εγκεκριμένο για την χορήγηση με σκοπό την θεραπεία της παχυσαρκίας μέχρι στιγμής.

Η χρήση του δεν ενδείκνυται επίσης από ασθενείς με ιατρικό ιστορικό καρκίνου στον θυρεοειδή που καλείται μυελικό καρκίνωμα του θυρεοειδούς.

Ειδικές προφυλάξεις

Είναι σημαντικό να αναφέρετε στο γιατρό σας πριν τη χρήση του φαρμάκου τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα ή οπουδήποτε αλλού. Μπορεί να εμπεριέχονται δραστικές ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Αναφέρετε στο γιατρό σας τυχόν ιατρικό ιστορικό με παθήσεις στα μάτια, παγκρεατίτιδα, νόσο της χοληδόχου κύστης, προβλήματα στους νεφρούς, γαστρεντερικά προβλήματα, δυσπεψία.

Εάν μετά τη λήψη του φαρμάκου νιώσετε κάποιο ασυνήθιστο σύμπτωμα επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας.

Κατά το διάστημα της λήψης θεραπείας με Ozempic αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ,και ενημερώστε το γιατρό σας αν αρρωστήσετε, αν πρόκειται να κάνετε κάποια επέμβαση (ακόμη και οδοντιατρική εργασία) διότι ενδέχεται να πρέπει να τροποποιήσετε την αγωγή σας για ένα διάστημα.

Επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας αν λαμβάνετε αγωγή με Ozempic και είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος. Συνιστάται η διακοπή της λήψης του φαρμάκου δύο μήνες πριν την επίτευξη εγκυμοσύνης. Ενημερώστε το γιατρό σας πριν λάβετε το φάρμακο σε περίπτωση που θηλάζετε ή επιθυμείτε να θηλάσετε καθώς ενδέχεται το φάρμακο να περνά στο βρεφικό γάλα. Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος να αποφασίσει για τη θεραπεία σας σε περίοδο εγκυμοσύνης είναι μόνο ο γιατρός σας.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Πριν λάβετε το Ozempic ενημερώστε το γιατρό σας αν λαμβάνετε παράλληλα κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή ή ακόμη και συμπλήρωμα διατροφής.

Το φάρμακο αυτό επηρεάζει τη διαδικασία της πέψης, γι’ αυτό ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την απορρόφηση κάποιων φαρμάκων ή ακόμη και να προκαλέσει παρενέργειες.

Αν λαμβάνετε αυτά: Insulin degludec (Tresiba), Insulin detemir (Levemir), Insulin glargine (Lantus, Toujeo), Glimepiride (Amaryl), Glipizide (Glucotrol), Glyburide (Diabeta, Glynase Prestabs), ενημερώστε το γιατρό σας πριν τη χρήση του Ozempic διότι ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν.

Πώς να λάβετε το Ozempic

Πριν τη χρήση του βεβαιωθείτε ότι η συσκευασία είναι ανέγγιχτη και δεν έχει υποστεί αλλοιώσεις ή αποχρωματισμό.Σε αυτή την περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε το φάρμακο.

Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που δίνονται στο φυλλάδιο χρήσης και μη διστάσετε να ρωτήσετε ό, τι απορία έχετε στον γιατρό ή στον φαρμακοποιό σας για τη χρήση του φαρμάκου αυτού.

Η έγχυση πραγματοποιείται συνήθως μία φορά κάθε επτά ημέρες.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1: Πλένουμε καλά τα χέρια με σαπούνι και νερό.

Βήμα 2: Ελέγχουμε εάν η συσκευασία του φαρμάκου και η πένα έγχυσης έχει υποστεί κάποια φθορά ή σπάσιμο και εάν το φάρμακο είναι καθαρό και χωρίς αλλοιώσεις ή αποχρωματισμούς.

Βήμα 3: Καθαρίζουμε το σημείο που θα κάνουμε την ένεση με ένα καθαρό βαμβάκι με οινόπνευμα. Φροντίζουμε να αλλάζουμε σημείο έγχυσης κάθε φορά, για να μην προκληθεί τραυματισμός. Η ένεση γίνεται είτε στην περιοχή της κοιλιάς/στομαχιού μακριά από τον ομφαλό, είτε στο μηρό είτε στο άνω μέρος του βραχίονα.

Βήμα 4: Αφαιρούμε το καπάκι από την πένα και εγχέουμε το φάρμακο, πιέζοντας σταθερά την πένα στο δέρμα.

Βήμα 5: Απορρίπτουμε στα σκουπίδια την πένα, αφού καλύψουμε προσεκτικά τα αιχμηρά σημεία της.

Διαβάστε προσεκτικά το Φύλλο Οδηγιών που θα βρείτε εντός της συσκευασίας του φαρμάκου.

Η δοσολογία χορηγείται συνήθως σταδιακά και αναλόγως με το ιατρικό ιστορικό σας και την απόκριση στη θεραπεία.

Μόνο ο θεράπων ιατρός σας είναι αρμόδιος να καθορίσει τη δοσολογία που θα λάβετε και το διάστημα λήψης του φαρμάκου αυτού.

Υπενθυμίζουμε ότι το φάρμακο χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού σας.

Παρενέργειες και ανεπιθύμητες ενέργειες του Ozempic

Όπως όλα τα φάρμακα έχουν παρατηρηθεί ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες.

 • Ναυτία και εμετός
 • Χαμηλό επίπεδο σακχάρου- υπογλυκαιμία
 • Στομαχικές διαταραχές
 • Αέρια
 • Καούρα και φούσκωμα
 • Δυσκοιλιότητα
 • Απώλεια όρεξης
 • Διάρροια
 • Πονοκέφαλος
 • Ζάλη και κόπωση

Σπανιότερα, μπορεί να προκληθούν σοβαρότερες παρενέργειες όπως:

 • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση/αλλεργικό σοκ
 • Προβλήματα όρασης (συμπερ. αμφιβληστροειδοπάθεια)
 • Αυτοκτονικές τάσεις
 • Σημάδια παγκρεατίτιδας
 • Σημάδια όγκου του θυρεοειδούς
 • Προβλήματα στη χοληδόχο κύστη
 • Προβλήματα στο συκώτι
 • Προβλήματα στους νεφρούς
 • Πόνος στο στομάχι που δεν υποχωρεί

Οποιοδήποτε από τα παραπάνω ή και άλλα συμπτώματα αν αντιμετωπίσετε επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας ή επισκεφθείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο.

Συχνές ερωτήσεις για το Ozempic

Είναι αποτελεσματικό το Ozempic;

Η αποτελεσματικότητά του δεν είναι άμεσα ορατή, δρα σταδιακά και μπορεί να μην δείτε αμέσως τα αποτελέσματά του. Έχει αποδεδειγμένα καλύτερα αποτελέσματα όταν συνδυάζεται με υγιεινή και σωστή διατροφή και σωματική άσκηση. Σε γενικές γραμμές, οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το φάρμακο αυτό είναι αποτελεσματικό στη μείωση της αιμοσφαιρίνης (HbA1c).

Τι θα συμβεί αν χάσω μία δόση;

Αν χάσετε μια δόση, πάρτε την το συντομότερο δυνατό αν είναι μέσα σε χρονικό διάστημα 5 ημερών. Αν την ξεχάσατε για περισσότερες μέρες, αφήστε την και περιμένετε μέχρι την επόμενη δόση στο προκαθορισμένο διάστημα (δηλαδή στις 7 ημέρες). Σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνετε διπλή δόση. Αν για κάποιο λόγο χάσατε μία δόση, ενημερώστε το γιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του.

Μπορώ να το πάρω χωρίς συνταγή γιατρού;

Όχι. Σαφέστατα όχι και σε καμία περίπτωση. Το Ozempic πρέπει να λαμβάνεται κατόπιν συνταγής γιατρού αφού προηγηθεί κλινική εξέταση του ασθενούς και πλήρης καταγραφή του ιατρικού ιστορικού του. Κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες και η χορήγησή του πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τη γνώμη του εκάστοτε θεράποντος γιατρού, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφάνισής τους.

Για ποιες χρήσεις έχει λάβει έγκριση το Ozempic;

Το Ozempic έδειξε αποτελεσματικότητα στη ρύθμιση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα. Η χρήση του οδηγεί σε απώλεια βάρους, που θεωρείται ευεργετική σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ. Έχει μειώσει επίσης τη συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με τη νόσο του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Η ασφάλειά του είναι αντίστοιχη των άλλων φαρμάκων της ίδιας κατηγορίας. Οι παρενέργειες στο πεπτικό σύστημα θεωρούνται διαχειρίσιμες. Έχει παρατηρηθεί επιδείνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και θα διερευνηθεί περαιτέρω. Έχει λάβει έγκριση για χρήση στην Ε.Ε., καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων χρήσης του.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.