Επίλεξε διαδικασία: ΘΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑ

Σύγκρινε τιμές και δες αξιολογήσεις

ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΕΟΠΥΥ

Επίλεξε διαγνωστικό κέντρο

Εδώ θα βρεις τους καλύτερους γιατρούς για...

Ακμή

Αψεγάδιαστη και λαμπερή επιδερμίδα όπως σου αξίζει!

ΒΡΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ & ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Stamp

Ακμή: τα αίτια, οι παράγοντες κινδύνου και ο ρόλος των ορμονών

Είναι μια συχνή δερματική νόσος, απόρροια του εγκλωβισμού του σμήγματος και των νεκρών κυττάρων του δέρματος στους πόρους, σε συνδυασμό με τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιδερμίδα. Η ακμή μπορεί να οφείλεται ή να επηρεάζεται και από άλλες ορμονικές διαταραχές.

Οι περιοχές εντόπισής της αφορούν τα πιο λιπαρά σημεία του δέρματος όπως το πρόσωπο, το στήθος, οι ώμοι και η πλάτη.

Περιοχές ακμής πρόσωπο στήθος ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΗΘΟΣ
Περιοχές ακμής ώμοι πλάτη ΩΜΟΙ ΠΛΑΤΗ

Η ακμή μπορεί να είναι ήπιας μορφής με την ύπαρξη μαύρων στιγμάτων (φαγεσώρων) και μικρών σπυριών που περιέχουν πύον ή πιο σοβαρής μορφής με την εμφάνιση φλεγμονωδών κύστεων στο δέρμα.

Παράγοντες που επιδεινώνουν την ακμή

  • Επίπεδα ορμονών που αλλάζουν με την έμμηνο ρύση

  • Προϊόντα hair styling που έρχονται σε επαφή με το δέρμα

  • Δερμοκαλλυντικά και προϊόντα make-up

  • Η ρύπανση

  • Ο τρόπος που χειρίζεται κάποιος τις πληγές και τα σπυράκια

Ο ρόλος των ορμονών στην ακμή

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, μέσα στις τόσες άλλες αλλαγές που εμφανίζονται στο ανθρώπινο σώμα, παρουσιάζονται οι φαγέσωρες (μαύρα ή λευκά στίγματα, ανάλογα με το αν είναι κλειστοί ή ανοιχτοί) και η σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής.

Οι αλλαγές αυτές είναι διαφορετικές στα αγόρια από τα κορίτσια και προκαλούνται από την αυξημένη έκκριση των γοναδικών και επινεφριδικών φυλετικών στεροειδών. Τα στεροειδή του φύλου είναι οι ορμόνες εκείνες που εκκρίνονται από τα επινεφρίδια και στα δύο φύλα, τις ωοθήκες στη γυναίκα και τους όρχεις στον άντρα.

Είναι οι ορμόνες που ενορχηστρώνουν τις αλλαγές στο σώμα και στον ψυχισμό κατά τη διάρκεια της μετάβασης από το παιδί στην γυναίκα και στον άντρα αντίστοιχα. Και στα δύο φύλα, οι ορμόνες αυτές είναι οι ίδιες. Αυτό που αλλάζει είναι οι ποσότητες στις οποίες αυτές εκκρίνονται και οι σχετικές μεταξύ τους αναλογίες.

Οι τύποι της ακμής

Η πρώιμη έναρξη της ακμής σχετίζεται με σοβαρή ακμή αργότερα στην εφηβεία. Ο πλέον βαρύτερος τύπος, η κεραυνοβόλος ακμή εμφανίζεται κυρίως στα αγόρια κατά την εφηβεία.

Η απλή ακμή είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος δερματοπάθειας στην εφηβεία και εμφανίζεται γύρω στα 12 έτη (μεταξύ 9 και 15) στα αγόρια και εξελίσσεται σε όλη την εφηβεία. Η απλή ακμή μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι της ενήβωσης στα κορίτσια, πριν από την εμφάνιση τριχοφυΐας στο εφήβαιο ή την ανάπτυξη του στήθους. Τα στίγματα εμφανίζονται στα αγόρια σε προχωρημένη εφηβεία και υπάρχουν σε όλους τους άρρενες εφήβους στο τελικό στάδιο ανάπτυξης.

τύποι της ακμής

Τα βαθύτερα αίτια της ακμής

Τα όρια μεταξύ απλής εφηβικής ακμής και το αν αυτή σχετίζεται με ορμονική διαταραχή είναι ασαφή, ειδικά στα κορίτσια, και πολλές φορές δυστυχώς διαφεύγει της διάγνωσης. Πολλές φορές η ακμή προκαλείται ή γίνεται πολύ πιο σοβαρή από (πολύ μικρές) διαταραχές των ορμονών του φύλου, με πιο συνηθισμένη την υπερανδρογοναιμία με ή χωρίς πολυκυστικές ωοθήκες.

Η υπερανδρογοναιμία (ακμή, τριχοφυΐα) στα κορίτσια μπορεί να είναι μέρος ή το αίτιο του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, μπορεί να οφείλεται σε διέγερση των ωοθηκών από την υπερινσουλιναιμία (δηλαδή την αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα λόγω κατανάλωσης τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη) όπως για παράδειγμα σε παχυσαρκία ή να έχει επινεφριδιακή αιτιολογία όπως στα σύνδρομα της συγγενούς υπερπλασίας των επινεφριδίων ή στην αυτόνομη έκκριση κορτιζόλης από τον οργανισμό.

Τα αυξημένα επίπεδα προλακτίνης στον οργανισμό μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακμή. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η εμφάνιση ακμής, και μάλιστα ταχέως εξελισσόμενης, με τριχοφυΐα σε άτομο που πριν δεν είχε, μπορεί να οφείλεται σε αρρενοποιητικό όγκο που είναι πολύ επείγουσα κατάσταση.

Τα σύνδρομα υπερανδρογοναιμίας και οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι πολύ συχνά στις μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα και μπορεί να συνοδεύονται από διαταραχές στον καταμήνιο κύκλο της γυναίκας. Τα αυξημένα επίπεδα προλακτίνης έπονται κατά συχνότητα, ενώ πιο σπάνια είναι τα σύνδρομα συγγενούς υπερπλασίας των επινεφριδίων και η αυτόνομη έκκριση κορτιζόλης. Οι αρρενοποιητικοί όγκοι είναι πολύ σπάνιοι, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης δεν πρέπει ποτέ να μας διαφεύγουν. Κάθε γυναίκα και άντρας (εκτός των εφήβων αγοριών) θα πρέπει να υποβάλλονται σε ενδελεχή έλεγχο αν εμφανίσουν ακμή σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής τους.

Η ορμονική αντιμετώπισή της

Η ακμή θεραπεύεται όταν εντοπίζεται το αίτιο και δίδεται η κατάλληλη γι’ αυτό αγωγή. Η προσέγγιση θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει και την πρόληψη όλων των καταστάσεων που σχετίζονται με τα σύνδρομα αυτά, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα λοιπά μεταβολικά νοσήματα, η υπογονιμότητα κ.ά. Ο ορμονικός έλεγχος στα σύνδρομα υπερανδρογοναιμίας πρέπει να πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου (ιδανικά 2η – 4η), με τις αιμοληψίες να γίνονται το πρωί (πριν από τις 9:00). Η διάγνωση των συνδρόμων επινεφριδιακής αιτιολογίας και η υπερέκκριση κορτιζόλης απαιτεί κατάλληλες δυναμικές δοκιμασίες. Η καλή συνεργασία μεταξύ του Ενδοκρινολόγου, του Δερματολόγου και του Γυναικολόγου επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ιατρικές πληροφορίες: Βογιατζή Μαρία, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Πανουτσοπούλου Ιωάννα, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Κολοτούρου Μαρία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Παναγιωτακοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime

Τελευταία ενημέρωση: 6 Ιανουαρίου 2018

© 2018 Doctoranytime. All rights reserved.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

8 εξειδικευμένοι γιατροί για Θεραπεία Ακμής

Μπαγεώργου Φωτεινή

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Βασιλίσσης Σοφίας 54, ΑΘΗΝΑ

Κόστος: 50€
η επίσκεψη. Η τιμή μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με το περιστατικό.

9.9

Βαθμολογία από 22 χρήστεςέμεινα ικανοποιημένη

Μέθοδος Θεραπείας: Όλες οι παγκοσμίως αναγνωρισμένες θεραπείες για την ακμή με ή χωρίς φάρμακα, χρήση λέιζερ, ιατρικά peeling, φωτοθεραπεία, εξειδικευμένα πρωτόκολλα ακμής

Γιαννακάκης Γεώργιος

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Πανόρμου 16, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ

Κόστος: 50€
Κλινική Επίσκεψη

9.8

Βαθμολογία από 146 χρήστεςεξαιρετικος γιατρος, ακριβης στην ωρα του, επαγγελματικη αντιμετωπιση

Μέθοδος θεραπείας: Η αγωγή εξατομικεύεται ανάλογα του αιτίου.

Τσέτα Βασιλική

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Υψηλάντου 35, ΚΟΛΩΝΑΚΙ

Κόστος: 50€
η επίσκεψη

9.5

Βαθμολογία από 37 χρήστεςΗ γιατρός είναι εξαιρετική, ενδελεχής και πολύ προσιτή. Με βοήθησε να κατανοήσω όλες τις όψεις του προβλήματος μου.

Σωστή διάγνωση και στοχευμένη θεραπεία ανάλογα με το περιστατικό και τον τύπο του δέρματος.

Βογιατζή Μαρία

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Βαζελώνος 30 - 32, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Κόστος: ΔΩΡΕΑΝ
η επίσκεψη για ενημέρωση

8.7

Βαθμολογία από 84 χρήστεςΕπαγγελματίας.με κατατόπησε πλήρως.

Μέθοδοι θεραπείας: NdYAG Laser, Fractional Laser CO2

Ναζλίδης Γεώργιος

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Κοιμήσεως Θεοτόκου 6, ΑΧΑΡΝΕΣ

Κόστος: 30€
η επίσκεψη.

10.0

Βαθμολογία από 25 χρήστεςΠολύ καλός και προσιτός!!

Μέθοδος Θεραπείας: Laser, Χημικό Peeling

Πανουτσοπούλου Ιωάννα

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 84, ΙΛΙΣΙΑ

Κόστος: 70€ εώς 100 €
η επίσκεψη

10.0

Βαθμολογία από 17 χρήστεςΈμπειρη, επαγγελματίας και απόλυτα προσιτή προς τον ασθενή. Ο χώρος πεντακάθαρος.

Αντιμετώπιση ακμής και θεραπεία ουλών ακμής με χρήση laser, μεσοθεραπεία και peelings ακμής

Τζερμιάς Χριστόφορος και συνεργάτες

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Λεωφ. Κηφισίας 71, ΜΑΡΟΥΣΙ

Κόστος: 40€
Από 40€ ανά συνεδρία. Το κόστος διαμορφώνεται μετά από εκτίμηση της βαρύτητας της ακμής και της αιτίας επιμονής της ακμής.

7.5

Βαθμολογία από 26 χρήστεςΠρόκειται για μια εξαιρετική ομάδα δερματολόγων. Πήγα για έναν καθαρισμό προσώπου, όπου όμως διαγνώστηκε υποβόσκουσα ακμή που κανείς δερματολόγος ως τώρα δεν είχε εντοπίσει. Συνιστώ ανεπιφύλακτα τον δερματολόγο Τζερμιά και την ομάδα του.

Μέθοδος θεραπείας : Φωτοδυναμική θεραπεία, Pulsed Dye Laser, Q-Switched Laser, RF Fractional Microneedling, Δερμοανάλυση ακμής με Canfield VISIA®.

Λογαράς Νεκτάριος

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Ταξιαρχών 11, ΑΛΙΜΟΣ

Κόστος: 60€ εώς 120 €
η επίσκεψη.

10.0

Βαθμολογία από 11 χρήστεςΕξαιρετικά καταρτισμένος και έμπειρος, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό στη διάθεσή του αλλά και με πραγματικό ενδιαφέρον να θεραπεύσει το πρόβλημα μου. Τον προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη!

Μέθοδος Θεραπείας: Δερμοανάλυση VISIA, Μικροδερμοαπόξεση SilkPeel Dermal Infusion, Laser ΝD Yag, C02 , το FRAXEL και τα εξειδικευμένα πρωτοκολλά Ακμής.

Μπορείς να κλείσεις ραντεβού και τηλεφωνικά στο

215 50 50005

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime.gr. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει