Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat

Ακμή

Αψεγάδιαστη και λαμπερή επιδερμίδα όπως σου αξίζει!

Μουσάτου Βασιλική
Ελέγχθηκε από την Μουσάτου Βασιλική
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
06 Ιανουαρίου 2018
Πανουτσοπούλου Ιωάννα
Ελέγχθηκε από την Πανουτσοπούλου Ιωάννα
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
06 Ιανουαρίου 2018
Κολοτούρου Μαρία
Ελέγχθηκε από την Κολοτούρου Μαρία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
06 Ιανουαρίου 2018
Παναγιωτακοπούλου Ελένη
Ελέγχθηκε από την Παναγιωτακοπούλου Ελένη
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
06 Ιανουαρίου 2018

Ακμή: τα αίτια, οι παράγοντες κινδύνου και ο ρόλος των ορμονών

Είναι μια συχνή δερματική νόσος, απόρροια του εγκλωβισμού του σμήγματος και των νεκρών κυττάρων του δέρματος στους πόρους, σε συνδυασμό με τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιδερμίδα. Η ακμή μπορεί να οφείλεται ή να επηρεάζεται και από άλλες ορμονικές διαταραχές.

Οι περιοχές εντόπισής της αφορούν τα πιο λιπαρά σημεία του δέρματος όπως το πρόσωπο, το στήθος, οι ώμοι και η πλάτη.

Περιοχές ακμής πρόσωπο στήθος ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΗΘΟΣ
Περιοχές ακμής ώμοι πλάτη ΩΜΟΙ ΠΛΑΤΗ

Η ακμή μπορεί να είναι ήπιας μορφής με την ύπαρξη μαύρων στιγμάτων (φαγεσώρων) και μικρών σπυριών που περιέχουν πύον ή πιο σοβαρής μορφής με την εμφάνιση φλεγμονωδών κύστεων στο δέρμα.

Παράγοντες που επιδεινώνουν την ακμή

  • Επίπεδα ορμονών που αλλάζουν με την έμμηνο ρύση

  • Προϊόντα hair styling που έρχονται σε επαφή με το δέρμα

  • Δερμοκαλλυντικά και προϊόντα make-up

  • Η ρύπανση

  • Ο τρόπος που χειρίζεται κάποιος τις πληγές και τα σπυράκια

Ο ρόλος των ορμονών στην ακμή

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, μέσα στις τόσες άλλες αλλαγές που εμφανίζονται στο ανθρώπινο σώμα, παρουσιάζονται οι φαγέσωρες (μαύρα ή λευκά στίγματα, ανάλογα με το αν είναι κλειστοί ή ανοιχτοί) και η σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής.

Οι αλλαγές αυτές είναι διαφορετικές στα αγόρια από τα κορίτσια και προκαλούνται από την αυξημένη έκκριση των γοναδικών και επινεφριδικών φυλετικών στεροειδών. Τα στεροειδή του φύλου είναι οι ορμόνες εκείνες που εκκρίνονται από τα επινεφρίδια και στα δύο φύλα, τις ωοθήκες στη γυναίκα και τους όρχεις στον άντρα.

Είναι οι ορμόνες που ενορχηστρώνουν τις αλλαγές στο σώμα και στον ψυχισμό κατά τη διάρκεια της μετάβασης από το παιδί στην γυναίκα και στον άντρα αντίστοιχα. Και στα δύο φύλα, οι ορμόνες αυτές είναι οι ίδιες. Αυτό που αλλάζει είναι οι ποσότητες στις οποίες αυτές εκκρίνονται και οι σχετικές μεταξύ τους αναλογίες.

Οι τύποι της ακμής

Η πρώιμη έναρξη της ακμής σχετίζεται με σοβαρή ακμή αργότερα στην εφηβεία. Ο πλέον βαρύτερος τύπος, η κεραυνοβόλος ακμή εμφανίζεται κυρίως στα αγόρια κατά την εφηβεία.

Η απλή ακμή είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος δερματοπάθειας στην εφηβεία και εμφανίζεται γύρω στα 12 έτη (μεταξύ 9 και 15) στα αγόρια και εξελίσσεται σε όλη την εφηβεία. Η απλή ακμή μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι της ενήβωσης στα κορίτσια, πριν από την εμφάνιση τριχοφυΐας στο εφήβαιο ή την ανάπτυξη του στήθους. Τα στίγματα εμφανίζονται στα αγόρια σε προχωρημένη εφηβεία και υπάρχουν σε όλους τους άρρενες εφήβους στο τελικό στάδιο ανάπτυξης.

τύποι της ακμής

Τα βαθύτερα αίτια της ακμής

Τα όρια μεταξύ απλής εφηβικής ακμής και το αν αυτή σχετίζεται με ορμονική διαταραχή είναι ασαφή, ειδικά στα κορίτσια, και πολλές φορές δυστυχώς διαφεύγει της διάγνωσης. Πολλές φορές η ακμή προκαλείται ή γίνεται πολύ πιο σοβαρή από (πολύ μικρές) διαταραχές των ορμονών του φύλου, με πιο συνηθισμένη την υπερανδρογοναιμία με ή χωρίς πολυκυστικές ωοθήκες.

Η υπερανδρογοναιμία (ακμή, τριχοφυΐα) στα κορίτσια μπορεί να είναι μέρος ή το αίτιο του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, μπορεί να οφείλεται σε διέγερση των ωοθηκών από την υπερινσουλιναιμία (δηλαδή την αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα λόγω κατανάλωσης τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη) όπως για παράδειγμα σε παχυσαρκία ή να έχει επινεφριδιακή αιτιολογία όπως στα σύνδρομα της συγγενούς υπερπλασίας των επινεφριδίων ή στην αυτόνομη έκκριση κορτιζόλης από τον οργανισμό.

Τα αυξημένα επίπεδα προλακτίνης στον οργανισμό μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακμή. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η εμφάνιση ακμής, και μάλιστα ταχέως εξελισσόμενης, με τριχοφυΐα σε άτομο που πριν δεν είχε, μπορεί να οφείλεται σε αρρενοποιητικό όγκο που είναι πολύ επείγουσα κατάσταση.

Τα σύνδρομα υπερανδρογοναιμίας και οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι πολύ συχνά στις μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα και μπορεί να συνοδεύονται από διαταραχές στον καταμήνιο κύκλο της γυναίκας. Τα αυξημένα επίπεδα προλακτίνης έπονται κατά συχνότητα, ενώ πιο σπάνια είναι τα σύνδρομα συγγενούς υπερπλασίας των επινεφριδίων και η αυτόνομη έκκριση κορτιζόλης. Οι αρρενοποιητικοί όγκοι είναι πολύ σπάνιοι, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης δεν πρέπει ποτέ να μας διαφεύγουν. Κάθε γυναίκα και άντρας (εκτός των εφήβων αγοριών) θα πρέπει να υποβάλλονται σε ενδελεχή έλεγχο αν εμφανίσουν ακμή σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής τους.

Η ορμονική αντιμετώπισή της

Η ακμή θεραπεύεται όταν εντοπίζεται το αίτιο και δίδεται η κατάλληλη γι’ αυτό αγωγή. Η προσέγγιση θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει και την πρόληψη όλων των καταστάσεων που σχετίζονται με τα σύνδρομα αυτά, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα λοιπά μεταβολικά νοσήματα, η υπογονιμότητα κ.ά. Ο ορμονικός έλεγχος στα σύνδρομα υπερανδρογοναιμίας πρέπει να πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου (ιδανικά 2η – 4η), με τις αιμοληψίες να γίνονται το πρωί (πριν από τις 9:00). Η διάγνωση των συνδρόμων επινεφριδιακής αιτιολογίας και η υπερέκκριση κορτιζόλης απαιτεί κατάλληλες δυναμικές δοκιμασίες. Η καλή συνεργασία μεταξύ του Ενδοκρινολόγου, του Δερματολόγου και του Γυναικολόγου επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Management of acne vulgaris with hormonal therapies in adult female patients. Dermatol Ther. 2015 May-Jun;28(3):166-72.

2. Diet and acne update: carbohydrates emerge as the main culprit. J Drugs Dermatol. 2014 Apr;13(4):428-35.

3. Aslam, I; Fleischer, A; Feldman, S (March 2015). "Emerging drugs for the treatment of acne". Expert Opinion on Emerging Drugs (Review). 20 (1): 91–10

4. Bhate, K; Williams, HC (March 2013). "Epidemiology of acne vulgaris". The British Journal of Dermatology (Review). 168 (3): 474–85

5. Barnes, LE; Levender, MM; Fleischer, AB, Jr.; Feldman, SR (April 2012). "Quality of life measures for acne patients". Dermatologic Clinics (Review). 30 (2): 293–300

6. Effat Khodaeiani, Rohollah F Fouladi, Neda Yousefi, Mehdi Amirnia, Shahla Babaeinejad, Javad Shokri. 'Efficacy of 2% metronidazole gel in moderate acne vulgaris', Indian journal of dermatology 57 (4), 279, 2012

7. Acne pathogenesis: history of concepts. Dermatology. 2014;229(1):1-46.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.