ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Εμφυτεύματα δοντιών

Κόστος, μειονεκτήματα και προετοιμασία

Αντωνίου Άδωνις

Συντάχθηκε από τον Οδοντίατρο Αντωνίου Άδωνις στις 03 Φεβρουαρίου 2022

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται στη θέση των δοντιών όταν αυτά καταστραφούν ή λείπουν, για να αποτελέσουν μια σταθερή βάση για τα νέα δόντια ή ολόκληρη την οδοντοστοιχία.

Πρόκειται για ένα χειρουργικό κατασκεύασμα που δρα ως υποκατάστατο της ρίζας ενός δοντιού που λείπει. Το εμφύτευμα ενσωματώνεται με το οστό και λειτουργεί σαν φυσικό δόντι, χωρίς να επηρεάζει τους παρακείμενους ιστούς και τα διπλανά δόντια.

Η επέμβαση για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων αποτελεί εναλλακτική για τις τεχνητές οδοντοστοιχίες ή τις γέφυρες.

Οι περισσότερες επεμβάσεις τοποθέτησης εμφυτευμάτων είναι επιτυχημένες και μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 1-2% δεν ενσωματώνονται.

Πότε τοποθετούνται τα εμφυτεύματα δοντιών

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται εντός της γνάθου, για να αντικαταστήσουν ένα, περισσότερα ή και όλα τα δόντια. Η αποκατάσταση με οδοντικά εμφυτεύματα είναι ευεργετική, καθώς αποφεύγουμε το άσκοπο ‘’τρόχισμα’’ υγιών δοντιών για να τοποθετήσουμε γέφυρα. Επίσης, σε περιπτώσεις ολικής έλλειψης δοντιών η επιεμφυεματικές αποκαταστάσεις μπορούν να προσφέρουν σταθερή μόνιμη οδοντοστοιχία στον ασθενή σε αντίθεση με τις συμβατικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) όπου εμφανίζουν κινητικότητα, καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο στο στόμα και προκαλούν μεγάλη δυσχέρεια στους ασθενείς που τις φοράνε.

Τα εμφυτεύματα είναι κατάλληλα για εσένα αν:

 • Λείπει κάποιο δόντι
 • Θέλεις ένα σταθερό και όμορφο χαμόγελο
 • Έχεις υγιείς ιστούς
 • Δεν έχεις κάποιο νόσημα που να εμποδίζει τη θεραπεία των οστών στην περιοχή
 • Δεν επιθυμείς να φοράς κινητή οδοντοστοιχία
 • Θέλεις να βελτιώσεις την ομιλία σου

Πώς γίνεται η διαδικασία

Αρχικώς, θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα θεραπευτικό σχήμα βάσει του ατομικού ιατρικού ιστορικού, της τρισδιάστατης ακτινογραφίας στην περιοχή και της λεπτομερούς κλινικής εξέτασης. Με αυτές τις εξετάσεις θα μπορεί να εκτιμηθεί το οστό ποσοτικά και ποιοτικά, αλλά και αν είναι καλή η ποιότητα των ούλων.

Αφού εκτιμηθεί η ικανότητα του οστού να δεχθεί εμφύτευμα ξεκινά η διαδικασία. Αν χρειαστεί μπορεί να γίνει εξαγωγή του πάσχοντος δοντιού ή κάποιας μη υγιούς ρίζας. Αν η περιοχή είναι κατάλληλη και υγιής μπορεί να τοποθετηθεί κατευθείαν το εμφύτευμα, διαφορετικά πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων μέχρι να τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Αν στη δέκτρια περιοχή έχει εντοπιστεί κάποιο οστικό έλλειμμα, τότε πρέπει να εφαρμοστεί οστικό μόσχευμα. Αφού τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα χρειάζεται μια περίοδος 3-6 μηνών, ώστε να επιτευχθεί η οστεοενσωμάτωση και να επουλωθεί η περιοχή. Στο διάστημα αυτό, ο γιατρός μπορεί να τοποθετήσει μια προσωρινή αποκατάσταση για να εξασφαλίσει το αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα που ο ασθενής χρειάζεται όσο τα εμφυτεύματα ενσωματώνονται.

Αφού περάσει ο χρόνος της οστεοενσωμάτωσης, θα χρειαστεί να ληφθεί εκ νέου ακτινογραφία, για να δει ο γιατρός αν όλα είναι εντάξει και αν μπορεί να αρχίσει η διαδικασία της αποκατάστασης. Ο γιατρός λαμβάνει τα αποτυπώματα και αποστέλλονται στον οδοντοτεχνίτη για να κατασκευάσει το δόντι ή τα δόντια που χρειάζεται. Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των δοντιών, ο γιατρός δίνει οδηγίες φροντίδας και προγραμματίζεται ο επόμενος επανέλεγχος. Στα εμφυτεύματα θα πρέπει να εφαρμόζεις σωστή υγιεινή (μεσοδόντια βουρτσάκια, οδοντικό νήμα, οδοντόκρεμα), να επισκέπτεσαι τακτικά οδοντίατρο και να αποφεύγεις τις συνήθειες που φθείρουν τα δόντια.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των εμφυτευμάτων

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και η χειρουργική τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος μπορεί να έχει κάποιες επιπλοκές για τον ασθενή ή για την επιτυχή οστεοενσωμάτωση του εμφυτεύματος. Αυτές μπορεί να είναι, μόλυνση, αιμορραγία, τραυματισμός παρακείμενων ιστών όπως δόντια, ούλα, αγγεία και νεύρα και αποτυχία οστεοενσωμάτωσης. Για την αποφυγή των επιπλοκών αυτών είναι απαραίτητος ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός της θεραπείας καθώς και η επιβεβαίωση ότι ο ασθενής είναι υγιής και κατάλληλος να δεχτεί τη θεραπεία. Σήμερα, τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ ψηλά και εφόσον γίνει σωστή μελέτη και εκτέλεση της θεραπείας αγγίζουν το 98%.

Το βασικό πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων είναι ότι αποτελούν την πιο στέρεη και σταθερή υποστήριξη για το νέο δόντι. Δίνουν πολύ φυσικό αποτέλεσμα και ενσωματώνονται πλήρως στη δομή των δοντιών. Επιπλέον, δεν χρειάζεται καμία απολύτως παρέμβαση στα διπλανά υγιή δόντια.

Κόστος για οδοντικά εμφυτεύματα

Το κόστος των εμφυτευμάτων διαφέρει αναλόγως του αριθμού τους, της ποιότητάς τους, της μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί, του είδους της τελικής αποκατάστασης και αν θα χρειαστεί τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος. Η θεραπεία είναι σε κάθε περίπτωση εξατομικευμένη και θα πρέπει να συζητήσεις με το γιατρό σου τις επιλογές που έχεις.

‘Ενα μέσο εύρος τιμής για κάθε μόσχευμα είναι περίπου 1.000-3.000 ευρώ.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

641€

Από

359

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 629€
Κρήτη 652€

Ειδική προετοιμασία: Τι να προσέξεις πριν και μετά

Για να ξεκινήσει η διαδικασία της κατασκευής και τοποθέτησης των εμφυτευμάτων θα πρέπει να προηγηθούν κάποιες εξετάσεις. Είναι σημαντικό να αναφερθεί από πριν στο γιατρό αν ο ασθενής αντιμετωπίζει κάποια χρόνια πάθηση, ειδικά αν πρόκειται για κάποια πάθηση που εμποδίζει την πήξη του αίματος ή δεν διευκολύνει την επούλωση (π.χ καρδιολογική ή σακχαρώδη διαβήτη). Επίσης, θα πρέπει να καταγραφεί τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής για οποιαδήποτε πάθηση έχει, ακόμη κι αν φαίνονται άσχετα.

Χρειάζεται να ελεγχθεί η υγεία των δοντιών και των ούλων εις βάθος και αυτό πραγματοποιείται και με κλινική εξέταση και τη βοήθεια ακτινογραφιών στην περιοχή ενδιαφέροντος. Το σχέδιο θεραπείας θα καταρτιστεί αναλόγως του αριθμού των δοντιών που θέλουν αντικατάσταση από εμφυτεύματα, της κατάστασης ολόκληρης της οδοντοστοιχίας και των δοντιών που απομένουν.

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για τα οδοντικά εμφυτεύματα

Ποια είναι τα καλύτερα εμφυτεύματα;

Σήμερα υπάρχουν πάνω από τρεις χιλιάδες εταιρείες εμφυτευμάτων. Οι καλύτερες εταιρείες εμφυτευμάτων είναι αυτές που έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο και η αξιοπιστία τους έχει τεκμηριωθεί επαρκώς μέσα από κλινικές μελέτες σοβαρών ερευνητικών κέντρων.

Οι τιμές σχετίζονται με την ποιότητα των εμφυτευμάτων;

Ψάχνοντας κάποιος θα διαπιστώσει ένα μεγάλο εύρος τιμών για τη θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα. Σαφέστατα, καθοριστικό παράγοντα στην τελική κοστολόγηση της θεραπείας παίζει και η ποιότητα του εμφυτεύματος.

Πονάνε τα εμφυτεύματα;

Η χειρουργική τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων γίνεται αφού προηγηθεί χορήγηση τοπικού αναισθητικού, έτσι πραγματοποιείται εντελώς ανώδυνα. Με την αποδρομή της δράσης του αναισθητικού η ενόχληση που μπορεί να αισθανθεί ο ασθενής ποικίλει από άτομο σε άτομο. Σε γενικές γραμμές, η ενόχληση περιγράφεται σαν αυτή μετά από μια απλή εξαγωγή ενός δοντιού και ελέγχεται επαρκώς με τα συνηθισμένα παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη.

Τι κίνδυνοι υπάρχουν;

Η θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια ασφαλής και προβλέψιμη διαδικασία. Φτάνει να γίνεται σωστή επιλογή του περιστατικού από το γιατρό με βάση το ιστορικό του ασθενούς και τις θεραπευτικές του ανάγκες. Εφόσον ακολουθηθούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τότε ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.

Πόσο σύντομα μετά την εξαγωγή δοντιού μπορούν να εφαρμοστούν εμφυτεύματα;

Σε ορισμένα περιστατικά η τοποθέτηση μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με την εξαγωγή του πάσχοντος δοντιού. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όμως θα πρέπει να περάσουν 6-8 εβδομάδες από την εξαγωγή του δοντιού για να τοποθετηθεί το εμφύτευμα.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Geckili O, Bilhan H, Geckili E, Cilingir A, Mumcu E, Bural C. Evaluation of possible prognostic factors for the success, survival, and failure of dental implants. Implant Dent. 2014 Feb;23(1):44-50.

2. http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/dental-implant-surgery/about/pac-20384622

3. Wang G, Gao X, Lo EC. Public perceptions of dental implants: a qualitative study. J Dent. 2015 Jul;43(7):798-805.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.