ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού

Διάλεξε σωστά το επάγγελμά σου βάσει της προσωπικότητάς σου

Αβδελίδου Εύη
Ελέγχθηκε από την Αβδελίδου Εύη
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
26 Μαρτίου 2018

Τι είναι το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού

Το Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι εργαλείο που σε βοηθά να επιλέξεις σωστά το επάγγελμα που θέλεις να ακολουθήσεις. Περιλαμβάνει τεστ εκτίμησης των κλίσεων, των ενδιαφερόντων, των επαγγελματικών αξιών και των στοιχείων της προσωπικότητας του εφήβου ή του μετεφήβου (συνήθως έως 25 ετών), ώστε να κατανοήσει ποιο επάγγελμα ταιριάζει σε αυτά τα στοιχεία.

Σε ποιους απευθύνεται το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού

Η διαδικασία αυτή βοηθά το άτομο να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του και τις επιθυμίες του, ώστε να επιλέξει το επάγγελμα που θα τον ικανοποιεί και θα τον γεμίζει. Συνήθως απευθύνεται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ωστόσο δεν είναι λίγες φορές που και ένας ενήλικος άνω των 25 ετών επιθυμεί να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να επιλέξει ένα νέο επάγγελμα που θα τον γεμίζει και θα τον κάνει ευτυχισμένο.

Με τι συνδυάζεται

Μπορεί να συνδυαστεί με επαγγελματική συμβουλευτική. Επίσης, αν πρόκειται για μαθητές μπορεί να συνδυαστεί με μαθησιακή εκτίμηση, αλλά και αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών.

Ποιος ειδικός σε βοηθά με το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού

Ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τα αποτελέσματα του τεστ, ενώ συμπληρωματικά και μέσα από μια σειρά άλλων ψυχομετρικών τεστ θα μπορέσουν να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ακριβή εικόνα του εαυτού σου και της προσωπικότητάς σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσεις με τη βοήθεια του ειδικού να ερμηνεύσεις τα αποτελέσματα του τεστ και να δεις στην πράξη πώς αυτά θα αποτυπωθούν στις επιθυμίες σου και στα επαγγελματικά σου όνειρα.

Το δωρεάν online τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού αφορά μόνο σε τεστ προσωπικότητας. Υπάρχουν ωστόσο και τεστ κλίσεων και αξιών που γίνονται συνδυαστικά, ώστε να διεξαχθούν πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να κάνεις ένα τεστ που ενδείκνυται για την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκεις. Είναι διαφορετικά τα τεστ που εφαρμόζει ένας ειδικός σε έναν έφηβο και διαφορετικά τα τεστ που απευθύνονται σε έναν φοιτητή ή έναν μεσήλικα που επιθυμεί να ασχοληθεί με αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει.

Είναι καλό να υπάρχει καθοδήγηση. Ένα τεστ από μόνο του είναι ικανό να βγάλει δείκτες, αλλά τα συμπεράσματα δεν είναι πλήρη. Για να είναι ολοκληρωμένο πρέπει να ληφθεί υπόψιν το επαγγελματικό ιστορικό, αλλά και άλλοι παράγοντες.

Διάρκεια συνεδριών

Θα χρειαστούν περίπου 2 με 3 συνεδρίες για να ολοκληρωθεί το τεστ και τα συμπεράσματα από αυτό, καθώς και η συζήτηση που ακολουθεί με τον ειδικό. Δεν απαιτείται καμία ειδική προετοιμασία.

Κόστος θεραπείας

Το κόστος για τη θεραπεία εξαρτάται από τον αριθμό των συνεδριών που θα χρειαστούν, αλλά και από τον ειδικό που θα επιλέξεις.

Ο κατάλληλος ειδικός για να σε βοηθήσει να το κάνεις, αλλά και να ερμηνεύσεις σωστά το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού είναι ο ψυχολόγος - σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

51€

Από

85

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 54€
Κρήτη 37€
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, www.eoppep.gr

2. John L. Holland, Joseph A. Johnston, N. Francis Asama. 'The Vocational Identity Scale: A Diagnostic and Treatment Tool', First Published January 1, 1993"

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.