ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γαστροσκόπηση

Πώς να προετοιμαστείς και ποιες οι παρενέργειες

Σπανού Ευαγγελία

Συντάχθηκε από την Γαστρεντερολόγο Σπανού Ευαγγελία στις 02 Μαρτίου 2021

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι η γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση είναι μια λεπτομερής εξέταση του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου (έως την 2η μοίρα) που πραγματοποιείται για να εντοπιστούν παθολογικές καταστάσεις στην περιοχή όπως η γαστρίτιδα ή το έλκος. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τη χρήση ενός ειδικού οργάνου, του γαστροσκοπίου, το οποίο απεικονίζει και καταγράφει το βλεννογόνο αυτών των οργάνων.

Πότε γίνεται η γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση που πραγματοποιεί ο γαστρεντερολόγος. Μπορεί να είναι είτε διαγνωστική είτε θεραπευτική. Χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση προβλημάτων όπως η δυσφαγία/δυσκαταποσία, ο πόνος στην κοιλιά και το στομάχι που επιμένουν, για τη διάγνωση του γαστρικού/δωδεκαδακτυλικού έλκους ή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας από το ανώτερο πεπτικό και την απόφραξη στον οισοφάγο, αλλά και την ανεύρεση πολυπόδων, καρκίνου ή καρκινοειδών. Ακόμη μέσω της γαστροσκόπησης παρακολουθείται η αυτοάνοση γαστρίτιδα, ο οισοφάγος Barrett και μπορεί να γίνει έλεγχος για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αλλά και για κοιλιοκάκη.

Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί για επανέλεγχο μετά από κάποια εγχείρηση στο στομάχι, έλεγχο εμμένουσας ναυτίας ή/και εμέτου, μαύρα κόπρανα ή αίμα στα κόπρανα, διερεύνηση αναιμίας, αλλά και ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Πώς γίνεται η γαστροσκόπηση

Η διαδικασία της γαστροσκόπησης διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά. Ωστόσο, η διάρκεια αυτή μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερη στις περιπτώσεις που η μέθοδος χρησιμοποιείται ως θεραπεία για κάποιο από τα προαναφερθέντα προβλήματα.

γαστροσκόπηση

Δεν απαιτείται νοσηλεία για τη διεξαγωγή της. Λίγη ώρα πριν, ο γιατρός χορηγεί στο λαιμό τοπικό αναισθητικό με σπρέι. Συνήθως πριν την έναρξη χορηγείται στον ασθενή ενδοφλέβια μέθη.

Ο γιατρός τοποθετεί το γαστροσκόπιο μέσα στο στόμα, ο ασθενής πρέπει να το καταπιεί και στη συνέχεια, ο γιατρός το περνά από τον οισοφάγο στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο. Έτσι, ο γιατρός έχει τη δυνατότητα μέσω εικόνων να «δει» το εσωτερικό του στομαχιού για να διαπιστώσει αν υπάρχουν φλεγμονές ή άλλες βλάβες και λαμβάνεται βιοψία ή/και CLO (ταχεία αντίδραση ουρεάσης για την ανίχνευση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού).

Η γαστροσκόπηση δεν είναι επώδυνη, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει ενόχληση, αν και με τη μέθη η δυσφορία εξαλείφεται.

προετοιμασία για τη γαστροσκόπηση

Ειδική προετοιμασία για τη γαστροσκόπηση

Πριν την εξέταση θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί ένα ραντεβού με το γιατρό για να σε ενημερώσει για τη διαδικασία και το τι θα πρέπει να προσέξεις. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρεις από πριν οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια ή αλλεργία έχεις και κυρίως οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ή συμπλήρωμα διατροφής λαμβάνεις. Μπορεί να χρειαστεί να διακόψεις ή να αναβάλεις κάτι, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού, ακόμη και αρκετές μέρες πριν τη διεξαγωγή της γαστροσκόπησης.

Για μερικές ώρες πριν την εξέταση θα πρέπει να μη φας και να μην πιεις τίποτα. Ο γιατρός θα σε ενημερώσει για το διάστημα αυτό, αναλόγως του είδους της εξέτασης που θα κάνεις.

Αν πραγματοποιήσεις τη διαδικασία με μέθη, θα χρειαστεί να σε συνοδεύσει κάποιος στο ιατρείο, καθώς δεν θα είσαι σε θέση να οδηγήσεις στη συνέχεια για αρκετή ώρα μετά την εξέταση.

Τι να προσέξεις μετά

Μετά τη γαστροσκόπηση θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνέλθεις προτού αποχωρήσεις από το ιατρείο. Συνιστάται να μην οδηγήσεις για λίγες ώρες και να ξεκουραστείς για το υπόλοιπο της ημέρας.

Συνιστάται να αποφύγεις:

 • Την κατανάλωση αλκοόλ
 • Την οδήγηση
 • Την άρση βάρους
 • Την εργασία
 • Οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα

Ο γιατρός θα σε ενημερώσει αν πρέπει να προσαρμόσεις κάπως τις διατροφικές σου συνήθειες για μερικές μέρες.

Θα πρέπει να ενημερώσεις άμεσα το γιατρό σου, αν μέσα στις επόμενες 2 μέρες ανεβάσεις υψηλό πυρετό, έχεις ξηροστομία, νιώθεις ζαλάδα, παρουσιάσεις εμετό ή πόνο στο στήθος.

Κόστος και διάρκεια γαστροσκόπησης

Η εξέταση δε διαρκεί πολύ. Αν είναι απλώς διαγνωστική διαρκεί 10-15 λεπτά. Αν είναι θεραπευτική μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, αναλόγως της εκάστοτε περίπτωσης. Το κόστος της γαστροσκόπησης εξαρτάται από το εξεταστικό κέντρο που θα απευθυνθείς. Σε γενικές γραμμές οι τιμές ιδιωτικά κυμαίνονται περίπου από 100 έως 200 ευρώ. Αν χρειαστεί επεμβατική/θεραπευτική πράξη το κόστος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Μέσω ΕΟΠΥΥ η γαστροσκόπηση πραγματοποιείται σε δημόσια νοσοκομεία, στα οποία όμως τα ραντεβού προγραμματίζονται για αρκετούς μήνες μετά και συνήθως χρειάζεται πρώτα να εξετασθεί ο ασθενής σε εξωτερικό ιατρείο του νοσοκομείου και στη συνέχεια να προγραμματιστεί το ραντεβού. Μέσω ΕΟΠΥΥ η εξέταση πραγματοποιείται επίσης σε συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και ιατρεία όπου καλύπτεται το 85% της κοστολογημένης από τον ΕΟΠΥΥ εξέτασης. Ωστόσο, η χορήγηση μέθης ή νάρκωσης χρεώνεται επιπλέον και κυμαίνεται από 40 έως 100 ευρώ, ανάλογα με το κέντρο που θα επιλεγεί. Επιπλέον, χρεώνεται και η ιστολογική εξέταση του ιστού που θα ληφθεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

117€

Από

116

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 124€
Κρήτη 141€

Πού πραγματοποιείται η εξέταση

Η γαστροσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εξειδικευμένα γαστρεντερολογικά ιατρεία που διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά και σε κλινικές.

Παρενέργειες/επιπλοκές γαστροσκόπησης

Η γαστροσκόπηση είναι σε γενικές γραμμές μια δοκιμασμένη και χρόνια εφαρμοσμένη μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας παθήσεων του ανώτερου πεπτικού. Αυτό την καθιστά ασφαλή και χωρίς επιπλοκές ή κινδύνους. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες παρενέργειες που έχουν σπανίως αναφερθεί.

Τέτοιες είναι η αντίδραση στο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη μέθη που μπορεί να περιλαμβάνει δύσπνοια, ταχυκαρδία ή υψηλή πίεση, η εσωτερική αιμορραγία ή η διάτρηση οισοφάγου ή στομάχου. Αν, απευθυνθείς σε έμπειρο γιατρό οι πιθανότητες επιπλοκών εκμηδενίζονται. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες παρενέργειες που έχουν σπανίως αναφερθεί.

Συχνές ερωτήσεις για τη γαστροσκόπηση

Πώς μπορώ να κάνω γαστροσκόπηση μέσω ΕΟΠΥΥ;

Για να γίνει η εξέταση μέσω ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να έχει συνταγογραφηθεί στον ασθενή, ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει να απευθυνθεί σε δημόσιο νοσοκομείο ή σε διαγνωστικό κέντρο ή ιδιωτικό ιατρείο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω γαστροσκόπηση;

Γαστροσκόπηση πρέπει να κάνει ασθενής με συμπτωματολογία από το ανώτερο πεπτικό και οφείλει να την επαναλαμβάνει ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού του σε χρόνιες καταστάσεις όπως είναι ο οισοφάγος Βarrett, η αυτοάνοση γαστρίτιδα, η κοιλιοκάκη αλλά και σε βλεννογονικές βλάβες όπως είναι η εντερικη μεταπλασία και η ατροφία του στομάχου.

Πονάει η γαστροσκόπηση;

Η γαστροσκόπηση είναι μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 15 λεπτά αν πρόκειται για τη διαγνωστική μέθοδο και λίγο παραπάνω αν είναι θεραπευτική. Σε αυτό το διάστημα ο ασθενής μπορεί να νιώσει άβολα, αλλά με τη μέθη αυτό εξαλείφεται.

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη γαστροσκόπηση;

Οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες και μπορεί να περιλαμβάνουν αντίδραση στη μέθη και δυσφορία/διάταση από τον αέρα που εμφυσάται στο στομάχι κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αλλά και αιμορραγία μετά από πολυπεκτομή.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. http://www.nhs.uk/conditions/gastroscopy/

2. M Mylonaki, A Fritscher-Ravens, P Swain. Wireless capsule endoscopy: a comparison with push enteroscopy in patients with gastroscopy and colonoscopy negative gastrointestinal bleeding, Gut, 2003 - gut.bmj.com

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.