Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat

Χοληστερίνη

Μάθε τα πάντα για τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια

Ζησιμόπουλος Κωνσταντίνος
Ελέγχθηκε από τον Ζησιμόπουλο Κωνσταντίνο
Παθολόγος
25 Σεπτεμβρίου 2018
Σακελλαρίου Θεόδωρος
Ελέγχθηκε από τον Σακελλαρίου Θεόδωρο
Καρδιολόγος
25 Σεπτεμβρίου 2018
Διαιτολογικό γραφείο
Ελέγχθηκε από την Ρίτσου Μαρία & Συνεργάτες
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
25 Σεπτεμβρίου 2018

Δυσλιπιδαιμία και ανεβασμένη χοληστερίνη

Η χοληστερίνη είναι μία κηρώδης ουσία που απαντάται στα λιπίδια του αίματος. Ο ρόλος της στον οργανισμό είναι επιβοηθητικός στη διαδικασία της παραγωγής νέων κυττάρων, αρκεί όμως να είναι σε υγιές επίπεδο. Όταν η χοληστερίνη υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια λειτουργεί αντίθετα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία της καρδιάς. Όταν ένα άτομο έχει υψηλή χοληστερίνη, τα αιμοφόρα αγγεία φράσσονται από τα λίπη και έτσι, δυσκολεύεται η κυκλοφορία μέσω των αρτηριών. Η καρδιά δεν λαμβάνει το οξυγόνο που απαιτείται και αυξάνει ο κίνδυνος εμφράγματος. Επιπλέον, αν δεν αιματώνεται σωστά ο εγκέφαλος μπορεί να προκληθεί και εγκεφαλικό.

Χοληστερίνη καλή κακή

Διαταραχές λιπιδίων σε γυναίκες και άνδρες

Η δυσλιπιδαιμία (όπως λέγεται η διαταραχή των λιπιδίων του αίματος) μπορεί να έχει κληρονομικά χαρακτηριστικά, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απόρροια του τρόπου ζωής (ανθυγιεινή διατροφή, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης). Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, ότι πρόκειται για μία διαταραχή που μπορεί τόσο να προληφθεί όσο και να θεραπευθεί.

Η λύση βρίσκεται στην υγιεινή διατροφή, στην τακτική σωματική άσκηση και κάποιες φορές στη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Το επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα πρέπει να ελέγχεται τουλάχιστον κάθε 5 χρόνια σε όλους όσοι είναι άνω των 20 ετών. Το λιπιδαιμικό προφίλ ενός ατόμου πρέπει να εξετάζεται συχνά για τους άνδρες άνω των 35 ετών και τις γυναίκες άνω των 45 ετών. Το λιποπρωτεϊνικό προφίλ περιλαμβάνει τον έλεγχο της ολικής χοληστερόλης, της κακής χοληστερόλης, της καλής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

  • Ολική χοληστερόλη
  • LDL-κακή χοληστερόλη
  • HDL-καλή χοληστερόλη
  • Τριγλυκερίδια (λίπη που μεταφέρονται στο αίμα μέσω της τροφής μας. Οι υπερβολικές θερμίδες, το αλκοόλ ή το σάκχαρο στο σώμα μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια και αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα όλου του σώματος.)

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών δεν είναι αρκετά για να διαπιστώσουν το ακριβές μέγεθος του κινδύνου για καρδιοπάθεια ούτε να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί ο κίνδυνος αυτός. Είναι, όμως, μέρος μιας μεγαλύτερης συνάρτησης που περιλαμβάνει το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης, την ηλικία, το αν ο ασθενής είναι καπνιστής ή όχι και τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την υπέρταση.

Ο γιατρός σε συνεργασία πάντα με τον ασθενή θα επιλέξει ποια μέθοδος θεραπείας θα εφαρμοστεί, βάσει του κινδύνου που έχει αυτός ο ασθενής σε βάθος χρόνου 10 ετών.

Σακελλαρίου Θεόδωρος
Ο Σακελλαρίου Θεόδωρος Καρδιολόγος λέει:

“Η δυσλιπιδαιμία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Η παρουσία της καθιστά απαραίτητο τον πλήρη έλεγχο του καρδιαγγειακού συστήματος, ώστε να υπολογιστεί ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος και να ληφθούν τα απαραίτητα ιατρικά μέτρα πρόληψης και θεραπείας.”

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Med Princ Pract. 2014;23(2):99-11doi: 10.1159/000356856. Epub 2013 Dec 1“Cholesterol: the good, the bad, and the ugly - therapeutic targets for the treatment of dyslipidemia”.

2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24334831

3. Jefferson Baer, MD, MPH. “AACE and EAS Lipid Guidelines”. Aug 11, 2017

4. 2016 ESC/EAS Guidelines for the Management of DyslipidaemiasEuropean Heart Journal, Volume 37, Issue 39, 14 October 2016, Pages 2999–3058,, https://academic.oup.com/eurheartj/article/37/39/2999/2414995

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.