Επίλεξε διαδικασία: ΘΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑ

Σύγκρινε τιμές και δες αξιολογήσεις

ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΕΟΠΥΥ

Επίλεξε διαγνωστικό κέντρο

Εδώ θα βρεις τους καλύτερους γιατρούς για...

Χοληστερίνη

Μάθε τα πάντα για τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια

ΒΡΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ & ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Stamp

Δυσπλιδαιμία και ανεβασμένη χοληστερίνη

Η χοληστερίνη είναι μία κηρώδης ουσία που απαντάται στα λιπίδια του αίματος. Ο ρόλος της στον οργανισμό είναι επιβοηθητικός στη διαδικασία της παραγωγής νέων κυττάρων, αρκεί όμως να είναι σε υγιές επίπεδο. Όταν η χοληστερίνη υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια λειτουργεί αντίθετα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία της καρδιάς. Όταν ένα άτομο έχει υψηλή χοληστερίνη, τα αιμοφόρα αγγεία φράσσονται από τα λίπη και έτσι, δυσκολεύεται η κυκλοφορία μέσω των αρτηριών. Η καρδιά δεν λαμβάνει το οξυγόνο που απαιτείται και αυξάνει ο κίνδυνος εμφράγματος. Επιπλέον, αν δεν αιματώνεται σωστά ο εγκέφαλος μπορεί να προκληθεί και εγκεφαλικό.

Χοληστερίνη καλή κακή

Διαταραχές λιπιδίων σε γυναίκες και άνδρες

Η δυσλιπιδαιμία (όπως λέγεται η διαταραχή των λιπιδίων του αίματος) μπορεί να έχει κληρονομικά χαρακτηριστικά, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απόρροια του τρόπου ζωής (ανθυγιεινή διατροφή, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης). Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, ότι πρόκειται για μία διαταραχή που μπορεί τόσο να προληφθεί όσο και να θεραπευθεί.

Η λύση βρίσκεται στην υγιεινή διατροφή, στην τακτική σωματική άσκηση και κάποιες φορές στη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Το επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα πρέπει να ελέγχεται τουλάχιστον κάθε 5 χρόνια σε όλους όσοι είναι άνω των 20 ετών. Το λιπιδαιμικό προφίλ ενός ατόμου πρέπει να εξετάζεται συχνά για τους άνδρες άνω των 35 ετών και τις γυναίκες άνω των 45 ετών. Το λιποπρωτεϊνικό προφίλ περιλαμβάνει τον έλεγχο της ολικής χοληστερόλης, της κακής χοληστερόλης, της καλής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

  • Ολική χοληστερόλη
  • LDL-κακή χοληστερόλη
  • HDL-καλή χοληστερόλη
  • Τριγλυκερίδια (λίπη που μεταφέρονται στο αίμα μέσω της τροφής μας. Οι υπερβολικές θερμίδες, το αλκοόλ ή το σάκχαρο στο σώμα μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια και αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα όλου του σώματος.)

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών δεν είναι αρκετά για να διαπιστώσουν το ακριβές μέγεθος του κινδύνου για καρδιοπάθεια ούτε να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί ο κίνδυνος αυτός. Είναι, όμως, μέρος μιας μεγαλύτερης συνάρτησης που περιλαμβάνει το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης, την ηλικία, το αν ο ασθενής είναι καπνιστής ή όχι και τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την υπέρταση.

Ο γιατρός σε συνεργασία πάντα με τον ασθενή θα επιλέξει ποια μέθοδος θεραπείας θα εφαρμοστεί, βάσει του κινδύνου που έχει αυτός ο ασθενής σε βάθος χρόνου 10 ετών.

Σακελλαρίου Θεόδωρος
Ο Σακελλαρίου Θεόδωρος Καρδιολόγος λέει:

“Η δυσλιπιδαιμία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Η παρουσία της καθιστά απαραίτητο τον πλήρη έλεγχο του καρδιαγγειακού συστήματος, ώστε να υπολογιστεί ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος και να ληφθούν τα απαραίτητα ιατρικά μέτρα πρόληψης και θεραπείας.”

Ιατρικές πληροφορίες: Ζησιμόπουλος Κωνσταντίνος, Παθολόγος, Σακελλαρίου Θεόδωρος, Καρδιολόγος, Ρίτσου Μαρία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Επιμέλεια: Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime

Τελευταία ενημέρωση: 25 Ιουνίου 2018

© 2018 Doctoranytime. All rights reserved.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

Μπορείς να κλείσεις ραντεβού και τηλεφωνικά στο

215 50 50005

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime.gr. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει