Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat

Θηλώματα

Η πλειοψηφία μέχρι την ηλικία των 30 ετών θα έχει εμφανίσει θηλώματα

Τι είναι τα θηλώματα

Τα θηλώματα είναι μικρά δερματικά εξογκώματα που μοιάζουν με κρεατοελιές. Ένα θήλωμα μπορεί να είναι χρώματος ροζ, καφέ ανοιχτού ή σκούρου. Τα θηλώματα οφείλονται στους ιούς HPV, αλλά δεν μεταδίδονται με την ίδια ευκολία όπως τα κονδυλώματα και οι μυρμηγκιές.

Συνήθως πρόκειται για ακίνδυνα στελέχη του ιού, ωστόσο έχουν αναφερθεί και κάποιες σπάνιες περιπτώσεις δυσπλασιών και καρκίνου πάνω σε θήλωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικά, ωστόσο όταν αυξηθούν σε μέγεθος ή αριθμό μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα ή αίσθημα καψίματος.

Πώς θα καταλάβω ότι έχω θηλώματα;

Ο ασθενής από μόνος του δεν μπορεί να το αντιληφθεί, καθώς μοιάζουν με κοινές ελιές - σπίλους. Είναι απαραίτητο να απευθυνθείς σε δερματολόγο, ο οποίος μέσα από κλινική εξέταση θα διαπιστώσει την ύπαρξή τους.

Μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω ιστολογικός έλεγχος για να ανευρεθεί αν πρόκειται για καλοήθη βλάβη. Τα θηλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος, ωστόσο απαντώνται συχνότερα σε σημεία με πτυχές ή σε υγρές περιοχές, καθώς εκεί ευνοείται η ανάπτυξη του HPV.

Σημείο εμφάνισης θηλωμάτων:

 • Λαιμός
 • Μασχάλες
 • Πλάτη
 • Κάτω από το στήθος
 • Βλέφαρα
 • Πρόσωπο
 • Μηροί

Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Είναι σημαντικό να μην τρίβεις και να μην ξύνεις τα θηλώματα, καθώς μπορεί να αιμορραγήσουν. Επίσης, η πρακτική αυτή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να χρειαστείς τοπικά αντιβιοτικά.

Αυτά που θα πρέπει να προσέχεις όταν έχεις θηλώματα είναι:

 • Aπόφυγε τις αλυσίδες στο λαιμό.
 • Μη χρησιμοποιείς κοινά ξυραφάκια και νυχοκόπτες.
 • Απόφυγε το ξύρισμα στις πάσχουσες περιοχές.
 • Μην αγγίζεις τα θηλώματα.
 • Πλύνε τακτικά τα χέρια σου.
 • Μην ξύνεις τα θηλώματα.

Γιατί πρέπει να αφαιρέσω τα θηλώματα και με ποιους τρόπους μπορώ να το κάνω;

Τα θηλώματα συνιστάται να αφαιρούνται τόσο για λόγους αισθητικής όσο και για λόγους υγείας. Η αφαίρεσή τους θα μειώσει τον κίνδυνο να εξαπλωθούν ή να αιμορραγήσουν και να πυροδοτήσουν περαιτέρω φλεγμονή.

Η αφαίρεσή τους μπορεί να γίνει με:

Laser CO2: Δέσμη laser στοχεύει κατευθείαν στη βλάβη χωρίς να αφήνει σημάδια και ουλές – ανώδυνη μέθοδος με άμεση αποθεραπεία, ορατά και μόνιμα αποτελέσματα.

Κρυοθεραπεία: Εφαρμογή μεθόδου κρυοχειρουργικής- το θήλωμα ψύχεται, μικραίνει και εξαλείφεται- μειονέκτημα μεθόδου: όχι άμεσα ορατό αποτέλεσμα και πιθανή πρόκληση σημαδιών και ουλών.

Διαθερμοπηξία: Ηλεκτροκαυτηρίαση θηλωμάτων με ηλεκτρισμό και θερμική ενέργεια. Μειονέκτημα : επώδυνη μέθοδος που μπορεί να προκαλέσει σημάδια και ουλές.

Χειρουργική επέμβαση: Εφαρμόζεται σε μεγάλα θηλώματα και δεν απαιτούνται ράμματα.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

54

από

26

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. www.webmd.com/a-to-z-guides/qa/what-are-papillomas

2. Sundberg JP, Stearns TM, Joh J, Proctor M, Ingle A, Silva KA, Dadras SS, Jenson AB, Ghim SJ. Immune status, strain background, and anatomic site of inoculation affect mouse papillomavirus (MmuPV1) induction of exophytic papillomas or endophytic trichoblastomas.PLoS One. 2014 Dec 4

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.