ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αιμορροΐδες

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να τις αντιμετωπίσεις οριστικά

Αρχοντοβασίλης Φώτης
Γενικός Χειρουργός
04 Ιανουαρίου 2018
Δρ. Λαμπρινού Χριστίνα - Πωλίνα & Συνεργάτες
Ελέγχθηκε από την Λαμπρινού Χριστίνα-Πωλίνα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
04 Ιανουαρίου 2018

Γιατί εμφανίζονται οι αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες εντοπίζονται φυσιολογικά στο κατώτερο τμήμα του εντέρου. Ο ρόλος τους είναι προστατευτικός για τον πρωκτό και την ομαλή λειτουργία των κενώσεων. Οι αιμορροΐδες κατηγοριοποιούνται με βάση το σημείο που βρίσκονται και είναι είτε εξωτερικές (κάτω από την οδοντωτή γραμμή) είτε εσωτερικές (πάνω από την οδοντωτή γραμμή).

Η διαταραχή στις αιμορροΐδες παρουσιάζεται όταν διογκωθούν ή ερεθιστούν και ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια. Η νόσος απαντάται πολύ συχνά και μάλιστα σε άτομα διαφορετικών ηλικιών (ακόμη και παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν αιμορροϊδοπάθεια). Ωστόσο, φαίνεται ότι οι άνδρες υποφέρουν από διογκωμένες αιμορροΐδες σε μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τις γυναίκες. Στις γυναίκες εμφανίζεται αρκετά συχνά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, ωστόσο με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και ιατρική παρακολούθηση υποχωρούν άμεσα. Έχει υπολογιστεί ότι το 50% των ατόμων άνω των 50 ετών παρουσιάζουν αιμορροϊδοπάθεια.

Τα αίτια πρόκλησης της αιμορροϊδοπάθειας δεν είναι απολύτως σαφή και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η αγγειακή προσέγγιση αναφέρει ότι μπορεί να οφείλεται σε χαλάρωση και υπερχείλιση των άνω αιμορροϊδικών αρτηριών, οι οποίες προκαλούν οίδημα, σχηματισμό όζων που προεξέχουν από τον πρωκτό. Συχνότερη αιτία είναι η έντονη πίεση στον πρωκτικό σωλήνα.

Άλλα πιθανά αίτια είναι:

  • η δυσκοιλιότητα
  • η εγκυμοσύνη
  • ο τοκετός
  • η παχυσαρκία
  • η διατροφή που είναι φτωχή σε φυτικές ίνες
  • τα προβλήματα στον προστάτη ή στην πύελο
  • η άρση μεγάλου βάρους
  • η έλλειψη σωματικής άσκησης

Είναι πολύ σημαντικό ένας ασθενής να απευθυνθεί άμεσα στο γιατρό για να αντιμετωπίσει τη νόσο, καθώς αν καθυστερήσει ενέχει ο κίνδυνος επιπλοκών όπως η λοίμωξη, η αναιμία, η περίσφιξη ή η νέκρωση. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του ασθενούς. Όσο πιο νωρίς απευθυνθεί στο γιατρό και τις θεραπεύσει, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία και τόσο μικρότερος θα είναι ο κίνδυνος επιπλοκών. Μην ντρέπεσαι να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια για να απαλλαγείς οριστικά από αυτές.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Lorenzo-Rivero, S (August 2009). "Hemorrhoids: diagnosis and current management". Am Surg. 75 (8): 635–42.

2. Beck, David E. (2011). The ASCRS textbook of colon and rectal surgery (2nd ed.). New York: Springer. p. 175. ISBN 978-1-4419-1581-8.

3. Sun, Z; Migaly, J (March 2016). "Review of Hemorrhoid Disease: Presentation and Management". Clinics in colon and rectal surgery. 29 (1): 22–29.

4. 4. Rivadeneira, DE; Steele, SR; Ternent, C; Chalasani, S; Buie, WD; Rafferty, JL; Standards Practice Task Force of The American Society of Colon and Rectal Surgeons(September 2011). "Practice parameters for the management of hemorrhoids (revised 2010)". Diseases of the Colon and Rectum. 54 (9): 1059–64.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.