ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Wegovy (Σεμαγλουτίδη) για απώλεια βάρους

Πώς βοηθά στην απώλεια βάρους και στον διαβήτη

Ιατρικώς τεκμηριωμένο περιεχόμενο

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Τι είναι το Wegovy

Πρόκειται για συνταγογραφούμενο φάρμακο με τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη. Στην ιατρική χρησιμοποιείται κατόπιν ιατρικής συνταγής για υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος. Χορηγείται παράλληλα με δίαιτα αδυνατίσματος και άσκηση τόσο σε ασθενείς που επιθυμούν να χάσουν βάρος όσο και σε ασθενείς που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας λόγω του αυξημένου σωματικού τους βάρους.

Αυτό το φάρμακο λειτουργεί μιμούμενο την GLP-1 (γλυκαγόνη όπως το πεπτίδιο 1) , μια ορμόνη που διεγείρει το πάγκρεας να απελευθερώσει ινσουλίνη και να καταστείλει την έκκριση γλυκαγόνης. Η ορμόνη αυτή μπορεί να σε βοηθήσει να ρυθμίσεις την όρεξή σου ελέγχοντας το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα. Διατίθεται σε προγεμισμένη συσκευή τύπου πένας σε ενέσιμη μορφή ατομικών δόσεων και λαμβάνεται με υποδόρια έγχυση μία φορά εβδομαδιαίως.

Τα άτομα που λαμβάνουν Wegovy καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, καθώς νιώθουν ευκολότερα κορεσμό και έτσι, αδυνατίζουν.

Έτσι, βελτιώνονται ταυτόχρονα και τα συνοδά νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Είναι σαφέστατα αποτελεσματικότερο όταν συνδυάζεται με μια δίαιτα αδυνατίσματος εξατομικευμένη από διαιτολόγο και με σωματική άσκηση.

Ενημερωθείτε από το γιατρό σας αν το Wegovy αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για εσάς. Πριν τη χρήση του, συμβουλευθείτε το Φύλλο Οδηγιών του.

wegovy

Σε ποιους απευθύνεται το Wegovy;

Το φάρμακο αυτό μπορεί να συνταγογραφηθεί σε άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος και έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται σε συνδυασμό με δίαιτα αδυνατίσματος και σωματική άσκηση. Χορηγείται με ιατρική συνταγή σε όσους ενήλικες έχουν ΔΜΣ = ή μεγαλύτερο με 30 kg/m² (παχυσαρκία) ή σε όσους ενήλικες έχουν ΔΜΣ μεταξύ 27 και 30 kg/m² (υπέρβαρος). Επίσης, μπορεί να συνταγογραφηθεί σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, διαταραχή λιπιδίων στο αίμα, αναπνευστικά προβλήματα στον ύπνο και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Για χρήση από άτομα κάτω των 18 ετών επισκεφθείτε τον θεράποντα γιατρό σας για να λάβετε συμβουλές για την καταλληλότητα και την ασφάλεια της χρήσης του για την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό του ασθενή.

Πώς να λάβετε το Wegovy;

Το Wegovy χορηγείται από τον ίδιο τον ασθενή στον εαυτό του σε ενέσιμη μορφή. Χορηγείται υποδόρια σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος: στο άνω τμήμα του βραχίονα, στην περιοχή κοιλιάς-στομαχιού (μακριά από τον ομφαλό), στο μηρό.

Θα πρέπει να λαμβάνεται την ίδια ημέρα κάθε εβδομάδα και δεν επηρεάζει τη λήψη του αν είστε νηστικός ή όχι. Δείτε παρακάτω τα βήματα που ακολουθείτε για να λάβετε σωστά το Wegovy. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διαβάσετε αναλυτικά στο Φύλλο Οδηγιών τη διαδικασία και να τηρήσετε κάθε βήμα σωστά.

Βήμα 1: Πλύντε καλά τα χέρια σας και ελέγξτε συσκευασία του φαρμάκου και την πένα έγχυσης για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει υποστεί κάποια φθορά ή σπάσιμο και ότι το φάρμακο είναι καθαρό.

Βήμα 2: Καθαρίστε το σημείο που θα κάνετε την ένεση με ένα καθαρό βαμβάκι με οινόπνευμα ή εναλλακτικά με σαπούνι και νερό. Μπορείτε να χορηγήσετε την ένεση μόνος σας είτε στην περιοχή της κοιλιάς/στομαχιού μακριά από τον ομφαλό, είτε στο μηρό είτε στο άνω μέρος του βραχίονα.

Βήμα 3: Αφαιρέστε το καπάκι από την πένα και εγχύστε το Wegovy, πιέζοντας σταθερά την πένα στο δέρμα. Συνεχίστε να πιέζετε μέχρι η κίτρινη μπάρα να σταματήσει να κινείται (δηλαδή για λίγα δευτερόλεπτα).

Βήμα 4: Απορρίψτε στα σκουπίδια την πένα, αφού καλύψετε προσεκτικά τα αιχμηρά σημεία της.

Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε από το γιατρό σας ή διαβάστε προσεκτικά το Φύλλο Οδηγιών που περιέχεται στη συσκευασία του φαρμάκου. Υπενθυμίζουμε ότι το φάρμακο χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού σας.

Δοσολογία Wegovy

Η δοσολογία καθορίζεται από το γιατρό, καθώς και το χρονικό διάστημα λήψης του φαρμάκου αυτού. Οι δόσεις που είναι διαθέσιμες ξεκινούν από 0,25 mg και αυξάνονται σταδιακά σύμφωνα με τη συνταγογράφηση του γιατρού σας. Η δοσολογία συνήθως αυξάνεται σταδιακά. Αναλόγως της αποτελεσματικότητας αλλά και των παρενεργειών που ενδεχομένως παρουσιαστούν, ο γιατρός θα καθορίσει το συνολικό χρονικό διάστημα λήψης του εν λόγω φαρμάκου.

Πιθανές παρενέργειες

Όπως και σε όλα τα φάρμακα, η λήψη του φαρμάκου αυτού μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Διάρροια
 • Πόνος στην κοιλιά
 • Κόπωση
 • Ζάλη
 • Πονοκέφαλος
 • Δυσκοιλιότητα
 • Φούσκωμα και αέρια
 • Καούρα
 • Δυσπεψία

Σπανίως έχουν αναφερθεί και πιο σοβαρές παρενέργειες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας.

Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή ή σύμπτωμα μετά τη λήψη του Wegovy ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας και επισκεφθείτε ένα νοσοκομείο. Αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε αλλεργικό σύμπτωμα μετά τη λήψη του φαρμάκου πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Πριν λάβετε την αγωγή με WEGOVY πρέπει να ενημερώσετε τον θεράποντα γιατρό σας αν λαμβάνετε κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή παράλληλα ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή αν πάσχετε από κάποιο άλλο νόσημα (χρόνιο και μη). Συγκεκριμένα φάρμακα έχουν αναφερθεί ότι προκαλούν παρενέργειες σε συνδυασμό με το Wegovy, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται.

Αυτά τα φάρμακα είναι:

 • Glimepiride (Amaryl)
 • Glipizide (Glucotrol)
 • Glyburide (Diabeta)
 • Insulin glargine (Lantus, Toujeo)
 • Insulin detemir (Levemir)
 • Insulin degludec (Tresiba)

To Wegovy μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση κάποιων φαρμάκων (σε μορφή χαπιού, σιροπιού ή κάψουλας) αν λαμβάνονται κατά την ίδια χρονική περίοδο. Ενημερωθείτε από το γιατρό σας.

Τι να αποφεύγετε όσο λαμβάνετε το Wegovy

Μην λάβετε το φάρμακο Wegovy αν είστε αλλεργικοί στη σεμαγλουτίδη ή σε οποιαδήποτε ουσία περιέχεται ως συστατικό στο φάρμακο αυτό. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να μην σας συστήσει τη χρήση του αν παρουσιάζετε κάποια συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή αν λαμβάνετε συγκεκριμένα φάρμακα που αλληλεπιδρούν με το Wegovy.

Για να βεβαιωθείτε ότι είναι αποτελεσματικό, ακολουθήστε σωστά τις συμβουλές του γιατρού και του φαρμακοποιού σας. Μην χρησιμοποιείται την πένα έγχυσης αν δείτε ότι το χρώμα ή η συσκευασία είναι αλλοιωμένα. Επίσης, αποφύγετε την έγχυση σε σημεία του σώματος που παρουσιάζουν αμυχές, πληγές, σημάδια ή ερυθρότητα.

Το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ζάλη, οπότε συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ ή άλλων ουσιών. Αν νιώθετε ζαλάδα ή κόπωση μετά τη λήψη του Wegovy μην οδηγείτε και μην χειριστείτε μηχανήματα.

Επειδή το φάρμακο αυτό ενδέχεται να βλάψει το έμβρυο δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης. Αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος θα πρέπει να διακόψετε την αγωγή και να περιμένετε τουλάχιστον δύο μήνες για να ξεκινήσετε τις προσπάθειες σύλληψης.

Σε κάθε περίπτωση ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας αν πιστεύετε ότι είστε έγκυος ή αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

Τι μέτρα λαμβάνονται για τον έλεγχο ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του Wegovy;

Στο Φύλλο Οδηγιών που περιέχεται στο πακέτο του φαρμάκου αυτού υπάρχουν συστάσεις και ειδικές προφυλάξεις που πρέπει να ακολουθήσουν τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς που το χρησιμοποιούν. Όπως και με όλα τα φάρμακα παγκοσμίως, τα δεδομένα παρακολουθούνται συνεχώς και ανανεώνονται. Ύποπτα συμπτώματα και παρενέργειες που αναφέρονται σχετικά με το Wegovy καταγράφονται και αξιολογούνται και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ασθενών.

Πού μπορώ να βρω το Wegovy;

Το φάρμακο αυτό δεν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέχρι στιγμής. Υπάρχουν στην αγορά εναλλακτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες στα φαρμακεία κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Εναλλακτικές επιλογές του φαρμάκου Wegovy

To Wegovy δεν είναι κατάλληλο για όλους τους ασθενείς. Θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας αν είναι κατάλληλο για τον δικό σας οργανισμό πριν λάβετε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο που στοχεύει στην απώλεια βάρους. Κάποιες γνωστές αντίστοιχες θεραπείες που υπάρχουν είναι οι εξής:

Saxenda

Saxenda

Το Saxenda χορηγείται με αντίστοιχο τρόπο με το Wegovy, δηλαδή με ειδική πένα μιας χρήσης από τον ίδιο τον ασθενή. Στοχεύει στην απώλεια βάρους και καλύπτεται από την ασφάλεια.

Phen Q

Phen Q

Αποτρέπει την αποθήκευση περιττού λίπους στο σώμα, μειώνει το αίσθημα της πείνας και είναι λιποδιαλυτικό φάρμακο που χορηγείται σε μορφή δισκίου σε καθημερινή βάση.

Zotrim

Zotrim

Πρόκειται για ένα φυτικό κατασταλτικό της όρεξης που χορηγείται πριν από κάθε γεύμα σε μορφή δισκίου με ανώτατο όριο λήψης που ορίζει ο γιατρός σας.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.