Επίλεξε διαδικασία: ΘΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑ

Σύγκρινε τιμές και δες αξιολογήσεις

ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΕΟΠΥΥ

Επίλεξε διαγνωστικό κέντρο

Εδώ θα βρεις τους καλύτερους γιατρούς για...

Σκολίωση

Αναγνώρισε τα συμπτώματα και βρες την καλύτερη θεραπεία

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑΤΡΟ
Stamp

Τι είναι η σκολίωση και πού οφείλεται

Σκολίωση είναι η πλάγια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός παιδιού, λίγο πριν την εφηβεία. Αν και η σκολίωση μπορεί να προκληθεί και από καταστάσεις όπως η εγκεφαλική παράλυση και η μυϊκή δυστροφία, τις περισσότερες φορές η αιτία της νόσου δεν είναι γνωστή. Οι περισσότερες περιπτώσεις σκολίωσης είναι ήπιες, ωστόσο κάποια παιδιά εμφανίζουν παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης που συνεχίζουν να εξελίσσονται μέχρι να μεγαλώσουν.

Η σοβαρής μορφής σκολίωση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αναπηρία. Μία πολύ σοβαρής μορφής παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να μειώσει το χώρο στο θώρακα, δυσκολεύοντας τη λειτουργία των πνευμόνων.

Τα παιδιά που παρουσιάζουν ήπια σκολίωση παρακολουθούνται συστηματικά με ακτινογραφίες για να ελεγχθεί αν η παραμόρφωση επιδεινώνεται. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν θα χρειαστεί κάποια θεραπεία. Κάποια παιδιά θα χρειαστεί να φορέσουν κηδεμόνα για να σταματήσουν την επιδείνωση. Άλλα μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε εγχείρηση για να διορθώσουν το πρόβλημα.

Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου

Τα κύρια συμπτώματα της σκολίωσης είναι:

  • Ασύμμετροι ώμοι
  • Ασύμμετρη μέση
  • Ύβος στην πλάτη (καμπούρα)

Αν η παραμόρφωση από σκολίωση επιδεινωθεί, η σπονδυλική στήλη μπορεί να περιστραφεί ή να στρίψει.

Οι παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται είναι:

Ηλικία: Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως κατά την ανάπτυξη λίγο πριν την εφηβεία.

Φύλο: Αν και η σκολίωση παρουσιάζεται και στα δύο φύλα, τα κορίτσια έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν εκείνες τις μορφές σκολίωσης που χρήζουν θεραπείας.

Οικογενειακό ιστορικό: Η σκολίωση τείνει να εμφανίζεται στις ίδιες οικογένειες, ωστόσο πολλά παιδιά δεν έχουν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας με τη νόσο.

Διάγνωση και διάρκεια εξέτασης

Η διάγνωση της σκολίωσης γίνεται με την κλινική εξέταση και τις απλές ακτινογραφίες ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης.

Σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις (αλλά και προεγχειρητικά) ίσως χρειαστούν και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία (MRI) ή ακόμα και αξονική.

Η πρώτη εξέταση είναι ιδιαίτερα αναλυτική και μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως και 1 ώρα. Δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία. Οι επανεξετάσεις είναι συνήθως μικρότερης διάρκειας και συνήθως συνδυάζονται με απεικονιστικό επανέλεγχο (απλή ακτινογραφία).

Θεραπεία και αντιμετώπιση σκολίωσης

Στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο που χρειάζεται είναι η απλή παρακολούθηση. Κάποια από τα παιδιά ίσως χρειαστεί να φορέσουν έναν κηδεμόνα σκολίωσης προκειμένου να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν το χειρουργείο. Ένας πολύ μικρός αριθμός παιδιών με σκολίωση ίσως χρειαστεί χειρουργική διόρθωση με σπονδυλοδεσία.

Διάρκεια αποθεραπείας και επανεξέταση

Μετά από χειρουργείο διόρθωσης σκολίωσης, η κινητοποίηση ξεκινά άμεσα με την επιστροφή στον θάλαμο. Ο ασθενής μένει κατά μέσο όρο 5 μέρες στο νοσοκομείο.

Χρειάζονται σχεδόν 2 εβδομάδες για την επούλωση της χειρουργικής τομής και περίπου 6 εβδομάδες για την πλήρη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ήπιας έντασης γυμναστική μπορεί να αρχίσει 3 μήνες μετεγχειρητικά, ενώ πλήρους έντασης ασκήσεις και αθλήματα με σωματική επαφή μετά το έτος.

Η συχνότητα και η διάρκεια της παρακολούθησης εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και το ρυθμό επιδείνωσης της σκολίωσης (αν επιδεινώνεται). Μπορεί να είναι ανά 3μηνο έως ανά 2 χρόνια.

Σε περίπτωση χειρουργείου η παρακολούθηση γίνεται 6 εβδομάδες, 3 μήνες, 6 μήνες, 1 χρόνο, 2 χρόνια μετεγχειρητικά.

Πώς να βρεις τον κατάλληλο γιατρό

Ο κατάλληλος γιατρός για την αντιμετώπιση της σκολίωσης είναι ο ορθοπαιδικός χειρουργός και χειρουργός σπονδυλικής στήλης. Για να βρεις τον κατάλληλο γιατρό θα πρέπει να λάβεις υπόψιν την εμπειρία του στην αντιμετώπιση της εν λόγω πάθησης, την εξειδίκευσή του καθώς και τις αξιολογήσεις άλλων ασθενών που τον επισκέφθηκαν πριν από εσένα.

Κόστος σκολίωσης

Το κόστος αντιμετώπισης της σκολίωσης εξαρτάται από το στάδιο της παραμόρφωσης, τη μέθοδο θεραπείας, καθώς και το γιατρό που θα επιλέξεις.

Ιατρικές πληροφορίες: Σταραντζής Κωνσταντίνος, Ορθοπαιδικός - Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Επιμέλεια: Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime

Τελευταία ενημέρωση: 9 Μαΐου 2018

©2018 Doctoranytime. All rights reserved.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

1 εξειδικευμένος γιατρός για Σκολίωση

Σταραντζής Κωνσταντίνος

Ορθοπαιδικός - Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Κηφισίας 153 , ΜΑΡΟΥΣΙ

Κόστος: 80€
η εξέταση.

new doctorΝέος συνεργάτης

Ο γιατρός προστέθηκε έπειτα από αίτημα ασθενών

Το κόστος για την τακτική παρακολούθηση είναι 50€.

Μπορείς να κλείσεις ραντεβού και τηλεφωνικά στο

215 50 50005

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime.gr. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει