ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ωτίτιδα

Μάθε ποια είναι η θεραπεία για την ωτίτιδα και το χολοστεάτωμα

Τέλιος Γεώργιος

Συντάχθηκε από τον Ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ) Τέλιο Γεώργιο στις 06 Ιουλίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι η ωτίτιδα

Η ωτίτιδα είναι μία βακτηριακή ή ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει το μέσο αφτί, το σημείο πίσω από το τύμπανο που περιέχει τα οστάρια του αφτιού. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε ωτίτιδες σε σχέση με τους ενήλικες.

Οι ωτίτιδες είναι αρκετά επώδυνες λόγω της φλεγμονής και της συσσώρευσης πύου στο μέσο αφτί. Χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας και παρακολούθησης, ειδικά αν ο ασθενής αντιμετωπίζει συχνά ωτίτιδες ή έχει υγρό στο αφτί, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη διάτρηση του τυμπάνου, δηλαδή χρόνια ωτίτιδα ή και στην ανάπτυξη χολοστεατώματος.

Τι είναι το χολοστεάτωμα

Το χολοστεάτωμα είναι μία χρόνια φλεγμονή του μέσου αφτιού. Οφείλεται στην ανάπτυξη του κερατινοποιημένου πλακώδους επιθηλίου του τυμπάνου (δηλαδή δέρματος) στο μέσο αφτί. Η ανάπτυξη δέρματος στο μέσο αφτί οδηγεί με βεβαιότητα σε υποτροπές ωτόρροιας, προοδευτική καταστροφή των οσταρίων του αφτιού και μόνιμη βαρηκοΐα. Σε βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως μηνιγγίτιδα, λαβυρινθίτιδα, εγκεφαλικό απόστημα και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του πάσχοντος.

Τα είδη του χολοστεατώματος είναι:

 • Πρωτοπαθές (υπάρχει εκ γενετής)
 • Δευτεροπαθές (επίκτητο)

Η πρωτοπαθής μορφή εκδηλώνεται με μια βραδέως αναπτυσσόμενη βαρηκοΐα. Για το δευτερογενές ή επίκτητο χολοστεάτωμα ενοχοποιείται η χρόνια δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Το επίκτητο χολοστεάτωμα εκδηλώνεται με πυώδεις και δύσοσμες ωτικές εκκρίσεις (ειδικά μόλις μπει νερό), αίσθημα πίεσης στο αφτί και προοδευτική βαρηκοΐα.

Η διάγνωση γίνεται με τη χρήση εξεταστικού μικροσκοπίου. Η εξέταση ακοής βοηθάει στον προσδιορισμό της έκτασης του χολοστεατώματος. Πριν την χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης συνιστάται η αξονική τομογραφία λιθοειδούς οστού.

Οι επιπλοκές που πρέπει να αποφευχθούν είναι η μαστοειδίτιδα, η λαβυρινθίτιδα, η παράλυση του προσωπικού νεύρου, η μηνιγγίτιδα, το εγκεφαλικό απόστημα και η θρόμβωση σιγμοειδούς κόλπου. Όπως είναι σαφές είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείς σε έναν εξειδικευμένο και έμπειρο σε τέτοια περιστατικά ωτοχειρουργό, ώστε να μπορεί να διαγνώσει την πιθανή ύπαρξη χολοστεατώματος και να προχωρήσει στη χειρουργική αφαίρεση αυτού.

Αίτια και συμπτώματα ωτίτιδας

Η ωτίτιδα είναι απόρροια μιας ίωσης, ενός κρυολογήματος, μιας αλλεργίας, μιας λοίμωξης από σταφυλόκοκκο, πνευμονιόκοκκο ή στρεπτόκοκκο. Οι φλεγμονές αυτές μπορούν να προκαλέσουν συμφόρηση και διόγκωση της διόδου της μύτης, του λαιμού και των ευσταχιανών σαλπίγγων. Οι ευσταχιανές σάλπιγγες εκτείνονται από το μέσο αφτί έως το πάνω μέρος του λαιμού και ανοιγοκλείνουν για να ανανεώσουν τον αέρα στο αφτί και να ρυθμίσουν την πίεσή του και τις φυσιολογικές εκκρίσεις στο μέσο αφτί. Αν ο ασθενής παρουσιάζει οίδημα, φλεγμονή και βλέννα στην περιοχή λόγω λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού ή αλλεργίας, συσσωρεύονται αυτά τα υγρά στο μέσο αφτί προκαλώντας προβλήματα.

Τα παιδιά είναι πιο σύνηθες να παρουσιάζουν ωτίτιδες, διότι οι ευσταχιανές τους σάλπιγγες είναι πιο στενές και οριζόντιες, παράγοντες που καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την απομάκρυνση των υγρών και πιο πιθανό το φράξιμό τους.

Τα συμπτώματά της είναι αρκετά έντονα, πιο έντονα από την εξωτερική ωτίτιδα.

Ανάλογα με τα συμπτώματά τους οι ωτίτιδες χωρίζονται σε: οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα, εκκριτική ωτίτιδα και χρόνια μέση ωτίτιδα (με ή χωρίς χολοστεάτωμα). Τα συμπτώματά τους είναι παρόμοια και περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στο αφτί
 • Παροδική μείωση της ακοής
 • Πυρετό
 • Κακουχία
 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Ευερεθιστότητα
 • Απώλεια ισορροπίας
 • Πονοκέφαλο
 • Απώλεια όρεξης
 • Έκκριση υγρού από το αφτί

Διάγνωση και εξετάσεις για την ωτίτιδα

Για τη διάγνωση της ωτίτιδας και του χολοστεατώματος απαιτείται κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο ΩΡΛ με εξειδίκευση στην Ωτοχειρουργική. Είναι πολύ σημαντικό να του αναφέρεις ακριβώς τα συμπτώματα που νιώθεις, ακόμη κι αν σου φαίνονται άσχετα με την περίπτωση.

Ο γιατρός με τη χρήση ενός ειδικού εξεταστικού μικροσκοπίου θα εξετάσει το αφτί σου. Επίσης, θα εξετάσει το λαιμό και τη μύτη. Η εξέταση δε διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά, ενώ δεν απαιτείται και κάποια ειδική προετοιμασία.

Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν συμπληρωματικές εξετάσεις σε δεύτερο χρόνο, αν ένας ασθενής δεν ανταποκρίνεται σε κάποια θεραπεία ή αν υπάρχουν σοβαρά και επίμονα προβλήματα.

Θεραπεία και αντιμετώπιση ωτίτιδας

Η θεραπεία της ωτίτιδας εξαρτάται από το είδος και το στάδιο που έχει προχωρήσει. Συνήθως ο γιατρός χορηγεί αντιβίωση για λίγες μέρες. Παράλληλα μπορεί να συστήσει αναλγητικά, αντιπυρετικά ή και αποσυμφoρητικά αν συνοδεύεται από μπούκωμα μύτης. Αν η ωτίτιδα οφείλεται σε αλλεργία μπορούν να χορηγηθούν απλώς αναλγητικά, αντιισταμινικά και ρινικό σπρέι.

Η θεραπεία για το χολοστεάτωμα είναι χειρουργική. Η διάρκεια αποθεραπείας μετά από αφαίρεση χολοστεατώματος κυμαίνεται από 10 μέχρι 15 μέρες. Απαιτείται επενεξέταση ανά 3-6 μήνες αρχικά και ανά έτος αργότερα.

Κόστος θεραπείας ωτίτιδας

Το κόστος για τη θεραπεία της ωτίτιδας εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις και περιλαμβάνει την κλινική εξέταση. Επίσης, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το κόστος της αγωγής που θα σου συστήσει να λάβεις. Για τη θεραπεία του χολοστεατώματος στο κόστος θα πρέπει να συμπεριληφθεί τόσο η επίσκεψη στο γιατρό όσο και η χειρουργική επέμβαση.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

39€

Από

87

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 40€
Κρήτη 26€
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Καθ Α. Αθανασιάδης-Σισμάνης, 'Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου', ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε. (2011)

2. Αδαμόπουλος Γεώργιος Κ, 'Ωτορινολαρυγγολογία και κεφαλής και τραχήλου', Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης (2006)

3. Scott-Brown's Otolaryngology: Head and Neck Surgery',Edited by John C Watkinson, Raymond W Clarke.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.