Επίλεξε διαδικασία: ΘΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑ

Σύγκρινε τιμές και δες αξιολογήσεις

ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΕΟΠΥΥ

Επίλεξε διαγνωστικό κέντρο

Εδώ θα βρεις τους καλύτερους γιατρούς για...

Κνίδωση

Η φαγούρα και οι ερεθισμοί εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑΤΡΟ
Stamp

Τι είναι η κνίδωση και ποια τα συμπτώματά της

Η κνίδωση είναι μία πάθηση που προκαλείται ως απόρροια της αντίδρασης του οργανισμού σε κάποια ερεθίσματα, όπως σε τροφές, σε φάρμακα ή σε εγχύσεις ορού. Τα νεότερα δεδομένα αναφέρουν πως τα διαπιστωμένα διατροφικά αίτια οξείας κνίδωσης δεν ξεπερνούν το 4%.

Κατά κανόνα, το οίδημα εμφανίζεται αιφνίδια στο δέρμα. Πρόκειται για μία αλλεργική αντίδραση με εκδήλωση πομφών που συρρέουν, σχηματίζοντας κόκκινες πλάκες επηρμένες. Αυτό ως κλινική εικόνα δείχνει το δέρμα πρησμένο, κόκκινο και με φαγούρα.

κνίδωση σε σώμα ενήλικα

Εικόνα περιστατικού κνίδωσης σε σώμα ενήλικα

κνίδωση σε σώμα παιδιού

Εικόνα περιστατικού κνίδωσης σε σώμα παιδιού

Το αγγειονευρωτικό οίδημα, δηλαδή αυτό που έχει μεγαλύτερο μέγεθος, μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα, στα χείλη, στη γλώσσα, στο λαιμό, στα μάτια, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος. Ο εντοπισμός του στο λαιμό μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή. Αν παρουσιάζεις κνίδωση θα πρέπει να απευθυνθείς άμεσα στο γιατρό για να διαπιστώσεις τι είναι και πού οφείλεται και να λάβεις τη θεραπεία που ενδείκνυται για τη δική σου περίπτωση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και φαρμακευτική αγωγή. Δεν πρέπει να περιμένεις μέχρι τα συμπτώματα να γίνουν πιο έντονα για να συμβουλευθείς γιατρό, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος δυσκολιών και επιπλοκών.

Η κνίδωση μπορεί να είναι είτε οξεία είτε χρόνια και εμφανίζεται όταν περιοχές της επιφάνειας του δέρματος γεμίζουν με μια υδαρή ουσία, που εμφανίζεται και εξαφανίζεται στο δέρμα. Ταυτόχρονα, νιώθεις έντονη φαγούρα στο σημείο.

Εξανθήματα που φαγουρίζουν, εξανθήματα που οφείλονται σε φάρμακα και κνίδωση είναι τρία διαφορετικά ονόματα που περιγράφουν την ίδια πάθηση. Πολλά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα χωρίς όμως κνίδωση.

Κνίδωση μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο η χρόνια κνίδωση είναι συνηθέστερη στην τέταρτη με πέμπτη δεκαετία.

Το ήξερες ότι...

Η οξεία κνίδωση προσβάλλει το 15-20% του γενικού πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ η χρόνια το 2-3%. Η χρόνια κνίδωση παρουσιάζεται περισσότερο σε γυναίκες (60%).

Ιατρικές πληροφορίες: Νάνου Άννα, Αλλεργιολόγος, Οικονόμου Γεώργιος, Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος, Ταπάκης Λευτέρης, Ομοιοπαθητικός

Επιμέλεια: Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime

Τελευταία ενημέρωση: 25 Ιανουαρίου 2018

© 2018 Doctoranytime. All rights reserved.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

Σχετικά άρθρα για την Κνίδωση

Μπορείς να κλείσεις ραντεβού και τηλεφωνικά στο

215 50 50005

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime.gr. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει