Επίλεξε διαδικασία: ΘΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑ

Σύγκρινε τιμές και δες αξιολογήσεις

ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΕΟΠΥΥ

Επίλεξε διαγνωστικό κέντρο

Εδώ θα βρεις τους καλύτερους γιατρούς για...

Πρόπτωση μήτρας

Αντιμετώπισε τα συμπτώματά της οριστικά

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑΤΡΟ
Stamp

Τι είναι η πρόπτωση μήτρας

Η πρόπτωση μήτρας (και η χαλάρωση του κόλπου) είναι φαινόμενα που εμφανίζονται λίγο πριν και λίγο μετά την εμμηνόπαυση. Μπορεί να επηρεάσει συνολικά την ποιότητα ζωής και την ψυχολογία του ασθενούς.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο τράχηλος της μήτρας είναι πιο χαμηλά από ό,τι θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες, φθάνοντας μέχρι και έξω από τον κόλπο. Αυτό συνήθως οδηγεί σε χαλάρωση των κολπικών τοιχωμάτων.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της είναι οι φυσιολογικοί τοκετοί, η ηλικία (εμμηνόπαυση), η άρση βαρέων αντικειμένων, η δυσκοιλιότητα και ο χρόνιος βήχας.

Συμπτώματα και αίτια της πρόπτωσης μήτρας

Η νόσος εμφανίζεται όταν υπάρχει χαλάρωση των μυών και των συνδέσμων στην περιοχή της πυέλου. Μπορεί να οφείλεται στον αριθμό των τοκετών της γυναίκας, σε πολύωρους φυσιολογικούς τοκετούς, σε ορμονικούς λόγους, αλλά και στην ηλικία, καθώς όσο αυτή αυξάνεται, αυξάνεται και η πιθανότητα να εμφανιστεί πρόπτωση των ενδοπυελικών οργάνων. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό να μην οφείλεται σε κανέναν εμφανή παράγοντα κινδύνου.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι:

  • Αίσθημα πυελικού βάρους
  • Πόνος στη μέση
  • Ακράτεια
  • Συχνουρία
  • Δυσκολία στην ορθοστασία
  • Ουρολοιμώξεις
  • Έκκριση κολπικού αίματος
  • Ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Δυσκολία κατά την άσκηση

Διάγνωση και εξετάσεις για την πρόπτωση μήτρας

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με απλή κλινική εξέταση από γυναικολόγο. Συμπληρωματικά απαιτείται απεικονιστικός έλεγχος, ώστε να καταγραφεί ο βαθμός πρόπτωσης και η συνολική κλινική εικόνα της περιοχής. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία.

Αντιμετώπιση και θεραπεία της πρόπτωσης μήτρας

Η θεραπεία εξαρτάται από το βαθμό πρόπτωσης, από την ηλικία της γυναίκας και από την επιθυμία της ή όχι να τεκνοποιήσει. Υπάρχουν διάφορες μορφές θεραπείας.

Όταν επιλέγεται η χειρουργική αποκατάσταση, η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η κολπική υστερεκτομή. Σήμερα, εφαρμόζεται η ρομποτική ουρογυναικολογική χειρουργική.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της μήτρας έχει λιγότερο πόνο και ταχύτερη μετεγχειρητική διάρκεια αποθεραπείας. Πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένους ιατρούς και έχει άριστα αποτελέσματα. Τόσο η χειρουργική μέθοδος όσο και η λαπαροσκοπική θεραπεύουν και την ακράτεια ούρων. Αν η γυναίκα θέλει να διατηρήσει τη μήτρα της για να κάνει παιδιά, αφαιρείται μόνο τμήμα του τραχήλου. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι η χρήση ειδικού πλέγματος ανάρτησης και ονομάζεται ιεροκολποπηξία. Γίνεται λαπαροσκοπικά.

Αν η γυναίκα έχει ολοκληρώσει με την τεκνοποίηση και δεν θέλει να κρατήσει τη μήτρα της, η ιεροκολποπηξία μπορεί να γίνει μαζί με αφαίρεση της μήτρας (λαπαροσκοπική υστερεκτομή), διατηρώντας, ωστόσο, τον τράχηλο της μήτρας.

Εναλλακτική θεραπεία για την πρόπτωση μήτρας εφαρμόζεται κυρίως για να αντιμετωπιστεί η γενετική προδιάθεση που έχει ως απόρροια τη χαλάρωση του κόλπου και την πρόπτωση της μήτρας. Μπορούν να εφαρμοστούν προληπτικά ασκήσεις αποκατάστασης μετά από φυσιολογικό τοκετό, αλλά και θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης για γυναίκες σε εμμηνόπαυση.

Κόστος για την αντιμετώπιση της πρόπτωσης μήτρας

Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από τη μέθοδο αντιμετώπισης που θα επιλεγεί, από το αν θα χρειαστεί να επαναληφθεί μετά από κάποια χρόνια, αλλά και από το γιατρό που θα επιλέξεις. Πριν από την προγραμματισμένη επέμβαση ενημερώσου από το γιατρό σου για την ειδική προετοιμασία και τις προφυλάξεις που συνιστώνται για την επέμβαση που κάνεις.

Επιμέλεια: Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime

Τελευταία ενημέρωση: 1 Ιουνίου 2018

©2018 Doctoranytime. All rights reserved.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

Μπορείς να κλείσεις ραντεβού και τηλεφωνικά στο

215 50 50005

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime.gr. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει