Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat

Βουβωνοκήλη

Η πιο συχνή μορφή κήλης στους άνδρες

Αρχοντοβασίλης Φώτης
Γενικός Χειρουργός
10 Ιανουαρίου 2018

Τι είναι η βουβωνοκήλη

Οι κήλες που βρίσκονται στη βουβωνική περιοχή είναι οι πιο συχνές. Η βουβωνοκήλη αποτελεί σχεδόν το 90% των περιπτώσεων κήλης. Απαντάται συχνότερα σε άνδρες. Οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση κήλης είναι ίσως τα πιο συχνά περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει ένας γενικός χειρουργός.

Η βουβωνοκήλη είναι η παθολογική πρόπτωση εντέρου (ή κάποιου ενδοκοιλιακού σπλάγχνου) έξω από την κοιλιά μέσω του βουβωνικού πόρου. Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή της είναι η ηλικία (τείνει να εμφανίζεται σε μεγαλύτερους ανθρώπους), το κάπνισμα, η άρση βάρους και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Συμπτώματα και αίτια

Τα συνήθη συμπτώματα της βουβωνοκήλης είναι:

 • Εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα
 • Αίσθημα βάρους
 • Πόνος στο σημείο
 • Εξόγκωμα που μεγαλώνει με το βήχα ή την ορθοστασία
 • Αίσθημα τραβήγματος

Κάθε μορφή κήλης και κάθε στάδιο της νόσου προκαλούν λίγο διαφορετικά συμπτώματα. Άλλα συμπτώματα έχει η βουβωνοκήλη και άλλα η μηροκήλη (πρόπτωση ενός εσωτερικού κοιλιακού οργάνου μέσα από τον μηριαίο δακτύλιο). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα όλες οι μορφές κήλης, καθώς μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές και ανεπανόρθωτες βλάβες.

Τα αίτια πρόκλησης βουβωνοκήλης είναι διαφορετικά και εξαρτώνται κυρίως από το βαθμό πίεσης που ασκείται στην κοιλιακή χώρα. Τα πιο συνήθη είναι:

 • Παχυσαρκία
 • Δυσκοιλιότητα
 • Χρόνια βρογχίτιδα
 • Έντονη άρση βάρους
 • Χειρωνακτική εργασία
 • Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση
 • Ξαφνική μείωση σωματικού βάρους

Πρέπει να τονιστεί ότι η βουβωνοκήλη, όπως και κάθε κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, ποτέ δεν υποστρέφει, αλλά πάντα εξελίσσεται. Δεν πρέπει να την αφήσουμε χωρίς θεραπεία, διότι δεν είναι δυνατό να θεραπευθεί από μόνη της. Αν οι κήλες δεν αντιμετωπιστούν χειρουργικά, επιδεινώνονται σταδιακά και μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο μέχρι και τη ζωή του ασθενούς. Ο κατάλληλα εξειδικευμένος χειρουργός (abdominal wall specialist) είναι ο ιατρός που θα αντιμετωπίσει σωστά αυτή την πάθηση.

Διάγνωση και τεστ

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης και εν γένει των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος γίνεται από τον γενικό χειρουργό, ο οποίος θα κάνει την απαραίτητη κλινική εξέταση και θα πάρει λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα διαγνώσει το στάδιο της νόσου και θα σχεδιάσει τη θεραπευτική μέθοδο που ενδείκνυται.

Θεραπείες και αντιμετώπιση

Η θεραπεία των κηλών είναι μόνο χειρουργική. Δεν υπάρχουν φάρμακα ή αλοιφές που να μπορούν να θεραπεύσουν το πρόβλημα. Ο ασθενής συνιστάται να απευθυνθεί άμεσα στο γιατρό, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος επιπλοκών.

Οι πρόσκαιρες λύσεις (όπως ζώνες και κηλεπίδεσμοι) μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση και να φέρουν τον ασθενή κοντά σε επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή του επιπλοκές, όπως η περίσφυξη, ο ειλεός, και η εντερική νέκρωση.

Η εγχείρηση μιας κήλης ολοκληρώνεται σε μία μόνο μέρα νοσηλείας. Αντιθέτως, αν αμεληθεί μπορεί να χρειαστούν αρκετές μέρες νοσηλείας και μάλιστα, με πολύ πιο σύνθετο χειρουργείο.

Αν έχεις κήλη, απόφυγε να χρησιμοποιείς τις ειδικές ζώνες ή κηλεπιδέσμους, διότι δυσκολεύουν την επέμβαση και μετά από ένα διάστημα χρήσης τους δημιουργούν συμφύσεις και εξασθένηση των ήδη χαλαρών κοιλιακών τοιχωμάτων...

Οι χειρουργικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση μιας κήλης είναι δύο:

 • κλασική χειρουργική
 • λαπαροσκοπική

Οι νεότερες και πιο σύγχρονες μέθοδοι ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης περιλαμβάνουν και την χειρουργική μέθοδο ONSTEP, η οποία πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς και συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της ανοιχτής και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, χωρίς όμως τα μειονεκτήματα τους.

Κλασική χειρουργικήΛαπαροσκοπικήΤεχνική OΝSTEP
Πώς γίνεταιΜεγάλη τομή και χρήση πλεγμάτων πάνω από το χάσμα με tension free τεχνικές.Τρεις ή τέσσερις μικρές τομές με τη χρήση λαπαροσκοπίου και σύνδεση με οθόνη. Απαιτεί γενική αναισθησία και 24ωρη παραμονή στο νοσοκομείο.Εφαρμογή νεότερης τεχνολογίας ημιαπορροφήσιμου πλέγματος, κάτω από το χάσμα, με τομή 3 εκατοστών.
Πλεονεκτήματα μεθόδουΔεν απαιτεί γενική νάρκωση.Μειωμένος πόνος, γρηγορότερη κινητοποίηση, λιγότερες υποτροπές και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα σε σχέση με την κλασική μέθοδο.Ελάχιστος πόνος, δεν απαιτεί γενική νάρκωση – γίνεται με τοπική ή μέθη, ο ασθενής φεύγει σε λίγες ώρες.
ΑντενδείξειςΔε συνιστάται σε περιπτώσεις υποτροπής βουβωνοκήλης, σε όσους είναι παχύσαρκοι και σε όσους έχουν βουβωνοκήλη και στις δύο πλευρές.Σε περιπτώσεις συμφύσεων, ειλεού και προηγούμενων χειρουργείων με ουλές. Αντενδείκνυται σε ασθενείς ηλικιωμένους, με σοβαρές καρδιοαναπνευστικές παθήσεις.Ουσιαστικά δεν υπάρχουν αντενδείξεις (πιθανώς η υπερβολική παχυσαρκία).
Διάρκεια θεραπείας24 με 48 ώρες και προοδευτική επιστροφή στην εργασία.Νοσηλεία 24 ωρών και γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα.Ο ασθενής φεύγει σε 3-4 ώρες και έχει σχεδόν άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.
Κόστος θεραπείαςΗ πιο φθηνή από τις μεθόδους.Η πιο ακριβή από τις μεθόδους, αφού εκτός από το ειδικό πλέγμα γίνεται χρήση και λαπαροσκοπικών εργαλείων.Μέθοδος ελάχιστα πιο ακριβή από την κλασική (λόγω του ειδικού πλέγματος), αλλά πιο φθηνή από την λαπαροσκοπική.
cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

38

από

43

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Yuri W. Novitsky, 'Hernia Surgery Current Principles', Springer ed. 2016

2. Hernias, 'Sabiston Textbook of Surgery', 20th Edition, Elsevier Saunders ed, 2016

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει