plastiki-stithous
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πλαστική Στήθους

Ανάκτησε την αυτοπεποίθηση που για χρόνια είχες χάσει!

Αντωνιάδης Αθανάσιος Κοντογιάννης Θάνος

Συντάχθηκε από τον Πλαστικό Χειρουργό Αντωνιάδη Αθανάσιο και τον Πλαστικό Χειρουργό Κοντογιάννη Θάνο στις 22 Φεβρουαρίου 2019

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Τι είναι η πλαστική στήθους

Η πλαστική στήθους είναι μία επέμβαση που πραγματοποιείται με σκοπό να διορθωθούν τυχόν προβλήματα στο σχήμα και στον όγκο των μαστών. Πρόκειται για μία πολύ ασφαλή μέθοδο, η οποία ενδείκνυται είτε σε ιατρικά περιστατικά είτε για αισθητικούς λόγους. Την επέμβαση αυτή πραγματοποιεί σε κάθε περίπτωση ο πλαστικός χειρουργός.

Η πλαστική στήθους περιλαμβάνει:

  • Αυξητική στήθους
    Αυξητική στήθους

    Διορθώνει το μέγεθος ή το σχήμα του στήθους επεμβαίνοντας σε περιπτώσεις ανισομαστίας, μικρομαστίας ή μετά από μαστεκτομή

  • Μείωση στήθους
    Μείωση στήθους

    Διορθώνει πολύ μεγάλο και πεσμένο στήθος που προκαλεί ενοχλήσεις στον αυχένα, στην πλάτη και στους ώμους λόγω του βάρους του

  • Ανόρθωση στήθους
    Ανόρθωση στήθους

    Διορθώνει το στήθος που με τα χρόνια ή λόγω εγκυμοσύνης ή αυξομείωσης βάρους έχει χαλαρώσει και είναι πεσμένο

Η πλαστική στήθους έχει δύο βασικούς στόχους:

  • Την αλλαγή στον όγκο
  • Την αλλαγή στο σχήμα

Ακου το podcast

Αλλαγή στον όγκο

Η αλλαγή στον όγκο επιτυγχάνεται με 3 τρόπους:

ενθέματα σιλικόνης

Με ενθέματα σιλικόνης

Το ένθεμα είναι είτε στρογγυλό είτε σε σχήμα σταγόνας. Τοποθετείται χειρουργικά μέσω τριών σημείων (της βάσης τους στήθους, της περιμέτρου της θηλής και της μασχάλης) και απαιτείται μια μικρή τομή 3-6 εκατοστών για να εισέλθει στο μαστό.

μεταμόσχευση λίπους

Με μεταμόσχευση λίπους

Πρόκειται για μία νέα μέθοδο κατά την οποία αφαιρείται λίπος από ένα σημείο του σώματος, τίθεται υπό επεξεργασία και τοποθετείται στην περιοχή του μαστού. Τα σημεία που συνήθως επιλέγονται είναι η κοιλιά και οι μηροί. Η επέμβαση αρχίζει με λιποαναρρόφηση στην κοιλιά ή στους μηρούς. Με ένα ειδικό μηχάνημα συλλέγεται λίπος, το οποίο μετά από επεξεργασία μένει εντελώς καθαρό και τοποθετείται με έγχυση στο μαστό.

αυτόλογος ιστός

Με αυτόλογο ιστό

Εφαρμόζεται συχνά σε περιπτώσεις γυναικών που έχουν χάσει το στήθος τους λόγω καρκίνου. Ο αυτόλογος ιστός περιλαμβάνει συνδυασμό δέρματος και λίπους ή δέρματος, λίπους και μυϊκού ιστού, που προέρχεται από την κοιλιακή χώρα, την περιοχή της πλάτης ή των γλουτών. Οι σύνθετοι αυτοί ιστοί μεταφέρονται και μεταμοσχεύονται στην περιοχή του μαστού με μικροχειρουργική τεχνική, είτε μετατοπίζονται ως μισχωτοί κρημνοί διατηρώντας τον αγγειακό τους μίσχο.

Αλλαγή στο σχήμα

Η αλλαγή στο σχήμα επιτυγχάνεται με επέμβαση αποκατάστασης δυσμορφιών είτε εκ γενετής είτε λόγω γήρανσης. Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται εδώ είναι:

μαστοπηξία

Η μαστοπηξία

Είναι μια χειρουργική τεχνική κατά την οποία επανορθώνεται η πτώση του στήθους και δείχνει πιο νεανικό. Επίσης, μπορεί να διορθώσει και ασυμμετρίες του στήθους. Ουσιαστικά, ανασηκώνουμε τη θηλή και τεντώνουμε το στήθος, βελτιώνοντας το περίγραμμα και τον όγκο του και αφαιρώντας το επιπλέον δέρμα.

αφαιρετική τεχνική μαστοπλαστική

Η αφαιρετική τεχνική - μαστοπλαστική

Μέθοδος κατά την οποία αφαιρείται μέρος του όγκου του στήθους. Εφαρμόζεται συνήθως σε βαρύ και μεγάλο στήθος, το οποίο συνοδεύεται από συμπτώματα πόνου στους ώμους, στην πλάτη και στη μέση και προκαλεί δυσφορία. Η μαστοπλαστική για σμίκρυνση γίνεται με χειρουργική αφαίρεση του αδενολιπώδους ιστού και τμήματος του δέρματος.

Αντωνιάδης Αθανάσιος
Ο Αντωνιάδης Αθανάσιος - Πλαστικός Χειρουργός λέει:

“Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι συνάρτηση παραγόντων όπως αυτών του γιατρού και της ασθενούς.”

Πού και πώς εφαρμόζεται η πλαστική στήθους

Η πλαστική στήθους μπορεί να γίνει είτε κατ’ επιλογή είτε κατ’ ανάγκη.

Η κατ’ επιλογήν επέμβαση γίνεται συνήθως για αισθητικούς λόγους και στοχεύει στο να ενισχύσει τη γυναικεία αυτοπεποίθηση. Μπορεί το στήθος της να είναι είτε πολύ μικρό είτε πεσμένο και να θέλει να το διορθώσει.

Σε κάθε περίπτωση η επέμβαση αυτή, αν και αισθητική, θα πρέπει να γίνει στο αποστειρωμένο περιβάλλον του χειρουργείου και να τηρούνται σχολαστικά όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Τα νοσοκομεία και οι κλινικές που εφαρμόζουν αυτού του είδους τις επεμβάσεις πρέπει να είναι πιστοποιημένες από την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Επιτροπή Πιστοποίησης. Οι κλινικές αυτές ελέγχονται περιοδικά και από τον κρατικό μηχανισμό, ώστε να διασφαλιστεί ότι χειρουργούν με ασφάλεια.

Η κατ’ ανάγκην επέμβαση πραγματοποιείται για να διορθώσει κάποια εκ γενετής ατέλεια ή ασυμμετρία, καθώς και μετά από μαστεκτομή λόγω καρκίνου στο στήθος. Επίσης, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που ένα άτομο παρουσιάζει σύνδρομο Poland ή ανισομαστία, μια εκ γενετής ανατομική ανωμαλία στην οποία παρατηρείται έλλειψη λίπους ή μυών από τη μία πλευρά του στήθους.

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Η επέμβαση πραγματοποιείται είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία αναλόγως με την τεχνική που θα επιλεγεί. Απαιτείται η ύπαρξη εξειδικευμένου αναισθησιολόγου στο χειρουργείο. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 1 ώρα και η επάνοδος είναι κατά περίπτωση άμεση.

Εικόνες πριν και μετά την πλαστική στήθους

Μπορείς να δεις φωτογραφίες από διαφορετικά περιστατικά πλαστικής στήθους όπως από αυξητική, από μείωση ή μετά από μαστεκτομή.

Διάρκεια αποθεραπείας

Η διάρκεια της αποθεραπείας εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Κυμαίνεται από 1 έως 2-3 βδομάδες το ανώτερο. Είναι σημαντικό να ακολουθήσεις τις συμβουλές του γιατρού σου και να τροποποιήσεις τις καθημερινές σου συνήθειες για λίγες μέρες, ώστε να μειώσεις το χρόνο ανάρρωσης και να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να επανέλθει πιο άμεσα στην κανονικότητα.

Αν πρέπει να επιστρέψεις άμεσα στη δουλειά σου και επειδή η επέμβαση πραγματοποιείται σε ένα σημείο του σώματος που μπορεί εύκολα να κρυφτεί, μπορείς να εφαρμόσεις έναν ειδικό στηθόδεσμο για να συνεχίσεις τις δραστηριότητές σου. Αν, ωστόσο, πρόκειται για χειρωνακτική εργασία δεν πρέπει να επιστρέψεις νωρίτερα από τις 2-3 εβδομάδες.

Αντενδείξεις πλαστικής στήθους

Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών η εφαρμογή πλαστικής στήθους αντενδείκνυται. Σημαντικό ρόλο εδώ παίζει η γενική υγεία του.

Αν συνυπάρχουν παθήσεις του συνδετικού ιστού ή καρκίνος η επέμβαση αντενδείκνυται. Επίσης, δε συνιστάται η εφαρμογή του σε ένα ήδη μεγάλο στήθος. Ο γιατρός σε αυτή την περίπτωση οφείλει να βάλει όρια στην ασθενή.

Το ίδιο πρέπει να συμβεί και σε περιπτώσεις που κάποια ασθενής ζητά να αλλάξει πολύ το σχήμα του στήθους της και ουσιαστικά το καταστρέφει.

Οι αντενδείξεις είναι πάντοτε εξατομικευμένες. Αναλόγως του περιστατικού που έχει μπροστά του κάθε φορά ο γιατρός θα αποφασιστεί και κάτι διαφορετικό. Γι’ αυτό και η καλή επικοινωνία ασθενούς - γιατρού είναι απαραίτητη.

Ειδική προετοιμασία για την πλαστική στήθους

Πριν από το προγραμματισμένο χειρουργείο, καλό θα ήταν να ακολουθήσεις κάποιες συμβουλές από το γιατρό που θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς κατάλληλα.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός θα εφαρμόσει διατατήρες για μερικούς μήνες, ώστε να προετοιμάσει το στήθος.

  • Αν παίρνεις κάποια χρόνια φαρμακευτική αγωγή να τη μειώσεις (ορμονοθεραπεία, αντιπηκτική αγωγή)
  • Να κάνεις κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου για λίγες μέρες (περιορισμός της έντονης σωματικής άσκησης, του αλκοόλ και του καπνίσματος)

Οι αλλαγές αυτές θα βοηθήσουν στην ταχύτερη αποθεραπεία σου και θα μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών, γι’ αυτό μίλα με τον θεράποντα ιατρό σου.

Γυναικομαστία

Αφορά στις περιπτώσεις της αύξησης του όγκου του ανδρικού στήθους. Αυτό μπορεί να παρατηρείται στη μία πλευρά (μονόπλευρη) ή και στις δύο πλευρές (αμφοτερόπλευρα). Η κατάσταση αυτή φέρνει σε αμηχανία και προκαλεί ντροπή στα άτομα που την έχουν, καθώς πολλές φορές είναι δύσκολο να φορέσουν στενά μπλουζάκια ή να βγάλουν τη μπλούζα τους στην παραλία.

Η γυναικομαστία μπορεί να αποτελέσει μία φυσιολογική φάση της αύξησης του μεγέθους του μαστού κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται και στη λήψη αναβολικών στεροειδών και αυξητικής ορμόνης σε body builders. Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, μπορεί η αύξηση του μεγέθους του ανδρικού στήθους να οφείλεται σε παθολογικά αίτια, όπως ο καρκίνος των όρχεων ή να οφείλεται σε γενετική διαταραχή.

Ο κλινικός προεγχειρητικός έλεγχος είναι απαραίτητος για το αποκλεισμό όλων των προαναφερθέντων αιτιολογικών παραγόντων.

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές η γυναικομαστία δεν μπορεί να υποχωρήσει με συντηρητική θεραπεία.

Συνήθως διακρίνονται δύο τύποι της γυναικομαστίας:

  • η ψευδογυναικομαστία, στην οποία η αύξηση του όγκου οφείλεται κυρίως στη συσσώρευση του λίπους και
  • η αληθής γυναικομαστία στην οποία έχουμε και σημαντική αύξηση του αδένα.

Στην πρώτη περίπτωση η μείωση του στήθους μπορεί να επιτευχθεί με λιποαναρρόφηση, ενώ στη δεύτερη πρέπει να αφαιρεθεί συνδυαστικά και ο διογκωμένος αδένας του μαστού.

Συμβουλές και tips για την πλαστική στήθους

Η πλαστική στήθους είναι μία επέμβαση στην οποία προχωράς είτε επειδή πρέπει είτε επειδή το επιθυμείς η ίδια. Για όποιο λόγο κι αν το κάνεις, θα ήταν καλό να λάβεις υπόψιν τα παρακάτω για να έχεις τα αποτελέσματα που θες χωρίς παρενέργειες και επιπλοκές.

Επίλεξε σωστά το γιατρό σου

Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείς σε πιστοποιημένες κλινικές που τηρούν την ασφάλεια με την οποία θα χειρουργηθείς. Ο γιατρός θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος και η επέμβαση θα πρέπει να γίνει σε χειρουργείο με όλες τις προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή και Διεθνής Επιτροπή Πιστοποίησης.

Πάρε 2-3 γνώμες πριν προχωρήσεις

Πάρε 2-3 γνώμες πριν προχωρήσεις

Πριν πάρεις την απόφαση να προχωρήσεις σε επέμβαση, μπορείς να λάβεις τη γνώμη 2-3 ειδικών ιατρών. Είναι σημαντικό να επικοινωνείς σωστά με το γιατρό που θα επιλέξεις, να σέβεται τις επιθυμίες σου, αλλά και να σε προφυλάξει από οποιοδήποτε μη φυσικό αποτέλεσμα.

Μην υπερβάλλεις στο μέγεθος

Μην υπερβάλλεις στο μέγεθος

Ωραίο στήθος είναι αυτό που ταιριάζει στο σώμα σου. Ο γιατρός θα πρέπει να λάβει υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σου, καθώς και το ιστορικό σου. Το αποτέλεσμα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δείχνει φυσικό και υγιές. Η υπερβολή μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Θάνος Κοντογιάννης
Ο Θάνος Κοντογιάννης - Πλαστικός Χειρουργός λέει:

“Η αυξητική μαστών θεωρείται επιτυχημένη όταν βγάζει προς τα έξω την εικόνα ενός φυσικού στητού στήθους συμμετρικού με τον θώρακα.”

Κόστος πλαστικής στήθους

Το κόστος της επέμβασης εξαρτάται από τη μέθοδο που θα εφαρμοστεί, αλλά και από τον γιατρό τον οποίο θα επιλέξεις. Συζήτησε με τον πλαστικό χειρουργό σου τις επιλογές που έχεις, μάθε αν είναι φυσικό το αποτέλεσμα που επιζητάς και στη συνέχεια, επιλέξτε μαζί το νέο μέγεθος του στήθους σου, καθώς και την τεχνική με την οποία θα επιτευχθεί καλύτερα.

Για να υπολογίσεις το κόστος συνολικά μιας επέμβασης θα πρέπει να υπολογίσεις την αμοιβή του γιατρού (+αναισθησιολόγος) και της κλινικής και το κόστος των υλικών (καθορίζεται από την ποιότητα σιλικόνης που θα επιλέξεις).

Τιμή επίσκεψης σε πλαστικό χειρουργό
Είδος επέμβασηςΕύρος τιμής
Αυξητική στήθους3.000 - 4.000€
Μείωση στήθους3.000 - 5.000€
Ανόρθωση και αυξητική στήθους4.500 - 6.000€
Ανόρθωση στήθους3.000 - 4.000€
cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

465€

Από

156

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 475€

Μύθοι και αλήθειες για την πλαστική στήθους

Μύθος #1

Με την πλαστική στήθους δε μπορείς να θηλάσεις.

Η αλήθεια

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γυναικών που θηλάζουν κανονικά έχοντας τοποθετήσει σιλικόνη στο στήθος τους. Επίσης, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχουν ενδείξεις ότι επηρεάζεται η ποιότητα του γάλακτος λόγω της ύπαρξης σιλικόνης.

Μύθος #2

Θα πρέπει να αντικαταστήσω τα ενθέματα μελλοντικά.

Η αλήθεια

Όχι απαραιτήτως. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να τα αντικαταστήσεις σε κάποια χρόνια, συνήθως όταν παρουσιάζουν ινώδη κάψα (σκληρία και αλλαγή σχήματος του στήθους), η οποία μπορεί να είναι επιπλοκή της επέμβασης και εμφανίζεται αργότερα σε ποσοστά μικρότερα του 0,5% των περιστατικών ή όταν υπάρχει μεγάλη χαλάρωση του στήθους λόγω αυξομείωσης βάρους. Σε κάποιες άλλες μπορεί αυτό να γίνει μετά από δεκαετίες. Επίσης, έχεις τη δυνατότητα να τα αντικαταστήσεις με άλλα ενθέματα διαφορετικού μεγέθους, ανάλογα με την εικόνα που έχει το στήθος. Σήμερα, τα εξελιγμένα ενθέματα σιλικόνης θεωρητικά διαρκούν εφ’ όρου ζωής. Αυτό που πρέπει να γίνεται πάντα είναι μετά την παρέλευση τουλάχιστον δεκαετίας από το χειρουργείο να ελέγχονται τα ενθέματα με υπερήχους ή ψηφιακή μαστογραφία.

Μύθος #3

Η πλαστική στήθους αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου στο στήθος.

Η αλήθεια

Μέχρι στιγμής καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει κάτι τέτοιο. Πριν την επέμβαση απαιτείται σε κάθε περίπτωση εξέταση των μαστών με υπερήχους, ψηφιακή μαστογραφία κλπ, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης καρκίνων.

Συχνές απορίες ασθενών για την πλαστική στήθους

Από ποια ηλικία και μετά μπορώ να κάνω πλαστική στήθους;

Η χειρουργική επέμβαση στο στήθος είτε σαν αυξητική είτε σαν οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση πρέπει να γίνεται με την ενηλικίωση, δηλαδή μετά την ηλικία των 18 ετών, ώστε να έχει σχηματιστεί πλήρως ο αδένας.

Ποιες ασθένειες που έχω πρέπει να με αποτρέψουν από την επιλογή της πλαστικής στήθους;

Είναι πολύ σημαντική η γενική υγεία του ασθενή, όπως και σε κάθε άλλη επέμβαση. Προϋπάρχουσες παθήσεις του συνδετικού ιστού ή καρκίνος είναι αποτρεπτικές και αποτελούν βασική αντένδειξη. Πριν προχωρήσεις στην πλαστική στήθους, πρέπει να πραγματοποιηθούν όλες οι γενικές και ειδικές εξετάσεις που θα σου προτείνει ο γιατρός σου. Επίσης, είναι σημαντικό να ενημερώσεις λεπτομερώς το γιατρό για το πλήρες ιατρικό ιστορικό σου.

Ποιο σύμπτωμα μετά την επέμβαση πρέπει να με ανησυχήσει;

Ανησυχητικά σημεία μετά την επέμβαση είναι το αιμάτωμα που εκδηλώνεται με πόνο, οίδημα και σκληρία στο στήθος. Επίσης, η ασυμμετρία στο στήθος που οφείλεται σε κακή τοποθέτηση των ενθεμάτων και με την πάροδο μηνών η εμφάνιση ινώδους κάψας που αλλοιώνει την εικόνα του στήθους και πολλές φορές συνοδεύεται από σκληρία στην ψηλάφηση και πόνο. Για οτιδήποτε ασυνήθιστο παρατηρήσεις μετά την επέμβαση, επικοινώνησε με τον θεράποντα ιατρό σου.

Θα μπορώ να κάνω μαστογραφία μετά την αυξητική στήθους;

Φυσικά και μπορείς. Ωστόσο, θα πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό που θα πραγματοποιήσει τη μαστογραφία από πριν για την επέμβαση που έχεις κάνει, καθώς ίσως χρειαστεί να λάβει περισσότερες λήψεις και να σε τοποθετήσει σε διαφορετική θέση, ώστε να έχει πλήρη οπτική.

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-lift/about/pac-20393218

2. Daly LT, Mowlds D, Brodsky MA, Abrouk M, Gandy JR, Wirth GA, 'Breast Microsurgery in Plastic Surgery Literature: A 21-Year Analysis of Publication Trends', J Reconstr Microsurg. 2016 May;32(4):276-84.

3. Kunos C, Gulyas G, Pesthy P, Kovacs E, Matrai Z. 'Methods and importance of volume measurement in reconstructive and aesthetic breast surgery', Orv Hetil. 2014 Mar 16;155(11):407-13.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.