ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αυχενικό σύνδρομο

Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Μπλέτσας Αλέξανδρος Τσαπακίδης Γιάννης

Συντάχθηκε από τον Φυσικοθεραπευτή Μπλέτσα Αλέξανδρο και τον Ορθοπαιδικό - Ορθοπαιδικό Χειρουργό Τσαπακίδη Γιάννη στις 15 Οκτωβρίου 2019

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο

Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια πάθηση που περιλαμβάνει πλήθος προβλημάτων που σχετίζονται με τη σπονδυλική στήλη στο σημείο του αυχένα και μπορεί να προέρχεται από πάθηση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, στους σπονδύλους και τις αρθρώσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, στους μύες και στα νεύρα.

Το σύνδρομο περιλαμβάνει τοπικό πόνο που αντανακλά στην περιοχή των χεριών και συνδυάζεται με νευρολογικά και κινητικά συμπτώματα. Συνήθως εμφανίζεται σε νεαρές ηλικίες.

Συμπτώματα και αίτια αυχενικού συνδρόμου

Τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου είναι:

 • Πόνος στον αυχένα

  Πόνος στον αυχένα

 • Δυσκαμψία

  Δυσκαμψία

 • Πονοκέφαλος

  Πονοκέφαλος

 • Ζαλάδες

  Ζαλάδες

 • Μούδιασμα στο κεφάλι

  Μούδιασμα στο κεφάλι

 • Πόνος που ξεκινά από την πλάτη

  Πόνος που ξεκινά από την πλάτη

 • Αδυναμία των χεριών

  Αδυναμία των χεριών

 • Μούδιασμα στα χέρια

  Μούδιασμα στα χέρια

Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας κάκωσης ή κάποιας πάθησης που οδηγεί σε αυτό ή το επιβαρύνει. Οι οστικές και νευρολογικές βλάβες επιτείνουν τον πόνο στον αυχένα. Τα πιθανά αίτια της εμφάνισης αυχενικού συνδρόμου που έχουν αναφερθεί είναι:

 • Τοπική κούραση μυών αυχενικής μοίρας
 • Σπονδυλοαρθροπάθεια από το γήρας
 • Άμεσο τραύμα (μετά από πτώση ή κάποιο τροχαίο, whiplash injury)
 • Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
 • Αυτοάνοσα νοσήματα (αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα)
 • Υπέρχρηση
 • Κακή στάση σώματος
 • Κεφαλαλγία τύπου τάσης
 • Ψύξη από ρεύματα αέρα ή κλιματισμό
 • Ινομυαλγία

Διάγνωση αυχενικού συνδρόμου

Για να διαγνωστεί το αυχενικό σύνδρομο θα πρέπει να απευθυνθείς στον αρμόδιο γιατρό που είναι ο ορθοπαιδικός. Ο γιατρός ελέγχει αν υπάρχουν κινητικά ή νευρολογικά προβλήματα στα χέρια και αναλόγως των ευρημάτων συνιστώνται απεικονιστικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Τέλος, αναλόγως του αποτελέσματος θα αποφασιστεί αν ο ασθενής χρειάζεται περαιτέρω χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του προβλήματος. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να συνεργαστεί με τον ορθοπαιδικό, ώστε να εφαρμόσει τις σωστές ασκήσεις ή χειρομάλαξη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και ως μέρος της αποκατάστασης του ασθενούς.

Θεραπεία και αντιμετώπιση αυχενικού συνδρόμου

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το αυχενικό σύνδρομο αντιμετωπίζεται συντηρητικά με ειδικές ασκήσεις και αποφυγή κάποιων κινήσεων. Αναλόγως της αιτίας που το προκάλεσε μπορεί να χορηγηθούν αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενώ σε πιο σοβαρές καταστάσεις μπορεί να χορηγηθούν κοβεϊνούχα.

Δεν συνιστάται η ακινητοποίηση του αυχένα, αλλά αντιθέτως, στις περισσότερες περιπτώσεις ενθαρρύνεται η κινητοποίηση των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης για να ενδυναμωθεί το μυϊκό σύστημα και η θέση της σπονδυλικής στήλης.

Αν το αυχενικό οφείλεται σε κάποια αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσο, η θεραπεία εστιάζει κυρίως στη φαρμακευτική αγωγή και στη φυσικοθεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις. Όταν συνυπάρχει νευροεκφυλιστική πάθηση, είναι πιθανό, ακόμη και μετά την επιτυχημένη θεραπεία να επανεμφανιστεί το πρόβλημα έπειτα από έξαρση της συνυπάρχουσας πάθησης.

Σε περιπτώσεις κινητικού ελλείμματος στα χέρια ή κήλης που μετά από φαρμακευτική αγωγή δεν έχει βελτιωθεί, συνιστάται χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος, με δισκεκτομή για να αποσυμπιεστεί το νεύρο.

Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις ήπιας μορφής αυχενικού μπορεί να είναι επιβοηθητικός και ο βελονισμός από εξειδικευμένο γιατρό.

Κόστος θεραπείας αυχενικού συνδρόμου

Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις. Ο κατάλληλος γιατρός είναι ο ορθοπαιδικός. Πιθανόν να χρειαστούν φυσικοθεραπείες. Το σύνολο των φυσικοθεραπειών καθορίζεται κατά περίπτωση. Στο συνολικό κόστος πρέπει να συμπεριληφθούν και οι διαγνωστικές εξετάσεις που θα χρειαστεί να γίνουν. Είναι σημαντικό να ενημερώσεις το γιατρό σου κατά τη διάρκεια της εξέτασης για τα φάρμακα που λαμβάνεις.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

38€

Από

96

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 39€
Κρήτη 42€

Ασκήσεις για αυχενικό

Οι στόχοι της φυσικοθεραπείας εστιάζουν στην παρέμβαση στον αυχένα ώστε να δοθεί ένα νυεροφυσιολογικό ερέθισμα στον εγκέφαλο που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη φυσιολογική επαναλειτουργία στην αυχενική μοίρα και την εξάλειψη των συμπτωμάτων. Επίσης, στοχεύει στον περιορισμό του πόνου και του μυϊκού σπασμού, στην αποκατάσταση του εύρους της κίνησης και στη βελτίωση της λειτουργικότητας των μυών της αυχενικής μοίρας, της ωμικής ζώνης και των άνω άκρων (χεριών).

Σωστή στάση καθίσματος σε καρέκλα
Σωστή στάση καθίσματος σε καρέκλα

Σωστή στάση καθίσματος σε καρέκλα: Κάθεστε μέσα μέσα στην καρέκλα με μία ελαφριά σύσπαση στις ωμοπλάτες πίσω, ενώ το κεφάλι είναι σε ελαφριά προσέγγιση. Τα χέρια ακουμπούν στα μπράτσα της καρέκλας ή πάνω στο γραφείο. Ο βραχίονας τοποθετείται σε κάθετη θέση.

Διατάσεις σώματος

Ελεύθερες ενεργητικές ασκήσεις

Ισομετρικές ασκήσεις αυχένα

Σωστή και λάθος στάση σώματος

Συμβουλές για το αυχενικό σύνδρομο

Όταν το αυχενικό προέρχεται από λανθασμένες επαναλαμβανόμενες κινήσεις που ο ίδιος κάνεις, μπορεί να προλάβεις την επανεμφάνισή του ή τη χρόνια φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και νιώσε ανακούφιση:

Πρόσεξε σε τι στάση κάθεσαι

Πρόσεξε σε τι στάση κάθεσαι

Ο τρόπος που κάθεσαι καθημερινά στην εργασία σου είναι σημαντικός. Ειδικά αν η δουλειά σου επιβάλλει να ακολουθείς μηχανικές κινήσεις που μπορεί να επιβαρύνουν τη σπονδυλική σου στήλη, ο κίνδυνος αυξάνει.

Μη σηκώνεις πολλά βάρη

Μη σηκώνεις πολλά βάρη

Η συχνή ή απότομη άρση βάρους μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα, καθώς η πίεση μεταφέρεται από τα χέρια στον αυχένα και επιβαρύνει μεταξύ άλλων και την αυχενική μοίρα.

Μην κάθεσαι σε ρεύματα αέρα

Μην κάθεσαι σε ρεύματα αέρα

Το air condition ή το έντονο κρύο το χειμώνα χωρίς επαρκή κάλυψη με ρούχα μπορεί να επηρεάσει τον αυχένα, καθώς οι μύες συσφίγγουν και μπορούν να τραυματιστούν.

Περιόρισε το άγχος και το στρες

Περιόρισε το άγχος και το στρες

Το στρες μπορεί επίσης να επιβαρύνει το αυχενικό μας, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που το επιτυγχάνει και το κρύο. Όταν αγχωνόμαστε πιέζονται οι μύες, σφιγγόμαστε και ανεβαίνουν οι ωμοπλάτες, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Κάνε 2 φορές ετησίως φυσικοθεραπεία

Η προληπτική επαναληπτική φυσικοθεραπεία για συντήρηση του αποτελέσματος 2 φορές το χρόνο (την άνοιξη και το φθινόπωρο) μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό των υποτροπών.

Συχνές ερωτήσεις για το αυχενικό σύνδρομο

Σχετίζονται οι ζαλάδες με το αυχενικό;

Ναι, βεβαίως σχετίζονται. Οι ζαλάδες, η τάση για εμετό ή και ο πόνος στο κεφάλι μπορεί να είναι αντανακλαστικά συμπτώματα μια βλάβης στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

ζαλάδες αυχενικό
Μπορεί το αυχενικό να επηρεάσει την όραση;

Ναι, γιατί οι μύες του αυχένα προβάλλουν συμπτώματα στο κεφάλι και μπορείς να βιώσεις συμπτώματα όπως ο πόνος στο αφτί, οι πονοκέφαλοι, τα στιγμιαία προβλήματα όρασης και το συχνό ακούσιο κλείσιμο των ματιών.

Τι μπορώ να κάνω αν η δουλειά μου απαιτεί καθημερινή μηχανική κίνηση των χεριών και παθαίνω συχνά αυχενικό;

Θα πρέπει να επισκεφθείς έναν ορθοπαιδικό για να δώσει την ακριβή διάγνωση, αλλά και τη θεραπεία που θα είναι αποτελεσματική για εσένα. Για την πρόληψη επαναλαμβανόμενων επεισοδίων συνιστάται η προληπτική φυσικοθεραπεία στη συχνότητα που νιώθεις ότι τη χρειάζεσαι.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Cohen SP, Hooten WM. Advances in the diagnosis and management of neck pain. BMJ 2017; 358: j3221.

2. Walton DM, Carroll LJ, Kasch H, Sterling M, Verhagen AP, Macdermid JC et al. An Overview of Systematic Reviews on Prognostic Factors in Neck Pain: Results from the International Collaboration on Neck Pain (ICON) Project. Open Orthop J 2013; 7: 494-505.

3. The efficacy of manual therapy and exercise for treating non-specific neck pain: A systematic review Benjamin Hidalgo, Toby Hall, Jean Bossert, Axel Dugeny, Barbara Cagnie, Laurent Pitance J Back Musculoskelet Rehabil. 2017; 30(6): 1149–1169. Prepublished online 2017 Aug 2. Published online 2018 Feb 6. doi: 10.3233/BMR-169615

4. The impact of work related physical activity and leisure physical activity on the risk and prognosis of neck pain – a population based cohort study on workers Lina Palmlöf, Lena W. Holm, Lars Alfredsson, Cecilia Magnusson, Eva Vingård, Eva Skillgate BMC Musculoskelet Disord. 2016; 17: 219. Published online 2016 May 20. doi: 10.1186/s12891-016-1080-1

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.