ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ωχρά κηλίδα

Συμπτώματα και θεραπεία της εκφύλισης λόγω ηλικίας

Μαλάμος Παναγιώτης

Συντάχθηκε από τον Οφθαλμίατρο Μαλάμο Παναγιώτη στις 26 Ιουνίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι η ωχρά κηλίδα και πώς αντιμετωπίζεται η θολή όραση

Η ωχρά κηλίδα είναι μία περιοχή που εντοπίζεται στο πίσω μέρος του ματιού στον αμφιβληστροειδή. Αυτό το σημείο είναι αυτό ακριβώς που σε βοηθά να βλέπεις τις λεπτομέρειες και να οδηγείς. Αν η ωχρά κηλίδα υπολειτουργεί, παρουσιάζει δηλαδή κάποιου είδους εκφύλιση, τότε η εικόνα που έχουμε μέσω της όρασής μας είναι θολή ή παρουσιάζει παραμόρφωση. Η όραση ενός ατόμου με πάθηση ωχράς κηλίδας επιδεινώνεται τόσο στις κοντινές όσο και στις μακρινές αποστάσεις, κάνοντας την καθημερινότητά του δύσκολη.

Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας δεν μπορούν να προκαλέσουν πλήρη τύφλωση. Ο ασθενής συνεχίζει να μπορεί να βλέπει κυρίως περιφερειακά, ωστόσο δεν μπορεί να διακρίνει καθαρά λεπτομέρειες της εικόνας στην κεντρική περιοχή.

Μια από τις συχνότερες παθήσεις είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να είναι είτε ξηρή (ατροφική) είτε υγρή. Επίσης, ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την ωχρά κηλίδα προκαλώντας οίδημα.

Αίτια και συμπτώματα παθήσεων της ωχράς κηλίδας

Η ηλικιακή εκφύλιση τείνει να εμφανίζεται σε ηλικιωμένα άτομα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του ασθενή τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος εμφάνισης. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα. Τα άτομα που καπνίζουν έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ηλικιακή εκφύλιση στην ωχρά κηλίδα τους.

Η εκφύλιση μπορεί να είναι είτε ξηρή είτε υγρή. Η ξηρή μορφή προκαλεί σταδιακή μείωση της όρασης.

Η υγρή μορφή αφορά σε μικρότερη μερίδα ασθενών. Το σύμπτωμα της θολής όρασης σε αυτή τη μορφή εκδηλώνονται πιο άμεσα και αιφνίδια. Οφείλεται στην εμφάνιση νεοαγγείων (παθολογικά αγγεία) στον αμφιβληστροειδή. Από τα αγγεία αυτά εκρέει υγρό ή ακόμη και αίμα, θολώνοντας την όραση.

Ο διαβήτης, η επόμενη πιο συχνή πάθηση που προσβάλλει την ωχρά, προκαλεί χρόνιες διαταραχές στα μικρά αγγεία του σώματος. Έτσι, επηρεάζει και τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, προκαλώντας τη λεγόμενη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Το διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας είναι από τις συχνότερες επιπλοκές του διαβήτη.

Διάγνωση και εξετάσεις για ωχρά κηλίδα

Η διάγνωση της ηλικιακής εκφύλισης και του οιδήματος της ωχράς κηλίδας από διαβήτη ή άλλη αιτιολογία επιτυγχάνεται με κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο οφθαλμίατρος και με απεικονιστικές εξετάσεις όπως η OCT (οπτική τομογραφία συνοχής), η OCT αγγειογραφία (χωρίς σκιαγραφικό), η ψηφιακή φλουροαγγειογραφία (και πανοραμική αγγειογραφία σε διαβήτη, φλεγμονές και φλεβικές θρομβώσεις), η αγγειογραφία με πράσινο ινδοκυανίνης (επιλεγμένες περιπτώσεις με υποψία χοριοειδικών πολυπόδων και χρόνια κεντρική ορώδη).

Κάποιοι ασθενείς δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν υποστεί βλάβη στην ωχρά κηλίδα παρά μόνο όταν χάσουν μεγάλο μέρος της κεντρικής τους όρασης. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν το άλλο μάτι βλέπει καλά. Ο οφθαλμίατρος ωστόσο, μπορεί να διαγνώσει από το πρώιμο κιόλας στάδιο τη νόσο, μέσω μια απλής οφθαλμολογικής εξέτασης.

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος περιλαμβάνει:

 • Κλινική εξέταση για έλεγχο όρασης με ειδικό οπτότυπο
 • Οφθαλμοσκόπηση
 • Απεικόνιση του πίσω μέρους του ματιού (έλεγχος παρουσίας υγρού και νεοαγγείων)
 • Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) και αγγειογραφία με ή χωρίς σκιαγραφικό

Η διάρκεια της πλήρους εξέτασης δεν ξεπερνά τη μία ώρα περίπου. Εφόσον γίνει αγγειογραφία με σκιαγραφικό, που είναι και η πιο χρονοβόρα διαδικασία, η εξέταση διαρκεί περισσότερο, επειδή απαιτείται έλεγχος αλλεργικής αντίδρασης στην έγχυση του σκιαγραφικού φαρμάκου.

Θεραπεία και αντιμετώπιση ωχράς κηλίδας

Η θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, αλλά και των υπόλοιπων παθήσεων, εξαρτάται από το είδος της πάθησης, δηλαδή αν πρόκειται για υγρή ή ξηρή (ατροφική). Οι θεραπείες στοχεύουν στη σταθεροποίηση ή και στη βελτίωση της όρασης του ασθενή.

Εφαρμόζονται ενδοβόλβιες (ενδοϋαλοειδικές) ενέσεις σε υγρού τύπου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς και οίδημα ωχράς από διαβήτη ή φλεβικές θρομβώσεις. Η φωτοδυναμική θεραπεία επιλέγεται σε πολύποδες (ειδική μορφή εκφύλισης) και κεντρική ορώδη ωχροπάθεια (αφορά σε εφαρμογή laser χαμηλής ενέργειας για να ελεγχθεί η διαρροή από τα αγγεία με υψηλή ροή αίματος) και το micropulse laser (με μικροπαλμούς) εφαρμόζεται στην κεντρική ορώδη και σε περιπτώσεις διαβητικού οιδήματος.

Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος καθυστερούν την εξέλιξη και γενικότερα, βοηθούν στην πρόληψη παθήσεων της ωχράς κηλίδας.

Αναλόγως με τη μορφή και το στάδιο της πάθησης μπορεί να χρειαστεί τακτική παρακολούθηση ή και επανάληψη της θεραπείας όταν παρουσιάζονται υποτροπές. Για παράδειγμα, η υγρή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς είναι μία μορφή που μπορεί να κάνει υποτροπές.

Αρχικώς, η επανεξέταση θα πρέπει να γίνεται ανά 1 με 1,5 μήνα και στη συνέχεια, ανά 3-4 μήνες. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός θα σου ορίσει τη συχνότητα και την αναγκαιότητα επανεξέτασης αναλόγως της περίπτωσής σου.

Κόστος ωχράς κηλίδας

Ο κατάλληλος γιατρός για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, αλλά και όλου του φάσματος των παθήσεων αυτής, είναι ο οφθαλμίατρος.

Το κόστος της εξέτασης και θεραπείας θα καθοριστεί βάσει των εξετάσεων που θα χρειαστεί να γίνουν, αλλά και της θεραπείας που τελικά θα επιλεγεί, αφού ο γιατρός ελέγξει το ιστορικό και θέσει την ακριβή διάγνωση.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

45€

Από

122

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 48€
Αττική 42€
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Silva RM, Ruiz-Moreno JM, Gomez-Ulla F, Montero JA, Gregorio T, Cachulo ML, Pires IA, Cunha-Vaz JG, Murta JN. 'Photodynamic therapy for chronic central serous chorioretinopathy: a 4-year follow-up study', Retina. 2013 Feb;33(2):309-15

2. Malamos P, Tsolkas G, Kanakis M, Mylonas G, Karatzenis D, Oikonomopoulos N, Lakoumentas J, Georgalas I. 'OCT-Angiography for monitoring and managing neovascular age-related macular degeneration', Curr Eye Res. 2017 Dec;42(12):1689-1697

3. CATT Research Group, Martin DF, Maguire MG, Ying GS, Grunwald JE, Fine SL, Jaffe GJ. 'Ranibizumab and bevacizumab for neovascular age-related macular degeneration', N Engl J Med. 2011 May 19;364(20):1897-908

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.