ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Χλαμύδια

Αναγνώρισε τα συμπτώματα και δες τις διαθέσιμες θεραπείες

Τζώνης Παναγιώτης - Facemed Clinic Facemed Clinic

Συντάχθηκε από τον Γυναικολόγο - Μαιευτήρα Τζώνη Παναγιώτη και Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Facemed Ιατρική Κλινική στις 23 Απριλίου 2019

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι τα χλαμύδια

Τα χλαμύδια είναι μία ομάδα βακτηρίων που ανήκουν στην οικογένεια των gram αρνητικών μικροοργανισμών που αναπτύσσονται ενδοκυττάρια. Τα χλαμύδια είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και είναι ιδιαιτέρως συχνά ανάμεσα σε νεαρής ηλικίας άτομα.

Υπάρχουν δύο γένη χλαμυδίων: το γένος Chlamydia, βασικός εκπρόσωπος τoυ οποίου είναι τα χλαμύδια trachomatis και το γένος Chlamydophila χλαμυδόφιλα (πνευμονία, Chlamydophila Psittaci- ψιττάκη).

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΧΛΑΜΥΔΙΩΝ

Χλαμύδια γράφημα

Μπορεί να προσβληθούν διάφορα όργανα του σώματος αναλόγως με το είδος τους. Απαντώνται στα γεννητικά όργανα, στο φάρυγγα, στο στόμα, στον τράχηλο, στην ουρήθρα, στις σάλπιγγες, στην επιδιδυμίδα και στα μάτια (επιπεφυκίτιδα).

Τα χλαμύδια trachomatis είναι πολύ κοινά ιδιαίτερα ανάμεσα σε νέους ηλικίας μέχρι 25 ετών που είναι σεξουαλικά ενεργοί. Τα χλαμύδια εισέρχονται στο κυτταρόπλασμα και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται.

Περίπου το 80% των γυναικών και το 50% των ανδρών παραμένουν ασυμπτωματικοί όταν κολλάνε τη λοίμωξη.

Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, η κυριότερη των οποίων είναι η στειρότητα.

Αίτια και μετάδοση χλαμυδίων

Τα χλαμύδια είναι βακτηριακή λοίμωξη. Ο πιο κοινός τρόπος να κολλήσει κάποιος χλαμύδια trachomatis είναι να κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό. Ένας άνδρας που έχει προσβληθεί από χλαμύδια έχει σε κάθε επαφή 25% πιθανότητες να μεταδώσει την λοίμωξη. Η μετάδοση μπορεί να επιτευχθεί και μετά από επαφή με τα σωματικά υγρά του/της συντρόφου σου. Κάθε μορφή επαφής ευνοεί τη μετάδοσή τους (κολπική, πρωκτική, στοματική). Η μετάδοση είναι εφικτή και από τη μητέρα στο νεογνό κατά τον φυσιολογικό τοκετό, προκαλώντας κυρίως επιπεφυκίτιδα και σπανιότερα πνευμονία. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί στο στόμα (φάρυγγα) και στα μάτια. Δεν γίνεται να μεταδοθεί από την τουαλέτα ή την κοινή χρήση αντικειμένων.

Η μετάδοση των χλαμυδόφιλων (πνευμονία, ψιττάκη) επιτυγχάνεται μέσω των σταγονιδίων που διασπείρονται με την ομιλία, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό το γένος χλαμυδίων δεν απαιτεί σεξουαλική επαφή για να μεταδοθεί και προκαλεί φαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα και πνευμονία.

Συμπτώματα χλαμυδίων στους άνδρες

Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες που κολλάνε χλαμύδια δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αν εμφανιστούν συμπτώματα, αυτό θα συμβεί σε περίπου 1-3 βδομάδες μετά τη λοίμωξη. Τα πιο κοινά συμπτώματα στους άνδρες είναι:

 • Πόνος στην ουρήθρα

  Πόνος στην ουρήθρα

 • Αδυναμία κόπωση

  Αδυναμία και κόπωση

 • Έκκριση υγρού

  Έκκριση κίτρινου ή γαλακτώδους υγρού

 • Πόνος χαμηλά

  Πόνος χαμηλά στην κοιλιά

 • Πρήξιμο στους όρχεις

  Πρήξιμο στους όρχεις

 • Πόνος στο πέος

  Πόνος στο πέος και στους όρχεις

Αν εμφανίσει κάποιος χλαμύδια στον πρωκτό, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και αίμα από τον πρωκτό. Ο στοματικός έρωτας με άτομο που πάσχει αυξάνει τον κίνδυνο χλαμυδίων στο στόμα. Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και πονόλαιμο.

Συμπτώματα χλαμυδίων στις γυναίκες

Τα χλαμύδια θεωρούνται μια σιωπηλή νόσος, καθώς πολύ συχνά, ήτοι σε ποσοστό 80%, είναι ασυμπτωματικά. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος, γιατί αν αφεθούν χωρίς θεραπεία η νόσος προχωρά και μπορεί να προκαλέσει σαλπιγγίτιδα και υπογονιμότητα.

Όταν υπάρχουν συμπτώματα εκδηλώνονται περίπου 1-3 βδομάδες μετά τη μετάδοση. Τα συμπτώματα είναι:

 • Πόνος στο σεξ

  Πόνος στο σεξ (δυσπαρευνία)

 • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις

  Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις

 • Ασυνήθιστη υφή

  Ασυνήθιστη υφή

 • Αίσθημα πόνου

  Αίσθημα πόνου ή καψίματος

 • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά

  Πόνος χαμηλά στην κοιλιά

 • Ναυτία

  Ναυτία

 • Πυρετός

  Πυρετός

 • Αιμορραγία

  Αιμορραγία στα μέσα του κύκλου

 • Αιμορραγία σεξουαλική επαφή

  Αιμορραγία μετά από σεξουαλική επαφή

 • Τραχηλίτιδα

  Τραχηλίτιδα

 • Σαλπιγγίτιδα

  Σαλπιγγίτιδα

Ο στοματικός έρωτας με άτομο που πάσχει αυξάνει τον κίνδυνο χλαμυδίων στο στόμα. Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και πονόλαιμο.

Διάγνωση χλαμυδίων

Η διάγνωση γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό με κλινική εξέταση και καταγραφή των συμπτωμάτων όταν υπάρχουν. Η ανίχνευση των χλαμυδίων μπορεί να γίνει από ενδοουρηθρικά δείγματα, ενδοτραχηλικά δείγματα, φαρυγγικά δείγματα, ούρα πρώτης πρωινής ώρας, κολπικό έκκριμα, δέρμα πέους, βλεννογόνο χειλέων αιδοίου, πρωκτικά δείγματα και σπέρμα. Η κυτταροκαλλιέργεια αποτελεί την κλασική μέθοδο αναφοράς. Άλλες τεχνικές που εφαρμόζονται είναι ο άμεσος ανοσοφθορισμός, ορολογικές μέθοδοι με ανίχνευση αντισωμάτων σε ορό ασθενών και μοριακές μέθοδοι, οι οποίες κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, καθώς θεωρούνται περισσότερο ευαίσθητες.

Οι μικρότερες ηλικίες πρέπει να εξετάζονται συχνότερα, καθώς οι γυναίκες που είναι μεταξύ 17-24 ετών έχουν πιο ευαίσθητο τραχηλικό επιθήλιο, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να κολλήσουν.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες από την USPSTF- US Preventive Services Task Force συνιστούν συστηματικό έλεγχο των κοριτσιών έως 24 ετών και των γυναικών άνω των 24 ετών που είναι ανοσοκατεσταλμένες ή έχουν συχνές εναλλαγές ερωτικών συντρόφων και ελεύθερες επαφές.

Τζώνης Παναγιώτης
Ο Τζώνης Παναγιώτης - Γυναικολόγος λέει:

“Να θυμάσαι ότι τα χλαμύδια είναι 100% θεραπεύσιμα αν εντοπιστούν πριν η φλεγμονή προχωρήσει βαθύτερα. Γι’ αυτό, μην αμελείς τον τακτικό προληπτικό έλεγχο είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα.”

Θεραπεία και αντιμετώπιση χλαμυδίων

Τα χλαμύδια θεραπεύονται και μάλιστα, εύκολα. Εφόσον πρόκειται για βακτήρια, η θεραπεία που χορηγείται είναι η αντιβίωση. Ένα ποσοστό 95% επιτυγχάνει πλήρη ίαση από το πρώτο κιόλας σχήμα θεραπείας. Δεν απαιτείται αντιβιόγραμμα. Τα δύο αντιβιοτικά που εφαρμόζονται είναι η αζιθρομυκίνη (μία δόση) και η δοξυκυκλίνη (2 χάπια ημερησίως για 7 μέρες). Αγωγή θα πρέπει να λάβει και ο/η ερωτικός/ή σύντροφος. Είναι σημαντικό να ακολουθήσεις ακριβώς τις οδηγίες του γιατρού σου και να είσαι συνεπής στη λήψη του φαρμάκου, ώστε να εκριζωθεί το βακτήριο από τον οργανισμό άμεσα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας και για το χρονικό διάστημα που θα σου ορίσει ο γιατρός σου, πρέπει να απέχεις από κάθε είδους σεξουαλική δραστηριότητα.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι με τη νόσηση δεν αποκτά κανείς ανοσία στα χλαμύδια. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις υποτροπής, γι’ αυτό και συνιστάται επανέλεγχος 3 μήνες μετά, ειδικά σε νεαρότερης ηλικίας άτομα.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης η θεραπεία ενδέχεται να τροποποιηθεί αναλόγως, ωστόσο είναι εξίσου απαραίτητη να ληφθεί.

Αν έχεις διαγνωστεί με χλαμύδια ενημέρωσε όλους τους/τις συντρόφους με τους οποίους ήρθες πρόσφατα σε επαφή.

Επιπλοκές χλαμυδίων

Οι επιπλοκές των χλαμυδίων trachomatis είναι:

 • Σαλπιγγίτιδα
 • Τραχηλίτιδα
 • Ουρηθρίτιδα
 • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
 • Πρωκτίτιδα
 • Υπογονιμότητα
 • Εξωμήτριος κύηση
 • Στειρότητα
 • Επιδιδυμίτιδα

Αν τα χλαμύδια μεταφερθούν στα μάτια και δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα, τράχωμα έως και τύφλωση.

Στην περίπτωση των χλαμυδόφιλων, η επιπλοκή που έχει αναφερθεί είναι η πνευμονία.

Κόστος θεραπείας για τα χλαμύδια

Το κόστος της θεραπείας περιλαμβάνει την επίσκεψη στο γιατρό και τις εργαστηριακές εξετάσεις ανίχνευσης των υπεύθυνων βακτηρίων. Επίσης, θα πρέπει να συμπεριλάβεις και τα φάρμακα που θα χρειαστεί να λάβεις.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

40€

Από

17

γιατρούς

Μύθοι και αλήθειες για τα χλαμύδια

Μύθος #1

Αν είχα χλαμύδια θα το είχα καταλάβει. Αφού δεν έχω συμπτώματα δεν κινδυνεύω.

Η αλήθεια

Η πλειοψηφία των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί, καθώς πρόκειται για μία σιωπηρή λοίμωξη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να το έχουν ακόμη και για χρόνια και να μην το γνωρίζουν. Όταν ένας ασθενής έχει χρόνια λοίμωξη από χλαμύδια και η νόσος έχει προχωρήσει, δεν είναι πλέον μεταδοτικός. Ωστόσο, είναι πολύ αυξημένος ο κίνδυνος να έχει υποστεί τις επιπλοκές της (υπογονιμότητα, σαλπιγγίτιδα, ουρηθρίτιδα, επιδιδυμίτιδα).

Μύθος #2

Δεν μπορώ να κολλήσω χλαμύδια αν δεν υπάρχει διείσδυση κατά την ερωτική πράξη.

Η αλήθεια

Η μετάδοση μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και χωρίς διείσδυση. Είναι εφικτό να μεταδοθεί και με τη χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων (sex toys), με τα χέρια κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών ή με στοματικό έρωτα. Μπορεί να μεταδοθεί και στα μάτια με ενοφθαλμισμό και στο στόμα με επαφή.

Μύθος #3

Τα χλαμύδια προσβάλλουν μόνο τα έσω γεννητικά όργανα.

Η αλήθεια

Δεν ισχύει. Τα χλαμύδια μπορούν να προσβάλουν τους πνεύμονες, το φάρυγγα, το στόμα και τα μάτια. Υπάρχουν διαφορές στις κλινικές εκδηλώσεις αναλόγως με το σημείο εμφάνισης, αλλά είναι εφικτό ακόμη και να μεταδοθεί με ενοφθαλμισμό σε άλλο σημείο του σώματος (π.χ. τα μάτια).

Μύθος #4

Αν έχω χλαμύδια δύσκολα θα θεραπευτώ.

Η αλήθεια

Η πρόγνωση είναι εξαιρετικά καλή. Το 95% των ασθενών θα ιαθεί πλήρως αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο σχήμα θεραπείας, αν εφαρμοστούν σωστά οι οδηγίες και η φαρμακευτική αγωγή. Αν δεν συμβεί αυτό και ο οργανισμός παρουσιάσει αντίσταση σε αυτό το φαρμακευτικό σχήμα, τότε θα επιλεγεί ένα διαφορετικό σχήμα φαρμάκων ή θα ληφθεί για περισσότερες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι ιάσιμο αν εντοπιστεί εγκαίρως και δεν έχει προλάβει να προκαλέσει βαθύτερες βλάβες.

Μύθος #5

Έλεγχος χρειάζεται μόνο όταν έχω συμπτώματα ή έχω μία επικίνδυνη επαφή.

Η αλήθεια

Οι κατευθυντήριες οδηγίες πλέουν συνιστούν συστηματικό ετήσιο έλεγχο των κοριτσιών 17- 24 ετών, αλλά και των γυναικών άνω των 24 ετών που είναι ανοσοκατεσταλμένες ή έχουν συχνές εναλλαγές ερωτικών συντρόφων.

Τζώνης Παναγιώτης
Ο Τζώνης Παναγιώτης - Γυναικολόγος λέει:

“Κάνε τον έλεγχο για χλαμύδια κομμάτι του ετήσιου γυναικολογικού σου ελέγχου και προστάτεψε τον εαυτό σου από την υπογονιμότητα, μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές της σιωπηρής αυτής λοίμωξης.”

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για τα χλαμύδια

Πόσο καιρό αφού κολλήσω χλαμύδια θα εμφανίσω συμπτώματα; Πώς μπορώ να μάθω πώς κόλλησα;

Συνήθως ένας ασθενής εμφανίζει συμπτώματα χλαμυδίων μέσα σε 1-3 βδομάδες από τη στιγμή που έχει κολλήσει. Αν όμως είναι ασυμπτωματικός δεν εμφανίζει ποτέ, άρα δεν είναι εφικτό να καταλάβει πότε κόλλησε. Ο μόνος τρόπος να το αντιληφθεί είναι με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο ή αν ο/η σύντροφος που τον κόλλησε και γνωρίζει ότι έχει, τον ενημερώσει.

Οι άνδρες κινδυνεύουν λιγότερο από χλαμύδια;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Λιγότερο κινδυνεύει μόνο όποιος εφαρμόζει σωστά το προφυλακτικό σε κάθε επαφή. Η διαφορά είναι ότι στους άνδρες είναι λιγότερο συχνό να μην παρουσιάσουν συμπτώματα σε σχέση με τις γυναίκες, και άρα, το 50% αυτών που κολλούν χλαμύδια θα θορυβηθούν από τα συμπτώματα και θα αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Δεδομένου όμως, ότι οι άνδρες δεν είναι τόσο τακτικοί στον προληπτικό τους έλεγχο, μένουν πολλές φορές χωρίς θεραπεία και έτσι, έρχονται αντιμέτωποι με τις δυσμενείς συνέπειες της λοίμωξης από χλαμύδια αν είναι ασυμπτωματικοί.

Αν νοσήσω μία φορά από χλαμύδια μετά έχω ανοσία;

Όχι. Ένας ασθενής μπορεί να νοσήσει από χλαμύδια πολλές φορές, αν έρθει ξανά σε επαφή με το υπεύθυνο βακτήριο. Για 3 μήνες μετά την εφαρμογή θεραπείας, θα πρέπει να ελεγχθεί ξανά ο ασθενής, καθώς ενέχει ο κίνδυνος επιμόλυνσης ή υποτροπής.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.