Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Διάφραγμα Μύτης

Διόρθωσέ το χωρίς πόνο και επιπλοκές

Τι είναι το διάφραγμα μύτης

Το διάφραγμα μύτης βρίσκεται στο κέντρο του σκελετού της μύτης και χωρίζει τα ρουθούνια στα δύο, ενώ ο ρόλος του είναι να διευκολύνει τη σωστή αναπνοή. Το βασικό πρόβλημα που εντοπίζεται στο ρινικό διάφραγμα είναι η σκολίωση, γνωστή και ως στραβό διάφραγμα. Σκολίωση ρινικού διαφράγματος παρουσιάζεται όταν υπάρχει ασυμμετρία στις δύο θαλάμες της μύτης. Η διαταραχή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην αναπνοή, αλλά και σε αισθητικά προβλήματα.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει είναι:

  • Διαταραχές ύπνου
  • Πονοκέφαλος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αιμορραγία από τη μύτη
  • Εύκολη κόπωση
  • Ανοσμία
  • Βουλωμένη μύτη
  • Ροχαλητό
  • Ευαισθησία σε φλεγμονές όπως σε λαρυγγίτιδα, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα

Πού οφείλεται το στραβό διάφραγμα μύτης

Το στραβό διάφραγμα μύτης μπορεί να οφείλεται είτε σε εκ γενετής είτε σε επίκτητους παράγοντες. Η κληρονομικότητα ευθύνεται πολύ συχνά για αυτό το ανατομικό πρόβλημα στη μύτη. Μπορεί, ωστόσο, να είναι και αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού ή κάποιας αποτυχημένης επέμβασης στη μύτη.

Η διάγνωση του στραβού διαφράγματος μύτης γίνεται από ειδικό ΩΡΛ μέσω κλινικής εξέτασης που ονομάζεται ρινοσκόπηση.

Πώς αντιμετωπίζεται το στραβό διάφραγμα μύτης

Το στραβό διάφραγμα μύτης μπορεί να διορθωθεί με εγχείρηση και χρήση laser. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης διορθώνονται και τυχόν ασυμμετρίες στις κόγχες, οι οποίες μπορεί να ευθύνονται εξίσου για προβλήματα στη διέλευση του αέρα. Για να γίνει πιο εμφανής η αλλαγή στην όψη της μύτης σε περίπτωση που ο ασθενής θέλει να διορθώσει τυχόν αισθητικά προβλήματα, απαιτείται επιπλέον και ρινοπλαστική.

Στην εφαρμογή εγχείρησης με τη χρήση laser C02 διορθώνονται και οι ρινικές κόγχες, ώστε να ελαττωθεί το μέγεθός τους και να βελτιωθεί η αναπνοή του ασθενή. Η επέμβαση για τη διόρθωση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να γίνει σε άτομα άνω των 14 ετών, καθώς πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική μέθοδο θεραπείας.

Μετεγχειρητικά, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την έντονη ομιλία, να τρώει ελαφριά, να αποφεύγει τη σωματική κόπωση, την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες και το κάπνισμα, να μην κουνά απότομα το πρόσωπο και να κοιμάται σε υπερυψωμένο μαξιλάρι για περίπου 3-4 βδομάδες μετά την επέμβαση.

Οι επιπλοκές που έχουν αναφερθεί δεν είναι τόσο συχνές. Σπανίως έχουν αναφερθεί επιπλοκές όπως ρινορραγία και μόλυνση. Η μόλυνση μπορεί να προληφθεί αν ληφθεί αντιβίωση αμέσως μετά την επέμβαση.

Κόστος επέμβασης

Το κόστος της επέμβασης εξαρτάται από το γιατρό και την κλινική που θα επιλέξεις να πραγματοποιήσεις την επέμβαση και συμπεριλαμβάνει νοσήλια, αμοιβή γιατρού και αναισθησιολόγου. Το κόστος επίσκεψης σε ΩΡΛ για έλεγχο πριν την επέμβαση κυμαίνεται από 25€ έως 60€.

Τιμή επίσκεψης σε ΩΡΛ για έλεγχο.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

35

από

26

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. 1. https://www.health.harvard.edu/a_to_z/deviated-septum-a-to-z

2. 2. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/deviated-septum/diagnosis-treatment/drc-20351716

3. 3. https://www.webmd.com/allergies/deviated-septum#1

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει