ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Καθαρισμός προσώπου

Βαθιά ενυδάτωση και περιποίηση της επιδερμίδας σου

Κουράκου Μαρία-Σοφία Facemed Clinic

Συντάχθηκε από την Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Κουράκου Μαρία-Σοφία και Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Facemed Ιατρική Κλινική στις 03 Μαρτίου 2022

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι ο καθαρισμός προσώπου;

Ο καθαρισμός προσώπου είναι μία πρακτική απομάκρυνσης των νεκρών κυττάρων και ρύθμισης της λιπαρότητας που στοχεύει στην περιποίηση του προσώπου σε συνδυασμό με την ενυδάτωσή του. Είναι πολύ σημαντικός για να επιτευχθεί λαμπερή και καθαρή επιδερμίδα χωρίς σμήγμα και σημάδια. Η διαδικασία περιλαμβάνει απολέπιση, απομάκρυνση του σμήγματος και περιποίηση της επιδερμίδας.

ΠΟΡΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΠΡΙΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΟΡΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΟΡΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΟΡΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται

Ο καθαρισμός προσώπου εφαρμόζεται προκειμένου να απομακρυνθούν τα μαύρα στίγματα και τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα. Οι βασικοί στόχοι είναι:

 • Αντιμετώπιση ακμής
 • Καθαρό δέρμα χωρίς μαύρα στίγματα
 • Λείανση επιδερμίδας
 • Λαμπερό πρόσωπο
 • Αύξηση απορροφητικότητας των ενυδατικών κρεμών από το δέρμα
 • Καλύτερη εφαρμογή μακιγιάζ

Πώς γίνεται ο καθαρισμός προσώπου

Ο καθαρισμός προσώπου από δερματολόγο περιλαμβάνει τη διάνοιξη των πόρων και την αφαίρεση του σμήγματος και των φαγεσώρων (μαύρων στιγμάτων) από την επιδερμίδα. Είναι σημαντικό ο γιατρός που κάνει τον καθαρισμό να γνωρίζει ποια δερματική βλάβη μπορεί να αφαιρέσει.

Σε περίπτωση που υπάρχει εγκλωβισμένο σμήγμα χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία που λέγονται φαγεσωροεξαγωγείς για να απεγκλωβιστεί. Το εργαλείο αυτό πρέπει να αποστειρώνεται μετά από κάθε χρήση, ώστε να αποφεύγονται μολύνσεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καθαρισμού προσώπου λαμβάνονται ειδικά μέτρα για αντισηψία της επιδερμίδας, όπως η χρήση τοπικού αντισηπτικού και υψίσυχνου ρεύματος μετά την απομάκρυνση του σμήγματος.

Με ποιες μεθόδους συνδυάζεται

Ο καθαρισμός προσώπου μπορεί να συνδυαστεί με χημικό peeling και δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους. Η επιλογή των παραπάνω θεραπειών θα γίνει βάσει των αναγκών του εκάστοτε ασθενούς και θα πρέπει να τα συστήσει ο γιατρός.

Σύγχρονη νέα θεραπεία για θεαματικά λαμπερό δέρμα

Πλέον, στη σύγχρονη φαρέτρα της ιατρικής εισέρχονται και νέες μέθοδοι καθαρισμού προσώπου που υπόσχονται λαμπερό και νεανικό δέρμα ταυτόχρονα με τον καθαρισμό.

Η δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους ή αλλιώς θεραπεία hydrafacial, αποτελεί μια νέα μέθοδο μικροδερμοαπόξεσης που συμπεριλαμβάνει σε μία θεραπεία την δερμοαπόξεση με διαμάντι, το peeling προσώπου με μείγμα οξέων, πεπτιδίων και υαλουρονικού, την κλασική αφαίρεση σμήγματος, την ενυδάτωση προσώπου και την αντιοξειδωτική προστασία του.

Facemed Clinic
Facemed Clinic - Δερματολόγος:

“Το ξέρατε ότι το Hydrafacial ονομάζεται και red carpet treatment αφού επιλέγεται πολύ συχνά από τους αστέρες του hollywood!”

Γιατί να προτιμήσεις το hydrafacial:

 • Εφαρμόζεται όλο το χρόνο χωρίς πρόβλημα
 • Διορθώνει τις ατέλειες της επιδερμίδας
 • Ενδείκνυται τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες
 • Προσφέρει βαθιά ενυδάτωση
 • Εφαρμόζεται και για την αντιμετώπιση της υπερμελάγχρωσης
 • Απομακρύνει σε μεγάλο βάθος τα νερά κύτταρα
 • Καθαρίζει και αναζωογονεί ταυτόχρονα την επιδερμίδα
 • Βελτιώνει την ακμή
 • Δίνει λάμψη στο πρόσωπο
 • Λευκαίνει την επιδερμίδα

Πώς ακριβώς γίνεται το hydrafacial;

Αρχικώς, ξεκινά η διαδικασία με την τυπική αφαίρεση του μακιγιάζ από το πρόσωπο και τον καθαρισμό του. Μετά την διάνοιξη πόρων και την εξαγωγή σμήγματος, εφαρμόζεται στο δέρμα υπέρηχος για την απολέπισή του. Ακολουθεί έγχυση μανδελικού μείγματος για απολέπιση της ανώτερης στιβάδας του δέρματος και επιπλέον, αφαίρεση του σμήγματος. Κατόπιν, εφαρμόζεται μείγμα γλυκολικού και σαλικιλικού οξέος στο δέρμα. Αυτό προσφέρει λεύκανση του δέρματος και ισορροπεί τη λιπαρότητά του. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την εφαρμογή μάσκας προσώπου που αποτελείται από μείγμα αλόης και συμπλέγματος βιταμινών που είναι απαραίτητα για την ενυδάτωση και καταπραϋνουν το δέρμα. Η θεραπεία δεν ξεπερνά τη 1 ώρα.

Μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές θέλει ο ασθενής αρκεί τα μεσοδιαστήματα να είναι μεγαλύτερα των 30 ημερών.

Facemed Clinic
Facemed Clinic συμβουλεύει:

“Το Hydrafacial, δεν έχει χρόνο αποθεραπείας επομένως μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και ώρες πριν την έξοδό σου!”

Διάρκεια θεραπείας

Ένας καθαρισμός προσώπου μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 1 ½ ώρα. Ο ιατρός θα συστήσει τη συχνότητα του καθαρισμού και τον αριθμό των συνεδριών αναλόγως του προβλήματος του ασθενούς.

Πώς να βρεις τον κατάλληλο γιατρό

Ο καταλληλότερος γιατρός για τον καθαρισμό προσώπου είναι ο δερματολόγος - αφροδισιολόγος. Για να επιλέξεις τον καλύτερο για εσένα θα πρέπει να λάβεις υπόψιν την εμπειρία του και την τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Είναι σημαντικό να σου εμπνέει εμπιστοσύνη και να νιώθεις ότι είσαι σε καλά χέρια!

Μπορείς να λάβεις υπόψιν σου και τις αξιολογήσεις άλλων ασθενών που επισκέφθηκαν το γιατρό που θέλεις πριν από εσένα για την εφαρμογή της συγκεκριμένης θεραπείας.

ΒΡΕΣ ΕΙΔΙΚΟ

Ειδικές προφυλάξεις πριν και μετά τη θεραπεία

Είναι σημαντικό πριν ξεκινήσει η διαδικασία του καθαρισμού, να έχει αφαιρεθεί κάθε ίχνος μακιγιάζ από το πρόσωπο και τυχόν ρύποι.

Μετά τον καθαρισμό, το δέρμα είναι ελαφρώς ερεθισμένο για 1-2 μέρες. Συνιστάται η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο.

Ενίοτε ο ιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση αντιβιοτικής κρέμας τοπικά ή καθαρισμό με κάποιο ήπιο αντισηπτικό.

3 μυστικά ομορφιάς μετά τον καθαρισμό

Ο καθαρισμός θα δώσει στο πρόσωπό σου τη ζωντάνια και τη λάμψη που χάνεται με τα χρόνια, αλλά και με την καθημερινή φθορά από το περιβάλλον και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές, ώστε να έχεις όμορφο δέρμα και νεανική επιδερμίδα για πάντα.

Καθάρισε καλά το πρόσωπό σου

Καθάρισε καλά το πρόσωπό σου

Αυτό θα πρέπει να το κάνεις τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα (πρωί-βράδυ). Η σκόνη και οι ρύποι, όπως και τα υπολείμματα καλλυντικών προϊόντων όταν μένουν στο δέρμα δεν το αφήνουν να αναπνεύσει, με αποτέλεσμα να φράσσονται οι πόροι και να δείχνει θαμπό και ξηρό. Απομάκρυνε κάθε ίχνος μακιγιάζ πριν κοιμηθείς το βράδυ.

Άσε ελεύθερο το δέρμα σου

Άσε ελεύθερο το δέρμα σου

Όταν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος άφησε το δέρμα σου ελεύθερο από μακιγιάζ για να αναπνέει. Η κατάχρηση των καλλυντικών προϊόντων μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε. Ιδιαίτερη προσοχή χρήζουν τα άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία στο δέρμα τους και ακμή. Σε αυτή την περίπτωση, τα προϊόντα που θα χρησιμοποιούν πρέπει να είναι εξειδικευμένα (oil free).

Απόφυγε το κάπνισμα

Εφάρμοσε αντηλιακή προστασία

Ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακής προστασίας είναι απαραίτητη για να αποφύγεις τα σημάδια στο δέρμα σου, αλλά και τη φθορά του δέρματός σου από την έκθεσή του στον ήλιο (φωτογήρανση).

Κουράκου Μαρία-Σοφία
Η Κουράκου Μαρία-Σοφία - Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος λέει:

“Ο καθαρισμός είναι το μυστικό για να αποκτήσεις λαμπερή και καθαρή επιδερμίδα του προσώπου σου!”

Μύθοι και αλήθειες για τον καθαρισμό προσώπου

Μύθος #1

Δεν πρέπει να κάνεις καθαρισμό προσώπου πριν την ηλικία των 18 ετών.

Η αλήθεια

Ο καθαρισμός προσώπου μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια της εφηβείας, από τη στιγμή που η έκκριση σμήγματος είναι αυξημένη και ο δερματολόγος κρίνει ότι χρειάζεται.

Μύθος #2

Ο καθαρισμός προσώπου συνιστάται μόνο σε άτομα με ακμή.

Η αλήθεια

Η διαδικασία αυτή είναι καλό να εφαρμόζεται από όλους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να επιτευχθεί απολέπιση προσώπου και απομάκρυνση όλων των νεκρών κυττάρων που φράσσουν την επιδερμίδα. Η απομάκρυνση του σμήγματος θα δώσει πιο νεανική και μαλακή υφή στο δέρμα σου, κάνοντάς το να δείχνει αναζωογονημένο και λαμπερό.

Μύθος #3

Πρέπει να αποφεύγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η αλήθεια

Η θερμοκρασία και η εποχή δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του καθαρισμού προσώπου. Το δέρμα χρειάζεται πιο συχνά καθαρισμό το καλοκαίρι, διότι φθείρεται από την έκθεση στον ήλιο και την εφίδρωση. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγεις την έκθεση στον ήλιο και το μπάνιο στη θάλασσα για 2-3 μέρες μετά την εφαρμογή του.

Μύθος #4

Ο καθαρισμός προσώπου μπορεί να αφήσει σημάδια ή ουλές.

Η αλήθεια

Είναι αλήθεια πως αν δεν εφαρμοστεί σωστά η διαδικασία μπορεί να μείνουν σημάδια στο πρόσωπο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να απευθυνθείς στον κατάλληλο ιατρό που είναι εξειδικευμένος στην τεχνική αυτή και μπορεί να προλάβει και να αποτρέψει αυτές τις βλάβες στο δέρμα.

Μύθος #5

Αν κάνω συχνά καθαρισμό στο πρόσωπο, το δέρμα μου θα γίνει πιο λιπαρό.

Η αλήθεια

Η λιπαρότητα του δέρματός μας εξαρτάται από την παραγωγή σμήγματος, η οποία επηρεάζεται από ορμονικούς παράγοντες. Η διαδικασία του καθαρισμού είναι επιφανειακή και μέσω αυτής αφαιρούνται όλα τα νεκρά κύτταρα και τα μαύρα στίγματα από την επιδερμίδα. Η λιπαρότητα, επομένως, είναι μια διεργασία εσωτερική, ενώ ο καθαρισμός μια διαδικασία εξωτερική που δεν μπορεί να επηρεάσει τους ορμονικούς παράγοντες που ευθύνονται για την έκκριση σμήγματος.

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς

Μπορώ να αντιμετωπίσω την ακμή με τακτικό καθαρισμό προσώπου;

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εν μέρει τη φαγεσωρική ακμή με βαθύ καθαρισμό και κατάλληλα προϊόντα για την εξισορρόπηση της λιπαρότητας.

Τι μπορώ να κάνω για να έχω πιο βαθύ καθαρισμό προσώπου;

Για να αποκτήσεις ακόμη πιο λαμπερό και απαλλαγμένο από μαύρα στίγματα και λιπαρότητα δέρμα, μπορείς να κάνεις δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους και χημικό peeling. Αυτές οι μέθοδοι συνιστώνται για βαθύ καθαρισμό, ωστόσο ο δερματολόγος είναι εκείνος που θα σου πει αν όντως ενδείκνυνται για το δέρμα σου.

Ο καθαρισμός προσώπου στο σπίτι είναι αποτελεσματικός;

Ο καθαρισμός στο σπίτι καλό είναι να αποφεύγεται, διότι αν δε γίνει σωστά η διαδικασία μπορούν να δημιουργηθούν βλάβες και σημάδια στο δέρμα.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Goodman G. Postacne scarring: a review of its pathophysiology and treatment. Dermatol Surg. 2000;26:857–871

2. Camirand A, Doucet J. Needle dermabrasion. Aesthetic Plast Surg. 1997;21:48–51

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.