ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Βρογχοσκόπηση

Πότε πρέπει να γίνεται και τι προετοιμασία χρειάζεται

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι η βρογχοσκόπηση και πότε ενδείκνυται η χρήση της

Η βρογχοσκόπηση είναι μία ιατρική πράξη που επιδιώκει τον έλεγχο των πνευμόνων και των αεραγωγών. Η βρογχοσκόπηση πραγματοποιείται από πνευμονολόγο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ένας λεπτός σωλήνας που λέγεται βρογχοσκόπιο διέρχεται μέσω της μύτης ή του στόματος στο λαιμό και στους πνεύμονες.

Το βρογχοσκόπιο είναι συνήθως εύκαμπτο. Ωστόσο, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις όπως σε αιμορραγία των πνευμόνων μπορεί να γίνει χρήση λιγότερο εύκαμπτων βροχγοσκοπίων.

Η βρογχοσκόπηση ενδείκνυται σε περιστατικά με επίμονο βήχα, λοίμωξη ή κάποιο ασυνήθιστο εύρημα σε ακτινογραφία ή σε κάποια άλλη εξέταση. Επίσης, χρησιμοποιείται για τη λήψη δείγματος βλέννας ή ιστού ή για αφαίρεση ξένου σώματος ή άλλου μέσου που έχει φράξει τους αεραγωγούς ή τους πνεύμονες. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός είναι αυτός που καθορίζει πότε ένας ασθενής χρήζει της συγκεκριμένης εξέτασης.

Καρκίνος του πνεύμονα

Στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα, χρησιμοποιείται ένα βρογχοσκόπιο με ενσωματωμένο καθετήρα υπερήχων για να ελεγχθούν οι λεμφαδένες στο στήθος. Αυτό ονομάζεται ενδοβρογχικός υπέρηχος - EBUS και βοηθά στον καθορισμό από το γιατρό του θεραπευτικού σχήματος που θα εφαρμόσει. Η εξέταση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους τύπους καρκίνου για να ανιχνευθεί αν έχει γίνει μετάσταση.

Η βρογχοσκόπηση χρησιμοποιείται επίσης και για την αντιμετώπιση κάποιων παθολογικών καταστάσεων. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για να αφαιρεθούν αντικείμενα ή όγκοι από τους αεραγωγούς ή τους πνεύμονες ή για να τοποθετηθεί stent. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί μέσα από το βρογχοσκόπιο να περάσουν ειδικές συσκευές όπως το λέιζερ ή η συσκευή ηλεκτροκαυτηριασμού για τον έλεγχο της αιμορραγίας.

Επιπλοκές βρογχοσκόπησης

Οι επιπλοκές από τη βρογχοσκόπηση δεν αναφέρονται συχνά, ωστόσο σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν πιο σοβαρές. Μπορεί να αφορούν στην ίδια τη διαδικασία ή στη λήψη των φαρμάκων που δίνονται και είναι οι εξής:

Αιμορραγία - Η αιμορραγία μπορεί να είναι αποτέλεσμα φραγμένων ή κατεστραμμένων από κάποια πάθηση αεραγωγών ή από βιοψία. Η αιμορραγία συνήθως δεν είναι ανησυχητική και περνάει από μόνη της.

Καταστροφή πνεύμονα - Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο αεραγωγός μπορεί να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της βρογχοσκόπησης. Εάν ο πνεύμονας τρυπηθεί, ο αέρας συγκεντρώνεται γύρω από τους πνεύμονες, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει την καταστροφή του ενός ή και των δύο πνευμόνων. Συνήθως το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο, ωστόσο μπορεί να χρειαστεί και εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Πυρετός - Ο πυρετός είναι σύνηθες φαινόμενο μετά τη βρογχοσκόπηση, αλλά δεν είναι πάντα ένδειξη λοίμωξης. Σε γενικές γραμμές δεν απαιτείται θεραπεία.

Ειδική προετοιμασία για τη βρογχοσκόπηση

 • Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσεις να λαμβάνεις αντιπηκτικά φάρμακα κάποιες μέρες πριν την εξέταση - ενημερώσου από τον θεράποντα ιατρό σου σχετικώς
 • Δεν πρέπει να φας και να πιείς κάτι 4-8 ώρες πριν από την εξέταση
 • Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσεις τυχόν τεχνητές οδοντοστοιχίες, βοηθήματα ακοής, φακούς επαφής ή γυαλιά οράσεως
 • Καλό θα ήταν να συνοδεύεσαι από έναν συγγενή ή φίλο κατά την εξέταση, ώστε να σε επιστρέψει εκείνος στο σπίτι, διότι μπορεί η φαρμακευτική αγωγή που θα λάβεις κατά την εξέταση να επηρεάσει τη λειτουργικότητά σου

Το αποτέλεσμα της εξέτασης βγαίνει 3 μέρες περίπου μετά τη διαδικασία και καθορίζει το είδος της θεραπείας που θα εφαρμοστεί. Μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσεις επιπλέον εξετάσεις. Αν η βιοψία ελήφθη κατά τη διάρκεια της βρογχοσκόπησης, θα πρέπει να την ελέγξει και ένας παθολόγος. Κάποιες βιοψίες θα χρειαστεί να σταλούν για γενετικό έλεγχο, ο οποίος θα πάρει περίπου 2 βδομάδες.

Κόστος βρογχοσκόπησης

Το κόστος της βρογχοσκόπησης εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις. Για να επιλέξεις τον καταλληλότερο για εσένα γιατρό θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου την εμπειρία του στην αντιμετώπιση παθήσεων των πνευμόνων.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

148€

Από

15

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 166€
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. British Thoracic Society Bronchoscopy Guidelines Committee, a Subcommittee of the Standards of Care Committee of the British Thoracic Society. 'British Thoracic Society guidelines on diagnostic flexible bronchoscopy'. Superseded By 2013 Guideline: British Thoracic Society Guidelines on Diagnostic Flexible Bronchoscopy. Thorax 2001

2. http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/bronchoscopy/about/pac-20384746

3. http://www.webmd.com/lung-cancer/qa/how-is-a-bronchoscopy-used-to-diagnose-lung-cancer

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.