Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat

Λεύκη

Πρώτα συμπτώματα, εικόνες και αποτελεσματικές θεραπείες

Facemed Clinic
Ελέγχθηκε από τον Facemed Ιατρική Κλινική
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
24 Σεπτεμβρίου 2018
Καφούνη Ευαγγελία
Ελέγχθηκε από την Καφούνη Ευαγγελία
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
24 Σεπτεμβρίου 2018

Τι είναι η λεύκη

Η λεύκη είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί αποχρωματισμό του δέρματος με σχηματισμό κηλίδων και σπανίως και των βλεννογόνων. Η έκταση και το στάδιο αποχρωματισμού δεν μπορούν να προβλεφθούν. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, ακόμη και στο τριχωτό της κεφαλής ή και μέσα στο στόμα. Η απώλεια του χρώματος μπορεί να εμφανιστεί:

 • λεύκη δέρμα

  Στο δέρμα

 • λεύκη μαλλιά

  Στα μαλλιά

 • λεύκη γεννητικά όργανα

  Στα γεννητικά όργανα

 • λεύκη πρωκτός

  Στον πρωκτό

 • λεύκη στόμα

  Στο στόμα

 • λεύκη βλεφαρίδες

  Στις βλεφαρίδες

 • λεύκη γένια

  Στα γένια

Φυσιολογικά, το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος καθορίζεται από τη μελανίνη. Η λεύκη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη αποπίπτουν (κυτταρικός θάνατος) ή σταματούν να λειτουργούν. Επηρεάζει όλους τους τύπους δέρματος, ωστόσο είναι πιο εμφανής σε σκούρα δέρματα.

Οι τύποι της λεύκης

Γενικευμένη: παρουσιάζεται αποχρωματισμός σε μεγάλη έκταση και διαφορετικά σημεία του σώματος. Είναι ο πιο συχνός τύπος.

Τμηματική: παρουσιάζεται σε διαφορετικά σημεία του σώματος αλλά δεν είναι εκτεταμένα και βρίσκονται στη μία πλευρά.

Εντοπισμένη ή εστιακή: παρουσιάζεται σε μικρό κομμάτι του σώματος και συνήθως είναι απόρροια ενός τραυματισμού στο σημείο, το οποίο εξελίχθηκε σε εκδήλωση λεύκης.

Καθολική: παρουσιάζεται αποχρωματισμός του δέρματος του σώματος σε ποσοστό περίπου 90% της συνολικής επιφάνειας.

ΛΕΥΚΗ

τύποι λεύκης

Συχνότητα εμφάνισης

Εμφανίζεται με συχνότητα περίπου 1-2% του γενικού πληθυσμού και σε όλες τις φυλές.

Η μέση ηλικία εκδήλωσης είναι τα 18-20 έτη. Υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί και σε παιδιά, σε ποσοστό 0,01-2%.

Παρόλο που οι γυναίκες συνήθως είναι πιο επιρρεπείς σε αυτοάνοσα νοσήματα, τα ποσοστά εμφάνισής της δείχνουν να μοιράζονται.

Η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική ούτε επικίνδυνη για την υγεία του πάσχοντος. Κυρίως προκαλεί άγχος και στενοχώρια. Η αντιμετώπισή της εστιάζει κυρίως στην αποκατάσταση των σημαδιών και των κηλίδων, ωστόσο δεν μπορεί να προληφθεί η επέκτασή τους και σε άλλα σημεία του σώματος ή η υποτροπή.

Προκειμένου να δοθεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα και να γίνει η ταξινόμηση της πάθησης βάσει των χαρακτηριστικών της, αξιολογείται και το φαινόμενο Koebner, το οποίο δείχνει τη δραστηριότητά της. Το φαινόμενο Koebner επηρεάζει τη λεύκη σε ποσοστό 21-62%. Βάσει αυτού η πάθηση μπορεί να εκδηλωθεί σε ένα σημείο μετά από τραυματισμό, γεγονός το οποίο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και την πορεία της νόσου.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Yaghoobi R, Omidian M, Bagherani N. 'Vitiligo: a review of the published work', J Dermatol. 2011;38(5):419-431.

2. Felsten LM, Alikhan A, Petronic-Rosic V. 'Vitiligo: a comprehensive overview Part II: treatment options and approach to treatment'. J Am Acad Dermatol. 2011;65(3):493-514.

3. Dillon AB, Sideris A, Hadi A, et al. Advances in vitiligo: an update on medical and surgical treatments. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(1):15-28.

4. Gianfaldoni S, Wollina U, Tchernev G, et al. 'Vitiligo in children: a review of conventional therapies', J Med Sci 2018;6(1):213-217.

5. Δανάη Παπαδάτου, Φώτιος Αναγνωστόπουλος. 'Ψυχολογία στο χώρο της υγείας', Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 15η έκδοση, 2009

6. Alikhan A, Felsten LM, Daly M, et al. Vitiligo: a comprehensive overview Part I. Introduction, epidemiology, quality of life, diagnosis, differential diagnosis, associations, histopathology, etiology, and work-up. J Am Acad Dermatol. 2011;65(3):473-491.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.