Επίλεξε διαδικασία: ΘΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑ

Σύγκρινε τιμές και δες αξιολογήσεις

ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΕΟΠΥΥ

Επίλεξε διαγνωστικό κέντρο

Εδώ θα βρεις τους καλύτερους γιατρούς για...

Λεύκη

Πρώτα συμπτώματα, εικόνες και αποτελεσματικές θεραπείες

Τι είναι η λεύκη

Η λεύκη είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί αποχρωματισμό του δέρματος με σχηματισμό κηλίδων και σπανίως και των βλεννογόνων. Η έκταση και το στάδιο αποχρωματισμού δεν μπορούν να προβλεφθούν. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, ακόμη και στο τριχωτό της κεφαλής ή και μέσα στο στόμα. Η απώλεια του χρώματος μπορεί να εμφανιστεί:

 • λεύκη δέρμα

  Στο δέρμα

 • λεύκη μαλλιά

  Στα μαλλιά

 • λεύκη γεννητικά όργανα

  Στα γεννητικά όργανα

 • λεύκη πρωκτός

  Στον πρωκτό

 • λεύκη στόμα

  Στο στόμα

 • λεύκη βλεφαρίδες

  Στις βλεφαρίδες

 • λεύκη γένια

  Στα γένια

Φυσιολογικά, το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος καθορίζεται από τη μελανίνη. Η λεύκη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη αποπίπτουν (κυτταρικός θάνατος) ή σταματούν να λειτουργούν. Επηρεάζει όλους τους τύπους δέρματος, ωστόσο είναι πιο εμφανής σε σκούρα δέρματα.

Οι τύποι της λεύκης

Γενικευμένη: παρουσιάζεται αποχρωματισμός σε μεγάλη έκταση και διαφορετικά σημεία του σώματος. Είναι ο πιο συχνός τύπος.

Τμηματική: παρουσιάζεται σε διαφορετικά σημεία του σώματος αλλά δεν είναι εκτεταμένα και βρίσκονται στη μία πλευρά.

Εντοπισμένη ή εστιακή: παρουσιάζεται σε μικρό κομμάτι του σώματος και συνήθως είναι απόρροια ενός τραυματισμού στο σημείο, το οποίο εξελίχθηκε σε εκδήλωση λεύκης.

Καθολική: παρουσιάζεται αποχρωματισμός του δέρματος του σώματος σε ποσοστό περίπου 90% της συνολικής επιφάνειας.

ΛΕΥΚΗ

τύποι λεύκης

Συχνότητα εμφάνισης

Εμφανίζεται με συχνότητα περίπου 1-2% του γενικού πληθυσμού και σε όλες τις φυλές.

Η μέση ηλικία εκδήλωσης είναι τα 18-20 έτη. Υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί και σε παιδιά, σε ποσοστό 0,01-2%.

Παρόλο που οι γυναίκες συνήθως είναι πιο επιρρεπείς σε αυτοάνοσα νοσήματα, τα ποσοστά εμφάνισής της δείχνουν να μοιράζονται.

Η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική ούτε επικίνδυνη για την υγεία του πάσχοντος. Κυρίως προκαλεί άγχος και στενοχώρια. Η αντιμετώπισή της εστιάζει κυρίως στην αποκατάσταση των σημαδιών και των κηλίδων, ωστόσο δεν μπορεί να προληφθεί η επέκτασή τους και σε άλλα σημεία του σώματος ή η υποτροπή.

Προκειμένου να δοθεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα και να γίνει η ταξινόμηση της πάθησης βάσει των χαρακτηριστικών της, αξιολογείται και το φαινόμενο Koebner, το οποίο δείχνει τη δραστηριότητά της. Το φαινόμενο Koebner επηρεάζει τη λεύκη σε ποσοστό 21-62%. Βάσει αυτού η πάθηση μπορεί να εκδηλωθεί σε ένα σημείο μετά από τραυματισμό, γεγονός το οποίο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και την πορεία της νόσου.

Ιατρικές πληροφορίες: Λοϊζίδης Χριστόφορος - Facemed, Ιατρική Κοσμητολογία, Καφούνη Ευαγγελία, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

Επιμέλεια: Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιουλίου 2018

© 2018 Doctoranytime. All rights reserved.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

* Η αναφορά 'Βρες Γιατρό' χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και εκτός από γιατρούς μπορεί να περιλαμβάνει ανά περίπτωση επαγγελματίες υγείας, θεραπευτές και συμβούλους ψυχικής υγείας.
Πηγές

1. Alikhan A, Felsten LM, Daly M, et al. Vitiligo: a comprehensive overview Part I. Introduction, epidemiology, quality of life, diagnosis, differential diagnosis, associations, histopathology, etiology, and work-up. J Am Acad Dermatol. 2011;65(3):473-491.

2. Felsten LM, Alikhan A, Petronic-Rosic V. 'Vitiligo: a comprehensive overview Part II: treatment options and approach to treatment'. J Am Acad Dermatol. 2011;65(3):493-514.

3. Yaghoobi R, Omidian M, Bagherani N. 'Vitiligo: a review of the published work', J Dermatol. 2011;38(5):419-431.

4. Dillon AB, Sideris A, Hadi A, et al. Advances in vitiligo: an update on medical and surgical treatments. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(1):15-28.

5. Gianfaldoni S, Wollina U, Tchernev G, et al. 'Vitiligo in children: a review of conventional therapies', J Med Sci 2018;6(1):213-217.

6. Δανάη Παπαδάτου, Φώτιος Αναγνωστόπουλος. 'Ψυχολογία στο χώρο της υγείας', Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 15η έκδοση, 2009

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime.gr. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει