ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Συρίγγιο πρωκτού

Αντιμετώπισε τον πόνο και τη φαγούρα στον πρωκτό ανώδυνα

Dr. Ηλίας Γεώργιος Π.
Ελέγχθηκε από τον Ηλία Γεώργιο
Γενικός Χειρουργός
15 Οκτωβρίου 2019

Τι είναι το συρίγγιο πρωκτού

Συρίγγιο πρωκτού είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία δεν επικοινωνεί σωστά ο πρωκτικός σωλήνας και η επιφάνεια του δέρματος που βρίσκεται δίπλα στον πρωκτό. Εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες ηλικίας 20 έως 40 ετών.

Συμπτώματα και αίτια συριγγίου πρωκτού

Τα συμπτώματα του συριγγίου περιλαμβάνουν το σχηματισμό ενός στομίου στην περιοχή που περιβάλλει τον πρωκτό. Η βασική ένδειξη είναι η εκροή υγρού ή πύου, η οποία μπορεί να συνοδεύεται και από φαγούρα στο σημείο. Αν κάποιο στόμιο κλείσει, σχηματίζεται απόστημα. Σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζεται πόνος στον πρωκτό και πυρετός.

Η αιτία που εμφανίζεται ένα συρίγγιο πρωκτού είναι συνήθως το περιεδρικό απόστημα, καθώς έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 25% των αποστημάτων έχουν ως συνέπεια το σχηματισμό συριγγίου.

Διάγνωση και εξετάσεις για το συρίγγιο πρωκτού

Για τη διάγνωσή του απαιτείται κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο γενικός χειρουργός. Επιπλέον, απαιτούνται εξειδικευμένες εξετάσεις όπως η ορθοσκόπηση, το ενδοορθικό υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία.

Θεραπείες και αντιμετώπιση για το συρίγγιο πρωκτού

Η αντιμετώπιση του συριγγίου πρωκτού γίνεται με χειρουργείο και χρήση laser. Η απλή χειρουργική μέθοδος μπορεί να επιλεγεί μόνο σε περιπτώσεις μικρών συριγγίων, ωστόσο επειδή ενδέχεται να τραυματιστούν οι μύες της περιοχής και να προκληθεί ακράτεια, στις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμόζονται ειδικά laser.

Η επέμβαση αποκατάστασης με τη χρήση laser επικεντρώνεται στη σύγκλειση του συριγγίου μέσω οπτικής ίνας που καθοδηγείται με ειδική δέσμη ενέργειας.

Με αυτή τη μέθοδο διατηρείται ανέπαφος ο μυϊκός ιστός, σφραγίζονται με ασφάλεια τα τοιχώματα του συριγγίου και απομακρύνεται το ενδεχόμενο εμφάνισης ακράτειας.

Πρόκειται για μία αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδο που διαρκεί μόλις 15-20 λεπτά, χωρίς κίνδυνο επιμόλυνσης, αλλά με ακρίβεια στόχευσης. Απαιτεί μόλις μία ημέρα νοσηλείας και η επούλωση είναι άμεση.

Κόστος επέμβασης

Το κόστος της επέμβασης εξαρτάται τόσο από τον ειδικό που θα επιλέξεις όσο και από τη μέθοδο θεραπείας. Ο κατάλληλος γιατρός είναι ο γενικός χειρουργός. Ο γιατρός θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος στις περιπρωκτικές παθήσεις και έμπειρος σε ανάλογα περιστατικά, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει την πιο κατάλληλη και αποτελεσματική μέθοδο.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

46€

Από

18

γιατρούς

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Grubnik VV, Degtiarenko SP. 'Tactic of surgical treatment of complex rectal fistula', Klin Khir. 2014 Nov;(11):20-4. Russian.

2. Zubaidi AM. 'Anal fistula. Past and present', Saudi Med J. 2014 Sep;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.