ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ψωρίαση

Απαλλάξου από τα σημάδια της στο σώμα σου

Χαράλαμπος Καζάκος Κουράκου Μαρία-Σοφία
Παλαιολόγου Ροζίνα

Συντάχθηκε από τον Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Καζάκο Χαράλαμπο, την Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Κουράκου Μαρία-Σοφία και την Ψυχολόγο - Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας Παλαιολόγου Ροζίνα στις 11 Δεκεμβρίου 2017

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι η ψωρίαση και τι την προκαλεί

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση που πλήττει το 2-3% του πληθυσμού της Ελλάδας. Αυτοάνοσο, είναι ένα νόσημα το οποίο δεν οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, αλλά το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείρεται και στρέφεται εναντίον του ίδιου του του εαυτού.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μάς προστατεύει απέναντι σε οποιονδήποτε ξένο οργανισμό προσπαθεί να εισβάλει, όπως για παράδειγμα ένας ιός. Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα υποστεί βλάβη αρχίζει να θεωρεί τα ίδια του τα κύτταρα ως ξένα στον οργανισμό και έτσι, μάχεται για να τα καταστρέψει.

Δέρμα χωρίς ψωρίαση Δέρμα με ψωρίαση

Η ακριβής αιτία εμφάνισης της ψωρίασης δεν είναι απολύτως σαφής. Κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο γνωστά και συχνά αυτοάνοσα νοσήματα. Δεν πρόκειται για αλλεργική αντίδραση και δεν οφείλεται σε κάποια τροφή ή διαιτητική αγωγή. Εμφανίζεται σε ηλικίες από 20-35 ετών συνήθως, ενώ η εκδήλωσή της περιλαμβάνει δερματικές βλάβες και βλάβες στις αρθρώσεις. Είναι πιο σπάνιο σε παιδιά κάτω των 5 ετών και εντελώς σπάνιο σε ηλικιωμένους.

Έχει παρατηρηθεί ότι την ψωρίαση την εμφανίζουν μέλη της ίδιας οικογένειας. Δηλαδή έχει μια κληρονομική βάση, χωρίς όμως να είναι σαφές ή σίγουρο ότι θα κληροδοτηθεί στο παιδί, καθώς παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο στην εμφάνισή της.

Σχετίζεται μερικώς με την έλλειψη έκθεσης στον ήλιο, αφού δεν εμφανίζεται εύκολα σε σημεία του σώματος που εκτίθενται σε αυτόν, ενώ απαντάται σπανίως σε τροπικές περιοχές. Συνήθως επιδεινώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς είναι περιορισμένη ή σπάνια η έκθεση του ασθενούς στον ηλιακή ακτινοβολία.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι συναισθηματικοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτή την ασθένεια, παρόλο που τείνει να εμφανίζεται τόσο σε αγχώδεις όσο και σε πιο ήρεμους ανθρώπους. Επίσης, σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Κουράκου Μαρία-Σοφία
Η Κουράκου Μαρία-Σοφία - Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος λέει:

“Έχει παρατηρηθεί ότι η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνουν την ψωρίαση.”

Τι επιδεινώνει τα συμπτώματα

Υπάρχουν ορισμένα αίτια που μπορεί να επιτείνουν τα συμπτώματα της νόσου ή να πυροδοτήσουν την εμφάνισή της. Μπορεί να πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα, ωστόσο υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες που πρέπει να περιοριστούν ή να αποφευχθούν, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την εξέλιξη της νόσου. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι:

 • Τραυματισμός
 • Άγχος και στρες
 • Φάρμακα (λίθιο, b-blockers, συστηματικά κορτικοστεροειδή, ανθελονοσιακά)
 • Λοιμώξεις (στρεπτοκοκκική λοίμωξη)
 • Ορμονικοί λόγοι
 • Παχυσαρκία
 • Ανθυγιεινές συνήθειες (κάπνισμα, αλκοόλ)

Μορφές ψωρίασης με εικόνες

Ψωρίαση κατά πλάκας

Ψωρίαση κατά πλάκας

Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή εκδήλωσης ψωρίασης. Παρουσιάζεται με πλάκες με έντονα λευκά λέπια. Δεν προκαλούν φαγούρα και εντοπίζονται συνήθως στους αγκώνες, στα γόνατα και στο κεφάλι.

Ανάστροφη ψωρίαση

Ανάστροφη ψωρίαση (καμπτικές επιφάνειες- παρατριμματικές περιοχές)

Η ανάστροφη ψωρίαση εντοπίζεται κυρίως στις πτυχές. Δηλαδή πίσω από τα αφτιά, μέσα από τους γλουτούς, στη μηροβουβωνική περιοχή ή κάτω από τις μασχάλες. Απαντάται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και η κλινική της εικόνα περιλαμβάνει κόκκινες πλάκες με λίγο ή καθόλου λέπια.

Φλυκταινώδης ψωρίαση γενικευμένη

Φλυκταινώδης ψωρίαση γενικευμένη

Η μορφή αυτή παρουσιάζεται με σχηματισμό φλυκταινών, όπου το δέρμα εξέχει και σχηματίζει πύον. Η γενικευμένη μορφή παρουσιάζεται σε όλη την επιφάνεια του σώματος, μπορεί να έχει οξεία μορφή και πρέπει να απευθυνθείς άμεσα στο γιατρό για να την αντιμετωπίσεις, καθώς μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή σου.

Ακροφλυκταίνωση

Ακροφλυκταίνωση

Αυτή η μορφή χαρακτηρίζεται εξίσου από τον σχηματισμό φλυκταινών στο δέρμα. Εντοπίζεται εστιασμένα στις παλάμες και στα πέλματα.

Ερυθροδερμική ψωρίαση

Ερυθροδερμική ψωρίαση

Είναι ίσως η πιο σοβαρή μορφή ψωρίασης. Παρουσιάζεται με κοκκίνισμα σε όλο το δέρμα και μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα όπως πυρετός και αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης. Είναι απαραίτητο ο ασθενής να απευθυνθεί άμεσα σε ένα γιατρό για να την αντιμετωπίσει, καθώς μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή του.

Ψωριασική ονυχία

Ψωριασική ονυχία (ψωρίαση στα νύχια)

Είναι μια πολύ συχνή μορφή ψωρίασης. Σχεδόν 1 στους 2 ασθενείς με ψωρίαση δέρματος και ψωριασική αρθρίτιδα θα την εμφανίσει. Παρουσιάζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 40 ετών. Εκδηλώνεται με δυσχρωμίες στα νύχια (λευκονυχία), εύθραυστα νύχια, σκληρή επιφάνεια και υπερκεράτωση κάτω από το νύχι.

Ψωριασική αρθρίτιδα

Ψωριασική αρθρίτιδα

Είναι μια διαφορετική μορφή ψωρίασης, καθώς πλήττει τις αρθρώσεις. Το σώμα παρουσιάζει ψωρίαση ταυτόχρονα με αρθρίτιδα. Έχει υπολογιστεί ότι ένα ποσοστό 15-25% των ασθενών με ψωρίαση παρουσιάζει και ψωριασική αρθρίτιδα. Η φλεγμονή πλήττει τις αρθρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, τον αυχένα, τη σπονδυλική στήλη, τα γόνατα, τους καρπούς και τους αστραγάλους. Επιπλέον, μπορεί να προσβληθούν και οι άκρες των δαχτύλων.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.