ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Saxenda - Λιραγλουτίδη

Τι είναι το Saxenda και πώς μειώνει την όρεξη

Τι είναι το Saxenda

Το Saxenda είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που διατίθεται σε προγεμισμένη συσκευή τύπου πένας σε ενέσιμη μορφή. Χορηγείται σε ατομικές δόσεις μιας χρήσης. Ο ρόλος του είναι ρυθμιστικός για το σωματικό βάρος, καθώς αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και μειώνει την όρεξη, άρα ωθεί τον ασθενή να τρώει λιγότερο και έτσι να χάνει βάρος. Είναι πιο αποτελεσματικό όταν συνδυάζεται με σωστή διατροφή και σωματική άσκηση.

Περιέχει τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη, αγωνιστή του υποδοχέα του πεπτιδίου GLP-1. Η λιραγλουτίδη χρησιμοποιείται σε χαμηλές δόσεις και για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ (φάρμακο Victoza).

Σε ποιους απευθύνεται το Saxenda

Το Saxenda συνταγογραφείται σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και που έχουν τουλάχιστον μία πάθηση που σχετίζεται με το αυξημένο βάρος τους (όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και η υψηλή χοληστερίνη). Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγείται και σε εφήβους άνω των 12 ετών με παχυσαρκία.

Αν και αποτελεσματικό σαν φάρμακο, δεν είναι κατάλληλο για όλους. Η χρήση του αντενδείκνυται για τις εγκύους και τους ασθενείς με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό με μυελικό καρκίνο του θυρεοειδούς και πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου ΙΙ (ΜΕΝ2).

Πώς να λάβετε το Saxenda

Το Saxenda είναι διαθέσιμο μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής σε ενέσιμο διάλυμα που περιέχεται σε προγεμισμένη συσκευή τύπου πένας. Χορηγείται υποδόρια μία φορά την ημέρα περίπου την ίδια ώρα κάθε φορά. Η λήψη του μπορεί να γίνει είτε με άδειο είτε με γεμάτο στομάχι. Η προγεμισμένη πένα εγχέεται στην περιοχή της κοιλιάς (μακριά από τον ομφαλό), στον μηρό ή στο πάνω μέρος του βραχίονα.

Η δοσολογία του αυξάνεται σταδιακά, όπως θα σας ορίσει ο γιατρός σας. Ο γιατρός σας θα πρέπει να κάνει τακτική επαναξιολόγηση, για να κρίνει εάν πρέπει να συνεχιστεί η θεραπεία και σε ποια δοσολογία κάθε φορά.

Θα πρέπει να συμβουλευθείτε το Φύλλο Οδηγιών που περιέχεται στη συσκευασία του φαρμάκου πριν τη χρήση του και για περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία της έγχυσης.

Διαδικασία σε βήματα:

Βήμα 1: Ελέγξτε τη συσκευασία της προγεμισμένης πένας για τυχόν φθορές και αλλοιώσεις τόσο στη συσκευασία όσο και στο περιέχον διάλυμα.

Βήμα 2: Αφού πλύνετε καλά τα χέρια σας προσαρμόστε μία νέα βελόνα στην πένα.

Βήμα 3: Ελέγξτε τη ροή του φαρμάκου πριν την πρώτη σας ένεση με τη νέα συσκευή τύπου πένας.

Βήμα 4: Επιλέξτε τη δοσολογία που σας έχει χορηγήσει με συνταγή ο γιατρός σας.

Βήμα 5: Εγχύστε τη δόση κρατώντας πατημένο το κουμπί δόσης μέχρι ο μετρητής να δείξει 0. Όταν η δόση δείξει 0, περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια, αφαιρέστε την ένεση.

Βήμα 6: Απορρίψτε στα σκουπίδια την βελόνα που αφαιρέσατε, αφού καλύψετε προσεκτικά τα αιχμηρά της σημεία και στη συνέχεια, τοποθετήστε πάλι το καπάκι στην πένα.

Να χρησιμοποιείτε πάντα διαφορετική βελόνα και να αλλάζετε το σημείο της ένεσης μέσα στην περιοχή έγχυσης κάθε φορά, ώστε να μην τραυματιστείτε.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο χορήγησης του Saxenda από το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Παρενέργειες και ανεπιθύμητες ενέργειες

Όπως όλα τα φάρμακα έτσι και το Saxenda μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συχνότερες είναι:

 • Ναυτία
 • Αδιαθεσία
 • Διάρροια
 • Εμετός
 • Δυσκοιλιότητα
 • Χαμηλό σάκχαρο- υπογλυκαιμία
 • Απώλεια όρεξης
 • Κόπωση
 • Πονοκέφαλος
 • Ζάλη
 • Φούσκωμα
 • Καούρα

Σπανίως, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρότερες παρενέργειες. Αν παρουσιάσετε συμπτώματα αλλεργίας μετά τη λήψη του, καλέστε αμέσως το γιατρό σας ή επισκεφθείτε ένα νοσοκομείο. Οι σοβαρότερες παρενέργειες περιλαμβάνουν:

 • Προβλήματα όρασης
 • Ταχυπαλμία
 • Υψηλός πυρετός
 • Σύγχυση και τρόμο
 • Ξηροστομία
 • Πόνος στο στομάχι
 • Δυσπεψία
 • Γαστρίτιδα
 • Ακαμψία
 • Αδυναμία συντονισμού κινήσεων
 • Χολολιθίαση
 • Χολοκυστίτιδα
 • Παγκρεατίτιδα
 • Ακατάληπτη ομιλία
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • Νεφρικές δυσλετουργίες
 • Αυτοκτονικές τάσεις
 • Προβλήματα στο ήπαρ
 • Εξάνθημα

Αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα ή πάσχετε από κάποια ασθένεια ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Επειδή με τη χορήγησή του μπορεί να καθυστερήσουν οι γαστρικές κενώσεις, ενδέχεται να επηρεάζει την απορρόφηση άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων ή να αλληλεπιδρά μαζί τους.

Πριν λάβετε το Saxenda ενημερώστε το γιατρό σας αν λαμβάνετε κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή ή συμπλήρωμα διατροφής, ακόμη κι αν σας φαίνονται άσχετα με την περίπτωση. Ενημερώστε και αν λαμβάνετε κάποια αγωγή για τη ρύθμιση του διαβήτη (ινσουλίνη, σουλφονυλουρίες). Μην λάβετε το σκεύασμα Saxenda παράλληλα με άλλη φαρμακευτική αγωγή (μεταξύ αυτών λιραγλουτίδη, εξενατίδη, ντουλαγλουτίδη).

Ειδικές προφυλάξεις

Πριν λάβετε την αγωγή είναι βασικό να αναφέρετε στο γιατρό σας τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα ή οπουδήποτε αλλού, διότι μπορεί να εμπεριέχονται δραστικές ουσίες που προκαλούν αλλεργίες. Αναφέρετε στο γιατρό σας το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας και αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή συμπλήρωμα διατροφής για οποιοδήποτε λόγο.

Δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια ειδική διατροφή, ωστόσο πρέπει να τρέφεστε θρεπτικά και υγιεινά με τροφές χαμηλής θερμιδικής αξίας.

Μην λαμβάνετε το Saxenda αν είστε έγκυος ή προγραμματίζετε να μείνετε έγκυος τους επόμενους μήνες. Η ουσία λιραγλουτίδη που περιέχει ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο. Εάν θηλάζετε ενημερώστε το γιατρό σας, καθώς δεν είναι γνωστό αν η ουσία περνά στο μητρικό γάλα.

Μελετήστε τα συστατικά του Saxenda και εάν παρουσιάζετε αλλεργία σε κάποιο από αυτά, μην λάβετε το φάρμακο.

Οι ασθενείς με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του θυρεοειδούς ή πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου ΙΙ (ΜΕΝ2) να μην λάβουν το φάρμακο αυτό.

Μην λαμβάνετε το Saxenda ταυτόχρονα με ινσουλίνη ή άλλο φάρμακο που χορηγείται για την απώλεια βάρους με ή χωρίς ιατρική συνταγή.

Ενημερώστε το γιατρό σας αν παρουσιάσετε κάποιο σύμπτωμα μετά τη λήψη του ή αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα ή αν λαμβάνετε κάποια αγωγή για οποιοδήποτε λόγο.

Συχνές ερωτήσεις για το Saxenda

Είναι αποτελεσματικό το Saxenda;

Το Saxenda βάσει 5 μελετών που πραγματοποιήθηκαν έως τώρα, αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην απώλεια σωματικού βάρους σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Οι πέντε μελέτες αυτές ήταν διάρκειας 56 εβδομάδων και έκαναν σύγκριση του Saxenda με εικονικό φάρμακο. Οι ασθενείς μείωναν διαρκώς το βάρος τους στο διάστημα των 40 πρώτων εβδομάδων και μετά η απώλεια αυτή διατηρήθηκε.

Μπορώ να το πάρω χωρίς συνταγή γιατρού;

Όχι. Είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο και πρέπει να δίνεται μόνο κατόπιν εντολής και κλινικής εξέτασης από τον αρμόδιο γιατρό. Κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες και η χορήγησή του πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τη γνώμη του εκάστοτε θεράποντος γιατρού, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησής του.

Για ποιες χρήσεις έχει λάβει έγκριση το Saxenda;

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τα οφέλη του Saxenda υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό και για αυτό το λόγο ενέκρινε τη χρήση του στην Ε.Ε. Κρίθηκε ότι παρουσιάζει μέτρια (ιδίως στους άνδρες) αλλά κλινικά σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους. Σε εφήβους άνω των 12 ετών είχε επίδραση στην απώλεια βάρους αλλά δεν κατέστη σαφές αν αυτή η απώλεια οδήγησε σε βελτίωση της κατάστασης της υγείας τους.

Μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας με Saxenda, συνιστάται η διακοπή της εάν ο γιατρός κρίνει ότι η απώλεια βάρους δεν είναι σε επαρκές επίπεδο. Για να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες εφαρμόζεται σταδιακή αύξηση της δοσολογίας του φαρμάκου σε διάστημα 4 εβδομάδων, με τη σύμφωνη πάντα γνώμη του θεράποντος γιατρού.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.