ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πιστοποιητικά υγείας για εργασία

Σε ποιους γιατρούς να απευθυνθείς για βεβαιώσεις

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Δικαιολογητικά που σχετίζονται με την υγεία

Σε πολλούς τομείς εργασίας απαιτείται μια σειρά δικαιολογητικών για την έγκριση ενός υποψήφιου εργαζομένου. Τα δικαιολογητικά αυτά αποτελούν προϋπόθεση για να εργαστεί κάποιος στην εκάστοτε θέση, ενώ συνήθως απαιτείται και η τακτική ανανέωσή τους αν πρόκειται για βεβαιώσεις υγείας.

Ειδικά για θέσεις του δημοσίου τομέα, η υποβολή ιατρικών πιστοποιητικών είναι συχνή και απαραίτητη.

Υπάρχουν θέσεις εργασίας όπου απαιτείται ο εργαζόμενος να απευθυνθεί σε δημόσιο λειτουργό υγείας για να τα λάβει. Υπάρχουν όμως και θέσεις όπου τίθεται στη διακριτική ευχέρεια του εργαζόμενου το πού θέλει να απευθυνθεί για να λάβει τη βεβαίωση που απαιτείται.

Κατηγορίες επαγγελμάτων που απαιτούν βεβαίωση υγείας

Ας δούμε μερικές από τις πιο συχνές κατηγορίες επαγγελμάτων που χρειάζεται η προσκόμιση πιστοποιητικού υγείας για την εργασία.

 • Εργασία σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίαση)
 • Εργασία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
 • Ναυαγοσώστης
 • Προπονητής
 • Εργασία στον τομέα της υγείας
 • Εργασία στο δημόσιο
 • Καθηγητής/δάσκαλος
 • Προσωπικό ασφαλείας/security
 • Πιλότος
 • Πυροσβέστης
 • Πιστοποιητικό υγείας για οπλοκατοχή/οπλοφορία
Πιστοποιητικά εργασίας

Πιστοποιητικά υγείας για εργασία σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα/ σερβιτόροι, μάγειρες, σεφ, μπάρμαν, ψήστης)

Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι ο κάτοχος υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο και δεν πάσχει από κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα ή κάτι άλλο που δεν του επιτρέπει να εργαστεί στην εν λόγω θέση. Το πιστοποιητικό μπορούν να εκδώσουν κρατικοί ή ιδιώτες γιατροί.

Απαιτείται ακτινογραφία θώρακος, παρασιτολογική εξέταση κοπράνων και καλλιέργεια. Το πιστοποιητικό ισχύει για 5 χρόνια και στη συνέχεια ανανεώνεται με επανάληψη της διαδικασίας.

Πιστοποιητικά εργασίας

Πιστοποιητικά υγείας για εργασία σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι ο κάτοχος υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο από παθολόγο και δερματολόγο και δεν πάσχει από κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα. Απαιτείται διενέργεια ακτινογραφίας θώρακος και δερμοαντίδραση Mantoux. Ανά 4 χρόνια απαιτείται επανέλεγχος για φυματίωση από ειδικό πνευμονολόγο-φυματιολόγο, ειδικό παθολόγο ή γενικό γιατρό. Όσοι εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς χειρίζονται τρόφιμα απαιτείται επιπλέον παρασιτολογική εξέταση κοπράνων και καλλιέργεια (επαναλαμβάνονται κάθε 2 έτη).

Τέλος, απαιτείται και διενέργεια ψυχιατρικής εξέτασης μετά την οποία πιστοποιείται η καταλληλότητα του κατόχου για εργασία σε βρεφονηπιακό σταθμό. Τα πιστοποιητικά μπορεί να είναι είτε από δημόσιο είτε από ιδιώτη γιατρό.

Πιστοποιητικά εργασίας

Πιστοποιητικά υγείας για εργασία ως ναυαγοσώστες

Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι ο κάτοχος υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο από παθολόγο και δερματολόγο και δεν πάσχει από κάποιο μεταδιδόμενο ή άλλο νόσημα. Επίσης, απαιτείται εξέταση και πιστοποίηση και από καρδιολόγο και ψυχίατρο που να βεβαιώνει ότι ο κάτοχος είναι ικανός να εργαστεί στην εν λόγω θέση. Τα πιστοποιητικά μπορεί να είναι είτε από δημόσιο είτε από ιδιώτη γιατρό.

Πιστοποιητικά εργασίας

Πιστοποιητικά υγείας για εργασία ως προπονητής

Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι ο κάτοχος υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο από παθολόγο και ψυχίατρο και είναι ικανός να ασκήσει το επάγγελμα του προπονητή. Ο υποψήφιος θα πρέπει να προσκομίσει και ακτινογραφία πνευμόνων. Τα πιστοποιητικά θα πρέπει να εκδοθούν από δημόσιο νοσοκομείο.

Πιστοποιητικά εργασίας

Πιστοποιητικά υγείας για εργασία στο χώρο της υγείας

Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι ο κάτοχος υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο από παθολόγο και δερματολόγο και δεν πάσχει από κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα. Απαιτείται επίσης έλεγχος για την ηπατίτιδα Β , C και σύφιλη, παρασιτολογική κοπράνων και καλλιέργεια. Για τους γιατρούς απαιτείται επιπλέον ακτινογραφία θώρακος και ψυχιατρική εξέταση. Τα πιστοποιητικά μπορεί να είναι είτε από δημόσιο είτε από ιδιώτη γιατρό.

Πιστοποιητικά εργασίας

Πιστοποιητικά υγείας για εργασία στο δημόσιο (διοικητικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε δικαστήρια)

Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι ο κάτοχος υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο από παθολόγο ή γενικό γιατρό και ψυχίατρο και κρίθηκε ικανός να εργαστεί στην εν λόγω θέση. Απαιτείται επίσης ακτινογραφία θώρακος. Τα πιστοποιητικά μπορεί να είναι είτε από δημόσιο είτε από ιδιώτη γιατρό.

Πιστοποιητικά εργασίας

Πιστοποιητικά υγείας για εργασία ως αναπληρωτής δάσκαλος/ καθηγητής

Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι ο κάτοχος υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο από παθολόγο ή γενικό ιατρό και ψυχίατρο και είναι κατάλληλος να ασκήσει διδακτικά καθήκοντα. Τα πιστοποιητικά μπορεί να είναι είτε από δημόσιο είτε από ιδιώτη γιατρό.

Πιστοποιητικά εργασίας

Πιστοποιητικά υγείας για εργασία ως προσωπικό ασφαλείας (security)

Απαιτείται πιστοποιητικό από ψυχίατρο σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 3418/2005, που να βεβαιώνει ότι ο κάτοχος δεν πάσχει από κάποια ψυχική νόσο και δεν είναι χρήστης ουσιών. Το πιστοποιητικό πρέπει να υποβληθεί μέσα σε ένα τρίμηνο από την έκδοσή του. Το πιστοποιητικό μπορεί να είναι είτε από δημόσιο είτε από ιδιώτη γιατρό.

Πιστοποιητικά εργασίας

Πιστοποιητικό υγείας για εργασία ως πιλότος

Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι ο κάτοχος είναι σωματικά κατάλληλος να ασκήσει το επάγγελμα του χειριστή αεροσκαφών. Είναι επίσημο έγγραφο το οποίο λαμβάνεται από εγκεκριμένο γιατρό της αεροπορίας. Το πιστοποιητικό πρέπει να ανανεώνεται με την ίδια διαδικασία.

Πιστοποιητικά εργασίας

Πιστοποιητικό υγείας για εργασία ως πυροσβέστης

Τα πιστοποιητικά υγείας βεβαιώνουν ότι ο κάτοχος είναι σωματικά και ψυχικά κατάλληλος να ασκήσει τα καθήκοντα πυροσβέστη. Τα πιστοποιητικά μπορούν να ληφθούν από δημόσιο ή ιδιώτη γιατρό. Απαιτούνται γνωματεύσεις από πνευμονολόγο, παθολόγο, μικροβιολόγο (γενική αίματος, γενική ούρων, σάκχαρο, κρεατινίνη, τρανσαμινάσες, αιμοσφαιρίνη, εργαστηριακές εξετάσεις για την ανίχνευση απαγορευμένων ουσιών), καρδιολόγο (με επισυναπτόμενο ηλεκτροκαρδιογράφημα και γνωμάτευση που να αναφέρει ότι ο κάτοχος μπορεί να συμμετέχει σε αθλητικές δοκιμασίες), ορθοπαιδικό, νευρολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο (με επισυναπτόμενο ακοόγραμμα), δερματολόγο, χειρουργό, ψυχίατρο, οφθαλμίατρο, γυναικολόγο (για τις γυναίκες με γνωμάτευση που να αναφέρει αν είναι σε θέση να συμμετέχει σε αθλητικές δοκιμασίες -μόνο σε περίπτωση εγκυμοσύνης).

Πιστοποιητικά εργασίας

Πιστοποιητικά υγείας για άδεια οπλοκατοχής και οπλοφορίας

Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι κάτοχος υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο από νευρολόγο, ψυχίατρο ή παθολόγο και με το πιστοποιητικό προκύπτει η κατάσταση της ψυχικής υγείας του ενδιαφερόμενου. Το πιστοποιητικό μπορεί να χορηγηθεί κατά περίπτωση για την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου, την οπλοφορία και την οπλοκατοχή. Η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού είναι για όσο διαρκεί η άδεια οπλοφορίας.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.