Επίλεξε την περιοχή σου και δες τους γιατρούς που είναι κοντά σου.

Επίλεξε διαδικασία: ΘΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑΣύγκρινε τιμές και δες αξιολογήσεις ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΕΟΠΥΥΕπίλεξε διαγνωστικό κέντρο

Εδώ θα βρεις τους καλύτερους γιατρούς για...

Χρησιμοποίησε τα φίλτρα για να βρεις τον πιο εξειδικευμένο γιατρό για σένα!

Πέτρα στα Νεφρά

Αντιμετώπισε την λιθίαση του ουροποιητικού και τον κολικό οριστικά

ΒΡΕΣ ΕΔΩ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑΤΡΟ
stamp

Τι είναι η πέτρα στα νεφρά

Η πέτρα στα νεφρά είναι μία πάθηση κατά την οποία σχηματίζεται πέτρα στο ανώτερο σημείο του ουροποιητικού και συνοδεύεται από κολικούς νεφρού. Εντάσσεται στην ευρύτερη λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος, η οποία είναι πάθηση κατά την οποία σχηματίζονται λίθοι σε συγκεκριμένα τμήματα του ουροποιητικού συστήματος, δηλαδή στα νεφρά, στον ουρητήρα, στην ουροδόχο κύστη ή στην ουρήθρα.

Η πέτρα στα νεφρά είναι αρκετά συχνή πάθηση, αλλά όχι συχνότερη από την ουρολοίμωξη και τις παθήσεις του προστάτη. Η λιθίαση σχηματίζεται όταν ουσίες και άλατα που πρέπει να αποβληθούν από τον οργανισμό γιατί δεν χρειάζονται, δεν αποβάλλονται τελικά και στη συνέχεια, κρυσταλλοποιούνται και ενώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας λίθους.

Το σημείο εμφάνισης καθορίζει και το είδος της λιθίασης. Υπάρχουν 4 σημεία που εντοπίζεται:

  • Η λιθίαση νεφρών (γνωστή και ως «πέτρα στα νεφρά») είναι ο σχηματισμός λίθων στο ανώτερο σημείο της αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού συστήματος. Η πέτρα μπορεί να βρίσκεται σε κάλυκα ή στην πύελο του νεφρού. Αναλόγως του σημείου μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή συμπτωματική. Συνήθως όταν εντοπίζεται σε κάλυκα είναι ασυμπτωματική. Όταν είναι στην πύελο, εμποδίζει την έξοδο των ούρων με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στο νεφρό. Η πίεση προκαλεί κολικό νεφρού. Ο κολικός μπορεί να είναι έντονος και να μην υποχωρεί, ακόμη και με παυσίπονα.
  • Η λιθίαση των ουρητήρων είναι ο σχηματισμός λίθων στους σωλήνες που μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά προς την ουροδόχο κύστη, σε ένα σημείο στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Αυτό οδηγεί σε απόφραξη των ούρων στους ουρητήρες, πρόκληση κολικού με επέκταση και στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να συνοδεύεται και από επιτακτική ούρηση.
  • Η λιθίαση της ουροδόχου κύστης είναι ο σχηματισμός λίθων στην κύστη που προέρχονται είτε από τα νεφρά είτε έχουν σχηματιστεί εξ αρχής εκεί και έχουν παραμείνει στην κύστη επειδή δεν μπόρεσαν να αποβληθούν. Δεν συνοδεύεται από κολικό, αλλά από συχνουρία και τσούξιμο. Ενίοτε παρουσιάζεται διακεκομμένη ούρηση.
  • Η λιθίαση της ουρήθρας αφορά σε σχηματισμό λίθων στο σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την κύστη προς τα έξω. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι εφικτή η ούρηση. Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση από ιατρό και νοσηλεία.

Οι λίθοι κατηγοριοποιούνται με βάση τη χημική τους σύσταση σε:

Λίθους από ασβέστιο- απαντώνται συχνά σε άνδρες 20-30 ετών. Παρουσιάζεται ένωση του ασβεστίου με άλλες ουσίες και δημιουργία λίθων.

Λίθους από στρουβίτη- απαντώνται σε γυναίκες με λοίμωξη του ουροποιητικού.

Λίθους από ουρικό οξύ- απαντώνται συχνότερα σε άνδρες. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ασθενείς υπό χημειοθεραπεία.

Λίθους κυστίνης- απαντώνται σε ανθρώπους με κυστινουρία. Είναι κληρονομικής αιτιολογίας.

Η εμφάνιση της νόσου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό, το περιβάλλον, η διατροφή, η παχυσαρκία, η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών, το είδος της εργασίας και της φαρμακευτικής αγωγής που κάποιος λαμβάνει.

Ένας ασθενής μπορεί να έχει λιθίαση ουροποιητικού και να μην εμφανίζει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Τα πρώτα συμπτώματα κάνουν συχνά την εμφάνισή τους όταν μία πέτρα περάσει στον ουρητήρα και αποτρέπει με αυτόν τον τρόπο την ομαλή ούρηση.

Τα πιο βασικά συμπτώματα της λιθίασης ουροποιητικού που έχουν αναφερθεί είναι:

  • Κολικός νεφρού με επέκταση στην κοιλιά και στην κύστη
  • Ναυτία/ εμετός
  • Αίμα στα ούρα (πολλές φορές είναι ανιχνεύσιμο μόνο με ουρολογικές εξετάσεις)
  • Κόπωση (αν συνοδεύεται από ουρολοίμωξη)
  • Πυρετός και ρίγη (αν συνοδεύεται από ουρολοίμωξη)

Πώς θα ανακουφιστείς από τον πόνο;

Είναι σημαντικό να σπεύσεις το γρηγορότερο δυνατό σε γιατρό. Αρχικώς, χορηγείται κάποιο αντιφλεγμονώδες ως παυσίπονο.

Η θεραπεία που θα δοθεί εξαρτάται από το αίτιο πρόκλησης. Σκοπός της σε κάθε περίπτωση είναι να μειωθεί το μέγεθος της πέτρας και να αποτραπεί η επαναδημιουργία της. Αν συνυπάρχει ουρολοίμωξη με πυρετό ή ο πόνος δεν περνάει με τη χορηγηθείσα φαρμακευτική αγωγή ή υπάρχει κίνδυνος για τη νεφρική λειτουργία, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω ιατρική παρέμβαση με τοποθέτηση ουροκαθετήρα.

Εάν ο πόνος εξαφανιστεί με τη φαρμακευτική αγωγή και η πέτρα είναι μικρού μεγέθους (μικρότερη του 1 εκ), είναι πιθανό να αποβληθεί αυτομάτως από τον οργανισμό. Αν όχι, μπορεί να χρειαστεί επέμβαση αφαίρεσής της. Οι τρόποι αφαίρεσης είναι: με εξωσωματική λιθοτριψία με κύματα κρούσης, με ουρητηροσκόπηση και ενδοσωματική λιθοτριψία ή με διαδερμική νεφρολιθοτριψία. Σπανιότερα μπορεί να εφαρμοστεί και ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Τι να προσέχεις μετά;

Είναι πολύ συχνή η υποτροπή της λιθίασης του ουροποιητικού, ακόμη και μετά από 5 ή 10 χρόνια. Γι’ αυτό, είναι φρόνιμο να παρακολουθείς το ουροποιητικό σου σύστημα με τακτικές εξετάσεις, να καταναλώνεις άφθονα υγρά και φυτικές ίνες ημερησίως. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγεις το πολύ αλάτι και τις μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών, αλλά και να εντάξεις την άσκηση στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;

Επιμέλεια: Ιωάννα, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime | Τελευταία ενημέρωση: 15 Οκτωβρίου 2017

© 2017 Doctoranytime. All rights reserved.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;
ΑΝΟΙΓΜΑ ΧΑΡΤΗ
1 εξειδικευμένος γιατρός για

Πέτρα στα νεφρά

Ξάνθης Στυλιανός MSc, FEBU

Ουρολόγος - Ανδρολόγος
Βασιλέως Κωνσταντίνου 35, ΜΑΡΟΥΣΙ
9.9

Βαθμολογία από 12 χρήστες

9.9

Βαθμολογία από 12 χρήστες

Εμεινα ευχαριστημενος

περισσότερα
  • Μέθοδος Θεραπείας: Laser λιθοτρίπτης, Πνευματικός λιθοτρίπτης & Μηχανικός λιθοτρίπτης

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime.gr. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας.Εντάξει