ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πέτρα στα νεφρά

Αντιμετώπισε την λιθίαση του ουροποιητικού και τον κολικό οριστικά

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι η πέτρα στα νεφρά

Η πέτρα στα νεφρά είναι μία πάθηση κατά την οποία σχηματίζεται πέτρα στο ανώτερο σημείο του ουροποιητικού και συνοδεύεται από κολικούς νεφρού. Εντάσσεται στην ευρύτερη λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος, η οποία είναι πάθηση κατά την οποία σχηματίζονται λίθοι σε συγκεκριμένα τμήματα του ουροποιητικού συστήματος, δηλαδή στα νεφρά, στον ουρητήρα, στην ουροδόχο κύστη ή στην ουρήθρα.

Η πέτρα στα νεφρά είναι αρκετά συχνή πάθηση, αλλά όχι συχνότερη από την ουρολοίμωξη και τις παθήσεις του προστάτη. Η λιθίαση σχηματίζεται όταν ουσίες και άλατα που πρέπει να αποβληθούν από τον οργανισμό γιατί δεν χρειάζονται, δεν αποβάλλονται τελικά και στη συνέχεια, κρυσταλλοποιούνται και ενώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας λίθους.

Το σημείο εμφάνισης καθορίζει και το είδος της λιθίασης. Υπάρχουν 4 σημεία που εντοπίζεται:

1

Η λιθίαση νεφρών (γνωστή και ως «πέτρα στα νεφρά») είναι ο σχηματισμός λίθων στο ανώτερο σημείο της αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού συστήματος. Η πέτρα μπορεί να βρίσκεται σε κάλυκα ή στην πύελο του νεφρού. Αναλόγως του σημείου μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή συμπτωματική. Συνήθως όταν εντοπίζεται σε κάλυκα είναι ασυμπτωματική. Όταν είναι στην πύελο, εμποδίζει την έξοδο των ούρων με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στο νεφρό. Η πίεση προκαλεί κολικό νεφρού. Ο κολικός μπορεί να είναι έντονος και να μην υποχωρεί, ακόμη και με παυσίπονα.

2

Η λιθίαση των ουρητήρων είναι ο σχηματισμός λίθων στους σωλήνες που μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά προς την ουροδόχο κύστη, σε ένα σημείο στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Αυτό οδηγεί σε απόφραξη των ούρων στους ουρητήρες, πρόκληση κολικού με επέκταση και στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να συνοδεύεται και από επιτακτική ούρηση.

3

Η λιθίαση της ουροδόχου κύστης είναι ο σχηματισμός πέτρας στην ουροδόχο κύστη που προέρχονται είτε από τα νεφρά είτε έχουν σχηματιστεί εξ αρχής εκεί και έχουν παραμείνει στην κύστη επειδή δεν μπόρεσαν να αποβληθούν. Δεν συνοδεύεται από κολικό, αλλά από συχνουρία και τσούξιμο. Ενίοτε παρουσιάζεται διακεκομμένη ούρηση.

4

Η λιθίαση της ουρήθρας αφορά σε σχηματισμό λίθων στο σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την κύστη προς τα έξω. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι εφικτή η ούρηση. Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση από ιατρό και νοσηλεία.

Οι λίθοι κατηγοριοποιούνται με βάση τη χημική τους σύσταση σε:

Λίθους από ασβέστιο- απαντώνται συχνά σε άνδρες 20-30 ετών. Παρουσιάζεται ένωση του ασβεστίου με άλλες ουσίες και δημιουργία λίθων.

Λίθους από στρουβίτη- απαντώνται σε γυναίκες με λοίμωξη του ουροποιητικού.

Λίθους από ουρικό οξύ- απαντώνται συχνότερα σε άνδρες. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ασθενείς υπό χημειοθεραπεία.

Λίθους κυστίνης- απαντώνται σε ανθρώπους με κυστινουρία. Είναι κληρονομικής αιτιολογίας.

Η εμφάνιση της νόσου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό, το περιβάλλον, η διατροφή, η παχυσαρκία, η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών, το είδος της εργασίας και της φαρμακευτικής αγωγής που κάποιος λαμβάνει.

Ένας ασθενής μπορεί να έχει λιθίαση ουροποιητικού και να μην εμφανίζει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Τα πρώτα συμπτώματα κάνουν συχνά την εμφάνισή τους όταν μία πέτρα περάσει στον ουρητήρα και αποτρέπει με αυτόν τον τρόπο την ομαλή ούρηση.

Τα πιο βασικά συμπτώματα της λιθίασης ουροποιητικού που έχουν αναφερθεί είναι:

 • Κολικός νεφρού με επέκταση στην κοιλιά και στην κύστη
 • Ναυτία/ εμετός
 • Αίμα στα ούρα (πολλές φορές είναι ανιχνεύσιμο μόνο με ουρολογικές εξετάσεις)
 • Κόπωση (αν συνοδεύεται από ουρολοίμωξη)
 • Πυρετός και ρίγη (αν συνοδεύεται από ουρολοίμωξη)

Πώς θα ανακουφιστείς από τον πόνο;

Είναι σημαντικό να σπεύσεις το γρηγορότερο δυνατό σε γιατρό. Αρχικώς, χορηγείται κάποιο αντιφλεγμονώδες ως παυσίπονο.

Η θεραπεία που θα δοθεί εξαρτάται από το αίτιο πρόκλησης. Σκοπός της σε κάθε περίπτωση είναι να μειωθεί το μέγεθος της πέτρας και να αποτραπεί η επαναδημιουργία της. Αν συνυπάρχει ουρολοίμωξη με πυρετό ή ο πόνος δεν περνάει με τη χορηγηθείσα φαρμακευτική αγωγή ή υπάρχει κίνδυνος για τη νεφρική λειτουργία, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω ιατρική παρέμβαση με τοποθέτηση ουροκαθετήρα.

Εάν ο πόνος εξαφανιστεί με τη φαρμακευτική αγωγή και η πέτρα είναι μικρού μεγέθους (μικρότερη του 1 εκ), είναι πιθανό να αποβληθεί αυτομάτως από τον οργανισμό. Αν όχι, μπορεί να χρειαστεί επέμβαση αφαίρεσής της. Οι τρόποι αφαίρεσης είναι: με εξωσωματική λιθοτριψία με κύματα κρούσης, με ουρητηροσκόπηση και ενδοσωματική λιθοτριψία ή με διαδερμική νεφρολιθοτριψία. Σπανιότερα μπορεί να εφαρμοστεί και ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Τι να προσέχεις μετά;

Είναι πολύ συχνή η υποτροπή της λιθίασης του ουροποιητικού, ακόμη και μετά από 5 ή 10 χρόνια. Γι’ αυτό, είναι φρόνιμο να παρακολουθείς το ουροποιητικό σου σύστημα με τακτικές εξετάσεις, να καταναλώνεις άφθονα υγρά και φυτικές ίνες ημερησίως. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγεις το πολύ αλάτι και τις μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών, αλλά και να εντάξεις την άσκηση στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου.

Κόστος αντιμετώπισης πέτρας στα νεφρά

Το κόστος για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της λιθίασης νεφρών περιλαμβάνει την κλινική εξέταση στον αρμόδιο γιατρό. Στο συνολικό κόστος πρέπει να συμπεριληφθούν και οι επιπλέον εξετάσεις που θα πρέπει να γίνουν για τη διάγνωση, καθώς και τυχόν φαρμακευτική αγωγή που θα δοθεί.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

46€

Από

57

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 49€
Κρήτη 35€
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. http://www.webmd.com/kidney-stones/understanding-kidney-stones-treatment#1

2. Gul Z, Monga M., 'Medical and dietary therapy for kidney stone prevention', Korean J Urol. 2014 Dec;55(12):775-9

3. Evan AP, Worcester EM, Coe FL, Williams J Jr, Lingeman JE. 'Mechanisms of human kidney stone formation', Urolithiasis. 2015 Jan;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.