Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat

Πάρκινσον

Δες τα συμπτώματα και τι πρέπει να προσέχεις

Τι είναι η νόσος Πάρκινσον

Η νόσος Πάρκινσον (Parkinson) είναι μία διαταραχή του νευρικού συστήματος που επηρεάζει την κίνηση. Αναπτύσσεται προοδευτικά, ενώ κάποιες φορές κάνει την εμφάνισή της απλώς με ένα ανεπαίσθητο τρέμουλο στο ένα χέρι. Αυτό είναι και το πιο γνωστό σύμπτωμα της νόσου. Παρόλα αυτά, η διαταραχή αυτή προκαλεί επίσης δυσκαμψία ή επιβράδυνση της κίνησης.

Σε αρχικό στάδιο, παρατηρείται έλλειψη έκφρασης στο πρόσωπο ή απουσία κίνησης των χεριών κατά το περπάτημα. Επίσης, παρατηρούνται δυσκαμψία και αργές κινήσεις.

Η ομιλία μπορεί να είναι ατελής ή μπερδεμένη. Καθώς η νόσος προχωρά, τα συμπτώματα επιδεινώνονται και εμφανίζεται άνοια.

Η νόσος είναι αποτέλεσμα γονιδιακών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Μπορεί να οφείλεται σε έκθεση σε φυτοφάρμακα, κληρονομικότητα, γονιδιακές μεταλλάξεις και βιοχημικές μεταβολές στον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις για να διαγνωστεί το Πάρκινσον, γι’ αυτό και μπορεί να χρειαστεί να περάσει καιρός μέχρι να τεθεί η τελική διάγνωση. Απαιτείται εξέταση από ειδικό νευρολόγο, ο οποίος θα καταγράψει το ιστορικό και στη συνέχεια, θα προχωρήσει σε κλινική και νευρολογική εξέταση. Μπορεί να χρειαστούν αιματολογικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστούν άλλα πιθανά αίτια των συμπτωμάτων, αλλά και απεικονιστικός έλεγχος για την ανίχνευση βλαβών στον εγκέφαλο.

Η νόσος Πάρκινσον δεν θεραπεύεται πλήρως, ωστόσο με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία μπορεί να καθυστερήσει η εξέλιξή της.

Τι να προσέχεις αν έχεις Πάρκινσον

Είναι σημαντικό να ακολουθείς τις συμβουλές του γιατρού, ώστε να καταφέρεις να περιορίσεις τις παρενέργειες και τα συμπτώματα. Μπορείς να κάνεις κάποιες αλλαγές στη ζωή σου, που θα βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητάς σου.

Η διατροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιλαμβάνει τροφές με Ω-3 λιπαρά οξέα. Η κατανάλωση άφθονων υγρών μπορεί να προλάβει τη δυσκοιλιότητα που απαντάται συχνά σε αυτή τη νόσο.

Η άσκηση είναι πολύ σημαντική. Ενδυναμώνει τους μύες και βελτιώνει την ευλυγισία και την ισορροπία. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης ή άγχους που μπορεί να συνοδεύει την πάθηση. Πρέπει να ενημερωθείς από το γιατρό σου για το είδος της άσκησης που μπορείς να κάνεις.

Επειδή μερικές φορές η νόσος πλήττει την ισορροπία του σώματος, μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγεις πτώσεις και χτυπήματα:

  • Μην κινείσαι γρήγορα
  • Όταν περπατάς, κράτα το βλέμμα σου ευθεία και όχι κάτω
  • Απόφυγε να κουβαλάς πράγματα όταν περπατάς
  • Μην κάνεις βήματα πίσω και μην περπατάς στα πλάγια
  • Μην αφήνεις το βάρος σου στο ένα πόδι. Μοίρασε το και στα δύο και μη γέρνεις

Κόστος αντιμετώπισης της νόσου του Πάρκινσον

Το κόστος για την αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις και περιλαμβάνει κλινική εξέταση. Στο συνολικό κόστος θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το κόστος των φαρμάκων που πιθανόν θα χρειαστείς. Για να επιλέξεις τον καλύτερο γιατρό για εσένα θα πρέπει να λάβεις υπόψιν την εμπειρία του στην αντιμετώπιση της πάθησης.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

42

από

14

γιατρούς

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Tolleson CM, Fang JY, 'Advances in the mechanisms of Parkinson's disease, Discov Med. 2013 Jan;15(80):61-6.

2. www.mayoclinic.org/diseases-conditions/parkinsons-disease/symptoms-causes/syc-20376055

3. Antony PM, Diederich NJ, Kruger R, Balling R. 'The hallmarks of Parkinson's disease'. FEBS J. 2013 Dec;280(23):5981-93.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.