ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ατρόμητες στον καρκίνο του μαστού

Κλείσε σήμερα ραντεβού για ψηλάφηση μαστού

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού;

Για να διαπιστώσεις αν έχεις καρκίνο του μαστού πρέπει να επισκεφθείς έναν ειδικό και να κάνεις κλινικό έλεγχο. Ωστόσο, μπορείς να παρατηρήσεις και μόνη σου σημάδια που ίσως θα έπρεπε να σε φέρουν νωρίτερα στο γιατρό.

 • Ένα μικρό ογκίδιο ή μάζα που είναι διαφορετική από τους περιβάλλοντες ιστούς

 • Αλλαγή στο μέγεθος, στο σχήμα ή στην εμφάνιση του στήθους

 • Αλλαγές στο δέρμα πάνω στο στήθος ή στη θηλή

 • Έκκριση υγρού από τη θηλή ή έκκριση αίματος
  (δεν σχετίζεται άμεσα με τον ΚτΜ)

 • Απολέπιση της σκούρας περιοχής που περιβάλλει τη θηλή ή το δέρμα του στήθους

 • Κοκκίνισμα ή σκασίματα στο δέρμα γύρω από το στήθος, όπως η όψη φλοιού πορτοκαλιού

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω ενδείξεις θα πρέπει να σε κάνει να επισπεύσεις την επίσκεψή σου στο γιατρό για προληπτικό έλεγχο.

Διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Αυτές είναι οι εξετάσεις που απαιτούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

psilafisi

Ψηλάφηση μαστού

Ο γιατρός σου θα ελέγξει τα στήθη σου και τους λεμφαδένες στη μασχάλη, καθώς και αν υπάρχουν θρόμβοι ή άλλες ανωμαλίες.

mastografia

Μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι μία απεικονιστική εξέταση του στήθους. Οι μαστογραφίες χρησιμοποιούνται συνήθως για να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του μαστού. Αν εντοπιστεί κάτι ασυνήθιστο, ο γιατρός θα συστήσει περαιτέρω έλεγχο για να εκτιμηθεί το πρόβλημα.

yperixografima

Υπερηχογράφημα μαστού

Ο υπέρηχος χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει εικόνες από τη δομή του σώματος. Με την εξέταση αυτή μπορεί να διαγνωστεί αν μια νέα μάζα στο στήθος είναι σε στερεή μορφή ή αν πρόκειται για μία κύστη γεμάτη υγρό.

viopsia

Βιοψία μαστού

Αυτή η εξέταση διαγιγνώσκει αν υπάρχει καρκίνος. Δείγμα από κύτταρα του στήθους αποστέλλεται στο εργαστήριο για ανάλυση, όπου οι επιστήμονες καθορίζουν αν τα κύτταρα αυτά είναι καρκινικά. Ερευνάται επίσης το είδος των κυττάρων, το στάδιο του καρκίνου και αν τα καρκινικά κύτταρα έχουν υποδοχείς ορμονών ή άλλους υποδοχείς που μπορεί να επηρεάσουν τις θεραπευτικές επιλογές.

MRI

Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού στο στήθος (MRI)

Μία μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ένα μαγνήτη και ραδιοκύματα για να απεικονίσει το εσωτερικό του στήθους.

test pap

Τεστ ΠΑΠ μαστού

Εξέταση κατά την οποία με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής που κάνει μαλάξεις στους μαστούς, δημιουργείται θερμότητα. Με τη θερμότητα οι γαλακτοφόροι πόροι των μαστών μπορεί να βγάλουν υγρό. Αν βγει υγρό αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση. Είναι πολύ ακριβής διάγνωση, καθώς διαγιγνώσκει ακόμη και το πρώτο καρκινικό κύτταρο πριν ακόμη δημιουργηθεί όγκος. Λειτουργεί συμπληρωματικά στον υπέρηχο μαστού και στη μαστογραφία και δεν τις υποκαθιστά.

Υπάρχουν και άλλες εξετάσεις ανά περίπτωση που μπορούν να γίνουν για τη διάγνωση της νόσου.

Εξετάσεις για τη σταδιοποίηση του καρκίνου του μαστού

Εφόσον διαγνωστεί ο καρκίνος του μαστού, είναι σημαντικό να καθοριστεί το στάδιο που βρίσκεται, ώστε να βρεθεί το πιο αποτελεσματικό για την περίπτωση θεραπευτικό σχήμα.

Πλήρης πληροφόρηση για το στάδιο της νόσου μπορεί να μην είναι διαθέσιμη πριν την επέμβαση. Για τη σταδιοποίηση της νόσου μπορεί να χρειαστούν οι παρακάτω εξετάσεις:

 • Αιματολογικές εξετάσεις
 • Μαστογραφία στο άλλο στήθος για τυχόν ανίχνευση σημείων καρκίνου
 • Μαγνητική στήθους
 • Αξονική τομογραφία
 • Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων

Οι εξετάσεις αυτές γίνονται κατά περίπτωση. Δεν θα χρειαστεί να τις κάνουν όλες οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Η επιλογή των εξετάσεων γίνεται από το γιατρό, αφού ληφθεί υπόψιν το ιστορικό, το είδος της πάθησης και τα συμπτώματα.

Ειδική προετοιμασία για την εξέταση

Πριν την εξέταση μπορείς να ακολουθήσεις κάποιες συμβουλές, ώστε να είσαι προετοιμασμένη όταν έρθεις σε επαφή με το γιατρό.

 • Κατάγραψε όλα τα συμπτώματα που τυχόν νιώθεις, ακόμη και αυτά που μπορεί να φαίνονται άσχετα με το λόγο για τον οποίο έκλεισες το ραντεβού σου με το γιατρό.
 • Κατάγραψε όλες τις προσωπικές πληροφορίες που σε αφορούν, όπως κάποιο πρόσφατο άγχος που πέρασες ή τυχόν αλλαγές στη ζωή σου.
 • Ανάφερε στο γιατρό όλο το οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο - ποιο μέλος της οικογένειας έπασχε, ποιας μορφής καρκίνο είχε, σε ποια ηλικία και τι πρόγνωση είχε.
 • Φτιάξε μία λίστα με όλα τα φάρμακα που λαμβάνεις, τις βιταμίνες και οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.
 • Μην ξεχάσεις να του αναφέρεις ποια ακριβώς είναι τα συμπτώματά σου, πόσο έντονα είναι, πότε ακριβώς ξεκίνησαν, τι σε ανακουφίζει, τι επιδεινώνει τα συμπτώματα.
 • Κράτα ένα αρχείο με όλες τις εξετάσεις σου που αφορούν στον καρκίνο.
 • Πάρε μαζί σου και έναν φίλο ή συγγενή στο ραντεβού σου με το γιατρό. Ίσως σε βοηθήσει να θυμηθείς τις ερωτήσεις που θέλεις να του κάνεις και θα ακούσει και ο ίδιος τις συμβουλές και τις υποδείξεις που θα σου κάνει ο γιατρός σου.
 • Μη διστάσεις να ρωτήσεις το γιατρό ό, τι θέλεις. Ρώτησέ τον για τις υπάρχουσες θεραπείες, για τις συνήθειες που πρέπει να αλλάξεις, για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνεις και για το κόστος των θεραπειών.
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/diagnosis-treatment

2. www.cancer.org/cancer/breast-cancer.html

3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth

4. www.breastcancer.org

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.