Επίλεξε διαδικασία: ΘΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑ

Σύγκρινε τιμές και δες αξιολογήσεις

ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΕΟΠΥΥ

Επίλεξε διαγνωστικό κέντρο

Εδώ θα βρεις τους καλύτερους γιατρούς για...

Διαταραχές όσφρησης

Τις αντιμετωπίζει το 25% των ανδρών και 11% των γυναικών μετά τα 60 έτη

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑΤΡΟ
Stamp

Τι είναι οι διαταραχές όσφρησης

Η όσφρηση είναι η αίσθηση που μας βοηθά να αντιληφθούμε τις μυρωδιές. Οι διαταραχές της όσφρησης έχουν αρνητική επίδραση στη ζωή μας, καθώς υποδεικνύουν την ύπαρξη άλλων προβλημάτων υγείας.

Τα είδη των διαταραχών όσφρησης είναι τα εξής:

Ανοσμία- ολική απώλεια της αίσθησης της όσφρησης

Υποσμία- μερική απώλεια όσφρησης

Υπεροσμία- υπερβολική αντίδραση σε ορισμένες μυρωδιές

Παροσμία- λανθασμένη αντίληψη οσμών

Φαντοσμία- αντίληψη οσμών που δεν υφίστανται στην πραγματικότητα

Οι διαταραχές της όσφρησης πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, καθώς μπορεί να υποκρύπτουν άλλα προβλήματα υγείας όπως οι λοιμώξεις, οι αλλεργίες, ακόμη και να αποτελούν ένδειξη ενός επικείμενου εγκεφαλικού επεισοδίου (βλ. περίπτωση φαντοσμίας).

Πού οφείλονται οι διαταραχές όσφρησης;

Τα αίτια που έχουν αναφερθεί είναι διαφόρων ειδών. Αναλόγως του είδους της διαταραχής μπορεί να οφείλονται σε:

Συνάχι, βουλωμένη μύτη, ιώσεις- Αυτοί οι λόγοι οδηγούν σε υποσμία, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί προβλήματα και στη γεύση, γι’ αυτό και όταν αρρωσταίνουμε όλα τα φαγητά μας φαίνονται άνοστα.

Απόφραξη της μύτης- Μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλεργίας, ιγμορίτιδας, ρινικών πολυπόδων ή σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος.

Ξηρή ατμόσφαιρα και εισπνοή καπνού- Η εκτεταμένη χρήση του air condition, ο καπνός από τα τσιγάρα και η εισπνοή χημικών ουσιών μπορεί να ευθύνεται για προβλήματα στην όσφρηση.

Τραυματισμός- Κάποια βλάβη ή τραυματισμός στο ρινικό διάφραγμα ή στο κρανίο μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πρόβλημα όσφρησης.

Αλλόγιστη χρήση φαρμάκων- Τα αποσυμφορητικά σπρέι, οι αντιβιώσεις, αλλά και άλλες πάγιες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να προκαλέσουν υποσμία ή και άλλες μορφές βλαβών στην όσφρηση.

Για τη διάγνωση των διαταραχών όσφρησης απαιτείται εξέταση από ειδικό ΩΡΛ. Για την ανίχνευση του είδους και της αιτίας του προβλήματος απαιτείται κλινικός έλεγχος με ενδοσκοπική όραση και οσφρητικά τεστ. Αναλόγως των ευρημάτων τίθεται και η ανάλογη αντιμετώπιση.

Αντιμετώπιση και θεραπείες

Αν η πάθηση οφείλεται σε γρίπη ή κρυολόγημα συνιστάται να κάνεις ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή ρινικές σταγόνες με αλάτι και να αποφεύγεις να χρησιμοποιείς αποσυμφορητικά σπρέι για διάστημα μεγαλύτερο από το αναγραφόμενο στο φάρμακο που λαμβάνεις.

Αν η πάθηση οφείλεται σε αλλεργία, ο γιατρός θα σου χορηγήσει κορτιζονούχα ή αντι-ισταμινικά φάρμακα. Παράλληλα συνιστώνται και σε αυτή την περίπτωση πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή αποσυμφορητικά σπρέι για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αν η πάθηση οφείλεται σε στραβό διάφραγμα μύτης προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση σε συνδυασμό με την καυτηρίαση.

Αν οφείλεται σε πολύποδες προτείνεται η αφαίρεσή τους και η τακτική παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό, ώστε να αποφευχθεί τυχόν υποτροπή.

Κόστος

Το κόστος της επίσκεψης στον ΩΡΛ εξαρτάται από τον ιατρό που θα επιλέξεις. Ο κατάλληλος γιατρός πρέπει να είναι εξειδικευμένος και έμπειρος σε ανάλογα περιστατικά, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει τη νόσο και να διαπιστώσει ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για εσένα.

Τιμή για επίσκεψη σε ΩΡΛ για τις διαταραχές όσφρησης

Επιμέλεια: Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου 2018

©2018 Doctoranytime. All rights reserved.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

1 εξειδικευμένος γιατρός για Διαταραχές όσφρησης

Τσαβδαρίδου Βικτωρία

Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ)
Ψαρρών 9, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Κόστος: 100€
Στο πρώτο ραντεβού ο γιατρός ορίζει το σχέδιο θεραπείας.

10.0

Βαθμολογία από 135 χρήστεςΕξαιρετικός γιατρός και ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Ο γιατρός έχει μεγάλη εμπειρία σε περιστατικά με διαταραχές όσφρησης.

Μπορείς να κλείσεις ραντεβού και τηλεφωνικά στο

215 50 50005

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime.gr. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει