Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Ιατρικές βεβαιώσεις

Εξασφάλισε τις βεβαιώσεις που χρειάζεσαι με τον πιο εύκολο τρόπο!

ΒΡΕΣ ΓΙΑΤΡΟ
Κάρτα υγείας του αθλητή

Απόκτησέ την άμεσα για να μην χάσεις ούτε έναν αγώνα!

ΒΡΕΣ ΓΙΑΤΡΟ

Κάρτα υγείας αθλητή

Η κάρτα υγείας αθλητή αποτελεί από 31 Ιουλίου 2019 βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή οποιουδήποτε αθλητή σε προπονήσεις και αγώνες.

Τι είναι η κάρτα υγείας αθλητή

Η κάρτα αυτή περιγράφει με λεπτομέρεια την παρούσα κατάσταση υγείας του αθλητή, καθώς και το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του προς ενημέρωση των αρμοδίων κάθε αθλητικής δραστηριότητας στην οποία πρόκειται να συμμετάσχει ο εν λόγω αθλητής.

Η πιστοποίηση της υγείας του αθλητή γίνεται από αρμόδιους και εξειδικευμένους γιατρούς και καταγράφεται σε μία κάρτα υγείας, ενώ είναι υποχρεωτική για όλους ανεξαιρέτως τους αθλητές και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε αγώνες, προπονήσεις ή αθλητικές δραστηριότητες αγωνιστικού χαρακτήρα.

Η κάρτα υγείας αποτελεί αυτοτελές έγγραφο και δε σχετίζεται με το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας, ενώ αποτελεί προσωπικό έγγραφο του αθλητή και το έχει ο ίδιος στην κατοχή του.

Τι αναγράφεται μέσα στην κάρτα υγείας αθλητή

Στην κάρτα αναγράφονται αρχικώς τα προσωπικά στοιχεία του αθλητή, δηλαδή το ονοματεπώνυμό του, το πατρώνυμο, η ημερομηνία γέννησης και το ΑΜΚΑ. Επιπλέον, αναγράφεται η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία, το άθλημα, ο Αριθμός Δελτίου Αθλητικής Ιδιότητας, η ημερολογιακή θεώρηση με βεβαίωση γιατρού για την πιστοποίηση συμμετοχής στο άθλημα και βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις. Τέλος, στην κάρτα θα πρέπει να υπάρχει και φωτογραφία του αθλητή.

Τι εξετάσεις περιλαμβάνει και πού μπορώ να απευθυνθώ για να τις κάνω

Για να πιστοποιηθεί η κατάσταση της υγείας του αθλητή θα πρέπει να υποβληθεί σε μία σειρά εξετάσεων (κλινική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα), καθώς και να καταγραφεί το πλήρες ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό του. Οι γιατροί στους οποίους μπορείς να απευθυνθείς για αυτό είναι οι καρδιολόγοι, οι γιατροί μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων ή από γιατρούς έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή με Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων που έχουν παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει το Ε.Κ.Α.Ε., σε θέματα προαγωνιστικού ελέγχου αθλητών.

Ποιος εκδίδει την κάρτα υγείας αθλητή και πώς γίνεται η ανανέωσή της

Η Κάρτα Υγείας Αθλητή εκδίδεται και ανανεώνεται από τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες χωρίς οικονομικό κόστος. Η περίοδος ισχύος της είναι για 1 έτος και στη συνέχεια, ανανεώνεται ανά έτος από τις ίδιες υπηρεσίες. Για να εκδοθεί απαιτείται η προσκόμιση των παρακάτω υποχρεωτικών εξετάσεων: κλινική εξέταση από αρμόδιο γιατρό, καταγραφή ατομικού και οικογενειακού ιατρικού ιστορικού και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αν κατά την εξέταση ο γιατρός κρίνει απαραίτητο να διερευνηθεί περαιτέρω ένα περιστατικό, τότε ο αθλητής θα παραπεμφθεί για περισσότερες εξετάσεις.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα ΚΕΕΛΠΝΟ:, https://eody.gov.gr/

2. Επίσημη ιστοσελίδα ΙΚΑ:, goo.gl/cAGnCP

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει